keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Kärhö koodinimen takana

Kaikkea sitä oppii, kun asioita alkaa syvemmin tutkimaan. Halusin tehdä pitkästä aikaa jonkun kärhön perusteellisemman esittelyn, joten piti aloittaa tiedon etsiminen ja kuvakansioiden selailu. Kuvia löytyi ja päädyin valitsemaan viime kesänä ensimmäistä kertaa kukkineen tarhaviinikärhö PERNILLEN tämänkertaiseksi esiteltäväksi. Liekö viime aikoina katsomani Puutarhakausi-ohjelma vaikuttanut valintaan, sarjassa kun esiintyy upeita leikkokukka-asetelmia tehtaileva Pernilla. 

Nuppu on vasta auennut ja paljastanut violetin ja valkoisenkirjavat terälehdet.
Takaisin asiaan, melkein harmistunut ähkäisy pääsi huuliltani, kun huomasin PERNILLENKIN olevan viralliselta lajikenimeltään jotain aivan muuta ja kaikkien tuntema nimi onkin vain kauppanimi. Ihanainen PERNILLE onkin oikeasti 'Zo09113'. Voitteko kuvitella kenenkään esittelevän puutarhansa kärhöjä vierailijoille tähän tyyliin: "Ja tässä kasvaa Zonollaysiyksiyksikolme" tai "Katsokaapa, kuinka ihanat nämä Zonollayhdeksäntuhattasatakolmentoista kukat ovat"? Ehkäpä siis puhuessa on parempi käyttää vain yksinkertaisesti PERNILLE-nimeä. Kirjoittaessa yritän muistaa käyttää tästä lähin oikeaa lajikenimeä ja tikkukirjaimin kirjoitettua kauppanimeä mutta vanhoihin postauksiin jääkööt virheellinen kirjoitusasu 'Pernille'.
Sadepisarat koristivat tätä kukkaa.
PERNILLEN on jalostanut vuonna 2006 Alankomaissa J. van Zoest -taimisto, joka on käsittääkseni erikoistunut kärhöihin. Olen kaivellut postauksen faktat suurimmaksi osaksi taimiston omilta sivuilta ja täydentänyt osan paljon käyttämältäni Clematis on the Web -sivustolta. Taimiston omilla sivuilla kerrottiin, että kärhö olisi esitelty vuonna 2017 mutta Clematis on the Web kertoi esittelyn tapahtuneen 2015. Joka tapauksessa kyse ei ole siis mistään vuosikymmeniä vanhasta lajikkeesta. PERNILLE kuuluu viticella-ryhmään, eli viinikärhöihin, mutta sen vanhempia ei ole kerrottu julkisuuteen. Nimeämisvuodesta ei ole tarkkoja tietoja, mutta sellaisen hauskan yksityiskohdan löysin, että se olisi nimetty Plantagen-ketjun erään työntekijän tyttären mukaan. Lienee kyse siis kauppanimestä eikä virallisesta lajikenimestä. PERNILLE on palkittu kultamitalilla Plantarium-messuilla vuonna 2017.
Kukinnan edetessä valkoisen värin osuus lisääntyy. Taustalla 'Lollypop'-värililjoja.
Ritarinkannuksetkin vielä kukkivat, kun PERNILLE aloitti.
Aurinko sai terälehtien valkoiset osat hohtamaan.
Kuten tämän postauksen kuvista voi tarkka katsoja huomata, terälehtien määrä vaihtelee neljästä kuuteen. Kukan halkaisija on 6-9cm, kasvin korkeus 2-2,5m, tosin joidenkin lähteiden mukaan jopa 3m. Omani kasvoi ensimmäisenä kesänään vain 1,5-metriseksi mutta olen varautunut siihen, että se pääsee aikanaan kiipeilemään reilusti yli kahden metrin korkeuteen. En mitannut kukkia, mutta minusta tuntuu, että viime kesänä PERNILLEN kukat olivat halkaisijaltaan jopa yli luvatun yhdeksän senttimetrin. Voi olla, että sateinen kesä vaikutti suotuisasti kukkien kokoon tai sitten nuori ja varsin hyväjuurinen kärhö vain innostui kukkimaan suuremmin kukin. Lannoitetta en laittanut sille sen enempää kuin muillekaan vasta maahan istutetuille kärhöille. Nyt onkin jännittävää odotella kesää ja nähdä, kuinka PERNILLE on maassa talvehtinut. Uskoisin, että hyvin, kun kerta metrin päässä on loistokärhö 'Elsa Späth' pärjännyt monta vuotta. Luntakin on päällä melkein metrin verran.
PERNILLE valtasi tuen yläosaa, 'Etoile Violette' tummine kukkineen keskittyi kukkimaan alhaalla.
Kuinkahan kauan menee, että kärhöt kiipeilevät oman tukensa lisäksi myös purppurapunalatvan vahvoja varsia myöten?
Tämä kukka alkaa olla jo loppusuoralla. Kuvassa näkyy myös, kuinka nuput ovat alkuun vihreitä ja alkavat muuttua kasvaessaan tummanvioleteiksi.
Vanha kukka lähempää ja sadepisaroilla koristeltuna.
Pidän PERNILLESSÄ siitä, että sen terälehdet ovat melko pyöreät. Ne tekevät kukan täyteläisen muotoiseksi myös silloin kun terälehtiä on vähemmän. Ja tietysti kukkien värikin on mieleeni. Valkea keskusta raikastaa yleisilmettä ja tuo violetin kuvioinnin hyvin esiin. Syksyn koleus toi kärhöstä vielä hauskan piirteen esiin. Hieman kylmän sävyinen violetti muuttuikin selvästi vaaleanpunaiseksi. Luin jostain englanninkielisestä esittelystä, että PERNILLE olisi herkkä muuntelemaan kukkiensa väriä sään mukaan ja oma havaintoni vahvistaa väitteen oikeaksi. Mainio kärhö siis, kun tarjoaa eri värielämyksiäkin. Sopii jokaiseen makuun!
Näin suloiseksi PERNILLE muuttui, kun oli takana pari viikkoa alle kymmenen asteen päivälämpötiloja ja muutama hallayö.
Kesän viimeisiä. Oikeassa reunassa matalalta paistavan syysauringon hehkussa 'Etoile Violette'.
Älkää antako kummallisen nimihirviön 'Zo09113' hämätä, vaan muistakaa sen takaa löytyvä suloinen kärhö, kun kesällä kiertelette taimistoilla. Näiden kuvien myötä toivottelen hyvää naistenpäivää!

