maanantai 27. maaliskuuta 2023

Kesäaika alkoi vihersisustuksella

Riippapelargoni ja samassa amppelissa asustava hopeaputous ovat talvehtineet erinomaisesti.
Pimeät, vesisateiset päivät saivat minut tekemään päätöksen, että viikonlopun tärkeysjärjestyksessä kärkisijoille kiilaavat pikkutaimet. Niille piti saada kasvivalo viriteltyä, ettei taimista tule honteloita ja heikkoja. Ongelmana oli vain pari pientä juttua, kuten täynnä tavaraa oleva eteinen, vierashuoneen harsosääski-invaasio ja vierashuoneen pöydän täyttävät ompeluprojektit. Hyökkäsin ensimmäisenä eteiseen raivaamaan ylimääräiset tavarat pois ja järjestelemään loput takaisin omille paikoilleen. En voi uskoa, mikä määrä kenkiä yhdessä huushollissa voi olla, varsinkaan kun kukaan meistä ei edes mikään kenkäfriikki ole! Varsinkin keväisin ja syksyisin pitää kaivella lapsille toppakenkien ja monojen lisäksi myös kumpparit ja välikausikengät. Kahdeksan paria kenkiä per tenava siis ja siihen päälle isännän ja minun talvikengät, kumpparit ja työkengät. Ja tietysti kaikkea muuta roinaa lasten kuravaatteista tyhjiin kukkaruukkuihin. Lopulta sain kuitenkin tarpeeksi tilaa mummon vanhalle silityslaudalle, joka toimii keväisin näppäränä lisäpöytänä siellä missä tarvitaan taimille lisää laskutilaa.

Silityslaudalle olikin jo tarvetta. Etualalla perennojen ja rucolan taimia, keskellä helmililjoja, hollanninkurjenmiekkoja sekä amaryllis, taaempana pelakuita.
Seuraavana siirsin hyvin varovasti vierashuoneesta 'Appleblossom'-pelargonin ja amarylliksen eteiseen. Nostin kummankin hetkeksi ulos ja kopistelin siellä ruukkuja, jotta mahdollisimman moni sääski säikähtäisi ja lähtisi lentoon. Muutama niistä lähtikin ja toivon mukaan tuli tempautuneeksi tuulen mukana kilometrien päähän. Jätin kelta-ansat paikoilleen, jotta ruukkuihin jääneet sääsket eivät tekisi kovin suurta ongelmaa eteisen puolelle. Perennojen taimia lukuunottamatta eteisessä on vain isoja kasveja, joille muutama harsosääski tuskin kovin suurta haittaa tekee. Ja perennatkin alkavat ulkoilla heti kun tulee vain sopivia säitä, joten en usko harsosääskien niissä kovin kauaa viihtyvän.
Jouluruusu on päässyt jo muutaman kerran suojasäillä ulkoilemaan, rosmariini ei.
Ulkoilusta puheenollen, piti viedä kompostiroskatkin taimitöiden välissä. Tällä kertaa kompostorin lukon välissä oli vain sohjoa.
Tämän talven ongelmana on meillä ollut kompostorin lukon jäätyminen. Talven mittaan on satanut sen verran monta kertaa alijäähtynyttä vettä, jotta lukkoa on saanut joka toinen kerta puhallella sulaksi. Kompostorissamme on selvä suunnitteluvirhe, sillä satava lumi, vesi tai räntä sekä kannen päältä sulavat lumet valuvat suunnilleen ensimmäisenä lukon rakosiin ja pakkasen tultua jäätyvät sinne. Kun lämpötila heijaa vuoroin plussalla, vuoroin pakkasella, on lukon välissä alituiseen jäätä. Tähän voisi vaikka joku Biolanin tuotekehittelijä vastata, mitä vikaa oli siinä aataminaikuisessa mallissa, jossa lukkona toimi vain kuminen lenkki? Sitä ei tarvinnut ainakaan naama punaisena pakkasessa puhallella sulamaan, jotta saisi kompostorin kannen auki. Toinen tämän talven ongelma liittyy myös jäähän. Kompostorin etuluukun eteen oli tullut nimittäin aikamoisen paksu jäätikkö, jonka vuoksi etuluukku ei auennut ennen kuin oli rautalapiolla hakannut jään palasiksi. Pakkaskelillä kompostorin lämmön sulattamat lumet vain vetäytyvät kauemmas mutta tällaisena vesi-räntä-lumi-talvena kompostorin etupuolelle tullut tyhjä väli olikin täyttynyt vedellä ja jäätynyt.
