sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Taimia ja ensimmäisiä pihatöitä

Minusta on ollut hauska seurata, milloin itse kukin aloittaa taimien ulkoilmaan totuttamisen. Osalla on kasvihuone, osa pitää taimet sisällä niin kauan, ettei niitä tarvitse enää rahdata edes takaisin ja osa aloittaa jossain vaiheessa kevättä sisään-ulos-rumban, niin kuin minä. Tapoja löytyy yhtä monta kuin puutarhuriakin.

Minä vein puolisentoista viikkoa sitten ensimmäiset taimet muutamaksi tunniksi ulos ja nyt kaikki eteisen asukit lähtevät ulkoilemaan, kun päivästä näyttää tulevan edes melko lämmin. Käytännössä se on silloin, jos aurinko paistaa tai pilvettömänä päivänä lämpötila ylittää 10 astetta ennen puolta päivää. Olen laittanut vielä harsoa päälle, jos aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta, mutta puolipilvisellä säällä annan olla siltään. Kukkanuppuja ei viileässä asustaneissa pikkutaimissa näy, mutta eipä ole heikkoja ja honteloitakaan taimia.
Eteisen sisältö ulkoilemassa. Miksi?

Koska eteisessä näyttää tältä. Kuvan ulkopuolelle jäivät samettiruusut, hortensia ja apinankukka.
Osa taimista on toki sisällä lämpimässä. Pelargonit eivät pikku puutarhureita ole toistaiseksi kiinnostaneet, joten ne saavat olla parhaalla taimikasvatusikkunallani takkahuoneessa. Isoissa ruukuissa kasvavat basilikat jouduin siirtämään keittiön työtasolle, sillä esikoinen keksi repiä niiden lehdet suuhunsa. Kodinhoitohuoneessa olisi tarpeen saada taimet kahteen tasoon varsinkin sitten kun koulin loput samettiruusut ja vaihdan eilen anopilta saamani keijunmekon taimet isompiin ruukkuihin.
Ikkunalla on jo ahdasta.
Kodinhoitohuoneen ovesta ulos pääseminen on toistaiseksi hieman haasteellista.
Onko taimipurkkien levittäytyminen suihkun ikkunalle merkki siitä, että niitä on liikaa kasvatustilaan nähden?

Anoppi toi eilen myös orvokkiamppelin, jonka vaihdoin muoviruukusta punottuun koriin kasvamaan. Orvokkeja minulla ei olekaan pitkään aikaan ollut.

Tänään pääsin leikkaamaan herukkapensaita. Talon edellinen asukas ei ilmeisesti ollut leikannut niitä juurikaan, sillä kaikki olivat valtavan kokoisia ja täynnä ranteenpaksuisia oksia. Osaa oksista oli jossain vaiheessa typistetty polven korkeudelta. Ensimmäisenä keväänä leikkasimme pari pahinta pensasta melko ronskilla kädellä ja muista vain joitakin vanhimpia ja vaurioituneita oksia. Syksyisin olemme leikanneet myös yksittäisiä oksia. Samalla kaavalla ollaan menty tähän asti ja nyt kaikki pensaat alkavat olla nuorennettuja ja järkevämmän kokoisia.
Viimeisiä vanhoja oksia viedään.
Kevään tympein homma, eli kalkitseminen tuli myös tehtyä tänään. Meillä nurmikko, kukkapenkit ja kasvimaa ovat sammalen peitossa, vaikka kalkkia ja tuhkaa yleensä keväisin levitetäänkin. Tulimme siihen tulokseen, että kokeillaan ylläpitoannoksen sijaan tänä vuonna perustuskalkitusta pahimmille alueille, josko se auttaisi sammaloitumiseen. 25kg:n säkki kalkkia meni että hujahti. Nurmikko saa myös kunnon lannoituksen, kunhan lähtee kasvamaan.

Kukkapenkeissäkin alkaa jo näkyä kukkia. Osa krookuksista ja aurinkopenkin kevättähdet kukkivat jo. Marjapensaiden välissä idänsinililjat olivat nousseet ja kärhökaari-penkissä helmililjoissa alkaa näkyä sinistä pilkahdusta lehtien välistä.
Krookus 'Flower Record'. Näitä on vasta kaksi kukassa.
Krookus 'Vanguard'  happaman maan penkissä. Nämä ovat kolmessa vuodessa jo hieman levinneetkin.
Aurinkopenkin kevättähdet ovat alkaneet myös jo levitä.
 Hauskaa vappua!

