sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Vihdoin terveenä!

Julistan itseni parantuneeksi kaameasta taudista nimeltä puutarhainspiraation puute. Kärsin siitä monta kuukautta ja vasta useampi aurinkoinen kevätpäivä vei viimeiset taudinrippeet mennessään. Parantumisen huomaa siitä, että ajatukset kääntyvät muun puuhailun lomassa kylvöihin, kukkiin, kasvimaasuunnitelmiin tai muihin puutarha-aiheisiin ja sormet alkavat mukavasti kutista, kun avaa siemenlaatikon. Tautia sairastava unohtaa kokonaan moiset ajatukset ja joutuu kalenterin pakottamana puoliväkisin tarttumaan siemenpusseihin ja multasäkkiin, jotta edes joku esikasvatettava siemen pääsisi kasvun alkuun. Edes siemenlaatikkoon kurkistaminen ei aiheuta minkäänlaista vipinää taudin kohmettamissa aivoissa.
Basilika 'Emily' kurkistelee jo mullasta.
Koska tauti on nyt tiessään, olen innolla tutkinut tämän kesän kasvimaasuunnitelmaa ja laskeskellut tarvittavien taimien määriä. Laitoin tilaukseen yhden kirsikkatomaatin 'Cereza Amarilla', yhden luumutomaatin 'Roma', yhden ruukku(kirsikka?)tomaatin 'Gourmandise Red' sekä kaksi amppelitomaattia 'Tumbling Tom Red'. Tilaukseen tarkoittaa siis tässä tapauksessa äitiäni, joka kylvää noita lajikkeita itselleenkin ja tuo jossain vaiheessa kevättä taimet minulle. Itse kylvin vanhoja tuttuja, eli 'Maskotkaa', 'Majaa' sekä 'Balkonzauberia', kolme siementä kutakin. Kaksi tainta per lajike riittäisi hyvin, mutta onpahan muutama ylimääräinen, jos eivät kaikki vaikka idä. Toivon, että noista uusista joku yllättäisi niin hyvin, että pääsisi jatkossa vakiokasvatettavaksi 'Majan' tilalle. Vaikka 'Maja' on kasvutavaltaan suorastaan täydellinen avomaakasvatukseen ja sen hedelmät olisivat mukavan kokoisia, se kypsyttelee satoaan todella hitaasti eikä maistu perustomaattia kummemmalta. Kylvän sitä oikeastaan vain siksi kun siemeniä nyt sattuu olemaan (ostin aikoinaan, kun pussi maksoi 10 senttiä). Uusia en aio ostaa enää sitten kun nuo vanhat on käytetty, vaikka miten halvalla saisin.
'Balkonzauber' on tehnyt jo kahtena kesänä pelkästään keltaisia tomaatteja, vaikka pussissa on punaisten kuva.
Tomaattipuuhien lisäksi koulin sellerintaimet ja chilit. Vaikka sellereitä iti mahdoton määrä, olen onnistunut tappamaan niistä suuren osan varomattomalla kastelulla. Taimia jäi koulittavaksi enää kaksitoista ja niistäkin joku saattaa vielä matkan varrella kuukahtaa. Tämän kesän suunnitelmissa oli ainoastaan kuusi selleriä, joten tappioiden varaa on vieläkin. Chilejä on tulossa neljä. Ikivanhat punaisen miedon chilin siemenet itivät todella myöhään muihin verrattuna eivätkä päässeet siemenkuoristaan irti, joten nykäisin mokomat raaskut kompostiin. Samoin toinen 'Lombardoista' jäi jumiin hattuunsa ja jouti mennä. Kumpikin 'Hungarian Yellow Wax Hot' oli niin pontevasti kasvussa, että saivat mahdollisuuden kasvaa, vaikka tarkoitus oli olla yksi kutakin sorttia. Niiden kavereiksi jäi yksi 'Lombardo' ja yksi takapotkuinen melkoisen tulinen nimetön chili. Eiköhän niistä saada riittämiin satoa meidän tarpeisiin.
