sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Puutarhasta kellarin kautta ikkunalaudalle

Hangen syvyys ei houkuta kahlailemaan polkujen ulkopuolella.
Pitää välillä raportoida välillä jotain puutarhankin kuulumisista, vaikka ei siellä ihmeitä talvisaikaan tapahdu. Kaikki on syvällä hangen alla ja loput saavat pitää varansa, etteivät joudu rusakoiden hampaisiin. Lunta on täällä lapionvarrella mitattuna suunnilleen 65cm, eli aika lailla normaalitalven lukemat. Sen verran hyvin on ollut plussakeliä, että hanget ovat sentään pikkuisen madaltuneet aina välillä, vaikkei mistään huomattavista vajumisista voikaan puhua. Aina voi kuitenkin toivoa, että päälle satava räntä sulattaa edes pikkuisen alla olevia lumimassoja.
Jänikset ovat kiertäneet ahkerasti pensasmustikoita ja 'Sinikka'-luumua ympäröivän verkon laidoilla.
Rusakoilla on tänä talvena kulkenut vakioreitti takapihaltamme Karon pissapaikan polkua pitkin pensasmustikoita ympäröivän verkon laitaa myöten kohti naapurin tonttia. Olen pelännyt niiden jollain kerralla poikkeavan poluiltaan pari metriä sivummalle ja löytävän tarha-alppikärhö 'Albina plenan', joka on hyvin köykäisesti suojattu. Aiempina talvina rusakot ovat pomppineet sen takaa, joten ainoat suojaukset olivat sillä puolella ja etupuolelle jäi vain pari pientä pitsiverhon pätkää lähinnä harhautukseksi. Keksin jossain vaiheessa talvea heitellä Karon jätökset (kumpaakin väriä) alppikärhön juurelle ja lähettyville siinä toivossa, että niiden haju saisi rusakot etsimään syötävää muualta. Toistaiseksi alppikärhön luokse ei ole otettu pomppuakaan, joten ehkä konsti on toiminut. Toki rusakoilla on ollut muutakin evästä, kuten loistokärhön versoja.
Keräsin mustikkaverkon toiselle laidalle loistokärhön versoja luvalliseksi evääksi. Niistä on pupellettu jo yli puolet.
Vielä menee ainakin kuukausi ennen kuin voi alkaa toivoa, että rusakot eivät enää suuntaa alppikärhöä kohti. Hankien vajuessa metsästäkin alkaa löytyä enemmän evästä, minkä toivon pitävän puput enemmän sillä suunnalla. Pitkäkorvien jälkien tarkastuksen jälkeen suuntasin kellariin tutkimaan talvehtijoiden vointia. Tai oikeastaan vain huvin vuoksi, kun ei puutarhassa mielenkiintoisempaa nähtävää ollut. Kellarissa olisi varmasti oikein virkeää elämää odottamassa valoisampia aikoja.
Kärhöt ovat vähän turhankin pitkällä kasvussaan. 'Evijohill' vasemmalla ja SAMARITAN JO oikealla. Napsin niistä pisimmät latvat poikki.
'Diamond Ball' on tehnyt jo kukkanuppujakin. Jännittävää!
Antakaa minulle virtuaalisesti kunnolla sapiskaa, jos alan jossain vaiheessa kesää puhua kellariin menevistä kärhöistä. Kymmenen (vai oliko peräti enemmän?) innokkaasti kasvuun lähtevää kärhöä kellarissa tässä vaiheessa vuotta aiheuttaa harmaita hiuksia ja silmissä viliseviä kauhukuvia tilanteesta kuukauden päässä. Olen vielä pulassa niiden kanssa! Viime vuonna nostin kärhöt ja monta muutakin talvehtijaa kellarista ulkovaraston puolelle huhtikuun puolivälissä. Talvi on ollut sen verran leuto, että uskoisin ulkovaraston lämpenevän todella nopeasti kellarikasveille riittävän lämpimäksi kunhan vain ei ulkona ole kovasti pakkasta. Ehkäpä siis voin tänä vuonna nostaa kellarin asukkaita jo huhtikuun alkupuolella varastoon aloittelemaan kevättä. Nyt nostin varaston puolelle ainoastaan loistokärhöjen siemenkylvökset. Kellarissa on ollut kevättalven aikana 3-4 astetta lämmintä, joten ehkä kylvöksille ei tee pahaa saada pikkuisen kylmempää käsittelyä ennen lämpimämpiä aikoja.
Syksyn alelöytö mustaluumu on myös herännyt. Näiden silmujen pullistelua ja lopulta avautumista on todella jännittävää odotella.
Meillä olikin vähän erilaista tekemistä tänä viikonloppuna. Lasten on pitänyt päästä jo monena talvena pilkille mummon ja papan kanssa mutta reissu on peruuntunut joka kerta. Milloin on ollut liian raaka keli, milloin heikot jäät tai jotain muuta estettä. Matkaakin mummolaan on sen verran paljon, ettei ihan joka viikonloppu ehdi siellä käymään. Vihdoin tänään pääsimme kokeilemaan kalaonneamme (ja lasten kärsivällisyyttä). Melko pian pilkkiminen vaihtuikin lapsilla juoksenteluun ja lumisotaan samanikäisen serkun kanssa, mutta pääasia hommassa olikin ulkoilu ja hauskanpito.

