torstai 22. maaliskuuta 2018

Kevään merkit -haaste

Sain Kivisen Vilmalta kevään merkit -haasteen, jossa on tarkoitus nimetä kuukauden viisi itselle tärkeintä kevään merkkiä. Haasteen aloitti Unelmia Ruusuista -blogin Tita. Olen kevätihminen ja mieluusti aloittaisin kevään jo helmikuussa heti ensimmäisenä aurinkoisena päivänä. Nimeän kuitenkin tähän haasteeseen maaliskuun kevätkuukaudekseni.

1. Hankiaiset. Tai millä nimellä sitä nyt eri puolilla Suomea kutsutaankaan. Mieheni puhuu hangenkuorista, jotkut kantohangesta, minä savolaisena hankiaisista. Näitä ei täällä juuri muulloin ole kuin keväällä aurinkoisten ja lämpimien päivien lisääntyessä. Kävin aikoinaan veljieni kanssa hiihtelemässä hankiasilla ja niistä on kai jäänyt mieleen vahva kevätfiilis: auringonpaistetta ja lintujen sirkutusta.
Talvella vuosia sitten otettu kuva eikä taida olla edes hankiaista, mutta tässä on minulle silti jotain keväistä.
2. Postilaatikkoon alkaa yleensä maaliskuussa tulla kukkakuvastoja ja se jos mikä on varma merkki lähestyvästä keväästä. Niitä on mukava selailla ja suunnitella samalla, mitä hankintoja tekisi tulevana kesänä. Toistaiseksi en ole sortunut tilaamaan mitään, sillä en halua menettää vapautta hypistellä taimia ja valita kymmenistä se paras.

3. Kylvöt ja joka paikan valloittavat taimet. Jotain on pakko näemmä joka vuosi kylvää. Yleensä matkan varrella tulee mieleen aina lisää, mitä piti myös laittaa kasvamaan. Ja taas lisää. Niin ja pistokkaitakin piti vielä ottaa...
Hutera muka? Eeei... Mainittakoon, että yksi laatikko on kuivaustelineen päällä toisella ikkunalla...

Räksä tuiskussa 21.3. Pihlajanmarjoja sentään riittää.
4. Muuttolinnut/lintujen laulun lisääntyminen. Peippoa harvemmin näkyy vielä maaliskuussa näillä korkeuksilla, mutta laulujoutsen, teerien soidin tai laulava mustarastaskin tuo minulle kevään. Ennen en ole nähnyt täällä päin räkättirastasta vielä maaliskuussa, mutta tänä ihmeiden talvena sekin tuli todistettua. Oli varmaan jäänyt talvehtimaan näille seuduille. Se saa nyt paremman puutteessa esittää kevään airutta.

5. Lisääntynyt valon määrä. Joka vuosi tuntuu ihmeelliseltä, kun yhtenä iltana tajuaa, että kuukausi sitten samaan kellonaikaan oli pilkkopimeää.

Siinäpä olivat minun maaliskuuni merkit. Haastan tehtävään seuraavat blogit:


Yritin etsiä sellaiset, jotka eivät vielä olisi tätä haastetta tehneet. Jos näyttää tutulta, saa lähettää eteenpäin :) Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

HAASTEEN SÄÄNNÖT

1. Tee postaus ja kerro, mistä haasteen sait.
2. Kerro huhtikuusi 5 tärkeintä kevään merkkiä, jotka ilahduttavat sinun sieluasi voimakkaimmin. Etelärannikolla voi olla kevät jo maaliskuussa ja pohjoisessa toukokuussa. Muokkaa haasteen kuukausi sinun kevääksesi. Huhtikuu on tässä vain keskiverto.
3. Laita haaste kiertämään haastamalla kolme blogia.