Chilit (ylhäällä ja oikealla) sekä sellerit koulittuina.
Ensimmäinen erä maustebasilikaa 'Emily' on lähtenyt hyvin kasvuun. Se tekee isoja lehtiä ja on minusta oikein hyvä perusbasilika. Kylvin nyt myös sitruunabasilikaa. Viime kesänä onnistuin ensimmäistä kertaa sen kasvatuksessa niin hyvin, että satoa riitti pariin pieneen rasiaan pakastettavaksikin. Ne on jo käytetty, joten tuore sato olisi ihan tervetullutta. Olen käyttänyt sitruunabasilikaa toistaiseksi vain yrttiöljyssä ja majoneesissa mutta haluaisin kokeilla sitä muissakin ruuissa. Violettilehtinen basilika 'Dark Opal' ei ole minusta maultaan niin hyvä, joten kylvän sitä vasta myöhemmin keväällä. Se on vähän niin kuin koristeena, kyllähän niitäkin tarvitaan. Timjamia voisi laittaa varuilta tulemaan pienen erän, jos kasvimaalla oleva mätäs vaurioituu lumien sulaessa. Talvehtiminen on yleensä onnistunut hyvin mutta lumien ja roudan sulamisen aikaan voi käydä hassusti ja nyt on vielä uusi paikkakin, josta ei ole talvehtimiskokemuksia.
Neljä pienen pientä kuukausimansikkaa pilkistelee jo mullasta. Lajike on 'Yellow Wonder'.
Olen päättänyt monta kertaa, että kurkkua en enää yritä kasvattaa. Nyt kuitenkin mieleen on hiipinyt ajatus, josko kokeilisi kerran avomaan kurkkua. Aiemmat kokeilut kun ovat olleet kasvihuonekurkkuja. Eihän yksi taimi mahdotonta tilaa veisi... Yksi paikkavaihtoehto olisi jälkikompostori, jossa kasvatin viime vuonna kesäkurpitsaa, krassia ja salkopapua. Olin suunnitellut laittavani siihen taas tänä vuonna saman setin, mutta mahtuisikohan sekaan vielä kurkkukin, jos sen ohjaisi seinää vasten laitettuun tukeen kiipeilemään? Multapintaa kyseisessä laitoksessa on 50*50cm ja syvyyttä 80cm, paikka on tuulensuojainen ja päivän paahteisimpaan ajankohtaan puolivarjossa. Pikakompostori ja seinä suojaavat myös kylmältä todella hyvin, sillä viime syksynä siellä kasvaneet pavut ja krassit olivat vielä pitkään vihreinä sen jälkeen kun muualla kasvaneet olivat paleltuneet syyshalloissa. Mitä luulette, mahtuisiko alla olevaan kuvaan vielä avomaankurkku?
Elokuun alussa jälkikompostoria ei paljoa näkynyt kesäkurpitsan alta.
Vesiastiaan unohtuneista viidestä kelloköynnöksen siemenestä lähti kasvuun lopulta vain yksi, joten kylvin pari siementä lisää. Ja kun kesäkukkiin päästiin, niin kylvin myös silkkitassua. Muut kesäkukat taidan kylvää vasta myöhemmin. Leivinuunin päälle kun ei kovin montaa kylvöpurkkia mahdu, niin pitää vähän säännöstellä inspiraatiota ja odotella edellisten itämistä ennen uusien kylvämistä. Olen kuitenkin jo vähän laskeskellut tarvittavien kasvien määriä ja miettinyt, mitä laittaisi tänä vuonna mihinkin. Mahdottomia määriä ei tarvitsisi esikasvatella kesäkukkia, mutta kun olisi kaikkea ihanaa, jota tekisi mieli laittaa...
Rakensimme muutama vuosi sitten pinnasängyn päädystä leivinuunin päälle vaatteidenkuivatushyllyn, jossa myös kylvösten on hyvä itää.
Onpa ihanaa olla taas terve puutarhahullu!