Eräs järvi Keski-Suomessa. Vasemmassa reunassa näkyy puolet saaresta, jonne rakennetussa kodassa kävimme paistelemassa makkaraa.
Lapset eivät malttaneet kovin pitkään onkiaan uittaa, kun kala ei heti napannut. Sen sijaan mummo, pappa ja isäntä saivat joitakin ahvenia. Minä jätin homman suosiolla väliin ja pidin mieluummin Karon liikkeellä. Lapset pääsivät kelaamaan muutaman kalan ylös siinä vaiheessa kun jollakulla nappasi. Enemmänkin ahvenia olisi varmaan noussut, jos joku olisi niitä jaksanut odotella, mutta me suuntasimme kodalle makkaranpaistoon ja sen jälkeen takaisin mummolaan. Saalis oli 12 pientä ahventa, joista syötävää irtosi parisataa grammaa. Vau.
Lapset tekivät ahvenille pesän. Isoin ahven pilkottaa näemmä kasan alimpana, joten saalis näyttää vieläkin pienemmältä mitä se oli.
Kotiin palatessa piti tietysti tarkistaa taimien tilanne. Kastelin ne eilen aamupäivällä ennen kuin lähdimme ajamaan ja arvelin, että kyllähän ne nyt pärjäävät reilun vuorokauden helposti. Taivaalta rätki lähtiessämme rukkasen kokoisia räntähiutaleita ja tällekin päivälle oli luvattu vesi- tai räntäsadetta, joten aurinkokaan ei päässyt kuivattamaan ruukkuja. Kaikki muut olivatkin pärjänneet hyvin, mutta purppurarevonhännät retkottivat kaikki lötköinä. Olin vähän kahden vaiheilla, viitsisikö niitä edes kastella vai kylväisikö suoraan uudet siemenet. Päätin kuitenkin testata, miten hyvin ne virkoaisivat. Muutaman tunnin sisällä suunnilleen parikymmentä tainta oli noussut pystyyn. Olipa hyvä, että taimissa oli reilusti hukkavaraa!

Purppurarevonhännät virkoamassa, ylhäällä kaksi mustasilmäsusannan tainta juuri itänyt ja löytyipä etummaisesta purkista vielä yksi koreatörmäkukan taimikin.
Hain pari päivää sitten ensimmäiset hankikylvöruukut eteiseen ja eikö vain tänään kotiin tullessa siellä jo ensimmäinen etelänruusuruohon taimi näkynyt. Osa perennoista on kyllä todella nopeita! Yksivuotisten esikasvatukset ovat edenneet siihen vaiheeseen, että pitäisi alkaa pian koulia taimia. Kuperkeikan seurauksena katkenneiden 'Maskotka'-tomaattien tilalle kylvetyt siemenet ovat vihdoin kaikki itäneet ja taimet ovat vain vähän jäljessä muita tomaatteja. Tai no, yksi on vasta koukulla mullan pinnan rajassa, mutta parissa päivässä sekin on jo iso. Yksi 'Balkonzauber' oli koukulla silloin kun purkki kippasi nurin ja selvisi onneksi taittumatta. Se on nyt selvästi isompi kuin muut, mutta ero pienenee, kun taimet istuttaa sirkkalehtiään myöten multaan. 
Verkkokalvoille viimeiseksi tomaatintaimia. Ylhäällä 'Maskotkat' (yksi minikoukku vasemmalla), alhaalla kaksi 'Majaa' ja kolme 'Balkonzauberia'.
Koulimisten lisäksi vähän himottaisi tarttua taas siemenpusseihin ja kylvää jotain. Ehkäpä taimimäärän hillitsemisen takia jotain ikivanhoja siemeniä, jotka saattaisivat itää todella huonosti...

