tiistai 16. elokuuta 2022

Lapion loma lusittu

Kaksi valkoista pioniunikkoa loistaa kärhökaaripenkin rönsyävässä sekamelskassa.
Eihän sitä avointen jälkeen pitkään joutanut huilimaan, kun alkoi taas lapio huudella tekemisen puutetta. No, eipä se ole päässyt alkukesän jälkeen oikeastaan muihin puuhiin kuin yksittäisiin kasvisiirtoihin avuksi. Alkaahan siinä vähänkään toimeliaampi lapio kyllästyä joutenoloon. Punaherukasta saatiin tänä vuonna ruhtinaallinen kahdeksan desilitran sato, joten puska jouti lähteä viimeiselle matkalleen. Ei se kyllä helpolla periksi antanut. Ei uskoisi, että niin hyväjuurinen kasvi voisi olla niin vaivainen ja tautinen kuin punaherukkamme oli! Kesällä poistettu viherherukka oli aivan toista laatua, sillä sehän lähti melkein puhaltamalla irti ja haperoiksi lahonneita juuria ei saanut vetämällä ehjinä pois maasta. Punaherukankin juuret piti kaivaa, sillä vetämiseen olisi tarvittu työhevonen eivätkä ne suostuneet katkeamaankaan. Viimein puskan oli kuitenkin annettava periksi, kun kaivoin maat ympäriltä ja katkoin paksuimpia juuria oksasaksilla poikki.
Punaherukka kärryssä ja loput ämpärissä, 'Vilma' sen oikealla puolella punaherukan entisellä paikalla.
Mahdollisen tautiriskin vuoksi päädyin kaivamaan myös kolme kottikärryllistä maata punaherukan kuopasta pois ja vaihtamaan hakkeetkin. Uutta multaa ja haketta sain vanhan viherherukan tilalle istutetun 'Vilman' kohdalta. Vähän hölmöltä tuntui siirtää maata pari metriä ensin yhteen suuntaan, sitten toisesta kohdasta saman verran takaisin ja lopulta ensimmäisen paikan mullat toisen kuopan täytteeksi. Kumpikin kottikärryistä oli myös täytetty milloin milläkin aineksella, ettei tarvinnut kaikkia maahan läjittää. Lopulta homma oli valmis ja pääsin mittailemaan mansikkamaan paikkaa. 
Entinen mansikkamaa ja sen vieressä läjissä punaherukan multaa, haketta ja kivituhkaa sekä 'Vilman' entinen asuinsija. Karoa haukotuttaa emännän touhut.
Penkkirivien paikkojen päättämisen jälkeen alkoi kivituhkan rapsuttelu. Ensin kivituhkat piti saada mansikkapenkkien kohdalta tarkasti pois, jotta pääsi kääntämään maata. Sanomalehdillä ja kivituhkalla kattaminen on selvästi auttanut vuohenputki- ja valvattiongelmaan, sillä kummankaan juuria ei löytynyt pari vuotta peitettynä olleista kohdista. Pari voikukan juurta löytyi eivätkä nekään olleet kovin elinvoimaisen oloisia. Kyllä se selvästi auttaa näännyttämisessä, jos käy napsimassa kivituhkan läpi puskeneet lehdet pois. Viime syksynä peitetty alue ei ollut aivan niin hyvin maatunut, mutta eipä siinäkään paljoa ollut kitkettävää.
Homma etenee. Oikeanpuoleinen penkki tuli aika lähelle 'Vilmaa', mutta eiköhän tuosta mahdu kummatkin marjat keräämään. Pienessä tilassa on tehtävä kompromisseja suuntaan jos toiseenkin.
Mansikkariveihin tarvittiin lisää multaa, joten päädyin tutkimaan, voisiko viimevuotista puutarhakompostia jo käyttää. Varmaan sieltä jokunen siemenrikka (=miljoona) nousee, mutta muuten multa vaikutti oikein hyvältä, vaikka vähän etuajassa sitä otin käyttöön. Ripsautin pikkuisen kalkkia ja syyslannoitetta mullan sekaan ja vasta jälkeenpäin muistui mieleen, että mansikan satomääriä voi parantaa pieni typpilisä syksyllä. Googlailun perusteella sen aika olisi syyskuun alussa. Taisi jäädä tältäkin vuodelta tekemättä moinen toimenpide kun tuli se syyslannos laitettua. Kaivoin mansikat mahdollisimman isoilla juuripaakuilla ylös ja istuttelin uuteen penkkiin. Nyt saivat asianmukaiset istutusvälitkin (35-40cm). Isoimpia lehtiä leikkasin lopuksi pois, jotta taimet eivät haihduta liikaa näin lämpiminä päivinä. 
Tähän pisteeseen mansikkamaa jäi ennen kuin piti lähteä töihin. Tuonne taakse isompien marjapensaiden väliin jäivät loput mansikat, jotka tulevat tuohon kolmanteen penkkiin. Pääsevät varjosta puolivarjoon.
Mansikkamuovia en halunnut tähänkään mansikkamaahan, mutta jonkinlainen kate väleissä kannattaisi olla pitämässä marjat puhtaina. Tällaisena sadekesänä hiekka ei selvästikään ollut hyvä vaihtoehto, sillä osa mansikoista oli aika hiekkaisia. Oletteko te, joilla on ollut haketta mansikoilla, olleet tyytyväisiä siihen? Toinen vaihtoehto olisi hamppu tai olki. Löytyykö kokemuksia kummastakaan tai onko ideoita vielä jostain käyttökelpoisesta katemateriaalista?
Mansikkapenkkiä kaivellessa mietiskelin samalla, mihin aikanaan istuttaisin näitä äitini pistokaskokeiluja. Joukossa on mm. kolme kärhöä, pari syyssyrikkää sekä nuokkusyreeni.
Loppukevennykseksi muutama sana seuraavan projektin syntyprosessista. Katselin eräänä aamuna ikkunasta takapihalle, kun esikoinen tuli kysymään: "Mitä sinä äiti siinä tuijotat?" Vastasin miettiväni, voisiko tuohon yhteen kohtaan tehdä vielä kukkapenkkiä vai pieneneekö pelikenttä liikaa. Esikoisella oli vastaus valmiina: "Tee vaan kukkapenkkiä. Tuosta kohdasta karkaa aina pallo metsään. Sitten siihen kukkapenkin etureunaan voisi tehdä vielä puusta näin korkean (n.1m) aidan lisäesteeksi." Aidasta en tiedä, mutta suunnitelmat alkavat olla siinä pisteessä, että voisi alkaa jo kaivamaan. Kunhan vain töiltä ja marjankeruulta ehtisi.

