sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Tuntuuko keväältä?

On se kumma, miten pari aurinkoista päivää saa olon tuntumaan siltä kuin kevät olisi vain parin päivän päästä. Viikolla oli alimmillaan -25 astetta pakkasta, onneksi vain hetkellisesti eikä koko aikaa, mutta silti olin jo melkein lähdössä piippoja etsimään. Aurinko paistoi niin kirkkaasti ja tintit puuhailivat puissa. Nyt, kun pakkasta on vain muutama aste mutta lunta tuiskuttaa jo ennestään korkeiden hankien päälle, tuntuu kuin oltaisiin vielä helmikuun alkupuolella. Ei mitään kiirettä siis piippojahtiin, vaan mieli suuntautuu kiltisti esikasvatuksiin.
12.3.-23 lunta on takapihalla aika paljon ja lisää tuiskuttaa. Lapset ovat taas kaivelleet käytäviä.
Tomaateista kaksi 'Maskotkaa' iti hyvin nopeasti uunin päällä, yksi 'Balkonzauberkin' oli jo pikkuisen ehtinyt työntää koukkua mullan pinnalle ennen kuin tapahtui kauheita. Tarkistin niiden tilanteen eräänä iltana ja päätin jättää vielä yöksi lämpimään, jotta loputkin siemenet alkaisivat itää. Toista purkkia asetellessani onnistuin keikauttamaan tomaattipurkin nurin uunin päälle ja tietysti kumpikin itänyt 'Maskotka' katkesi siinä rytäkässä. Ei auttanut muu kuin piilottaa uudet siemenet multiin. 'Balkonzauberille' ei onneksi käynyt kuinkaan. Nyt 'Balkonzaubereista' ja 'Majoista' kaksi on itänyt, mutta 'Maskotkasta' ei näy koukun koukkua. Onneksi avomaalle tulevilla tomaateilla ei vielä mikään hirveä hoppu ole eikä haittaa hirveästi, vaikka omat siemenet eivät kaikki itäisikään. Taimia kun on tulossa myös äidiltäni ja nyt vielä muutama enemmän, sillä hän innostui tilaamaan myös täällä blogeissa kehutun 'Vilman' ja jonkun toisen ruukkukasvatukseen sopivan tomaatin siemeniä ja lupasin ottaa yhdet taimet kumpaakin. Ensi kesänä on siis eri tomaattilajikkeita pilvin pimein maisteltavana.
Tomaatit etualalla (pari koukkua vasta pilkistelee), sitten pari basilikaruukkua, kelloköynnös ja chilejä.
Käväisin itsekin siemenostoksilla. Ajatus avomaankurkun kokeilemisesta jäi sen verran tehokkaasti mieleen, että päätin ottaa härkää sarvista ja kokeilla vielä sitäkin ennen kuin teilaan kurkun kasvatuksen mahdottomaksi omassa puutarhassa. Löysin karvasaineettoman ja partenokarppisen lajikkeen 'Profi' F1 siemeniä, jonka olin etukäteen googlailun perusteella valinnutkin yhdeksi varteenotettavaksi ehdokkaaksi. Siemenpussista riittäisi 14-16 taimeen, joten aika monta kertaa saa kylvää kurkkua, jos mennään yhden taimen vuositahtia. Kuinkahan pitkään kurkun siemenet säilyttävät itävyytensä vai pitääkö pari vuotta kasvattaa kurkkua oikein urakalla?
Uudet samettiruusut ja kurkut. Yhdellä kerralla muistin vahapavut mutta uudet vuonankaalin siemenet ovat edelleen ostamatta.
