sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Maaliskuun lopun kukintaa

Viikonloppu toi taas vaihteeksi kylmempää säätä, mutta ei se mitään, kun sisälläkin voi ihastella kukintaa ja kasvun ihmeitä.
Tämä orkidea on ollut minulla suunnilleen neljä ja puoli vuotta ja kukkinut siitä ajasta suurimman osan. Pakko taas kerran hehkuttaa tämän kauneutta!
Joulun jälkeen lasten kanssa tehty pullopuutarha on rehevöitynyt kevään mittaan.
Kirjovehkalla ja pilkkulehdellä on kilpajuoksu purkin suuaukolle. Tällä hetkellä pilkkulehti on pilkun verran edellä.
Muratti pysyy melko kiltisti purkin pohjalla.
Rusakoita näkyy yleensä taka- tai sivupihalla, tai juoksemassa pihatietä pitkin kadulle. Tiesin kyllä, että ne pomppivat myös etupihan laatoitusta myöten, mutta luulin niiden tekevän sitä hämärän aikaan. Olin väärässä. Röyhkeästi tulevat keskellä päivää suoraan kukkapenkkiin ja asettuvat vielä niin, että varmasti koko naapurusto näkee!
Viimevuotiset auringonkukan varret näyttivät maistuvan. Varmaan hetkeä aikaisemmin kitusiin hävisivät talven yli säilyneet päivänkakkaran lehdet.
Syökööt kuivaneita varsia, mutta maasta ponnistavat sipulikukat pitää ehdottomasti jättää rauhaan! Etupihan keltaisen nurkan krookukset kasvavat luotettavasti ja muutama helmililjan piippo on noussut sieltä täältä, mutta yllättäen olohuoneen ikkunan alla oleva varjoisa penkki puskee piippoja kiivaaseen tahtiin.
Ensimmäinen narsissin piippokin löytyi. Lajike on joko 'Thalia' tai todennäköisemmin 'Princess Zaide'.
Samaisessa penkissä krookukset ja tulppaanit nousevat sikin sokin. Näin käy, kun syksyllä myllää kasvien järjestystä.
Tulppaanirypäs on ilmiselvästi jäänyt huomaamatta jaloangervoa istuttaessa. Taidan siirtää tulppaanit kesällä vähän kauemmas, jotta kaikki mahtuvat kasvamaan hyvin.
Eteisen viileydessä valkoisista scilloista on ollut pitkäaikainen ilo. Ne näkyvät myös ikkunasta vessan puolelle, joten iloa on kaksinverroin enemmän. Nämä kun lopettavaat, niin seuraava ruukku aloittaa.
Lasten kanssa aloittelimme jo pääsiäisaskarteluja, sillä eräs naapureista täyttää vuosia lähipäivinä. Näin keväällä on mukava viedä lahjaksi narsissiruukku, mutta eihän se näytä itsestään miltään.
Keltainen paperi ruukun ympärille sekä pari lasten askartelemaan pupua kurkkimaan ja heti näyttää paremmalta. 
Sitaisin ruukun ympärille paperinarun ja tein solmukohtaan rusetin sijaan kukkasen.
Tänään taimihuoneessa aukesi ensimmäinen kukka. Pari pelargonia on myös nupullaan, mutta ensimmäisenä ehti talvetettu paprika. Jos äkkiä ei aukea toista kukkaa, niin tuskinpa tästä vielä lähtee raakiletta kehittymään. Kannatti kuitenkin talvettaa nämä paprikat, sillä nuppuja on paljon tulossa ja nyt lehtimassaakin on sen verran, että varhaista paprikasatoakin voi hyvin toivoa.
Kaunis se on paprikankin kukka, ainakin kun ei ole juuri muuta katsottavaa.
Huomenna lähteekin maaliskuun viimeinen viikko käyntiin. Ennusteiden mukaan kovimmat pakkasyöt ovat seuraavan parin vuorokauden aikana ja huhtikuun alku tarjoilisi hieman lämpöisempää. Toivotaan, että niin käy ja täälläkin päästäisiin nauttimaan puutarhapuuhista ja sinne tänne ilmestyvistä kevätkukkijoista. Kunhan vain rusakot eivät ehtisi nautiskella niistä sitä ennen... Aurinkoista alkavaa viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Kyllä on aika röyhkimys tuo rusakko, pelottaa, että syö sinun ihanat kevätkukkijat. Tuosta paprikasta voit olla ylpeä, todella hieno talvetus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ennen saaneet krookuksetkin olla rauhassa, mutta tänä vuonna vähän huolettaa niiden puolesta. Pitää hankkia jättipakkaus valkosipulijauhetta ja aloittaa pian valittujen kohteiden maustaminen. Sinulle paljastan, että yksi kolmesta paprikasta päätti luovuttaa kasvuunlähdön suhteen, mutta onneksi kaksi on sitäkin komeammin kasvussa.

   Poista
 2. Etpä turhaan hehkuta ihanan väristä ja upeasti kukkivaa orkideaasi. Minullakin valkokukkainen yksilö on kukkinut jo monen monta viikkoa lähes putkeen.
  No voihan rusakot....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo orkidea on ollut oikea silmänilo, muut annoin äidilleni, kun eivät minulla suostuneet kukkimaan. Onneksi äidilläni suostuvat kukkimaan ahkerammin. Rusakoiden kanssa menee varmasti hermo taas tänäkin kesänä.