Aikani yritin hivuttaa luukkua irti ennen kuin totesin, että pakko ne jäät on hakata ensin pois edestä.
Palataan takaisin sisälle sen hankalamman homman kimppuun, eli ompeluprojektien jatkamiseen. Vihoviimeisistä farkkujen jämätilkuista välityönä sompailtu hame oli melko nopea homma, siitä kun ei puuttunut enää muuta kuin vyötärön ja helman viimeistely. Siitä tulikin sen näköinen, että ei paljoa ihmisten ilmoilla kehtaa kävellä. Onpahan yksi hame lisää kotona oleskeluun ja vaikka kukkapenkissä puuhailuun. Myös paljon aikaa, työtä, ompelua, purkamista ja säätämistä vaatinut farkkumekon yläosa alkoi vihdoin asettua ja päätin, että parempaa en siitä taida enää saada. Tuli siitä ainakin omasta mielestäni riittävän hyvä. Ihan en viikonlopun aikana saanut mekkoa valmiiksi, vaan surruttelin menemään loput tänä aamuna ennen töihin lähtöä.
Purin mekon yläosan palasiksi kappaleiden reunojen huolittelua varten enkä yhtä osaa ommellessani huomannut, kuka livahti sotkemaan hommat. 
Työt seis hetkeksi ja Karolle oma peti ompelupisteen viereen. Se kelpasi tilkkujani paremmin kunhan oli ensin myllätty sopivasti ruttuun.
Pikainen sovitus ennen töihin lähtöä. Pikkuisen vielä pitäisi selkäpuolta fiksailla mutta ei taida enää inspiraatio (ja taidot) riittää. Silittääkään en ehtinyt.
Nyt ymmärrän entistä paremmin, miksi mittatilaustyönä tehdyt vaatteet maksavat mansikoita. Sen toki tiesin jo ennestään, että eivät tällaiset pienemmistä tilkuista tehdyt vaatteet ihan parissa tunnissa valmistu, mutta nostan kyllä hattua heille, jotka näitä väkertävät työkseen. Tosin he kyllä varmasti tekisivät saman alle puolessa ajassa siitä mikä minulla meni ilman kaavoja tämän mekon vääntämiseen. Nyt on kuitenkin kaikki isoimmat farkkutilkut käytetty. Lopuista jämistä saa korkeintaan pikkulaukkuja, meikkipussukoita tai jonkun koristetyynyn päällisen tai vastaavaa. Yhtään niin isoa lahkeenkappaletta ei tilkkusäkkiin jäänyt, että siitä saisi mitään isompaa käsityötä aikaiseksi. Nyt saa kuitenkin ompeluhommat riittää tältä keväältä!
Leijonankidat lajiketta 'Potomac Lavender' ovat alkaneet itää. Nyt kun ei yhtään enempää nousisi taimia, niin olisi juuri hyvä.
Ompelupöytä vapautui taimille. Tilaa riittää vielä vaikka miten paljon, vaikka ompelukone onkin vielä pöydällä odottamassa äidilleni palautusta.
Kasvilamppu on ollut viime keväästä lähtien katonrajassa roikkumassa mutta heti huomenna kiipeän laskemaan sen alas. Erinomainen säilytyspaikka, etten sanoisi!