20 kommenttia:

 1. Onpa hauskaa talvipuuhaa, mukavaa, että pilkkiretki onnistui. Voi kyllä kuvitella, kuinka lyhyt pinna lapsilla on sen suhteen. Ehkäpä sitten vähän isompana...
  No huh, tuosta taimien vuorokauden mittaisesta taimien yksinään olemisesta muistui taas hyvin mieleen, miksi en kylvä mitään esikasvatukseen. Ne pitäisi ottaa aina mukaan. Tänään kyllä pistin muutaman purkillisen, mutta ne saavat olla ulkona kylmäkäsittelyssä enkä todellakaan aio roudata niitä yhtään mihinkään.
  Teillä on aikamoiset hanget. Täälläkin vielä jossakin kohdassa saattaa olla 10 cm lunta, mutta kaksi kolmasosaa pihasta on jo vapautunut lumesta täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se kivaa ole minuuttitolkulla odotella, milloin kala nappaa. Esikoinen malttoi pilkkiä selvästi pidempään kuin nuo pienemmät ja jos serkkua ei olisi ollut mukana, olisi kuopuskin ehkä malttanut vähän kauemmin.
   Kiivaimpaan esikasvatusaikaan on vähän hankalaa aina lähteä mihinkään. Aina saa pelätä, paistaako aurinko täydeltä terältä ja kuivuvatko taimet.
   Onhan tuota lunta kun vertaa Etelä-Suomen lumitilanteeseen. Jo Keski-Suomessa lunta oli selvästi vähemmän kuin meillä.

   Poista
 2. Minusta ei ole pilkkimään, tylsää kuin mikä ja sitten en uskalla koskea kalaan jos sellaisen saan joten ymmärrän lapsia :)
  10 vuorokauden sääennuste näyttää vähän huonolta hankien hupenemisen kannalta mutta ehkä ne siitä, lisää lunta en toivo enää yhtään.
  Hyvin on taimet kasvussa. Koreatörmäkukka iti minulla hyvin, kivasti tulossa taimia jos selviävät ulos asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu minulla. Siksi jätin homman suosiolla muille ja puuhailin Karon kanssa. Pakkaselle näyttää taas kääntyvän mutta ainakin tänään lumet vielä sulavat.
   Koreatörmäkukka on yleensä itänyt minullakin hyvin, mutta nyt oli monta vuotta vanhan pussin viimeiset jämät eikä mitään pakottavaa tarvetta valtaisalle kesäkukka-armeijalle. Olen siis tyytyväinen tuohon yhteen taimeen.

   Poista
 3. Voi miten paljon siellä onkaan lunta! Hienosti ovat esikasvatuksesi lähteneet kasvuun ja hienosti vihertää kellarissa. Omista hankikylvöistäni tulvi toisessa laatikossa, joten peli lienee pelattu niiden siementen suhteen. Esikasvatteluja kiinnostelisi tehdä, mutta yritän hillitä itseäni ettei kylvöjen onnistuessa koulittuja taimipurkkeja olisi joka puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole onneksi niin paljoa mitä viime talvena tähän aikaan, kevättalvesta 2018 puhumattakaan. Oi voi, tulva kylvölaatikossa ei ole milloinkaan hyvä juttu. Toivottavasti sieltä kuitenkin joku siemen jaksaisi itää. Itsehillintä on kovilla tähän aikaan vuodesta kun joka puolella tulee vastaan toinen toistaan houkuttelevampia siemenpusseja ja into kasvattaa on kova.

   Poista
 4. Ihana pilkkisaalis 🐟
  Monenlaista kuulumista taimi osastoilta, taimien ilmaantuminen on aina yhtä jännittävää. Lunta on täälläkin, mutta vesisade ja aurinko ovat jo pikkuisen sitä vajottaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalansaaliin söpöysarvo oli tässä tapauksessa suurempi kuin syötävä osuus :D Täällä ei ole aurinko paljoa paistellut mutta plussalla on useamman asteen ja välillä sataa vettä. Kyllä ne hanget silläkin sulavat ja pakkasen tullessa on toiveissa kestävät hankiaiset.