Kurkun lisäksi ostin samettikukan siemeniä. Omat siementenjämät olivat jo sen verran vanhoja, että niistä ei varmasti montaa siementä idä. Jo viime keväänä ne itivät todella heikosti eivätkä tehneet yhtään siementä kesän aikana. Suurin syyllinen saattoi olla kosteus, minkä vuoksi pölyttäjät eivät lennelleet kovin ahkerasti ja harmaahome pilasi suurimman osan siemenkodista. Osa syystä voi olla myös siemenissä, eli kukat saattoivat olla jo alkujaan lisääntymiskelvottomia. Kun on vuosi vuodelta kerännyt siemenet omista kukista, on niiden perimä saattanut aikaa myöten heiketä. Saanpahan nyt aivan uutta lajiketta kokeiltavaksi ja toivon mukaan pärjään sillä seuraavan vuosikymmenen.
Kokeilin idättää uusilla versotusalustoilla vanhoja siemeniä (oikealla linssiä tuoreemmista siemenistä).
Välillä vanhat siemenet itävät erinomaisesti, välillä huonosti. Esimerkiksi tomaattien ja paprikoiden sanotaan säilyttävän itävyytensä hyvin, palsternakan ja salaattien heikommin. Pienellä kasvimaalla ei tule useinkaan käytettyä koko pussillista siemeniä, joten samasta pussista saa kylvää useampana vuonna. Jossain vaiheessa saattaakin käydä niin, että taimia ei ilmesty, vaikka miten olisi kylvöksiä hoivaillut. Viime vuonna mangoldi, vuonankaali ja punajuuri eivät itäneet kovin hyvin, joten päätin ripotella loput jämät versotettavaksi ja kaveriksi vielä sinapinsiemeniä. Versotusalustalle ei tule lainkaan multaa, vaan alla olevaan astiaan laitetaan vettä sen verran, että se tulee pikkuisen läpi alustan rei'istä ja pitää siemenet kosteina. Vettä vaihdetaan päivittäin ja seurataan etteivät siemenet homehdu. Yleensä eivät, jos ovat edes itämiskykyisiä. Parasta ennen -päiväykset olivat mangoldilla 2019, vuonankaalilla 2020 ja punajuurella peräti 2015. Eipä niistä montaa siementä ole itänyt. Eniten vihreää näkyi sinapissa, joita olen napsinut syötäväksi sitä mukaa kun ovat saaneet sirkkalehtensä auki. Punajuuresta ja mangoldista on lähtenyt itämään muutamia siemeniä, vuonankaalista vain joitakin yksittäisiä. Kasvimaalle päätyy siis tuoreempia siemeniä.
Uusi kylvökokeilu akvaariokasvien mukana tulevissa verkkoruukuissa. Kahdessa yläosa on umpinaisempi ja reikiä vasta alempana.
Kävin läpi myös kesäkukkien siemeniä. Mustasilmäsusannan parasta ennen -päiväys oli 2019, koreatörmäkukalla 2020. Koska kelloköynnöksiä on itänyt vasta yksi enkä kylvänyt kuin kaksi uutta siementä, piilotin köynnösvajautta täyttämään multaan peräti 15 mustasilmäsusannan siementä, viisi kuhunkin ruukkuun. Koreatörmäkukan siemeniä meni saman verran yhteen ruukkuun; ne kun eivät oikein itäneet toissa keväänä. Lisäksi laitoin yhteen ruukkuun purppurarevonhäntää. Akvaariokasvien mukana on tullut samantapaisia verkkoruukkuja mitä on esimerkiksi kaupan salaateissa, joten kokeilin hyötykäyttää niitä. Kasvusammal on sen verran karkeampaa rakenteeltaan, että se tuntui pysyvän aika hyvin purkeissa. Kastelu hoituu suoraan alusena toimivan salaattirasian kautta. Jos kutakin sorttia itäisi vain muutamia yksilöitä, ne voisivat kasvaa pidempäänkin noissa ruukuissa. Muussa tapauksessa joudun koulimaan ne isompiin purkkeihin myöhemmin keväällä. Nyt eivät kuitenkaan vie kovin paljon tilaa.