24 kommenttia:

  1. Ei sinun lapiosi kerkeä kauaa jouten olla. Hyvä, että eskoiselta tuli sopiva vastaus :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kerkeä ei joutilaana makoilemaan :D Vähän yllätyin, että lupa heltisi niinkin helposti. Varmaan tuovat taas kaivurinsa ja muut työkalut työmaalle, kunhan pääsen aloittamaan.

      Poista
  2. Hatunnoston paikka punaherukan ylös kaivamiselle! Vuosia sitten kaivoin kolme isoa punaherukkaa naapurin aidan vierestä. Vieläkin nousee hiki otsalle pelkästä muistamisesta. Mansikat saivat kivasti lisätilaa ja näkymäkin avartui.
    Esikoisella on jo selkeä tuntuma puutarhasi tärkeysjärjestyksestä. Kiva, että pääsitte muutoksesta yhteisymmärrykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kolmessa punaherukassa onkin ollut kaivamista! Oli tuo yksikin jo niin tiukassa, että harkitsin pari kertaa koko homman unohtamista. Suurin hyöty koko hommasta taitaakin olla se, että mansikat on ensi vuonna paljon helpompi suojata linnuilta ja oravilta kun ovat samalla alueella kaikki. Isännälle onkin jo annettu toimeksianto suunnitella joku systeemi, millä verkot saa näppärästi paikoilleen sitten kun niitä tarvitaan.
      Taisi olla esikoiselle tärkeintä, ettei jalkapallo karkaa metsään. Palloa ei ole nimittäin kiva hakea piikkisten vattujen seasta, jos se sinne asti karkaa.