   Poista
 5. Ahven on herkkukala. Miunkaan vieter ei pitkään kestäs istuu nököttee yhessäkohassa järvenselällä! Sama tilanne miullakin kellarissa, ei ihan noin monta kärhöä oo talavehtimassa, vaan haljun värisiä kärhöjä siellä on heränny. Hyvästi on taimet siulla kasvussa. Tuota punarevonhäntee oon kerran kasvattanu, ol kyllä hentoset taimet alakuun. Siitä ne vankistu ja hännätkin näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se kalan syönnin odottelu vähän tylsää. Onneksi ei ollut tavoitteena saada päivälliskaloja koko porukalle, vaan käyttää lapset pilkillä ja makkaranpaistossa.
   Kärhöt heräävät joka talvi aivan liian aikaisin! Pitäisi varmaan saada niille 0-asteinen tila, etteivät lähtisi turhan aikaisin kasvuun. Kovin pitkät hailakat versot katkeilevat helposti siinä vaiheessa kun kasvit vie ulos.
   Minulla purppurarevonhännät ovat parhaimmillaan kasvaneet 1,5-metrisiksi ja kukkineet valtavan kookkain kukinnoin. Ei uskoisi hennoista taimista moista.

   Poista
 6. Tykkään ihan hurjasti syödä kalaa, mutta olen aivan onneton, jos pitäisi kaivaa kala koukusta irti ja valmistaa syöntikuntoon. Näitä taitoja en ole lapsena /nuorena oppinut, enkä ole aikuisenakaan yrittänyt opetella. Sain nuorena emäntänä yhdeltä ystävälliseltä naapurilta suuren elävän (oikeen tuoreen) hauen ja oli aika järkyttävää, kun hauki ponkaisi pöydältä lattialle ja etenimme peräkkäin pitkin lattiaa. Aina kun yritin ottaa hauen kiinni, se loikkasi karkuun. Huh.
  Meidänkin lapset tykkäsivät pilkkiä mummon ja hänen miehensä kanssa, eiköhän noista reissuista jää ihan hyviä muistoja, vaikka välillä olisi muutakin touhua siinä ohessa.
  Teillä on lunta vielä enemmän kuin meillä, vaikka täälläkin sitä on ihan riittävästi.
  Voi mahdotonta, mitä kaikkea kellasissasi tapahtuukaan. Upeaa, että mustaluumukin näyttää noin elinvoimaiselta!
  Hyvää viikkoa ja toivotaan kevään edistyvän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa aikamoinen kokemus sinulla hauen kanssa :D Minä osaan kyllä kalan jatkokäsittelyn siitä eteenpäin kun joku on ensin ottanut siltä nirrin pois. Pakon edessä varmaan saisin senkin tehtyä mutta mieluummin jätän muille. Isäntä meillä yleensä kalat perkaa, mutta minä olen sen verran aina välillä kokeillut, että pysyy taito tallella.
   Yhdessäolo ja uudet kokemukset ne olivat meidänkin pilkkireissulla tärkeintä.
   Itä-Suomi on yleensä aika lumista aluetta eikä ole pitkä matka V-vyöhykkeellekään. Kiitos! Hyvää viikkoa ja vauhdikasta kevään edistymistä sinnekin suunnalle!

   Poista
 7. Varmasti kiva pilkkiretki niin lapsille, kuin aikuisillekin. Ahven on aivan mahtava keittokala ja pannulla voissa paistettuna se vasta hyvää onkin.
  Mukavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla oli kyllä kivaa, vaikka saalis vähän köykäinen olikin. Voissa paistettuina nuo ahvenet syötiinkin ja hyviä olivat. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Ei ihme, jollei muksut jaksa kauaa pilkillä istua. Enpä jaksaisi minäkään. Ovat kuitenkin päässeet touhua kokeilemaan ja siitä jää varmasti heille kiva muisto. Ahvensaalis kyllä maistuisi. Vuosia sitten meillä oli vene, jolla Ukkokulta kävi kalassa. Silloin päästiin tavallista useammin kalalla herkuttelemaan.
  Kyllä teillä tuota lunta riittää vielä vähäksi aikaa. Toisaalta se lähtee kumman nopeasti sulamaan, kunhan sopiva sää osuu. Kellarin kärhöpaljoudesta nousi silmiini kuva, jossa avaat kellarin oven ja saat samalla vastaasi melkoisen viidakon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se pilkkiminen kärsivällisyyttä koettelee. Makkaranpaisto ja lumisota olivat kuulemma kivointa reissussa, vaikka kyllä joka ikinen tenava innoissaan juoksi heti paikalle, kun jollakulla alkoi nykiä.
   Toivotaan, että sellainen sopiva sää sattuisikin kohdalle vaikka parin viikon päästä. Tässä vaiheessa ei vielä kannata toivoa lumien sulamista, sillä silloin joutuu varmasti kohtaamaan useammankin takatalven. Huhtikuussa sen sijaan pitäisi jo alkaa maata näkymään tai iskee epätoivo.
   Minun painajaiseni näyttävät juuri siltä, että kellarin kärhöt suorastaan murtautuvat ulos sen jälkeen kun ovat tukahduttaneet lonkeroihinsa joka ikisen talvehtijan. Jospa kärhöt kuitenkin malttaisivat pysyä ruodussa siihen saakka että pääsevät valoisampaan.