18 kommenttia:

  1. Olipas hyvä esittely, kiitos. Kivan pyöreä muoto kukalla ja mikä värimuutos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Tässä on kyllä oikein suloinen kärhö kenen tahansa puutarhaan.

      Poista
  2. Kasvien latinankieliset nimet ovat mielenkiintoisia ja tärkeitäkin opetella. Jonkun kasvin kohdalla homma sujuu kohtalaisesti. Sitten tulee nämä kauppanimet ja lajikenimet, jolloin muutenkin hämmentynyt pää menee entisestään sekaisin. Pernille kuulostaa huomattavasti kauniimmalta, kuin kirjain-numeroyhdistelmä. Ja kaunis Pernille onkin.
    Taimistoilla on hyvin kirjava tapa merkitä myytäviä kasveja. Toisissa paikoissa on lähes pelkästään latinankieliset nimet, toisissa taas suomenkieliset. Itse koen latinankieliset nimet tärkeiksi, koska kasvin "sukunimi" on aika olennainen tieto.
    Hyvää Naistenpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole tietoisesti opetellut kasvien latinankielisiä nimiä mutta onhan niitä jäänyt matkan varrella mieleen ties kuinka monta. Pidän tärkeänä sitä, että taimistoilla on joko pelkästään latinankieliset nimet tai myös suomenkielinen nimi sen lisäksi. Pelkästään suomenkielinen nimi ei minusta ole aina riittävä. Ja lajikenimi pitäisi tietysti olla myös aina kun sellainen on tiedossa. Ihan joka kasvilla sitä ei olekaan.
      Minusta voisi aivan hyvin antaa kasveille jo suoraan lopulliset nimet ja asettaa kauppanimet käyttökieltoon. Olisi paljon loogisempaa, että kasveilla olisi sama nimi joka puolella maapalloa eikä joka puolella eri nimiä. Ymmärrän kyllä sen, että jos kasvattajalla on tulossa samasta siemenkylvöksestä pari tusinaa tainta, niin niille on järkevämpää antaa kirjain- ja numerokoodit vähintään siihen saakka että näkee, mistä taimista on kaupallista ainesta. Sitä en ymmärrä, miksi esittelyvaiheessa ei voi luopua koodeista ja antaa kasville lopullinen, kaupallisesti sopiva lajikenimi.
      Kiitos, samoin!

      Poista
  3. Kaunis, kaunis Pernille. Minä en noille kirjain- numeroyhdistelmille tule lämpenemään koskaan, enkä usko niitä kenenkään edes kärhöä esitellessään tulevan käyttämään niitä. Kärhöä ostaessa ja hankkiessa asia on sitten erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on nätti. Minusta kirjain-numerokoodi on aika turha. Miksei voisi vain antaa kaupallisesti hyvää nimeä siinä vaiheessa kun kasvi on valittu siihen tarkoitukseen? Jalostustyötä tehdessä on varmasti näppärämpi käyttää koodeja, kun ei vielä voi tietää, mistä siementaimista tulee valioyksilöitä ja mitkä kuolevat matkan varrella.