Kolme laatikkoa ok, vasemmalla alhaalla surkein. Kellarissa oleva laatikkokin on vähän heikonlainen.
Olen leikannut pelakuita ja tarkastellut muutenkin niiden vointia. Talon julkisivun parvekelaatikoissa olevista pelakuista osa on hyvin virkeinä kasvuun lähdössä, osa kärsi selvästi syyskylmistä. Taisi muutama pakkasyö vähän kurittaa niitä, vaikka syksyllä päällisin puolin näyttivät olevan kunnossa tai vain muutama latvaverso paleltuneena. Onneksi pelakuun pistokkaat juurtuvat yleensä aika helposti, niin voi korvata henkensä heittäneet yksilöt uusilla. Koska huolellisemmin syyskylmiltä varjelemani 'Appleblossom' on talvehtinut erittäin hyvin, otin siitä pari pistokasta juurtumaan ja laitan ne aikanaan parvekelaatikoihin. Onpahan kaunottaresta varakappaleita eikä ruukkumäärä lisäänny. Tuskinpa pari 'Appleblossomia' valkoisten joukossa hirveästi häiritsee yleisilmettä.
'Appleblossom' on näin vehreä jopa leikkaamisen jälkeen. Vasemmanpuoleisen haaran jätin vielä kasvamaan, jotta saan siitä pari pistokasta lisää.
"Omenankukan" pistokkaat etualalla, taustalla sellereitä ja oikeassa reunassa chilit 'Lombardo' ja nimetön takapotkuinen.
Eteisessä kasvit jakselevat niitä aiemmin mainittuja paria pelakuuta lukuun ottamatta hyvin. Ensimmäistä kertaa ikinä riippapelakuu on vihreä ja täysin kirvaton. Murattien kirvaongelma poistui kunnon pakastuksella mutta rosmariiniin on välillä ilmestynyt muutamia vihreitä kirvoja. Napsin niitä ohikulkiessani pois. Rosmariini on muuten oikein virkeä, joten sain sen talvetettua jo toisen talvensa yli onnistuneesti. Tässä vaiheessa kevättalvea uskaltaa jo huokaista helpotuksesta ja jopa riemuita asiasta. Joulun alla hankittu jouluruusu on viihtynyt hyvin, samoin syksyllä itäneet vaaleajouluruusun taimet ja etuajassa ennen kylmäkäsittelyä kasvuun hurahtaneet kyläneidonkielen ja tarhaillakon taimet. Alun perin aioin hakea maaliskuun alkupuolella joitain perennakylvöksiä kylmäkäsittelystä sisälle, mutta siellä ne vielä pötköttelevät hangen alla. Niiden hakemista viivästyttää se, että taimihuoneena toimivan vierashuoneen pöydällä on edelleen ompeluprojekteja. Jo pari kuukautta sitten aloittamani farkkumekko edistyy hyvin hitaasti, joten ompelukone vie suuren osan pöydästä. Siksi on pakko rajoittaa taimimäärää. Nykyinen purkkimäärä mahtuu toistaiseksi keittiön ikkunalaudalle muutaman huonekasvin kaveriksi.
Orkidea tiputti keskitalven pimeydessä osan nupuistaan mutta päivien pidetessä uusia on alkanut aueta latvaan. Alimmat kukat aukesivat viime vuoden puolella.
Taimien parissa touhuillessa päivät kuluvat yksi kerrallaan lähemmäs kevättä. Aurinkoisina päivinä se tuntuukin olevan jo todella lähellä. Toivotaan siis paljon aurinkoisia lopputalven/alkukevään päiviä!