18 kommenttia:

 1. No mutta onneksi olkoon tervehtymisestä! Mainiota. Vauhti on jo päällä :-D

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että tauti on voitettu;)
  Esikasvatusten kanssa tahtoo aina mopo karata käsistä, kun alkuun ne vievät niin pienen tilan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Ja sitten kun pitää kylvää pikkuisen ylimääräistä, jos vaikka eivät siemenet idäkään toivotulla tavalla, niin kaaoksen alku on valmis.

   Poista
 3. Nauratti tuo ”terve puutarhahullu” - tiedän niin tarkkaan, mitä se tarkoittaa.
  Hienoa, ettei tauti katosi ja olet jälleen vauhdissa. Odotan kiinnostuneena sinun kokemuksia noista mainituista tomaattilajikkeista. Avomaalla pärjäämistä on hyvä saada tietoa lapsille tarjottavaksi.
  Avomaakurkku voisi todellakin olla ihan kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Itse kasvatin toissa vuonna lavassa patiokurkkua (1 taimi) ja se oli maultaan yllättävän lähellä kasvihuonekurkkua ja teki satoakin ihan mukavasti. En osaa kuvan perusteella oikein arvioida, millainen sopukkaan tuohon kompostorin päälle jäisi kurkulle. Muuten kuulostaisi ihan kurkulle sopivalta paikalta.
  Silkkitassu täytyy googlata, ahaa … ajattelin, etten varmaan ole koskaan tavannut, mutta onhan kuva ihan tutunnäköinen. Nimi vain uupui tuolle söpöläiselle. Silittää tekee heti mieli.
  Hyvää sunnuntaita, täällä on tänään hurja lumipyry ja lunta tulee todellakin taivaan täydeltä. Juuri pahkusimme Rillan kanssa parin tunnin lenkin ja tiesi kävelleensä, koska kahlata sai kaiken aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole tuttua meistä kaikille. Paljon mukavampi on nyt kun puutarha-ajatukset ovat vallanneet tuttuun tapaan pään.
   Ainakin 'Maskotkaa' ja 'Tumbling Tom Rediä' voit suositella lapsillesi avomaakasvatukseen. Minulla oli jo viime kesänä yksi 'Tumbling Tom Red' ja se tuotti aivan yhtä hyvin satoa kuin 'Tumbler' (amppelitomaatti sekin). 'Balkonzauberina' kasvattamani tomaatti on myös ehtinyt tehdä satoa, mutta sehän ei ole samaa mitä siemenet oikeasti olivat, kun on kerta eri väristä. Jännä nähdä noista itselleni uusista lajikkeista, kuinka ne pärjäävät.
   Viime kesänä istutin kesäkurpitsan ihan kompostorin keskelle mutta jos sen laittaisi lähemmäs etunurkkaa ja kurkun vastakkaiseen takakulmaan, niin tilaa olisi kummallekin pikkuisen enemmän (varmaan pitäisi siirtää myös kompostoria vähän kauemmas pikakompostorista, etteivät kurpitsan lehdet tule taas jatkuvasti kannen väliin). Jos avomaankurkku tekee samanlaisen luikerovarren kuin kasvihuonekurkku, niin sehän ei varmaan kovin paljoa alkukesän jälkeen mullan pinnasta tilaa tarvitse. Juurien uskoisin mahtuvan kasvamaan, kun multatilaa on alaspäin runsaasti. Avomaankurkun kasvutapa ei ole kuitenkaan minulle yhtään tuttu, joten sillä lähdin kyselemään ihan julkisesti asiasta. Hyvä, jos paikka muuten vaikuttaisi sinusta kurkulle sopivalta. Eihän sekään ole poissuljettu ajatus, että laittaisi kurkulle oman ruukun tuohon lähistölle.
   Silkkitassu on ainakin kuvissa hurjan söpö ja juuri siliteltävän näköinen. Olisipa ihana, jos siemenet itäisivät hyvin ja pääsisi kokeilemaan, ovatko kukat yhtä houkuttelevia livenä kuin kuvissa.
   Kiitos! Täällä on pikkuisen kummallinen keli; aurinko paistaa ja lunta satelee. Varmaan joku lumisadealueen reuna kohdalla. Rillalle paljon rapsutuksia!

   Poista
 4. Kun sinusta on kysymys, kyseinen tauti ei varmasti pitkään vaivaa. Minä olen kyseisessä taudissa vielä ihan toipilas. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalisti en ole tästä taudista tiennyt mitään mutta tänä vuonna se alkoi vaivata jo loppusyksyllä ja kesti helmikuun lopulle saakka. Lieveni kyllä loppua kohti. Kyllä se sinullakin vielä tauti paranee, viimeistään sitten kun lumet sulavat.

   Poista
 5. Hyvälle kuulostaa! Täällä on tulossa basilikaa ja ekaluokkalainen kylvi ruohosipulia. Mulla jää kylvöt pieniksi, mutta hyvä kun te muut olette innokkaita. Vähän laitan jotain kesäkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Basilikalla ja ruohosipulilla saa jo kivasti makua ruokiin :)

