tiistai 26. kesäkuuta 2018

Nenä edellä

Minulle ei riitä puutarha, jossa on vain kauniita kukkia ja kasveja. Haluan, että puutarhassani on myös tuoksuja. Tämän päivän postauksen kukkaset onkin valittu nuuhkimalla ja ne kaikki kukkivat juuri nyt. En laita kasveja paremmuusjärjestykseen, sillä toisena päivänä jonkun tuoksu  tuntuu parhaimmalle kun taas toisena joku muu miellyttää nenää enemmän.

Melkein joka puutarhasta löytyy edes yksi syreeni. Meillä se on puistosyreeni. Syreenin tuoksu on kaikille tuttu ja kuuluu suomalaiseen kesään ja aika usein juhannukseenkin.
Puistosyreenini kukkivat ensimmäistä kertaa näin komeasti. Kaikissa on 6-8 kukintoa.
Myös pionit ovat tuttuja tuoksujia. Eri lajikkeet tuoksuvat hieman erilaisilta ja jotkut vahvemmin kuin toiset. Minulla on ainoastaan kaksi pionia, molemmat 'Elinoita' (katso tarina täältä), mutta yksi lajike on hankintalistalla. 'Elinan' tuoksu on lempeä, pehmeämpi kuin monella muulla pionilla.
'Elina': joskus puolikerrottu, joskus kermakakkumallia. Omat pionini ovat nuoria, joten tuskin tämän kerrannaisempaa kukkaa tänä vuonna nähdään.
Pikkujasmikkeella on ihana metsämansikkainen tuoksu. Myös muut jasmikkeet tuoksuvat, mutta itselläni ei niitä ole.
Pikkujasmikkeeni on toistaiseksi kirjaimellisesti pikkuinen.
Vanhanajan keltapäivänlilja levittää makean parfyymista tuoksuaan tyynellä ilmalla monen metrin päähän. En olisi tätä kasvia omaan puutarhaani muuten halunnut, mutta pidän paljon sen tuoksusta.
Hyvä tuoksu voitti keltaisen kukanvärin.
Valeangervoista puutarhassani on sormi- ja sulkavaleangervot. Tänä vuonna sormivaleangervot eivät kukikaan tai sitten ovat todella myöhässä, mutta sulkavaleangervo on tehnyt yhden komean kukinnon. Mielestäni sormivaleangervossa on terävämpi tuoksu kuin sulkavaleangervossa, mutta molemmat ovat todella hyväntuoksuisia. Minä haistan niissä jotain vaniljaista.
Sulkavaleagervossa on vasta muutama kukka auki, mutta se tuoksuu silti jo selvästi.
Kangasajuruohon 'Magic Carpet' kukkia ei juuri kannata haistella, mutta kasvustoa kädellä pyyhkiessä ilmaan nousee sitruunainen tuoksu.
Kangasajuruoho on omiaan polkujen vierellä, missä voi ohikulkiessaan sipaista kasvustoa ja nauttia tuoksusta.
Keväällä kylvämäni sarvileukoija oli minulle uusi tuttavuus. Jos rehellisiä ollaan, sen rento kasvutapa ja vaatimattoman näköinen kukinta, joka kaiken lisäksi avautuu vasta illalla, tuntuivat pettymykseltä. Kunnes haistoin sen kukkia: ne tuoksuivat hunajalle ja kaiken lisäksi tuoksu oli niin vahva, ettei edes tarvinnut maanrajaan asti kumartua! Niiden luvattiin olevan perhoskasveja ja olenkin olohuoneen ikkunasta iltaisin katsellut, näkyykö yöperhosia. Vielä en ole nähnyt yhtään, mutta jos niitä lähistöllä olisi, ne varmasti löytäisivät leukoijaryppääni.
Sarvileukoija yllätti tuoksullaan.
Juuri tällä hetkellä puutarhassamme ei kuitenkaan kannata nenä edellä kulkea, sillä iso saavillinen nokkoskäytettä oli tänään valmista käytettäväksi ja sitä onkin levitelty ahkerasti ympäri pihaa (anteeksi naapurit). Pian sen haju kuitenkin haihtuu ja paremmat tuoksut valtaavat tienoon.

Mikä on sinun puutarhasi tuoksuvin tai mielestäsi parhaimman tuoksuinen kasvi? Saisiko joku kasvi lähtöpassit ilman ihanaa tuoksuaan?

4 kommenttia:

 1. Kyllä se on juuri pikkujasmike , leimonei, joka on aina risuisen näköinen, vaikka koetetaan siistiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki jasmikeet tuntuvat olevan risuisen näköisiä vanhemmiten. Otin itsekin tietoisen riskin, kun istutin niitä juuri etupihan pensasryhmään, joka näkyy suoraan kadulle :D Mutta onhan se kaunis kukkiessaan ja varsinkin tuoksu on ihana!

   Poista
 2. Pionien ja liljojen tuoksu leijailee meillä nyt ja molemmat ovat tosi ihania tuoksuiltaan samoin siperiankurjenmiekka, jota jostain syystä tuoksuttelin sattumalta ensi kertaa, vaikka kasvi on meillä kasvanut jo vuosia. Lähtöpassia en antaisi kuitenkaan, aika harva kasvi niin pahalle tuoksuisi. Meilläkin nokkosvesi on yksi pihan tuoksujista :D tai olisiko haisuliineista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat eivät olekaan meillä vielä kukassa. Varjolilja aloittelee lähipäivinä ja jostain ilmestyneessä värililjassakin on jo pieni nuppu. Kurjenmiekkojen tuoksuissa on todella paljon vaihtelua: jossain lajikkeissa tuoksu on todella hyvä, jotkut haisevat vähintäänkin epämiellyttävälle. Yhdessä lajikkeessa olen haistanut selvän mädäntyneen hajun ja toisessa kumihanskan. En voi sanoa, että kumpaakaan teki toiste mieli haistella :D Nokkosvesi on loistotuote, saisipa sitä hajuttomana!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!