20 kommenttia:

 1. Kivoja kevään merkkejä 😊 Vaikka lunta on paljon, niin ilmassa on selvästi kevään tuntua kun kuuntelee lintujen iloista laulua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, onko vain mielikuvituksen tuotetta, mutta ihan kuin välillä ilmakin jo pikkuisen tuoksuisi keväältä. Täällä ei juuri nyt linnut laulele, kun lunta tulee taivaan täydeltä, mutta aurinkoisella säällä kuuluu sirkutusta :)

   Poista
 2. Vaikka maaliskuuta elellään lunta on paljon ainakin meillä. Kun aurinko paistaa, silloin tuntuu kovin keväiseltä. Ja noita hankiaisiakin on ollut! Tosin en ole koskaan kuullut niistä tuota nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon sitä on täälläkin ja lisää vaan sataa. Ei ole vuosikausiin ollut tällaisia kinoksia. Hankiaisia ei ole täällä vielä tänä vuonna ollut. Käsittääkseni hankiaisista ei juuri Itä-Suomen ulkopuolella puhuta. Itselleni taas hangenkuori oli ja on edelleenkin ihan kammottavan tuntuinen sana, kantohanki on jo siedettävämpi, muttei sekään oikein istu suuhun :)

   Poista
 3. Sanoosin, hankikeli.
  Ei ny oikee kevääseltä vaikuta. Lunta tuli tänäki päivänä melekee kymmenen senttiä lisää. No, joo, ohan päivä jo huamattavasti pitempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hankikeli istuu jo minunkin suuhun paremmin :) Täällä satoi lunta eilen lähemmän 20cm, mmtta tänä aamuna aurinko paistaa ihan pilvettömältä taivaalta. JES!

   Poista
 4. Odotettuja ja kivoja kevään merkkejä. Kevät näyttää nyt etenevän vähän hitain askelin tai pitäisikö sanoa paremminkin, että se ottaa yhden askeleen eteenpäin ja kaksi taakse.
  Kantohangilla on ollut kuitenkin ihana hiihdellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä upottaa vielä vyötärölle asti :( Mutta jospa ne kevään askeleet eteen pitenisi ja taaksepäin lyhenisi :D

   Poista
 5. Näihin kevään merkkeihin on meidän jokaisen puutarhaihmisen helppo samaistua. Tuo taimenkasvatuskuva on aivan mahtava. Täälläkin on välillä jos jonkinlaista viritelmää... :)
  Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan.

  VastaaPoista
 6. Kantohanki, on minulle ainoa tuttu sana noista. Ja tuo taimiteline näyttää hyvin tutulta. Etenkin viime vuonna minulla oli käytössä melkoinen viritys :D Tänä vuonna lisähaasteita tuo kissanpennut, joten taimet on pakko saada turvaan ja tukevalle alustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä se näyttää menevän, että silloin kun ei ole rajoitteita (lapset, kissat, koirat, yms...), niin tulee sitten kylvettyä liikaa ja joka paikka pursuu yli äyräidensä :D Viritelmen tekoa rajoittaa kummasti se, jos niistä pitäisi saada vielä tukevatkin.

   Poista
 7. Ihania kevään merkkejä. Meillä on niin tolkuttomasti lunta tällä hetkellä, että ei paljon kevään merkkjeä löydy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 90cm on meidän pihalla lunta (paitsi kulkuväylien vieressä 150cm), mutta tänään aurinko lämmitti jo niin paljon, että ulkona tarkeni hetken aikaa ilman toppatakkia haistella raitista ilmaa :)

   Poista
 8. Kivoja kevään merkkejä, tuo ylimmäinen talvimaisemakuva on kyllä aivan upea♥ Sopisi hyvin vaikka postikorttiin:) Mukavaa alkavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän siitä :) Mukavaa alkavaa kevättä myös sinulle!

   Poista
 9. Jopa on taimilla tellinki ikkunan edessä! Kiitos päivän nauruista, ja olipa mukava nähdä tämän haasteen kiertävän edelleenkin. Näitä on tosi mukavaa käydä lukemassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle! Sain taimille uuden telineen: ikivanhan silityslaudan. On muuten paljon tukevampi ja tilavampikin :D Kunhan sää vähän lämpenee ja saan herneet eteiseen, mahtuu tuohon myös seuraavaksi kylvettävät, lisää pistokkaita sekä noista koulittavat taimet. Ja jos ei, niin toisen ikkunan eteen mahtuu vielä se pyykkiteline :D

   Poista
 10. Taimia tosiaan tulee ikkunalaudoille joka kevät, ainakin tomaatteja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tomaatteja tänä vuonna ole, "ainoastaan pakolliset"... Odotan aikaa, jolloin lapset ymmärtävät olla koskematta äidin ruukkuihin, niin saan kylvää mitä vain ja miten paljon haluan ja vielä levitelläkin ne talon parhaille taimikasvatusikkunoille :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!