perjantai 21. syyskuuta 2018

Uutta istutettavaa

Eilen kävin kiertelemässä muutamassa puutarhamyymälässä, löytyiskö syysaleista jotain kivaa. Pitkä ostoslista oli varmuuden vuoksi mukana, vaikka muistan kyllä sen sisällön suurin piirtein ulkoa. Niin monesti olen sen kaivanut tämänkin kesän aikana esille ja lisännyt siihen yhtä sun toista. Kävi kuitenkin niin, että lista ei lyhentynyt pätkääkään, sillä himoitsemani kasvit eivät olleet vielä tarjouksessa tai sitten niitä ei ollut enää yhtään jäljellä. Heräteostoksia sen sijaan tuli pari.

Kärhöjähän ei lasketa heräteostoksiksi, vaikkei kyseistä lajiketta olisikaan ostoslistalla? Uusin hankintani on ihana 'Kaiser'.
Ostosseurani yllytti minua ostamaan isorikon. Mukaan tarttui myös kaukasiantörmäkukka 'Perfecta'. Tosin joku törmäkukka taisi ollakin ostoslistalla, eli melkein suunnitelmassa pysyttiin. Eiköhän näillekin löydy uudesta kivikosta tilaa.
Pitkään olen pohtinut, ostaisinko suloisen pinkin espanjansinililjan sipuleita. Totesin viimein, että kyllä niiden paikka on meillä. Talon päädyn varjoisalle kujanteelle kokeilen istuttaa posliinihyasinttia. Toivottavasti viihtyvät siellä eikä paikka ole liian varjoinen.
Uusia tuttavuuksia, hyvin suloisia ja hempeitä sellaisia.
Syksyn mittaan on tullut hankittua muutama pussi kukkasipuleita. Osa on istutettukin jo. Seuraavien lisäksi istuttamista odottavat jättilaukka 'Mount Everest' sekä narsissi 'Delnashaugh' (kuvat arvontapostauksessa). Ajattelin, että enempää en osta, ellei loppusyksystä tule todella halvalla vastaan jotain oikein ihanaa.
Tasettinarsissi 'Sir Winston Churchill' ja tulppaanit 'Queen of Night' ja 'Carnaval de Rio'. 
Tämä setti pääsi jo luumutarhaan, eli koristelaukka 'Cameleon', pallerolaukka sekä balkaninvuokko.
Kesällä alelaarista ostamani loistokärhö 'Voluceau' on viihtynyt isommassa ruukussaan ja alkoi kuukausi sitten tehdä nuppuja. Suurimman osan olen nyppinyt pois, mutta muutaman isoimman jätin kasvamaan, jotta näen, millainen kukka siinä on. Salaisuus alkaa paljastua, sillä ensimmäinen nuppu on jo kivasti raollaan.
Väri näyttäisi olevan upea sametinpunainen. Ei hullumpi heräteostokseksi.
Ihanaa viikonloppua!

20 kommenttia:

 1. Minullakin on isorikkoa ja kaukasiantörmäkukkaa. Tykkään molemmista tosi paljon :)

  VastaaPoista
 2. Minullakin on isorikkoa ja tosi ihana lehdistölläänkin. Mikä oli sinun listasi sisältö jos vaikka minulta löytyisi? Nyt on plogissani siemenkirjeeseen laitetut siemenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isorikon lehdistö on kyllä kivan näköinen. Listalla oli aika laajasti perennoja laidasta laitaan. Muistan kun esittelit kasveja, joita aiot laittaa siemenkirjeeseen, että siellä oli paljonkin ihanuuksia. Toivottavasti niitä on vielä jäljellä, kun kirje ehtii uudelleen tänne. Käväisenpä vielä vilkaisemassa blogiasi :)

   Poista
 3. Ihana kerrattu kärhö. Isorikkua mullon mones paikas, son nii loistava kasvi. Ikiviheriä tai siis ikiharmaa leheristö ja n.40senttine valakoone kukkapilivi kestää kuukauren päivät. Kaiken lisäksi siton helappo lisätä. Tuastaki saisit monta tainta. Kaukaasiantörmäkukka ei oo mun suasikki, vaikka kukkii ainavaa, muttaku se rumaane retkottaa pitki maata (ainaki mulla)ja siitähän minen tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhö on ihana. Tosin nettiä tutkailemalla alan aavistella, että edellisvuotiset versot kukkivat kerrannaisina ja saman vuoden versot yksinkertaisina. Pitää vielä varmistaa asia, mutta jos näin on, taidan jättää sen ruukkukärhöksi. Kellarissa se on kuitenkin tuleva talvi pidettävä, kun on jo näin myöhä syksy. Isorikko alkaa teidän kommenttien perusteella vaikuttaa loisto-ostokselta :) Retkottajat eivät kyllä ole kovin mukavia. Ensi vuonna nähdään, miten törmäkukka kasvaa kivikkorinteessäni.