      Poista
  4. Olipa kiva esittely. Minä puhun kyllä mieluummin Pernillestä kuin tuosta kirjain-numeroyhdistelmästä. Totesin itse samoin eli en taida jaksaa muuttaa kaikkiin vanhoihin juttuihin väärin merkitsemiäni nimiä. Kauppanimet ovat saaneet omissa kirjoituksissani monesti heittomerkit, ai, ai. No, pitää tästä eteenpäin olla tarkempi, mutta puhuessa ei kyllä noita koodeja viitsi käyttää.
    Oli lämmittävää katsoa näitä kauniita kuvia ja ihan käsittämätön on tuo värimuunnos.
    Aina oppii uutta. Iloista naistenpäivän iltaa minultakin 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän se Pernille istuu suuhun paremmin kuin virallinen lajikenimi. Minultakin löytyy varmasti ties miten monta kasvia, joille olen laittanut heittomerkit kauppanimen kohdalle. Pitää vain olla jatkossa tarkempi ja korjata sitä mukaa kun asioita selviää.
      Aika paljon Pernille muuttikin väriään syksyllä. Jännittävää seurata, tapahtuuko sama joka vuosi. Iloista naistenpäivän iltaa!

      Poista
  5. Ihana, ihana kärhö! Ittellä en tuata färinvaihtua huamannu tai se oli jo kylymillä kukkansa kukkinu. Sulla näyttääs olevan voimakkahamman färine. Piti käyrä omanki kuvia selaamas. Sulla varmasti kärhö kestää talaven tuallaasen lumipeitteen alla. Mulla osittain paliahana juuristo ollu jo monet kerrat, että jännätä saa, kuinka käy. Mä ainakaa mitää numerosarijaa käytä. Hyvää naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että täällä oli kylmempi syksy kuin teillä tai sitten tosiaan sinulla se ehti kukkia ennen ensimmäisiä pakkasia. Kiinnitin muuten ihan samaan asiaan huomiota, kun etsin tietoa Pernillestä. Viime kesänä meillä kyllä kaikki kärhöt olivat aika vahvan värisiä, joten voisikohan johtua säistä? Yöt olivat täällä aika koleita läpi kesän, minkä lisäksi jatkuvat sateet viilensivät pahimpia helteitä monella asteella. Siinäpä seurattavaa ensi kesälle.
      Voisin taas viskata täältä useamman sentin lunta muualle Suomeen. Vaikka aamulla oli reippaasti päälle -20 astetta pakkasta, ei se maahan asti olisi silti ulottunut, vaikka lunta olisi puolet tästä määrästä. Olisin varmaan itse kauhuissani, jos täällä olisi talvella maa paljaana niin kuin rannikkoalueilla on melkein joka talvi. Pelkäisin, ettei kukkapenkeistä nousisi muuta kuin rikkaruohoja.
      Kyllä se Pernille vaan istuu suuhun paremmin kuin numerokoodit. Kiitos, hyvää naistenpäivän iltaa sinullekin!

      Poista
  6. Olipas hyvä esittely kauniista kärhöstä💚 Vallan ihana ominaisuus tuo värisävyn vaihtuminen. Itseäni harmittaa kun ei kärhöt meillä oikein viihdy. Liian kuivaa ja köyhää, pitäisi rakentaa paksu kohopenkki niille mutta tila on lopussa😟

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eipä ne kyllä kuivassa ja köyhässä maassa viihdy. Ehkä vielä keksit tontiltanne sopivan paikan vaikka jollekin viinikärhölle tai voithan kasvattaa kärhöjä ruukuissa. Matalia lajikkeitakin kun on.

      Poista
  7. Ihana kärhö! Se herättelee talviunesta minutkin suunnittelemaan tulevan kevään puutarhapuuhia. Ajatuksissa on uudistaa etupihan paahteisen nurkan penkki. Blogisi luo innostusta, että kukat kukkisi ja tomaatit kasvaisi ensi kesänä pikkasen paremmin. Aurinkoista kevättä! Arja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Ihan varmasti ensi kesänä kaikki kasvaa ja kukkii paremmin kuin koskaan ennen. Sitä aina keväällä odotetaan ja jos niin ei tapahdu, seuraavana vuonna on sitä paremmat mahdollisuudet onnistua. Aurinkoista kevättä myös sinulle!

      Poista
  8. Kaunis kärhö ja ilmeisen kestävä. Värin vaihtuminen on kiva ominaisuus, tekee kasvista heti monipuolisemman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin viime kesän kasvuvoima lupasi hyvää ja olen kuullut, että muilla se on talvehtinutkin ihan hyvin. En epäile hetkeäkään, etteikö se talvehtisi täälläkin. Värin vaihtuminen oli todella hauska yllätys.

      Poista
  9. Jospa omakin Pernille ensi kesänä innostuisi viimein kunnolla kasvuun ja kukintaan. Vaaleanpunaiseen ei ole pihassani halunnut vivahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin :) Teille ei varmaan ehtinyt tulla kunnon hallaöitä kärhön kukinta-aikaan, kun kalliot, järvi ja puusto suojaavat. Ehkäpä tulevina vuosina kukintaa riittää pakkasiin asti, niin pääset näkemään värinmuutoksen.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!