perjantai 22. helmikuuta 2019

Sattumuksia viikon varrelta

Tällä postauksella ei sen kummempaa teemaa ole, kunpahan keräsin lähiaikoina tapahtuneita asioita yhteen. Joukkoon mahtuu mm. katastrofin aineksia, näyte puutarhurin sisustuksesta, kompostorin kuulumisia ja suorastaan raivoisaa kasvua kellarissa.
Koirakaverit kylässä. Vasemmalla Maisa, keskellä Emma ja oikealla meidän Karo. Karvakasat joutuvat kodinhoitohuoneeseen silloin, kun lapset ovat ruokapöydässä. Kovasti mieli tekisi ruokapöydältä tippuvia murusia etsimään.
Kasvualustakokeilulleni oli käydä köpelösti, kun päätin virittää pienille taimille kasvivalon. Meillä on leivinuuni saunan seinän takana ja saunassa on sen ansiosta mukavan lämmin idätyspaikka kylvöksille. Koska osa siemenistä iti paljon nopeammin kuin loput, ajattelin laittaa kasvilampun saunaan, jotta pienet taimet saisivat valoa samalla kun loput siemenistä miettivät, itäisivätkö vai eivät. Taimipurkit olivat saunajakkaran päällä ja viisaasti ajattelin työntää jakkaran lauteiden alle, jotta en vahingossa rusikoi taimia. Pahaksi onneksi saunajakkaran yksi jalka oli löystynyt ja petti alta. Lopun varmaan arvaattekin.
Älkää koskaan luottako tällaisiin jakkaroihin taimiasioissa! (Tässä kohtaa ei sitten muisteta sitä, että sehän olisi voinut saunareissulla rysähtää vaikka oman jalan alta...)
Sen verran tuuria oli matkassa, että molemmat rasiat kippasivat eri suuntiin, joten kasvualustat, taimet ja siemenet eivät sekoittuneet ja ainoastaan kasvusammalessa itänyt 'Alexandria'-kuukausimansikan taimi hävisi kokonaan (tunnistin sen siitä, että se oli joukon pienin). Osa mansikan siemenistä varmasti hautautui purkin pohjimmaiseksi tai vähintäänkin sekoittui vääriin lokeroihin, ja itämättömistä chilin ja paprikan siemenistä nyt ei erottanut muutenkaan, mikä on mitäkin. Jatkossa pidän kylvöksiä jakkaran sijaan saunan lauteilla.
Pullataikina ja taimet viihtyvät vierekkäin saunan lämmössä. Kuvasta ei oikein erota, mutta on siellä sirkkalehtiä :)
Pari päivää onnettomuuden jälkeen kasvusammalessa iti yksi sekoittuneista siemenistä. Luulisin, että se on chili, sillä toisessa rasiassa chili iti juuri onnettomuutta edeltävänä yönä eikä sen jälkeen ole itänyt yhtään mitään paprikansukuista. Kaikki 'Patio Red' -paprikan siemenet siis murjottavat. Onkohan niissä jotain vikaa vai onko se lajike vain hitaampi itämään?