   Poista
 4. Ihana kärhö, kannattava heräteostos! Kyllä se melkein aina niin on, että vaikkei ostoslistan kasveja löydy, ei tarvitse tyhjin käsin kotiin tulla:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä! Kiitos, sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Mikä tahansa kärhö on ihana, mutta tuo `Kaiser`on ihan kuningatar! Ja nuo tummat aukeavat nuput lupaavat salaperäistä hehkua! Isorikko on meilläkin kotiutunut ja sen kukat tuoksuvat eksoottisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea. Nimensä mukaisesti keisari, mutta ehkä kutsun häntä keisarinnaksi. Ulkomuoto hänellä on kuin tanssiaismekko muutaman vuosisadan takaa. Hänen korkeutensa pääsee todennäköisesti ruukkukärhöksi, ettei vain tapahdu talven aikana mitään kamaluuksia. Ja ilmeisesti hän tekee kerrannaiset kukat edellisvuoden versoihin ja yksinkertaisempia saman kesän kasvuun. Sääli olisi tyytyä vaatimattomampiin kukkiin, mihin olisi mahdollisuus. Mukava kuulla, että isorikko tuoksuukin. Nytpä onkin jännittävää odotella ensi kesää :)

   Poista
 6. Kaikkea kivaa tiedossa siis!

  VastaaPoista
 7. Isorikko on kiva kasvi, minulla kasvaa sitä kivimuurin kolossa. Paikka vain on varjoinen eikä ole kukkinut lainkaan. Minulle riittää lehdetkin. Kaiser on hieno, pitää laittaa se muistiin jos tulee omalle kohdalle vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isorikolla on kyllä hieno lehdistö, poikkeaa kasvutavaltaan oikeastaan kaikista muista kivikkoni kasveista. Ihania kärhölajikkeita näyttää tulevan vastaan jatkuvasti. Jännityksellä odottelen ensi kesää ja 'Kaiserin' ensimmäisiä kukkia.

   Poista
 8. 'Kaiser'-kärhön kukka näyttää upealta, ehdottomasti kannatti hankkia listan ulkopuolelta :)
  Pallerolaukat ovat suloisia. Omani ovat jo melkein hävinneet, joten täytynee ehkä hankkia niitä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Olisin varmaan laittanut 'Kaiserin' listalle, jos jossain olisin siihen törmännyt, eli siinä mielessä sitä voisi pitää jo melkein harkittuna ostoksena :D

   Poista
 9. Hyviä hankintoja olet tehnyt; kärhö on todella kaunis!
  Posliinihyasintti on ihana. MInullakin kasvaa niitä, tosin nyt olen hieman huolissani niiden ensi kevään kohtalosta. Kangasajuruoho on levinnyt niin valtavasti kesän aikana, että näinköhän hyasintti pääsee tunkeutumaan niiden läpi. Pidetään peukkuja :)

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin sekä kärhö(t) että posliinihyasintti ovat ihania. Eiköhän posliinihyasintti pysty tunkeutumaan kangasajuruohomaton läpi. Kyllähän sipulikasvit puskevat jopa tiiviin lehtikerroksen läpi keväisin ja kangasajuruoho on kuitenkin loppujen lopuksi aika hentoista. Voihan niitä käydä keväällä pikkuisen avittamassa, jos näyttää siltä, etteivät jaksa nousta :) Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 10. Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että kärhöjen hankintaa ei lasketa KOSKAAN heräteostoksiin. Uusia lajikkeitahan päinvastoin yritetään bongata mahdollisimman paljon.
  Kivat hankinnat kaikkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! Hieman pitää jarrutella eikä hankkia liikaa kärhöjä kerralla, ettei isäntä aivan kokonaan hermostu :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!