   Poista
 3. Mahtava orkidea - kunpa saisi sellaisen kukkimaan vuodesta toiseen! Tähän aikaan puput ovat varsin röyhkeitä ja innoissaan kevään tulosta. Kaikenlaisia karkoituskeinoja on syyt kokeilla, sillä ne ovat nyt rohkeita. Hyvää maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo orkidea on ainut, joka on suostunut minulla kukkimaan melkein jatkuvasti. Kerran vuoteen pitää parin kuukauden tauon ja jatkaa sitten taas. Rusakoita näkee päivittäin jollain puolella pihaa. Ihme, etteivät ole vielä löytäneet ensimmäisiä krookuksen ja helmililjan piippoja. Hyvää maaliskuun loppua!

   Poista
 4. Sä olet Minna taitava <3 Mulla pysyy orkidea ehkä viikon hengissä saatikka että saisin kukkimaan toista kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! En minäkään ole oikein onnistunut muiden orkideojen kanssa. Annoinkin loput äidilleni, kun eivät suostuneet minulla kukkimaan kunnolla. Äitini hoivissa viihtyvät mainiosti ja kukkivat näyttävästi. Tämä kukkiva orkidea on selvästi poikkeusyksilö :)

   Poista
 5. ihanan värinen orkidea! vaihdoin juur omiini kasvulustat, purkit olivat täynnä juuri, mikä selittänee sen, et orkideani olivat taantuneet kukinnassaan. nyt ainakin ilmestynyt jo kaikkiin kukkavarsia jälleen:))
  tuosta pullopuutarhastakin on varmaan paljon iloa, lasten on varmaan mieluista seurata kasvun ihmettä pullossa, kuka voittaa kukkamaailman kiipeilykisan!?
  maaliskuu kului sutjakkaan, huomenna jo saamme taas viettää aprillipäivää, hauskuutta kyl nyt tarvitaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinullakin orkideat alkavat kukkia taas! Pullopuutarha kiinnostaa lapsia, varsinkin esikoista, siinä määrin, että sen kyljet ovat aivan täynnä sormenjälkiä ja kantena edelleen toimiva kelmu on reikiä täynnä :D Pitää muistaa aprillipäivä, ettei kukaan pääse yllättämään. Huomenna on vielä pitkä etätyöpäivä edessä, joten yllätyksiä saattaa hyvinkin tulla.

   Poista
 6. On sulla ahkera kukkija. Tuallaasia ku olis enemmä. Vaikka mettän läheesyys onki mones asias eruksi, on siältä turhan lyhyt matka poiketa herkuttelemahan puutarhan pualelle. Toivottavasti ei aiheuta peruuttamattomia vahinkoja. Naapuri saa söpön kukka-asetelman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orkidea on minusta kukinta-ajan ulkopuolella jopa ruma harottavine juurineen, joten siinä mielessä on hyvä, että on edes yksi, joka kukkii melkein jatkuvasti. Toivottavasti ihmiset eivät olisi koronakriisissään hamstranneet kaikkea valkosipulijauhetta. Minä nimittäin tarvitsen sitä rusakoiden määrästä päätellen usein tulevana kesänä. Toistaiseksi krookusten ja helmililjojen piipot ovat säästyneet nälkäisiltä suilta. Talvella mokoma ehti popsia puolet yhden atsalean kukkasilmuista, mutta onneksi ehdin suojata loput. Naapuri oli hyvin otettu narsissiruukusta ja varsinkin lasten askartelemista pupuista ja kortista.

   Poista
 7. Orkideasi on kaunis. Ennen onnistuin saamaan orkideat nopeasti hengiltä. Nyt on kolme orkideaa, jotka ovat uusineet kukintansa jo kolmen vuoden ajan.
  Rusakko-törkimys sietäisi loikkia metsään ruokailemaan ja jättää sinun piipposi rauhaan. Yleensä kyllä liikkuvat illalla ja yöllä, mutta kyllä ne meillekin eksyvät myös päiväaikaan. Ajattelin kokeilla myös chilijauhetta rusakoiden karkottamiseen.
  Hauska kuulla, että muillakin sipulit sotkeutuvat muiden istutuspuuhien yhteydessä. Viime kesänä mylläsin Bermudankolmiota totaalisesti ja nyt sieltä nousee kaikennäköistä piippoa. Osan tunnistan, kun olen ne vartavasten paikoilleen istuttanut. Osasta ei ole mitään käsitystä. Jännitystä siis ilmassa, niin sinulla kuin minullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hienoa, että sinullakin orkideat kukkivat! Ne ovat kauniita kukkiessaan. Kerro ihmeessä, jos chilijauhe tepsii rusakoiden karkotuksessa. Kaikki keinot ovat tarpeen sodassa niitä vastaan.
   Minä en onneksi siirrellyt toiselta puolelta pihaa kasveja, joten kaikki sotkeentuneet sipulit olivat jo ennestään samassa penkissä. Lajikkeet näkee sitten kun kukkivat. Tosin äidiltäni tuli yksi iso jaloangervo samaiseen penkkiin, joten pieni yllätysmomentin mahdollisuus tässä on, jos jaloangervon juurakossa on tullut salamatkustajia.

   Poista
 8. Upeasti olet kasvattanut orkideaa! Minulla nyt joulun jälkeen muutamalla eurolla ostamani yhä kukassa. Saas nähdä saanko kukitettua uudelleen. Ei ole ennen onnistunut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Orkideat osaavat olla oikukkaita, mutta kyllä ne yleensä joskus uudelleen kukkivat. Niin ne muutkin orkideani tekivät, tosin kukkia ei ollut kuin pari kolme kerrallaan eivätkä ne kestäneet kuin pienen hetken. Sen vuoksi annoinkin ne äidilleni. Pidetään peukkuja, että sinun orkideasi olisi samanlainen kukkimiskone kuin tämä, jonka jätin itselleni :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!