      Poista
  3. Projektia riittää niin lapiolla kuin sinullakin! Hyvältä näyttää. Minulla on ollut laatikossa Polkalla omatekoista lehtipuuhaketta, sellaista karkeampaa. Se on toiminut yllättävän hyvin, laitoin kokeeksi, koska ei ollut siinä saumassa olkea tarjolla. Olkea monet kehuvat. Minusta on tärkeää, että mansikat kypsyvät niin, etteivät ole multaisia ja siihen on oksasilppurin tuotos toiminut. Olen lisännyt haketta keväällä, jos on näyttänyt olevan tarve lisäykselle. Tällä linjalla olen ajatellut myös jatkaa, koska marjat ovat olleet niin puhtaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukausimansikat jaksavat kannatella yllättävän hyvin raakileensa mutta nuo puutarhamansikat näemmä retkottavat maassa melkein alusta saakka. Joillekin laitoin kokeeksi tukia pitämään raakileita irti maanpinnasta, mutta kaatosade roiskutti niillekin katteena ollutta hiekkaa. Olki olisi kivan näköistä, jos sitä vain jostain saisi. Haketta olisi helpommin saatavilla, jos se tosiaan toimii hyvin mansikoiden katteena. Taidanpa kokemuksestasi rohkaistuneena kokeilla sitä ainakin osalle mansikoista. Naapurin syreeninoksia olisi nimittäin taas odottamassa hakettamista.

      Poista
    2. Mekin haketimme sellaista 2 euron kolikon (tai vähän yli) oksaa pätkiksi ja sitä on ollut katteena. Ihan pieni lehtisilsu saattaa mennä muhennokseksi liian nopeasti eikä pidä mansikoita puhtaana.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Pitää jättää sitten ihan hienojakoisin hake muuhun käyttöön. Voi olla, että annan oksien kuivahtaa talven yli ja haketan ne vasta keväällä, Eipähän jää kotiloille piilopaikkoja ainakaan mansikkamaalle ja sulaa routakin keväällä nopeammin kun ei ole katetta päällä hidastamassa sulamista.

      Poista
  4. Johan tuota joutenoloa riittikin :D Meillä eivät herukat ole oikein viihtyneet ja ei ole tarvinnut hirveästi harmitella, kun niitä on pois kaiveltu. Mutta mielettömän kokoiset juuret punaherukalla tosiaankin on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ehkä jopa pari viikkoa :D Meillä muutama mustaherukka ja tänä kesänä poistettu viherherukka taisivat olla vain liian vanhoja eläjiksi. Tuosta punaherukasta en tiedä, miksi se oli niin vaivainen kun juuristo kuitenkin oli minusta hyvässä kunnossa. Ei sen marjoja oikein tullut siltään syötyä ja yleensä linnutkin ehtivät ensimmäisenä apajille, joten jouti lähteä. Viher- ja mustaherukkaa menee enemmän ihan siltäänkin suuhun.

      Poista
  5. Punaherukkaa en ole kaivanut mutta pari norjanangervoa kyllä. Osannen samaistua urakkaan ja hatunnostot sille. Nuo maiden vaihdotkin kuulostavat myös hyvin samaistuttavalta puuhalta 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan vanhalla norjanangervolla on yhtä tiukassa juuret kuin punaherukalla. Ja mullansiirtotyöt ovat varmasti tulleet sinulle tutuksi tänä kesänä. Minun kolme kottikärryllistäni kalpenevat sinun multavuoriesi rinnalla :D

      Poista
  6. Sinulla noita projekteja todella näyttää riittävän ja valmista tulee vauhdilla.
    Minulla mansikoiden juurella on puutarhahaketta, johon olen ollut tosi tyytyväinen. Olki on myös hyvä vaihtoehto, mutta se maatunee nopeammin kuin hake.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkamaa olisi jo valmiina, jos ei olisi töitä hidastamassa puutarhapuuhia. Ehtiihän nuo vähän hitaammallakin vauhdilla saada valmiiksi. Kiitos, kun kerroit kokemuksistasi! Hake lienee sitten ihan kelpo katemateriaali mansikoillekin.