   Poista
 6. Hauska kuulla, että olet jo toipunut. Tuota harmillista virusta on välillä talviaikaan liikkeellä. Onneksi viimeistään kevätaurinko lääkitsee vaivan tiehensä. Hyvä, että mainitsit sellerin. Kiirehdin viikolla sen siemeniä ostamaan, mutta viikonloppu menee näköjään sulatellessa viikon tapahtumia. Onhan tässä vielä päivää jäljellä ja mahdollisuus saada siemeniä multaan.
  Mielenkiintoisia tomaattilajikkeita. Niistä saamme varmaan kuulla kokemuksia viimeistään loppukesästä. Ihmettelen kyllä, mikä hinku minulla on kartuttaa tietoa avomaalla kasvatettavista tomaateista, kun kasvarikin on käytössä. Tällainen ahneus liittynee jotenkin tuohon sairastamaasi puutarhahulluuteen.
  Alkuvuosina kasvatimme avomaankurkkua ala- ja yläpihaa jakavassa rinteessä, kun istutettuja kasveja oli vielä vähän. Hyvin kasvoi ja tuotti satoa.
  Viikko sitten kylvämäni tomaatit itivät lähes kaikki. En vain huomannut viikolla katsoa pesuhuoneen lattialla olevia laatikoita, joten muutama itänyt ehti venyä turhan pitkiksi. Onneksi tomaatin voi koulia ja istuttaa syvempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa tuo tauti iski minuun näin ankarasti. Melkein jo pelkäsin, meinaako se lähteä millään. Äkkiäkös muutaman sellerin siemenen ripsauttaa multaan.
   Pitää joku tomaattitiivistelmä tehdä loppukesällä, niin jää itsellekin lajikkeiden erot paremmin muistiin. Tiedon kartuttamisesta ei ole mitään haittaa, sillä avomaalla kasvatettavat tomaatit menestyvät varmasti myös kasvihuoneessa. Minä joudun välillä pettymään, kun toisten kehuma tomaatti ei sovikaan avomaalle. Esimerkiksi 'Rosellaa' minun ei kannata enää toiste yrittää ja 'Ildikin' on vähän niin ja näin. 'Shirley' ja 'Outdoor Girl' olivat joskus kokeilussa, mutta sattui kohdalle kylmä ja pimeä kesä. Niitä pitäisi ehkä joskus kokeilla uudelleen. Toisena kylmänä kesänä kokeilin luumutomaatti 'Romaa', joka saa nyt revanssin. 'Maskotka' ei ole pettänyt totaalisesti vielä kertaakaan, vaikka siinäkin näkyy säiden vaikutus selvästi. Sellaisia takuuvarmoja lajikkeita kun löytäisi, niin olisi edes kohtuullinen sato turvattu, vaikka säät eivät aina suosisikaan.
   Tomaatit itävätkin yleensä hyvin. Niinpä saatan minäkin joutua etsimään kuuden sijasta yhdeksälle tomaatintaimelle paikat. Jos ei muuta paikkaa löydy, niin aina voi tehdä kuten sinä avomaankurkun kanssa ja istuttaa tomaatin kukkapenkkiin. Kyllähän se varmaan kesäkukasta kävisi.

   Poista
 7. Jos etsit hyvää pensastomaattia joka tekee kirsikkatomaatteja niin suosittelen, että kokeilet 'Vilma' lajiketta, se on satoista ja tekee aikaisin satoa. Tekee satoa siskollani avoterassilla ja sisko asuu Pohjois-Savossa. Eiköhän tuohon mahdu yksi kurkku! Leivinuunin päällä on hyvä idättää siemeniä, on lämmin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Vilma' onkin blogeista tuttu ja olen yrittänyt etsiä sen siemeniä. Niitä vain ei ole tullut täällä päin vastaan. Se olisi varmasti hyvin varteenotettava vaihtoehto kokeiltavaksi.
   Hyvä, jos olet sitä mieltä, että kurkku mahtuisi kasvamaan kompostissa muiden mukana. Nyt piti ottaa kylvökset vähän jäähdyttelemään, sillä tänään lämmitettiin leivinuunia. Alkoi olla melkoisen lämpimät oltavat tuolla hyllyllä. Saavat olla yön yli pöydällä ja aamulla takaisin uunin päälle.

