keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Nyt meillä on pensasryhmä

Eilen iltapäivästä tuli 15 kuutiota multaa pihalle. Keittiön ikkunasta katsellimme, kun kuorma-auto kippasi mullat suunnilleen pensasryhmän monttuun. Istutusalueen päätyjä täytellessä kävi monesti mielessä, että onneksi kuorma-auto pääsi peruuttamaan noin lähelle. Mikä urakka siinä olisikaan ollut, jos koko multamäärä olisi pitänyt kärrätä kottikärryillä takapihalle! Multaa tilattiin muutama kuutio ylimääräistä, jotta saan täydennystä kukkapenkkeihin ja kasvimaalle.
Siinä sitä työmaata tulee.
15 kuutiota multaa. Onneksi edes puolet montusta täyttyi ilman lapiointia.
Yhdellä naisella kesti kolmisen tuntia täyttää loput kaivannosta. Talven lumityöt olivat hyvää treeniä tätä varten.
Pikkupuutarhuri ja raskas kalusto huolehtivat maan tiivistämisestä.
Äitini on innostunut kokeilemaan pensaiden pistokaslisäystä. Hänen käsialaansa ovat pensasryhmämme syyshortensia ('Prim White') sekä yksi pensashanhikeista ('Creme Brule'). Tämän vuoden kokeilu on pikkujasmike sekä muutama pensashanhikki lisää.
Syyshortensia 'PrimWhite' on nyt noin 20cm korkea.
Tämä viisisenttinen pensashanhikki on viime kesän pistokastaimi.
Pikkujasmikkeissa on nuppuja.
Myös aurinkopenkissä talvehtinut 'Creme Brule' oli tehnyt jo useita kukkanuppuja.
Pensasryhmään pääsi myös talvella lumivaurioista kärsinyt mustilanhortensia, puistoatsalea 'Illusia', kaksi pikkujasmiketta ja kuusi pensashanhikkia, joista yksi oli aurinkopenkissä kokoa kasvamassa. Sää vaihteli muutamassa sekunnissa pilvisestä aurinkoiseen ja takaisin pilviseen, joten samalta istumalta otetut kuvatkin ovat kuin eri päivinä otettuja.
Pensasryhmä ulko-oven luota kuvattuna. Etualalla olevaan isompaan väliin tulee pikkujasmike, kunhan äitini saa sen juurrutettua. Minikokoinen pensashanhikki eturivin reunimmaisena.
Pensasryhmä toisesta päästä. Syyshortensia on tuo pieni puska atsalean ja tulevan kiveyksen välissä.
Talon julkisivukin sai pienen piristysruiskeen illemmalla, sillä isäntä kiinnitti ikkunoiden alle telineet parvekelaatikoille. Vihdoin pelargonit ja lobeliat ovat paremmin turvassa pikkupuutarhureilta. Kiveystä jo hieman aloiteltiin hiekan kärräämisellä ja siirtelemällä pari isompaa laattaa suunnilleen paikoilleen.
Kasteluletku ei ole kyllä ihan samaan tyyliin sopiva...
Tällaisia muutoksia tänään. Lähipäivinä tyhjennän multakasaa kukkapenkkeihin. Pensasryhmän toiseen päätyyn jäi myös aika paljon tyhjää tilaa, johon istutan kesäkukkia. Pensaiden välit katetaan risuhakkeella. Isäntä lupasi kärrätä hiekkaa ja kiviä, jotta saadaan kiveystä tehtyä. Sepelikuorma on tulossa myös jonain päivänä. Siinäpä sitä onkin taas tekemistä kerrakseen.

