sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Syksy on saapunut

Päivät seuraavat taas toistaan hirmuista vauhtia ja loppukesäkin on jossain vaiheessa kääntynyt syksyksi. Enää ei lähdetä illalla viemään kompostiroskia ilman lisävaloa ja takkikin pitää kiskaista päälle. Kasveissa näkyy selviä tuleentumisen merkkejä, vaikka moni puuvartinen pysyttelee vielä sitkeästi vihreänä. Sitten on joitain myöhäisherännäisiä, jotka ovat vasta innostuneet kukkimaan.
Ruusunätkelmä.
Päivänpesän Katjalta muutama vuosi sitten saamani ruusunätkelmä on sinnitellyt tähän saakka hengissä kasvamatta juurikaan kokoa. Harkitsin jo sille paikanvaihdosta, mutta ehkä se vain tarvitsi enemmän aikaa. Tänä kesänä se nimittäin vihdoin teki kaksi versoa, jotka myös kiipesivät ennätyksellisen korkealle, peräti silmien tasalle. Nyt kummassakin versossa on yksi kukinto ja ehkä lisääkin on luvassa, jos säät vain pysyvät leutoina. Jokohan ensi kesänä nousee kolmas verso?
Patiopenkki on päässyt villiintymään. Samoin viimeiset remonttijätteet, joita lapset keräsivät leikkeihinsä.
Patiopenkki on ollut tänä kesänä varsin surkea ilmestys, kun kahdesta isosta kärhöstä vain toinen heräsi talven jäljiltä ja sekin jäi alle puolimetriseksi. Ruukuissaan valeeseen istutetut kärhöt eivät myöskään kovin kookkaiksi kasvaneet, pieniä toki olivat alun pitäenkin. Vanhoista myskimalvoista vain muutama selvisi kasvuun ja kivikkosuopayrteistä ei yksikään. Talvetettu syyssyrikkäkään ei jostain syystä enää osannut lähteä kunnolla kasvuun, vaikka olikin kummallisen talven yli kellarin suojissa. Onneksi viime kesänä istutetut sammalleimut kasvoivat hyvin ja kukkivatkin ihan kivasti alkukesällä. Kylvin syrikänraadon kylkeen kesäkukkaseosta, joka onneksi lähti vihertämään nopeasti, ja kun ei liikaa myllää mulloksia, siemenpankista nousi yhtä sun toista kaveriksi. Myskimalvojen lisäksi sekaan on ilmestynyt päivänkakkaraa ja muutama jättiverbenakin. Ne sitten jaksavat kylväytyä vuodesta toiseen, vaikka ehtivät kukkia vasta syksyllä. Krassi paljastui keltaiseksi, vaikka siinä ei juuri nyt kukkia näykään. Onneksi, sillä muuten värimaailma olisi aika räväkkä.
Syysleimu 'Starfire' on vallannut istumakiven.
Juuri kun luulin vapaa-ajan lisääntyvän remontin valmistumisen ja muun kiireilyn loppumisen myötä, aikasyöpöksi tuli ylimääräinen projekti sukulaistytön synttärilahjan muodossa. Intohimoinen heppaharrastaja toki tarvitsi Schleich-hevosilleen kiesit ja kun kyseessä on vielä neiti, joka on väkerrellyt jäätelötikuista, vanerista, kivistä, yms. puolen huoneen täyttävät tallit sun muut asiaan kuuluvat jutut, päätin tehdä kulkupelistä itse kasattavan version. Koska kärryjen piti vielä olla kevyttä leikkimistä kestävät, materiaalina piti käyttää perus askartelukartonkia vahvempaa tavaraa, mikä toi kieltämättä omat haasteensa. Onneksi isännän varastoissa oli pienoisporakone isolla valikoimalla pikkutarkkaan näpertelyyn sopivia kärkiä, hiontalaikkoja sun muita härpäkkeitä. Monen mutkan ja epäonnistuneen yrityksen jälkeen pakettiin saatiin kuin saatiinkin ala-asteikäisen kasattavaksi sopivat kiesit ja niihin kuvalliset