   Poista
 8. Sama tauti vaivasi jonkin aikaa täälläkin, mutta nyt ollaan jo jollain hybervauhdilla, kun puutarhaideoita tipahtelee kukn sieniä sateella! Tulisi se kevät nyt vaan niin pääsisi kunnolla hommiin 😂
  Avomaankurkku on ainakin minun kokemuksella hieman kasvimaakurkkua vankempi varreltaan. Itselläni on ollut parina vuonna kasvilavassa neljä yksilöä, eräänä vuonna kolme ja kolme krassia ja kertaalleen taisi olla kuusi kaverusta yhdessä lavassa, tosin kolme niistä voi hieman huonosti hallan takia. Istutin siksi kolme lisää. Viime vuonna ajattelin kokeilla kylvää suoraan lavaan, kun en jaksanut esikasvattaa ja eihän ne sitten lähteneet. Silloin niiden oli tarkoitus olla kaalien ja punajuurien seassa. Uskoisin, että yksi voisi ihan hyvin menestyä tuossa jälkikompostorissa joko ylöspäin tukien tai yhdeltä reunalta alaspäin kiemurrellen. Itse olen noilla määrillä saanut ehkä vähän liikaakin kurkkua, joten olen vähentänyt yhteen tai kahteen yksilöön 🤭
  Kylvöksesi ovat muuten aika kivalla mallilla 😊 Itse en ole vielä ehittinyt tomaatteja kylvää, melkein kyllä pitäisi pikku hiljaa 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään lähestyminen ja aurinkoiset päivät parantavat näemmä tämän taudin hyvin tehokkaasti.
   Kiitos avomaankurkkukokemuksiesi jakamisesta! Pitääpä lisätä siemenet ostoslistalle ja kokeilla, kuinka pärjäisin sen kanssa. Kurkku on varmaan papuja painavampi, joten lienee järkevin ohjata pavut samaan tapaan ylös kuin viime kesänä ja kurkku alemmas vasemmalle. Sen saisi tuettua paremmin sinne ja sato olisi helppo kerätä talteen.
   Eipä tomaateillakaan vielä hirmuinen kiire ole. Parempi olisikin, jos eivät ehtisi ihan mahdottomiin mittoihin kasvaa ennen ulos pääsyä. Viime vuonna kylvin tomaatit jo helmikuun lopulla, joten maltoin kuitenkin viikon odotella pidempään :D

   Poista
 9. Minä ajattelin kun luin otsikon että onkohan vatsatautia ja oksennusta kun sitä on kuulemma aika paljon liikkeellä . No tämä sinun tauti on kyllä koettu ja podettu moneen kertaan ja kummallisesti sen yli pääsee ja sitten ei kyllä pidättele mikään . Avomaa kurkkua minäkin kasvatin viime vuonna ensimmäistä kertaa ja sato oli kyllä hyvä .Saimme valtavasti satoa minkä säilöimme kellariin . Nyt tulee kyllä taas kasvatukseen . Me kasvatimme sitä kankaan alla se kuulemma tarvitsee paljon lämpöä ja kastelua . Basilikaa ajattelin huomenna kylvää saa nähdä miten onnistuu ? Me käytämme sitä valtavasti ruokiin . Timjami kuoli minulla keväällä vaikka suojasinkin sen nyt kannattaa olla taas tarkkana ajattelin että yritän myös kastella runsaasti se pilkiski jo nätisti lumen seasta . Ajattelin että pitääkö se kaivaa maan sulattua vähän ylös ruukkuun ja sitten myöhemmin istuttaa takaisin vai mitenköhän tässä toimisi me kun emme ole vielä kokoajan paikalla . Rosmariini on mökin sisällä myös hyvässä kunnossa sille tarvitsee edelleen antaa reilusti joka kerran vettä kun käymme . Mutta kurkkua vaan kasvamaan vaikka useampikin taimi erikseen johonkin niin mahtuu monta .😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole onneksi vatsatauteja täällä! Tämä tauti oli kuitenkin paljon siedettävämpi kuin se.
   Olen kuullut, että kurkku voi olla parhaimmillaan hyvin satoisa. Kasvihuonekurkun kylmänarkuus on tullut jo tutuksi; ei kestä edes sitä, jos kesken kasvukauden käväisee jonain yönä kymmenessä asteessa. Toivon, että avomaankurkku olisi edes vähän kestävämpi. Tuossa se sentään saisi kompostoreista ja seinästä suojaa kylmyyttä vastaan ja voihan sitä harsoakin viritellä päälle. Kastelun ei pitäisi olla ongelma, kun on sadevesitynnyri parin metrin päässä. Kokeilen nyt yhdellä taimella ensin ennen kuin alan koko kasvimaata kurkulle laittaa :D
   Eiköhän se basilika lähde ihan hyvin kasvuun. Meilläkin sitä menee aika paljon. Timjamin kanssa saa olla keväällä tarkkana. En tiedä, kannattaako sitä lähteä kaivamaan ruukkuun. Ettei vain juuret katkeile. Jotain suojaa se kuitenkin tarvitsee sekä tuulelta että auringolta. Jos laitat vaikka muutaman kuusenoksan ilmavasti siihen ympärille ja niiden päälle vanhan lakananpalasen? Luulisi, että sillä pärjäisi silloin kun olette poissa. Kastelukaan ei varmaan haittaisi. niin sulaisi maa nopsempaan. Niitä konsteja ajattelin itsekin kokeilla.
   Rosmariini on minullakin oikein hyvävointinen. Kunnon kastelu säännöllisesti näyttää olevan sille mieleen talvetuksen aikana.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!