20 kommenttia:

 1. Siellä riittää sisälläkin hoivattavaa jos ulkona ei heti viherräkään. Onneksi ensi viikolle on hieman jo keväisempää lämpöä luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoivattavaa riittää, mutta aika paljon vähemmän kuin aiempina vuosina. Toivotaan, että pakkaset alkaisivat jo pian olla ohi.

   Poista
 2. Onneksi vielä ehtii laittaa uudet tomaatit, ei ole kiirettä. Pari vuotta vanhat kurkun siemenet olen saanut itämään, kesäkurpitsalla pitää olla tuoreita oman havaintoni mukaan. Tomaatti itää vaikka olisi kymmenen vuotta vanha. Jännästi vaihtelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Luulen, että kurkku ja kesäkurpitsa voisivat olla aika lailla yhtä herkkiä vanhenemaan. Pitänee siis laittaa siemeniä eteenpäin hyvissä ajoin, jos ei itsellä tule kaikkia käytettyä. Ihmeellistä, miten osa siemenistä säilyttää itävyytensä todella hyvin ja toiset vanhenevat nopeasti. Varsinkin rikkaruohot säilyvät ikuisuuden itämiskykyisinä!

   Poista
 3. Auts, tekevälle sattuu. Onneksi vielä on aikaa hyvin jäljellä … ja jos saat lisäksi reippaalta äidiltäsi taimia tilalle, niin ei hätää lainkaan. Muutama läheltä piti -tilanne on ollut itselläkin ja jonain vuonna kippasin ison määrän lehtikaalin taimia lattialle ylösalaisin.
  En muista omien kurkun siemenpussien päiväyksiä, mutta luulen, että olen käyttänyt vanhojakin siemeniä ihan menestyksellä - yleensä kasvihuonekurkun siemeniä ei ole pussissa niin paljon kuin tomaatin siemeniä, joten niitä ei tarvitse niin montaa vuotta säilytellä.
  Hyvältä siellä näyttää ja mieli kohti kevättä - ilman muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Välillä sattuu kömmähdyksiä ja onneksi tapahtui nyt eikä parin viikon päästä. Silloin olisi saattanut mennä useampia taimia kuin nyt. Toivotaan, että kurkuilla säilyisi itävyys edes muutamia vuosia parasta ennen -päiväyksen jälkeen.
   Kyllä tästä kevät vielä saapuu, vaikka välillä näyttäisi aika onnettomalta.

   Poista
 4. Siellähän näyttää olevan oikea sisäpuutarha. Onneksi on, tuossa on todella monta kasvia tarkastettavana ja taimea hoidettavana, ehkä niiden voimin jaksaa kevääseen. Välillä on todella keväisiä päiviä ja sitten taas aivan talvisia. Onneksi keväiset jossain vaiheessa vievät voiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän vähän noita taimia on normaalivuoteen nähden. Tiedä sitten, miten hyvin nuo uusimmat kylvökset itävät. Kevät on saapunut joka vuosi, joten eiköhän se tänäkin vuonna vielä nähdä. Parempi vain, että nyt sataa lunta kuin kuukauden päästä.

   Poista
 5. Tekevälle sattuu, on sanonta. Vielä kerkivää tomatit kylyvee. Miullakin on nyt ekan kerran 'Vilma' lajiketta. Hyvät viljelmät suat, varmaan vielä kylyvettäviä siemeniäkin on siullakin.Taimipurkkien miärä vuan kasvaa.Kovasti vaihtelevia ovat siät ja samanlaista nyt aamu TV lupail eteenkinpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Onneksi 'Maskotka' on yleensä ollut nopea itämään. 'Vilma' kuuluu olevan satoisa ja hyvänmakuinen. Toivottavasti lupaukset pitävät paikkansa. Suurin osa kylvöistä on vielä tekemättä, mutta ne tulevat vasta loppukuusta tai huhtikuun aikana. Niinhän tuo sää näyttää vaihtelevan plussalta napakampiin pakkasiin ja auringonpaisteesta lumisateisiin. Normaalia kevätsäätä siis.

