lauantai 25. maaliskuuta 2023

Omavaraistelua kaupunkipihalla

Postilaatikkoon kolahti torstaina innolla odottamani kirjauutuus: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogin kirjoittajan, Tiiu Kukkasjärven, esikoiskirja Omavaraistelua kaupunkipihalla. Sain kirjan esittelykappaleeksi Readme.fi-kustantamolta.

Etu- ja takakannen kuvat johdattavat lukijan kirjan aihepiireihin.
Ensivilkaisulla huomasi heti, että 239-sivuisessa kirjassa on hyvin paljon tekstiä. Ei pelkkä kuvakirja siis. Tarkempi lukeminen paljasti, että kaikki on tiukkaa asiaa ja vielä selkeästi luettavassa muodossa. Ulkoasu on siisti ja havainnollinen, hyvin valitut kuvat täydentävät tekstiä. Sivut ovat valkoiset ja kirjasinkoko sopivan suuri, joten kirjaa on helppo lukea. Vinkkilaatikot, taulukot ja ruokaohjeet ovat eri värisellä pohjalla, mikä nostaa ne esille myös nopealla selailulla. Kirjassa käsitellään mm. hyötykasvien kasvattamista sisällä, yksi- ja monivuotisia hyötykasveja, esikasvattamista, kasvien lisäämistä, kompostointia, sadon säilöntää sekä syötäviä luonnonkasveja. Loppupuolella esitellään kattavasti mehiläistarhausta ja lyhyesti askartelumateriaalien luonnosta keräämistä, kotikanalan pitoa sekä aurinkosähköä, joilla voi lisätä omavaraisuuden astettaan.

Hassua kyllä, ensimmäinen kirjan aukaisu osui sille kirjan ainoalle aukeamalle, jossa ei ollut yhtään kuvaa.
Kirjasta löytyy jo Tiiun blogista tutuksi tullut kumppanuuskasvitaulukko.
Syötävät kukat ovat olleet pinnalla muutamia vuosia.
Jokaisesta hyötykasvista kerrotaan samat perustiedot: kasvupaikka, kasvin kuvaus, istutus, hoito, tuholaiset ja taudit, lisäys sekä sadonkorjuu ja sadon käyttäminen. Samat tiedot löytyvät myös luonnonmarjoista. Villiyrteistä, metsämarjoista ja sienistä on yleistä tietoa, tuntomerkit, näköislajit, haitat ja käyttörajoitukset, ravintosisältö, kerääminen, keruurajoitukset, käyttö sekä säilytys ja säilöntä.
Luonnonmarjojakin voi kasvattaa puutarhassa.

Kasvien lisäämistavoista kerrotaan lyhyesti.
Kirja sopii minusta erityisen hyvin aloittelevalle puutarhurille, sillä asioista kerrotaan perusteellisesti ja ymmärrettävästi. Kokeneempi harrastaja löytää kirjasta vinkkejä kasvisten viljelyn ja käytön monipuolistamiseen; perinteisen kasvimaan tai kasvihuoneen lisäksi voi viljellä ruukuissa, tutustua villiyrtteihin tai perustaa syötävän metsäpuutarhan. Pienen pihan omistaja voi inspiroitua vaikkapa koristekasveiksi sopivista hyötykasveista tai syötävistä koristekasveista. Omavaraistelua kaupunkipihalla on oikein hyvä kirjahyllyn perusteos, jota on miellyttävää lukea ja josta voi myöhemmin helposti palata tarkistamaan vaikkapa tietyn vihanneksen kasvuvaatimuksia tai villiyrtin keräämisohjeita. Kirja antaa monipuolisesti vinkkejä ja ohjeita hyötytarhailuun ja omavaraisuuden lisäämiseen, aivan kuten lupaakin.

Uuden kappaleen aloittaa koko aukeaman kokoinen kuva.
Lämmin kiitos Readme.fi-kustantamolle esittelykappaleesta ja Tiiulle siitä, että tarjosit kirjaasi minulle esiteltäväksi.

Kukkasjärvi, Tiiu 2023. Omavaraistelua kaupunkipihalla. Readme.fi Oy: Helsinki. ISBN 978-952-373-557-6

10 kommenttia:

 1. Kirja vaikuttaa selkeältä ja erittäin tietopitoiselta.

  VastaaPoista
 2. Huomasin juuri, että sinäkin olet saanut kirjan esittelykappaleen - näin vähän arvelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan aika moni meistä ahkeraan bloggaavista on saanut esittelykappaleen. Kiva on käydä kurkkimassa, mitä itse kukin on saanut siitä irti.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu analyysi kirjasta. Sain saman kirjan viikolla, postaus tulee myöhemmin. Tykkään kirjasta, joka sopii minusta erinomaisesti aloittelevalle puutarhaihmiselle. Löytyy sieltä paljon hyvä tietoa ja vinkkejä myös tällaiselle pidempään puutarhan kanssa touhunneelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä kirjassa ei ollut oikeastaan mitään turhaa, vaan kaikki oli tiukkaa asiaa.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää ja kuulostaa! Minä en ole vielä ehtinyt tutustua kirjaan kuin ihan päällisin puolin, mutta ehkäpä siihen on aikaa ensi viikon loman aikana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ei ihan yhdeltä istumalta luettu. Saat mukavaa lomatekemistä :)

   Poista
 5. Kiitos paljon ihanasta esittelystä! Lisäsin postauksesi linkin blogiini. Kaunista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!