Kävin leikkaamassa reilu viikko sitten 'Viipurin punaluumusta' yhtä huonossa kulmassa kasvavaa yläoksaa lyhyemmäksi. Se oli nimittäin todella lähellä viime syksynä sadon painosta rungosta irti revennyttä oksaa ja keventämättä tulisi myös repeämään varmasti jonain vuonna. Sen tehdessään se repisi puun runkoa melkoisesti ja jopa koko latvus saattaisi kärsiä pahasti. En ole oikein päässyt selvyyteen siitä, milloin se "hyvin varhainen kevättalvi" näillä korkeuksilla on, jolloin vielä uskaltaisi luumupuita leikata, mutta päädyin nyt pätkäisemään sen pahimman oksan leveän latvaosan pois. Eipähän paina lehteen tullessaan ihan niin paljoa eikä häiritse heti alapuolella olevan ison haavapinnan paranemista. Tuskin täällä puiden nestevirtaukset käynnistyvät vielä ainakaan kuukauteen, joten toivon mukaan pieni haavapinta ehtii kuivua ennen sitä. Pitää loppukesästä tikkaiden kanssa tehdä isommat leikkaukset ja toivoa, että juuri siihen oksaan ei tulisi kovin montaa luumua. Tämänkin homman olisi muuten välttänyt sillä, jos olisi huomannut pari vuotta sitten tikapuilla kiipeillä taivuttelemaan myös latvuksen oksia vaakatasoon tai vaikka leikata jomman kumman oksista kokonaan pois.
Leikatusta luumun oksasta napsitut ohuemmat latvaosat toin tietysti maljakkoon. Nyt  ne alkavat vihertää ja toivon mukaan kukkivat pian.
Iloista maaliskuun viimeistä viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Upea farkkumekko! Tutullani on hänen loppuun käytetyistä lempifarkuista tehty kännykkäkassi. Sitä hän käyttää töissä päivittäin. Peukutetaan kierrätykselle! Odotan innolla leikkaamiesi luumunoksien kukintaa! Hyvää viikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Farkkukangas kannattaa todellakin kierrättää, vaikka sitten kännykkäpussina. Kestävää kangastahan se on. Et arvaa, kuinka innolla odotan itse luumun oksien kukintaa. Kiitos ja hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Minä en ole ommellut vuosiin mitään muuta kuin verhoja ja pyyheliinan päitä tai tehnyt vanhoista pyyhkeistä rättejä . Kiva on farkku hameesi ja hyvää kierrätystä .
  Ymmärrän hyvin tuon kenkä ongelman meillä oli joskus sama homma ja siihen päälle vielä piikkarit ja nappikset .Ostimme eteiseen isohkon kannellisen laatikon siinä säilytettiin meidän kaikkien monot ja poikien ja miehen luistimet .Päällä voi istua ja laittaa kengät jalkaan . Ostimme myös Ikeasta kapean kaapin mihin ostimme huopaa hyllyjen päälle niin oli helppo ne irrottaa putsausta varten. Siihen saimme monet kengät hyllylle .Sitten mies teki jäte hyllyn paloista tuulikaappiin lokerikon mihin mahtui poikien Osiris kengät ne haisi kamalasti aina hielle niin oli hyvä kun olivat poissa eteis tilasta. Siihen mahtui myös jalkapallo suojukset ja räpylä ja pystyyn pesäpallomaila . Meillä on eteisessä kaappi vaatteille niin sen päällä säilytettiin jääkiekko kypärät ja sählykypärät ja koreissa vielä kaikkea kamaa esimerkiksi rullaluistimien suojat myös miehen.Meillä on ihan tavallisen kokoinen rivarin eteinen joten ihmettelen miten kaikki aikoinaan mahtui meillä ei ollut koskaan kenkiä lattialla paitsi jos joku tuli käymään .
  Silityslauta on kyllä hyvä apuväline kun laskutilaa tarvitaan ja tarpeeksi kapeakin mutta kuitenkin mahtuu . Vai on sinulla vielä harsosääski ongelmaa harmillista tosiaan . Odottelin jo taas kevään alkavan kuten monet muutkin mutta sinulla on kuitenkin jotain kevättä luumupuun oksissa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin ompelukseni ovat rajoittuneet tähän talveen saakka käytännössä vain lasten housunpolvien paikkaukseen tai johonkin simppeliin puuvillahameeseen. Käyttökelvottomiksi kuluneista housuista tai paidoista olen vain saksinut sopivat kertakäyttörätit esim. grillin tai uunin esipesua varten enkä ole niitä mitenkään ompelukoneella huolitellut. Rikki menneet tyynyliinat menevät siltään Karon petiin lopputuhottavaksi ja hajonneista lakanoista tai pussilakanoista äitini ompelee tyynyliinoja. Farkut sen sijaan on tähän saakka vain jemmattu talteen odottamaan myöhempää käyttöä, jota nyt sitten tuli ihan urakalla. Kierrätykseen jäi vain yksi ostoskassillinen pientä silppua, reikäisimmät/kestotahraisimmat osat lahkeista ja hajonneita vetoketjuja. Kaikki käyttökelpoinen kangas tuli hyödynnettyä.