Muistatte varmaan taannoisen postaukseni tämän talven kompostorin käytössä tapahtuneista virheistä (klikkaa postaukseen tästä)? Korjausliikkeet auttoivat ja kompostorin lämpötila nousi nopeasti 20 asteeseen. Ja siellä se pysyi pitkään ilman kuumavesipullojakin. Eräänä päivänä tällä viikolla kompostiastiaa viedessäni meinasin pudota istualleni, kun pääsin kompostorille. Puolet kompostorin ympärille kasatusta lumesta oli hävinnyt ja lämpömittari näytti 61 astetta! Kompostorin kylki tuntui käteenkin lämpimältä ja kuuma höyry puski pilvenä ulos, kun aukaisin kannen.
Kompostorin voi saada talvellakin käymään näin kuumana ilman kalliita erikoiskuivikkeita tai herätteitä.
Kompostorilla käydessä on helppo piipahtaa vilkaisemassa myös kellarin kuulumisia. Kovasti siellä ollaan sitä mieltä, että kevät on jo ja heidät saisi viedä valoon ja lämpimään. Varsinkin 'Kaiser'-kärhö on sitä mieltä, että jos ei pian valoa ja lämpöä ala löytyä, hän kasvaa ulos kellarista!
Hänen keisarillinen korkeutensa tahtoo valoon.
Yksi leijonankidoistakin on valmistautunut näin hienosti uuteen kasvukauteen. Kolme muutakin ovat vielä hengissä.
Hyasintit saisi varmaan tuoda jo sisälle ja aivan pian myös tasetit.
Ruukkuhortensian tyylinäyte.
Kuinkas niiden pullien kävi? Normaalisti lasken leipoessani, paljonko pullia pitäisi taikinamäärästä tulla. Nyt kuitenkin oli olevinaan kiire ja kun lapset olivat mukana leipomassa, niin laskeminen sitten vain unohtui. Ensimmäistä peltiä uuniin laittaessani aloin ihmetellä, miten ne nyt niin hyvin kohosivat ja sitten tajusin laskea peltien sisällön yhteen. Vieraille tarjotaan meillä nyt karviais-kardemummahillolla täytettyjä mosteripullia...
Samasta taikinasta olisi saanut aika monta pullaa enemmän. Mittakaavana normaalikokoinen appelsiini.
Tänä aamuna seurasimme viiden oravan sekopäistä juoksentelua takapihan metsikössä. Eivät malttaneet edes puihin kiipeillä, vaan vipelsivät hurjaa vauhtia maata pitkin. Niitäkin ilmiselvästi jo kevättää. Iloista alkavaa viikonloppua!

30 kommenttia:

 1. Voi sentään, miten hyvässä kasvussa on kellarin väki! Kyllä mahtoi tulla yksi välilyönti sydämelle, kun taimikylvöt kippasivat nurin. Minä ratkaisin tuon eriaikaisen itämisen niin, että olen koulinut purkkeihin itäneet taimet ja ne ovat viileässä valoisassa yläkerrassa kasvilamppu lisävalonaan. Mutta täytyy sitten myöhemmin raportoida, jos tein väärän ratkaisun. Ainakin näyttäisi siltä, että taimet ovat kasvaneet ja uusia itää kylvölaatikoissa harvakseltaan. Minulla on pitkä aika edellisistä taimien kasvatuksesta, joten on taas perehdyttävä hommaan. Tänään riemastutti, kun löysin yhden itäneen Nora Barlown lehtoakileijan taimen! Joka päivä olen etsinyt tuloksia, vaikka itämisajaksi mainitaan 30-90 pv ja kylvöstä on vasta 16 pv. Ihana koirakolmikko!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli välilyöntejä, tuli rytmihäiriötä ja taisipa tulla suustakin pari painokelvotonta ilmausta. Vieläkään ei naurata, mutta ihan pikkuisen jo huvittaa. Minäkin mietin, että voisi vaikka pikku hiljaa koulia itäneitä omiin purkkeihinsa viileämpään kasvamaan. Tuskinpa varhaisesta koulimisestakaan mitään isompaa haittaa on. Kyllä noita kylvöksiä kannattaa käydä joka päivä vilkuilemassa, sillä aina voi tulla iloisia yllätyksiä. 'Nora Barlow' on todella kaunis akileija. Karo kiittää kolmikon puolesta, muut eivät ole enää kuulolla :)

   Poista
 2. Kaikenlaista sattuu, toivottavasti taimet toipuvat ja siemenet itävät. Iloista kasvua kellarissa kovasti. Mahtavia pullia tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi mansikan taimista on vähän kiikun kaakun, miten käy, mutta kaikki muut ovat kuin ei olisi mitään kuperkeikkoja sattunutkaan. Kellarin asukeista suunnilleen puolet huutaa jo kevättä, loput alkavat hiljalleen heräillä.

   Poista
 3. Luontoa kevättää, lintulaudan alla kaksi naakkaa kärhämöi oikein kunnolla ja talitiaisilla on kränää kuka saa linnunpöntön kodikseen.
  Meillä heitti joku kissoista viime vuonna osan tomaatintaimista maahan, onneksi huomasin heti niin vahinko ei ollut paha, lajikkeet vain sekoittuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talitiaiset nahistelevat muuten täälläkin, tosin ruokintapisteellä. Lajikesekaannukset selviävät sitten aikanaan kyllä.