26 kommenttia:

 1. Teillä onkin iso urakka tehtävänä. Uskon, että kyllä tuo multakasa pienenee aikamoista vauhtia. Mukavaa ahkerointia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienenee se, vaikka tuntuu kyllä tässä vaiheessa aika hurjan kokoiselta. Kiitos :)

   Poista
 2. Mahtava multakuorma! Tuohon on kiva istuttaa uusia kasveja ja hienoa tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kerran pitää kuorma-autoa ajeluttaa, niin samahan se on kerralla sitten tilata kunnon kuorma :) Säästölinjalla ollaan tähän asti menty, joten luulisi kasvienkin kiittävän kun saavat vihdoin parempaa multaa juurilleen.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää! Ryhmästä tulee varmasti kaunis, kun pensaat kasvavat. Kaunista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kovasti olette ahkeroineet, mutta lopputulos palkitsee. Tosi hienolta näyttää uusi penkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri nyt parin päivän ahkerointi tuntuu vähän joka puolella :D

   Poista
 5. Hienolta näyttää, kun pensailla on tilaa kasvaa ja rehevöityä. Omat pistokaslisäykset ovat kivoja aarteita pihassa. Kukkalaatikot näyttävät söpöiltä ja ovat varmasti myös kätevät. Olen usein haaveillut kukkalaatikoista, mutta ei vaan ole saanut aikaiseksi. Työn iloa jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittanauhan kanssa istutin pensaat, jotta tulee varmasti tarpeeksi tilaa kullekin pörhistyä. Kukkalaatikoissa on altakastelusäiliöt, joten helpottaa kastelua kummasti. Kiitos, tällaisesta työstä kyllä nauttii :)

   Poista
 6. Muistui niin elävästi mieleen aikoinaan omalle pihalle tuodut valtavat kasettiperäkärrylliset Kekkilän multakuormat. Oli siinä kärräämistä.
  Kivalta jo näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, siinä on ollut työmaata kerrakseen! Kiitos, itsekin katselin, että näyttää jo paljon paremmalta kuin alkuperäinen.

   Poista
 7. Oli sulla mukava tyämaa, vaikka jäsenis tuntuuki. Ympäristö muuttuu vauhrilla ja istutusten kasvua on mukava seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ympäristön muutosta on mukava seurata, varsinkin kun se tapahtuu omalla pihalla ja parempaan suuntaan kuin entinen. Pensaiden istutus teki työmaastakin heti valmiimman näköisen.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Niin on :) Tänään taitaa tulla ansaittu lepopäivä, sillä vettä sataa vihdoin ja viimein sen verran, että maakin näyttää kastuvan.

   Poista
 9. Onpa tosi komeat multakuormat ja upeaa lopputulosta, myös pikkuinen on ottanut ilon irti ja päässyt kuormurilla mukaan puuhaan! Hieno lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapsesta oli hauskaa juoksennella mulloksella ja kiipeillä multakasan päällä. Kaikki mahdolliset työkalut, hiekkalelut ja koneet piti myös käyttää kaivannossa :D

   Poista
 10. Jes! Niin oikein eli kunnon kasvualusta :)
  Hyvä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei olisi pensaat kasvaneet siinä hiekka-kiviseoksessa, mitä tuolla kohdalla oli ainakin sinne puolen metrin syvyydelle asti. Nyt niiden pitäisi pärjätä hyvinkin.

   Poista
 11. No nyt on penkin perustus tehty huolella. Eiköhän tuossa pensaat viihdy. Mullan lapioiminen käy kyllä hyvästä hyötyliikunnasta, vaikka sitä tekee helposti toispuolisesti. Ja kyllä tuo puutarhaletkukin sopii kuvaan. Sellainen kuitenkin tarvitaan :)

  VastaaPoista
 12. Jos ei viihdy, niin sitten varmaan vedän kaikki sileäksi ja nurmikolle. No ehkä ei kuitenkaan, pakko niiden on viihtyä. Muistin myös vaihdella lapioidessa puolta ja senkin huomasi seuraavana päivänä; oli molemmat puolet yhtä jumissa :D

  VastaaPoista
 13. Uusi multa ja uudet istutukset ovat aina sellainen positiivinen uusi alku. Näyttää hyvältä!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!