   Minä olen etsiskellyt eteiseen sopivankokoista kenkäkaappia. Sen pitäisi olla sen verran iso, että vetäisi vähintään lasten kengät sisäänsä mutta niin matala, että sitä ei tarvitsisi siirtää ikkunanpesun tieltä pois. Korkeutta saisi kuitenkin olla sen verran, että sen päälle voisi laittaa kasveja talvetukseen tai näin keväisin esikasvamaan. Ei vain oikein tunnu löytyvän sopivia, joten ehkä pitää alkaa pian laajentaa etsintöjä esim. avohyllyihin tai tosiaan lahjoa isäntä nikkarointihommiin. Toivon todella, että meidän lapset eivät innostu jääkiekosta, sillä siitä sitä tavaraa vasta tuleekin. Aikuisten kengät sopivat eteisessä olevaan pienempään lipastoon, jossa on kaksi avohyllyä kengille mutta lapsille on vain kurakaukalo, johon kengät eivät koskaan osu. Ehkä oppivat ajan mittaan laittamaan kengät paikoilleen.
   Luulen, että sisätiloista harsosääsket alkavat käydä jo vähiin, kun pikkutaimet ovat olleet erillään amarylliksestä ja kelta-ansoja on useita nappaamassa aikuiset sääsket. Aion pitää ansat paikoillaan niin kauan kuin on taimia sisällä siltä varalta, että joku sääski ehtisi munia uuden sukupolven johonkin ruukkuun. Olisi vain pitänyt älytä hankkia ansoja jo silloin joulun aikaan, niin ei olisi päässyt tulemaan ötiäisiä riesaksi asti. Muuten olisin viskannut tuon amarylliksenkin menemään mutta ehti kasvattaa niin komeat lehdet, että pakkohan se on kokeilla säilyttää.

   Poista
 3. Olet yksi velho noiden farkkutilkkujen hyödyntämisessä! Aivan ihana mekko.
  Teillä on jotenkin suhteettoman vähän tilaa kylvöintoosi nähden. Ansaitsisit oman viherhuoneen! Amaryllisessäsi näyttää olevan ihan jättilehdet. Minulla ei taida olla yhtäkään noin suurilehtistä.
  Karo on niin söpö riiviö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tuntunut olo velholta, kun alkuun sommittelin lahkeenpätkiä vain nuppineuloilla yhteen ja ihmettelin, kuinka niistä voi koskaan saada mekkoa aikaiseksi. Jossain vaiheessa keksin harsia tilkkuja ompelukoneen pisimmällä tikillä yhteen, jolloin sovittaminen onnistui helpommin. Oli kyllä aikamoista vetää tekele kerta toisensa jälkeen päälle, merkitä nuppineuloilla kiristettäviä saumoja, riisua, ommella ja taas sovittaa.
   Sanopa muuta! Neliöitä kyllä olisi riittävästi mutta ei taimikasvatukseen sopivien ikkunoiden luona. Talo voisi oikeastaan olla kokonaisuudessaan toisin päin, eli pitkä sivu etelään ja kunnan metsikkö sata metriä kauempana poissa varjostamasta :D Silloin ei olisi ongelmaa sopivista ikkunoista.
   Kohtalon ivaa, että juuri tuo harsosääskien vaivaama amaryllis on kasvattanut oikein komeat lehdet. Keittiön ikkunalla turvassa oleva ihana 'Harlequin' sen sijaan on jotenkin reppanampi ja melkein tarvitsisi tuen pitämään lehtensä pystyssä. No, jospa harsosääsket pikku hiljaa häviäisivät tai ainakin viimeistään kesällä kun kasvit pääsevät ulos.
   Karolla on ihme himo etsiä lattialta jotain "tyynykseen". Aivan kuin pieni kangaspala olisi yhtään sen pehmeämpi kuin pelkkä matto. Nuppineulaiset kangastilkut eivät vain olleet ihan paras makuualusta minun mielestäni.

   Poista
 4. Tulipa tosi sievä farkkumekko. Olet taitava. 👍
  Harmittava takatalvi keskeytti omat kylvöni tyystin ja tyydynkin hoivailemaan olemassa olevia kylvöjäni.