   Poista
 6. Melkoisen talviselta siellä teilläkin näyttää, mutta kun aurinko paistaa ja tintit visertää tuntuu tosiaan jo hyvin keväiseltä. Sinulla on siellä hyvin monenlaista kasvamassa. Tosi hyvännäköiset pelargoniat ja ihanan värinen orkidea.
  Mukavaa uutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole vielä kovin keväisen näköistä lumimäärän puolesta. Eipähän niitä pälvipaikkoja näille korkeuksille vielä tähän aikaan vuodesta koskaan tulekaan. Tintit sentään jo sirkuttavat, kun sopiva sää sattuu kohdalle. Osa pelakuista näyttääkin todella virkeiltä. Elättelen vielä toiveita siitä, että muutama huonokuntoisen näköinen virkoaisi auringonpaisteessa. Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 7. Melko talviselta näyttää teillä vielä 😊 niin meilläkin, sulaminen seisahtui kylmän sääs palatessa vaikka aurinkoista onkin. No, kohta tulee taas lämpimämpää ja jospa sitten sulaminen alkaisi ripeästi 🤭
  Harmillisia kömmähdyksiä kyllä sattuu, uudet varmasti itävät pian uudelleen 😊 On se vaan sinullakin monta kasvia ilonasi! Ihanan vihreiltä näyttävät sinun pelargoniasi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviselta näyttää ja tuntuu. No, parempi kunnon talvi nyt kuin kuukauden päästä. Kyllä se kevät lumet sulattaa. Taimipurkkien määrä tuntuu todella vähäiseltä verrattuna aiempiin vuosiin. Ehkä ihan hyväkin vaihteeksi näin :D Osa pelakuista onkin mukavan vihreitä ja toivon, että nuo huonommatkin tästä vielä virkoaisivat. Pistokkaat eivät kuitenkaan ala kukkia niin aikaisin kuin talvetetut vanhat yksilöt.

   Poista
 8. Kieltämättä tuollaiset "onnettomuudet" saavat kylmiä väreitä selkäpiihin. Onneksi tomaatit itävät ja kasvavat aika nopeasti. Ehdit saada vielä hyvät taimet ennen ulkokasvatukseen siirtymistä.
  Sinulla on valtavasti taimia, talvetettavia ja kylvöjä vähän siellä sun täällä. Ihailen tarmokkuuttasi ja taitojasi kokeilla kaikkea uutta ja kerryttää tietoa ja kokemusta.
  Loppuikohan jäätävien pakkasten kausi jo? Toivon mukaan. Yön aikana meillä alkoi vesisade ja se jatkuu edelleen. Lunta on paljon, joten yhtään ei vesisade harmita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari sydämenlyöntiä jäi kieltämättä väliin, kun purkki keikahti nurinniskoin. Vielä eivät ole uudet 'Maskotkan' siemenet itäneet mutta jospa ne pian alkaisivat työntää koukkua mullan pintaan. Ehkä kerrankin ei ole ihan niin isoja rötköjä ulos vietäväksi, kun taimet ovat vähintään pari viikkoa myöhässä aiempiin vuosiin verrattuna.
   Vähän siellä sun täällä noita kasveja kieltämättä onkin, vaikkakin taimia paljon normaalivuotta vähemmän. Tarvitsen aina kevättalvelle tekemistä lumien sulamista odotellessa. Esikasvatukset ja talvetettavat tarjoavat siihen tarpeeseen puuhailtavaa.
   Tuskinpa ainakaan täällä ollaan vielä päästy eroon kovista pakkasista. Tänään on kuitenkin ollut kunnolla plussalla ja iltapäivästä lähtien satanut vettä. Ikivihreiden kasvien kannalta tällainen sää olisi todella hyvä, mutta itse kaipaisin lumien sulamista mieluummin auringon voimalla. Ehkä niitäkin säitä vielä saadaan kevään mittaan.

   Poista
 9. Nyt kun aurinko paistaa tulee tosiaan niin keväinen olo. Täällä kotona vitsailemme kun toinen katsoo ikkunasta, että joko lumi on sulanut :D

  VastaaPoista
 10. Meillä taasen on nyt pari päivää satanut lunta melkoisen sakeastikin välillä. Mutta eiköhän se pian taas ala sulaa...
  Taimia on mukava helliä ja lelliä tässä vaiheessa, kun niitä on vielä kohtuullinen määrä ja ovat pieniä:) Kohta joutuu siirtämään viherkasvit olohuoneen hyllyltä lattialle ja taimet valtaavat pöytäpinnat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille satoi illalla vähän uutta lunta mutta parempi nyt kuin kuukauden päästä saati sitten toukokuussa. Sanopa muuta! Pian taimimäärä suorastaan räjähtää käsiin.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!