   Poista
 4. Onneksi taimille ei käynyt pahemmin. Minun siemeneni itävät tänä keväänä todella hitaasti, jos ollenkaan. Kelloköynnöksistä vasta kolme on pinnassa, ensimmäisestä kylvöstä ei taida enempää tullakaan. Paprikoista Hungarian Black on itänyt aika hyvin, mutta Californian Wonder ei laisinkaan. Sitä kuvittelee tekevänsä kaiken samoin joka vuosi, mutta aina ne yllättävät. Välillä hyvässä, välillä vähemmän hyvässä.
  Herkullinen koirakolmikko. Taitaa rotu olla sama, kuin meidän naapurin söpöläinen.
  Tuollaisia kellarinäkyjä katselee mielellään. Kummasti kasveja kevät herättää pimeydessäkin. Ja täällä varikset ja kuskaavat korsia eli pesänteko on meneillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen rajusta keikauksesta pienetkin taimet selvisivät. Pitää vain malttaa odotella, jos vaikka loputkin siemenet siitä itäisivät. Karo kiittää koirakolmikon puolesta, muut eivät enää olekaan kuulolla. Shetlanninlammaskoiria ovat. Kellari asukkien kasvuunlähtöintoa ei voi kuin ihmetellä. Mistä ne osaavatkaan lähteä kasvuun pimeässä kellarissa, jossa lämpötila on pysytellyt melko tasaisesti +4 asteen tietämissä koko talven?!

   Poista
 5. Vaikuttaa siltä, että kasvit vaistoavat kevään alkamisen vaikkapa kiviseinien uumenissa. Saapa nähdä, mitä seuraavat leudot päivät saavat aikaan ulkona! Elämä on sattumuksia täynnä ja jos ei tuon vakavampaa satu, voi olla tyytyväinen. Herkullisen näköiset pullat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku salainen kello kasveilla ilmiselvästi on, sillä lämpötila kellarissa on pysytellyt koko talven melko tasaisesti +4 asteessa. Joo, pieniä sattumuksia nämä taimipurkkien kuperkeikat ovat, mutta ei se sillä hetkellä lohduta. Nyt jo pikkuisen huvittaa, kun melkein kaikki taimet selvisivät. Pullat olivat herkullisia eikä ainakaan tarvinnut toista lähteä etsimään :D

   Poista
 6. Hyvin on kompostori toiminut. Olen meille jo pitkään toivonut lämpökompostoria. Tällä hetkellä biolanin globe ja laatikko hoitaa hommaa mutta hitaasti. Siellä jo taimet versovat. Kevättä tekee. 😀
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä tekee todellakin! Lämpökompostorista saa ihan mukavaa tahtiin multaa. Hitaammallakin kyllä pärjää, jos vain tilavuus riittää.

   Poista
 7. Hyvin näyttävät kasvit viihtyvän kellarissasi. Kohta se kärhö sieltä luikertelee oven välistä kohti valoa😊. Niiden kasvuvauhti on kyllä hurja kun oikein innostuvat. Komeita pullia tuli😋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa aika hurja kasvuvauhti keisarilla olla, että ennen seuraavaa kellarivisiittiä on kiivennyt luukulle asti: matkaa on nimittäin kolmisen metriä, josta pari metriä on suoraan ylöspäin :D Jos hän vielä pari viikkoa pärjäisi kellarissa, niin pääsee sitten eteiseen. Parempi näin päin kuin niin, että pullista olisi tullut liian pieniä :D

   Poista
 8. Monenmoista sattumusta! Sauna on oivallinen paikka kaikkeen muuhunkin kuin saunomiseen! Tiedetään! Koirallasi oli kivaa, kun oli kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä saunaa käytetään tällä hetkellä ehkä jopa enemmän kaikkeen muuhun kuin saunomiseen. Karo nautti leikkikaverien seurasta, Emma ja Maisa vanhempina (ja mukamas hienompina) leideinä eivät ehkä ihan joka hetki arvostaneet nuoremman karvakorvan edesottamuksia :D

   Poista
 9. Onpas tarkkaavainen shelttitrio :) Koiraportti on monasti hyvin tarpeellinen lisävaruste koirataloudessa.