  Toivottavasti harsosääskiongelmasi on nyt suurelta osin selätetty ja kasvit ovat kelta-ansojen avulla niiltä turvassa.
  Mukavaa viikon jatkoa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä taas kylvin tänään lisää siemeniä esikasvatuksen. Olen varmasti taas pulassa kaikkien taimien kanssa jossain vaiheessa mutta väliäkös sillä. Jotain kivaa tekemistä piti saada lumisateen tuijottamisen sijaan. Toivotaan, että harsosääsket eivät enää villiintyisi kovin. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 5. Tua silityslauta on mainio keksintö ja klasikki o sille sopivalla korkeurella. Farkkumekosta tuli hiano. Siinä meni loput palat hyvin totehen. Olihan sulla aktiivine apuriki :) Mäki lykkäsin vasta eileen kattokasvilampun seinähän. Pöytä ei klasin äärehen maharu, joten keinovalolla on mentävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silityslauta on kerrassaan mainio lisätaso ja vielä säädettäväkin! Nyt se on korkeimmalla "asetuksella" mutta taimien kasvaessa tai isompien kasvien kanssa sitä voi tarvittaessa laskea alaspäin, niin säilyvät ruukut varjossa ja kaikki lehdet saavat optimaalisesti valoa. Minulla kasvilamppu tuo vähän lisäapua taimille kun ikkuna on vain länteen. Saapahan takarivikin valoa.

   Poista
 6. Jestas, sinähän osaat mitä vain. Ja vielä tosi vaatimattomalla budjetilla. Tuollaisen farkkumekon ottaisin vaikka heti. Jonkun verran tuli ommeltua itselle ja vielä enemmän vaatteita lapsille. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ompeleminen on rajoittunut verhoihin, tyynynpäällisin ja pieniin korjaustoimenpiteisiin.
  Yhdyn Sailaan. Viherpeukalosi ansaitsisi oikein kunnon valoisat ja suuret tilat, jotta kasvatusintosi ja -taitosi pääsisivät oikeuksiinsa. Pärjää sitä toki vähemmälläkin, mutta mitä lie hienoa saisitkaan aikaan paremmissa olosuhteissa.
  Lapsitaloudessa kenkävyöry sisääntulossa on väistämätöntä. Meillä on kautta aikain kuljettu pääasiassa varaston ovesta, jolloin kengille on ollut enemmän tilaa. Eikä niiden tilapäinen kaaos ole ensimmäisenä vastaanottamassa vieraita. Laitoin varastoon Lundian, jonka hyllyille leikkasin muovista suojat (puista hyllypintaa on mahdoton pitää puhtaana). Jatkuvassa käytössä olevat kengät mahtuivat hyllyyn jotenkuten. Harvemmin käytettävät oli kaapissa tai laatikoissa. Omille pikkukengille minulla on kaapissa Sini-tuotteen kenkälokerikko.
  Toivottavasti pääset eroon harsosääskistä. Mukavaa ja vähälumisempaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tekemällä ompelunkin taitaa oppia. Tuntipalkkaa ei vain minun kannata työlleni laskea; sen verran monta (kymmentä) tuntia taisi vierähtää mekkoa väkertäessä. Aika monta viikonloppua meni melkein aamusta iltaan ompelutyön ääressä.
   En tiedä, onko minulla taitoa sen enempää kuin muillakaan. Tuppaan ainakin unohtamaan kastelun ja lannoittamisen. Onneksi tulee aina kylvettyä pikkuisen ylimääräistä niin ei ole ihan niin nökönuukaa, jos joku taimi kuukahtaa matkan varrella.
   Meillä ei ole muuta käyttökelpoista sisälle kulkemispaikkaa kuin ulkoeteinen. Kodinhoitohuonekin on sen verran ahdas, ettei sieltä kautta kannattaisi kulkea, vaikka oven saisikin ulkopuolelta auki. Jätämme siis kaikki kengät ja kuravaatteet ulkoeteiseen, jotta vettä ja kuraa ei kulkeutuisi sisälle. Meille tulevat vieraat siis näkevät heti ensimmäisenä puolikaaoksen mutta onneksi sisempi eteinen on siistimpi. Pikku hiljaa tässä on kuitenkin alkanut miettiä, että olisi saatava joku säilytysjärjestelmä kengille, sillä lastenkin jalat ovat kasvaneet eivätkä kengät enää sovi niille varattuun kurakaukaloon edes silloin kun sattuvat osumaan sinne.