kasausohjeet. Sen verran työläs projekti se kuitenkin oli, että laitoin itselleni tarkat ohjeet muistiin, jos vaikka joskus tulee tarvetta tehdä samantapainen setti uudelleen. Jos kieseistä ei olisi tullut mitään, varasuunnitelmana oli surauttaa ompelukoneella jämäkankaista heposille muutama loimi. Sen verran oli vilskettä synttäreillä, että kiesien kasaus jäi odottamaan rauhallisempaa hetkeä. Ilmeestä päätellen taisi kuitenkin olla mieluisa lahja eikä vastaavaa varmasti tule missään vastaan.
Yhden kasvimaareissun saldo ja kun nämä on syöty, saa hakea toisen samanlaisen lastin.
Ihmeellisen lämpiminä pysytelleet yöt ovat tehneet hyvää hyötykasveille. Harsoja ei ole tarvinnut viritellä vielä kertaakaan ja pian saa viskata ensimmäiset koko satonsa kypsytelleet tomaatit kompostiin. Chilissä ei ole enää montaa raakiletta jäljellä ja 'Lombardo'-paprikassakin vain muutama enemmän. Enpä muista, että yksikään tomaatti tai paprikansukuinen olisi ennen saanut kypsyttää koko satonsa ulkona. Kurkut eivät lähestyvää syksyä ole säikähtäneet, mutta kesäkurpitsa ei jostain syystä osaa kasvattaa raakileitaan peukaloa paksummiksi. Ehkä säät eivät ole suosineet kukkien pölyttymistä?
Vajaan kahden vuorokauden sateet. Tänään on satanut vielä vähän lisää, tosin tyhjennettyyn mittariin.
Syyskuu alkoi lupaavasti poutaisena ja lämpimänä, mutta nyt on sitten satanut senkin edestä ja ensi yöksi pitää varmuuden vuoksi vetäistä harsojakin kasvimaalle. Viiteen asteeseen painuva ennuste tuskin vielä näin kostealla säällä tietää hallayötä meille, mutta kauaksi ei välttämättä jäädä. Kasvimaan sadevesitynnyriä tosin hallayö tai pari ei haittaisi, mutta sen verran runsasta sadetta nyt oli, että tyhjentäminen tuli tarpeeseen. Ylivuotosaavikin tulvi jo yli. En ollut huomannut aiemmin kesällä, että tynnyrin alaosan hanaan käy ihan tavallinen puutarhaletku, kun sen vain pujottaa tarpeeksi tiukasti kiinni. Silläpä oli kätevä hoitaa tyhjennys, kun veti vain letkun toisen pään jorpakkoon ja avasi hanan. Pitää muistaa ensi kesänä laittaa letku kiinni jo siinä vaiheessa kun kasvimaalla on jotain kasteltavaa. Saattaisihan se kasvimaan kastelukin olla ensi kesänä kätevämpää hoitaa letkulla kuin kastelukannulla.
Letku kiinni ja hana auki.
Syysasteri 'Patricia Ballard' ja keltatörmänkukka muodostavat veikeän parivaljakon.
Ei nuo kasvien paikkavalinnat näytä osuvan kohdilleen välillä edes toisella kertaa. Patricia kasvoi aurinkopenkin etulaidassa ollessaan korkeaksi ja kaatuili muiden kasvien päälle. Nyt, kun se on toista kesäänsä vähän taaempana penkin takareunassa ja aitakin olisi nojailutukena, se on hädin tuskin 60cm:n korkuinen. Ei sitä sitten hirveästi parin pienen pionin ja punahatun takaa keittiön ikkunaan näykään. Pitänee ensi kesänä poistaa kotiloita houkuttelevat isotähtiputket penkin keskivaiheilta ja siirtää Patricia niiden tilalle, jos se sitten vaikka näkyisi paremmin ikkunoihin juuri siihen vuodenaikaan, kun mieli tekee pysyä neljän seinän sisällä.
Päivän kärhönä on Princess Kate ('Zoprika'), joka myöhäisestä heräämisestään huolimatta ehti näin komeaksi.
Joko teillä on tullut syksy?