20 kommenttia:

 1. Minulla tuo taimien karaisu on vielä edessä. Aion viedä taimet kasvihuoneeseen, kunhan yölämpötila vielä hieman kohoaa. Minulla on kasvihuoneessa termostaatilla toimiva hyvä lämmitin, mutta en säästösyistä ala sitä vielä käyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihan viisasta vielä odotella kasvariin vientiä. Kylmiä säitä on kuitenkin luvassa ennen kesää eikä päivällä kertynyt lämpö välttämättä riitä pitämään kasvaria koko yötä lämpimänä.

   Poista
 2. Hyvännäköisiä taimia sinulla! Minäkin olen sisään-ulos-sisään rumban harrastaja, tosin en joka vuosi taimia enää kasvata.
  Tänä vuonna kuitenkin kylvin paria eri laatua amppelitomaatteja, saa nähdä saanko satoa. En ole vielä vienyt niitä ulos, kun on ollut niin sateista ja tuulista täällä meillä päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin tomaatit ovat olleet sisällä lämpimässä koko ajan, ei niitä passaa kylmään viedä. Kyllähän tässä on aikaa niilläkin yli kuukauden verran totutella ulkona oloa ennen varsinaista ulos istutusta.

   Poista
 3. On siulla monenlaisii taimia. Onhan se aikamoista höösätä taimien kanssa ja kuletella niitä pihalle ja sisälle. Ilo on suuri kun kukkia näkköö omista taimista.
  Mie en vielä oo pihalla taimia käyttäny, ja vien ne pihamökistä kasvihuoneeseen kuhan ilimat lämpenöö. Ei ruahita vielä sähköllä lämmittee kasvarii.
  Iloista vappuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä tuossa tosiaan on, mutta sen kestää, kun tietää mitä on kesällä luvassa. Meillä on eteisessä yölämpötila kymmenen asteen tietämillä, niin siellä majaileville kasveille ulos siirto merkitsee ainoastaan lisääntynyttä valonsaantia. Tuossa nurkassa on hyvä pitää taimia, kun siihen tuuleekin todella harvoin ja kiveys kerää hyvin lämpöä. Ihan hyvä vielä odotella kasvarin käyttöönottoa: kylmää on kuitenkin vielä luvassa ennen kesää.

   Poista
 4. Ulkoilutus tekee hyvää pikkutaimille, ulkona on kuitenkin enemmän valoa tarjolla. Minullakin on kasvien roudaukset työn alla, olen totuttanut pelakuiden ja verenpisaroiden pikkutaimia kasvihuone-elämään. Luulen, että tänään ne saavat jäädä jo yöksi kasvariin. Samalla pitäisi aloittaa tomaattien ja kurkkujen totuttelureissut :)
  Sammal, kuinka tuttu juttu :/ Kerro kuinka kalkituksesi sujuu, olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja tottuvatpahan taimet jo pieninä auringonvaloon, kun nyt ne on kuitenkin helpompi harsolla peitellä tarvittaessa kuin sitten isompina. Ja näin kasvukauden alkuvaiheissa on vielä intoa ja energiaa niiden kanssa puljailla :D Ajattelinkin, että laitan kesällä johonkin postaukseen vertailukuvia peruskalkitulta+lannoitetulta alueelta ja normaalikäsittelyn saaneelta osalta. Toivon, että edes jotain eroa olisi havaittavissa!

   Poista
 5. Ihanan paljon taimia sinulla kasvussa ja pitää ollakin! Tuo roudaus on kovaa puuhaa, mutta ilman muuta kannattaa. Mulla ei sisällä paljon taimia kasvakaan, kasvariin olen jotain jo kylvänyt ja taimettuminen siellä valossa on tanakampaa, helpottaa roudausta kovin.

  Tuo sammaljuttu kiinnostaa minuakin! Onhan vihreä kaunista ja sammal pehmeää, mutta nurmi olisi silti kivempi :D.