      Poista
  7. Onneksi kesää on vielä jäljellä ja pitkä syksy tulossa ,kerkiät tehdä lapio hommia. Pistokkailla ei ole vielä kiire maahan. Kerkiät suunnitella sitä uutta kukkapenkkiä. Minulla on ollut mansikoilla nyt kaksi vuotta olkikate ,kokeilin kun on omaa viljaa kasvamassa. Toimii tosi hyvin ja ehkä ensi vuonna lisään uutta olkea jos on tarvis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti syksy olisikin pitkä ja mieluusti myös poutainen. Aikaiset hallayöt eivät ole minusta kovin kivoja, sillä ne ränsistyttävät puutarhan, vaikka muuten olisi kasvukautta vielä jäljellä ties kuinka pitkään.
      Ainakin kärhöt ja syyssyrikät pääsevät kellariin talveksi, ehkä muut pensaat maahan. Saavat nyt vielä kasvatella kunnon juuristoa ennen maahan istuttamista.
      Muistelinkin, että monet ovat kehuneet olkea mansikoiden katteena ja sehän olisi myös aika kaunista. Sitä vain ei ole ihan niin helposti saatavilla kuin vaikkapa haketta. Hyvä kuitenkin kuulla kommentteja monista materiaaleista, niin voi sitten tehdä niiden pohjalta omat päätelmät.

      Poista
  8. Luin ensin, että lapin loma on lusittu. Ajattelin, että no jopas olette ehtineet jo sinnekin :D
    Olki on toiminut minulla katteena tähän asti mutta nyt taidan levittää seuraavan kerran hamppusilppua, paljon helpompi levittää kuin pitkä olki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Ei sentään, kyllä yksi lomamatka kesää kohti riittää :D Ensimmäinen ääni hampulle siis. Katteen levittämisen helppouskin tosiaan kannattaa ottaa huomioon.

      Poista
  9. Tulipas mukavan kannustava kommentti lapsukaiselta💕 Meillä ovat vähemmän kannustavia tyyliin... Ei, taas uusi kukkapenkki😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Yleensä meilläkin katsotaan vähän siihen malliin, että taasko sinä kaivat lisää, mutta eivät yleensä sen enempää valita tai moiti. Pitää ehtiä tehdä ennen kuin ovat teini-ikäisiä ja kärkkäämpiä kommentoimaan :D

      Poista
  10. Homma on ollu herukkapuskan ylös kaivamisessa. Meillä kuivuus on niin ankara, jotta herukan lehet on syöty. Tuolla maatilalla on herukoita paljon ja marjat kerreen sieltä. On lapsesi osannu antoo hyvän ja perustellun vastauksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aikamoinen työmaa. Ei ole sateet osuneet tänä vuonna lähellekään tasaisesti. Meillä on edelleen maa selvästi kosteaa, vaikka viikkoon ei ole satanut. Esikoisen visio oli lasten näkökulmasta toimiva, joskaan ei ehkä niin kaunis omasta mielestä. Ehkäpä löydämme jonkinlaisen kompromissin.

      Poista
  11. Ihanasti lapsi tukee puutarhaharrastustasi 😊

    Meillä on paljon kotiloita, joten en käytä ollenkaan haketta etteivät vaan talvehtisi sen seassa. Lavakauluksissa olen tänä kesänä käyttänyt ekaa kertaa hamppua, vaikuttaa toimivan tosi hyvin myös mansikoillekin ja on riittoisaa. Aiemmin käytin mansikoille järviruokoja, mutta niihin meni hermot kun en jaksanut silputa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukee hyvinkin! Tänään viimeksi potkaisi jalkapallon kukkapenkkiin :D Hamppukate kiinnostaisi minuakin. Jostain kuulin, että se ei olisi niin kotiloiden suosiossa kuin moni muu kateaines, mutta tiedä häntä. Voisi toisaalta testata hamppua yhdessä rivissä, haketta toisessa ja olkea kolmannessa, niin näkisi eron käytännössä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!