  Elämä on yhtä jännitystä siemenkylvöjen kanssa näköjään hyvin monella tapaa. Toivottavasti taimet (ja kylväjä) selvisivät keikauksesta säikähdyksellä vain. Oikeasti parempi, että vain kylvökset kippasivat, eikä kuuman kiukaan viereltä lauteille kapuava ihminen.

  Megamaxipullat ovat kyllä hyvin herkullisen näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trio on silmät tarkkana aina, kun on ruokaa mahdollisesti tarjolla. Pitää ehtiä apajille ennen muita. Niin voisi sanoa, että taimitouhu pelasti mahdollisesti isoilta palovammoilta. Pari mansikkaa on heittänyt henkensä. Ilmeisesti en saanut kaikkia tarpeeksi hyvin istutettua takaisin tai sitten varret taittuivat keikauksessa. Pullista tuli herkullisia ja ovat ainakin tarpeeksi isoja :D

   Poista
 10. No ensinnäkin; aivan ihania karvakuonoja siellä kurkkii. Ja toisekseen, hyvä, että ei käynyt hassummin jakkaran kanssa. Ja lisäksi vielä; sinullahan on jo kevät siellä kellarissa !! Oikein ihanaa kevättalvista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sheltti on hyvin kuvauksellinen rotu :) Kevät on kellarissa, ulkona ei vielä siltä näytä, vaikka tänäänkin oli 5 astetta lämmintä. Kiitos! Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 11. Suloisia karvakuonoja. Itselläni on ollut aikoinaan kaksi Collieta ja muistot heräsivät henkiin.
  Välillä sattuu ja tapahtuu.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Collietkin ovat kauniita koiria. Sheltti vain sopii paremmin syliin :D Näitä pikku tapahtumia piisaa lapsiperheessä, tosin saunajakkaran hajoaminen ei (ehkä) ollut heidän aikaansaannostaan.

   Poista
 12. Suloisia koiruleita! Voi harmitus saunan jakkaran kanssa, toivottavasti pikkutaimet kuitenkin toipuvat. Olen itsekin joskus kipannut kylvörasiat lattialle, se harmittaa kyllä kovasti :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karo kiittää karvakaveriensa puolesta :) Pari mansikantainta on keikauksen jälkeen heittänyt henkensä. Ilmeisesti en onnistunut istuttamaan niitä tarpeeksi hyvin takaisin tai sitten taittuivat siinä rytäkässä. Harmittihan se ja kovasti jonkun aikaa, mutta ehtiihän noita kylvää lisää.

   Poista
 13. Oivoi, sinulla ollut epäonnea penkkien kanssa. Minä sitten tykkään lukea näistä arkipäivän sattumuksista, kiinnostavaa ja mukavaa juttua tarjoilet meille lukijoille, kiitos :) Kellarissa on jo runsaasti elämään, kyllä se kevät nyt tulee varmasti! Onpas teillä ihana koira, todella suloinen. Hyvät pöhinät on kompostorissa, teit ihmeitä. Mitäs vieraat tykkäsivät pullista, hienon näköisiä tuli. Ajattelin ekaksi, että laitoit appelsiininkin uuniin, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Mukava, jos pidit tällaisesta postauksesta. Epäonnea oli taimien alkutaipaleella, mutta olisihan tuossa voinut käydä huonomminkin. Kävin äsken hakemassa hyasintit ja pari tasettiruukkua eteiseen tuomaan kevättä ainakin sisälle, jos ei ulkona vielä hetkeen siitä pääse nauttimaan. Karo kiittää :) Pullista tuli hyvän makuisia ja ei, appelsiinia en sentään paistanut :D

   Poista
 14. Ai sullaki meni taimet nurin. Siton näköjää liikkeellä. Ihanat karvakuanot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pääsivät kippaamaan. Toivottavasti jäisi ensimmäiseksi ja viimeiseksi ilmalennoksi tältä keväältä :D Karvakuonot ovat suloisia.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!