  Hauskaa Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmi olisi todellakin kivempi aurinkoisella takapihallamme ja samoin haluan sammalen pois kukkapenkeistä ja kasvimaalta. Kasvakoot ihan vapaasti talon pohjoispäädyssä, jossa ei edes liikuta juurikaan.

   Poista
 6. Voi mikä määrä taimia ja hienosti ovat lähteneet jo kasvuun:) On kyllä ihana kun kevät on kunnolla alkanut eikä mene kuin hetki kun ollaankin jo kesässä! Nuo krookukset on keväänkukkijoista ihan minun lemppareita:) Ihanaa vapun aikaa ja alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän paljon krookuksista. Ne ovat varmoja pärjääjiä ja kukkivatkin niin aikaisin. Kiitos, ihanaa vappua ja alkanutta viikkoa myös sinulle!

   Poista
 7. Virkeän näköisiä taimia! Meillä perennan taimet matkaavat päiväksi kasvariin, yöksi sisään, kun en ihan vielä viitsi aloittaa lämmityskautta. Pian aloitan kesäkukkien ja hyötykasvienkin karaisun, kunhan yöt vähän lämpenevät. Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin vielä niin kylmiä öitä, ettei kannata lämmittää kasvaria. Kantamista sinullakin sitten riittää :) Odotan kyllä innolla sitä päivää, että saan jättää edes osan taimista ulos yöksi.

   Poista
 8. Teillä on ihanan keväistä! Sinulla on kunnon taimimäärä, upea kukkakesä tulossa siis. Itse en koskaan totuttele taimia vaan vien ne yleensä toukokuussa ulos ja laitan yöksi harsoa. Hyvin ovat pärjänneet onneksi. Perennat kylvän yleensä toukokuussa kasvihuoneeseen suoraan, laiska kun olen. On kiva seurata muiden touhuja ja erilailla tekemistä, se on piristävää. Iloista ja onnellista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, keväistä on, jos ei katso hirveästi ympärilleen :D Pihalla on vielä jokunen kinos sulamatta, isoin on suunnilleen metrin korkuinen. Kukkapenkit on kyllä jo melkein kaikki sulaneet, kun on lapiolla vähän autettu alkuun. Meillä on sisällä niin pimeää, että pakko viedä taimet mahdollisimman aikaisin ulos. Muiden touhujen seuraaminen on minustakin kivaa ja silloin tällöin niistäkin oppii jotain uutta :) Kiitos, sinulle myös!

   Poista
 9. Hei tulinpa heti katsomaan, mitä teillä taphtuu. Ja tapahtuu paljon - taimimäärät ovat jo melkoiset ja kevään ensi kukkijat ovat päässeet vauhtiin. Vaikuttaa viihtyisältä ja kiinnostavalta.
  Meillä on myös aika ajoin sammalkarkoitusta nurmialueista. Niihin levitetään myös puutuhkaa sateen alla - sitä meillä syntyy useista tulisijoista ja se on ilmaista. Muualle annna sammalen välillä kasvaa oikein vapaasti, sillä sehän no myös vehreän kaunista ja kuulema jopa muodikasta.
  Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa lukijaksi! :) Sammal on kieltämättä kaunista joissain paikoissa, mutta liika on liikaa. Takapihamme on melko aurinkoinen ja siinä on myös lasten jalkapallomaali. Kunnon nurmikko kestäisi tallaamista sammalta paremmin. Puuntuhkaa käytetään meilläkin, mutta sitä ei synny riittävästi tämän pihan tarpeisiin.

   Poista
 10. Kyllä tuo karaisu on tarpeellista, joskua jopa välttämätöntä, ja kukin tekee sen tavallaan. Minä harrastan tuota edestakas -roudaamista. viime kesänä sain itse nikkaroidun kasvihyllykön, joka on muovitettu, mutta en silti uskalla vielä sinne koko päiväksi taimia jättää. Koitetaan kestää vielä muutama viikko, kyllä tää pian helpottaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin tulee se työläin vaihe, kun kaikki taimet ovat roudattavina :D Toivon kyllä, että siinä vaiheessa yöt ovat jo sen verran lämpimiä, että tämä ensimmäinen erä saa olla ulkona koko ajan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!