   Poista
 9. Lunta teillä viälä riittää. Ny siton kyllä tääläki, muttei hetikää nii paliua ku monena muuna vuanna. Ei oo meikälääsestäkää pilikkijäksi. Ei hermot kestääsisi ja pitääs kokoaijan pelijätä, että jää pettää. Ei auta vaikka jään paksuus olis metrin. Kovasti on kärhöt jo heränny. Mullon kait pikkuusen vilapoosemmat oltavat navettakeittiös, ku uus kasvu on vasta ihan alakutekijöös. Taimienkasvatukses tuloo aina yllätyksiä, joskus mukavia ja joskus vähemmän mialuusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luotin siihen, että pappa tiesi, missä jää kestää. Heille alue oli kuitenkin tuttua ja liikkuvat järvellä kesät talvet. Vieraalle järvelle hirvittäisi lähteä ilman kokeneempaa kulkijaa tai sitten turvautuisin liikkumaan vain toisten jälkiä pitkin.
   Oli niin lämmin syksy ja alkutalvi, että kellari ei jäähtynyt ihan niin nopeasti kuin olisin toivonut. Suuren osan talvesta oli 6-7 astetta ja vasta helmikuussa mittari alkoi näyttää neljää astetta. Voi olla, että se vielä jäähtyy ihan hitusen ennen kuin alkaa taas lämmetä. Onneksi suurin osa muista kasveista on vielä talvilevoilla.

   Poista
 10. No on teillä hankia vielä . Pilkillä tuli käytyä nuorempana useinkin nyt ei enää kiinnosta mutta ahvenet on kyllä hyviä .Onneksi revonhännät oikaisivat itsensä . No on sinulla kärhöjä kellarissa ja niiden kanssa on ihmeessä jos on noin paljon kerralla mitä huolehtia . Mutta sinussa on tuota Vileenin verta sen verran että tämä ei varmaan ole viimeinen kerta . Meillä on tekemättä vielä kaksi metallitukea. Minä olen istuttanut vain yhden kärhön per tuki . Toivottavasti minä saan kellariin edes muutaman kasvattamani kärhön ensi talveksi . Kyllä minäkin kärhöjä vielä ostan kunhan niille paikat aukenee . Kellarissa on minulla vielä muutama purkki pitää katsoa niiden tilanne ja tuoda varmaan kohta sisälle mökkiin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan noita ja varmaan tulee vielä lisääkin lunta. Toivottavasti kuitenkin välissä aina sulaa entisiä vähemmäksi.
   Vähän hurjalta näytti revonhäntien tilanne alkuun, mutta nyt taimia onkin ihan sopivasti. Liikaahan niitä oli, kun itivät niin hyvin.
   Mikähän ihme mielenhäiriö minuun iski, kun näin paljon kärhöjä päätyi kellariin talveksi? Pikkuisen pitää kyllä syyttää äitiänikin, kun onnistui pistokaslisäyksessä niin hyvin :D Minä istutan melkein aina useampia kärhöjä samaan tukeen, jotta olisi aina edes joku kasvussa. Ei ne kaikki aina ihan yhtä hyvin kasva ja joku saattaa pitää välillä välivuodenkin. Pidetään peukkuja, että kylvöksesi itäisivät hyvin.
   Minulla on kellarissa vielä kaksi pelakuuta ja afrikansinisarja, jotka pitää tuoda sisälle heräilemään jossain lähiviikkoina. Pitäisi vain ensin järjestää tilaa eteiseen.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!