   Lunta on tuiskuttanut koko päivän ja hanget ovat selvästi paksummat kuin aamulla. Toivottavasti nämä nyt alkaisivat olla tämän talven viimeisiä lumia ja kevät kääntyisi pikku hiljaa siihen lumiensulatteluvaiheeseen. Toivotaan, että teilläkin kävisi niin.

   Poista
 7. Hieno mekko. Ja paljon alkaa olla purkkeja sielläkin. Minä kovasti mietin, että miten saisi lisätilaa taimille. Tuo silityslauta olisi kyllä hyvä apupöytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silityslauta on yllättävän näppärä lisätaso ja sen saa vietyä varastoon piiloon taimikasvatusajan ulkopuolella.

   Poista
 8. Silityslaudasta on moneksi, kuten sinun keväisessä puuhissa näkee. Muistan vielä hyvin kenkien määrän eteisessä, kun lapset olivat harrastavassa iässä. Meillä vielä oli hevosen tuoksua ilmassa kun tallikenkiä oli aika monet. Toivottavasti löydät tai saatte tehtyä sopivan kaapin eteiseen.
  Farkkumekko on ihana, minä pitäisin tuota oikein mielelläni. Sait ilman kaavoja oikein kivan mallin ja vielä kierrätettynä. Ihan upeaa!
  Kattoon nostetulla valolla on näppärä paikka, ei ainakaan hajoa kovin helposti säilytyksen aikana.
  Toivottavasti saat maljakoon katseltavaksi kauniit luumunkukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silityslaudasta on ollut paljon apua jo monena keväänä taimipuuhissa ja esikasvatusajan ulkopuolella sen saa pieneen tilaan varastoon pois silmistä. Voi kun saisikin eteiseen sopivan kaapin vielä joskus, niin järjestyksenpito helpottuisi hirveästi.
   Kiitos! Pitkän ja vaivalloisen ompelutyön jälkeen tuntuu kivalta saada näin paljon kehuja.
   Pitkää lediputkea olisi vaikea säilyttää missään muualla kuin jonkun vaatekaapin päällä tai katossa roikkumassa. Tuolta se on ainakin helppo laskea alas silloin kun sitä tarvitaan taimikasvatuksessa. Luumun oksissa alkaa näkyä jo hiirenkorvia. Pian pitäisi nuppujenkin pullahtaa esille, jos niitä on tulossa.

   Poista
 9. Hienon farkkumekon oot ommellu! Miullakin ois vielä muovikassillinen farkkuja jemmassa. Hyvä homma hyödyntee silityslauta. Aika monta purkkii siihen sopii. Meillä on samoin valunu rinteestä vettä tuohon kompostorin alareunaan, ei oo aikasempina vuosina tätä ilmiöö ollu. Rautakangella ol mies sen jään särkrny ja sai luukun auki. Ikävä tuo harsosääski, toivottavasti oot kuriin suanu ja eivät pilaa taimiasi! Miunkin pitäs käyvä oksia maljakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silityslauta vetää yllättävän paljon tavaraa. Joskus olen laittanut myös ohuen vanerinpalan sen päälle, jolloin siihen saa mahtumaan vielä pikkuisen enemmän ruukkuja. Kummallinen talvi oli kyllä näille korkeuksille. Ei normaalina pakkastalvena pääse tällaisia jäätymisiä tapahtumaan. Toisaalta kompostorikin pysyi helposti käynnissä läpi talven ilman mitään kikkakolmosia, kun ei ollut kovia pakkasia.
   Näyttäisi siltä, että taimien kimpussa ei harsosääskiä juuri hääri eikä eteiseen siirtyneissä ruukuissakaan taida enää otuksia olla. Pidän ansat kuitenkin paikoillaan koko kevään, niin ei tarvitse katua jälkeenpäin. Jatkossa pitää kyllä seurata tarkemmin joulun aikaan, ettei joulukukkien mukana pääse tulemaan ongelmia.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!