14 kommenttia:

  1. Monenlaista hommaa riittää puutarhassa vielä syksylläkin. Kauniisti kukkii vielä pihallasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhaa on jos jonkinmoista. Ei ole ollut vielä hallaa, joten kukkiakin riittää ihan mukavasti.

      Poista
  2. Hyvän näköistä satoa ja kauniisti kukkivat syysasterit ja 'Princess Kate'.
    Täälläkin satoi ukkosen kera kahtena edeltäneenä yönä oikein kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täälläkin kuulemma ukkosti toissayönä. Itse nukuin niin sikeästi, etten edes herännyt jyrinään.

      Poista
  3. Ihan huippu tuo letkuvinkki! Meillä on nimittäin samanlainen sadevesitynnyri😄
    Tuo kasvien siirtely ja niiden oikkuilut kuulostavat niin tutuilta. 'Patricia Ballard' on kyllä ihana syyspäivien väriläiskä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tynnyrin tyhjennys kävi kieltämättä paljon näppärämmin hanaan liitetyllä letkulla kuin ämpäreillä tai lappoamalla.
      Kellepä ei olisi tullut tutuksi kasvien oikkuilut... Onneksi niitä voi aina siirtää paikasta toiseen ja toivottavasti jossain kohdassa sitten viihtyvät paremmin.

      Poista
  4. Kate näyttää hienolta, vaikka myöhään heräsikin. Meillä satoi pe-su välillä 22 mm ja se oli selvästi kesäkauden suurin sade. Onneksi sain inspiraation siivota sisällä perusteellisemmin ja se tuli tarpeeseen. Kesä on ollut melkein pelkästään ulkona oloa. Viime yön alin lämpö oli +1,9 astetta, joten ehkä sää alkaa muuttua trooppisesta syksystä hieman normaalimpaan suuntaan.
    Hienoa satoa olet saanut. Minäkin kerään päivittäin kulhon tomaatteja, mutta sadon saa kypsytettyä kasvihuoneesssa loppuun saakka. Kohta pääsee siirtämään hyvän työnsä tehneet vihannesten multalaatikot arboretumin uudelle istutusalueelle matojen möyhennettäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen nopeasti Kate lähtikin kasvamaan, kun vain alkuun pääsi. Ehtii vielä hyvin kukkia. Sadepäivä sopiikin hyvin siivoukseen, jos vain saa inspiraation päälle. Täällä oli viime yönä käynyt mittarin mukaan 3,5 asteessa. Kasvimaalla on voinut olla kylmempää. Onneksi keräsin eilen kaikki vähänkään punertavat tomaatit ja isoimmat kurkut pois. Pieniä kurkkuja jäi sinne vielä harson alle.

      Poista
  5. Hienoa kukintaa kärhössä . Me saimme satoa runsaasti puutarhan puolella kurkkuja ja kesäkurpitsaa niin paljon että sitä piti jakaa pois ihan urakalla .
    Liian paljon taimia niitä pitää vähentää ensi vuonna .
    Kurkkujen syöminen alkoi kyllästyttää että emme enää kastelleet niitä ja nyt ne on ollut kompostissa jo hetken . Kesäkurpitsan annoimme vielä kasvaa .
    Hyvä kun keksit hienon tyhjennys vinkin vedelle . Meillä on kaksi saavia vielä täynnä vettä ja ne pitäisi myös tyhjentää mutta käsipelillä se hoituu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla olikin niitä taimia melkoinen määrä silloin keväällä kasvamassa. Hyvä vain, että tuli satoa. Meillä puolet kurkuista kuihtuivat, kun vihannespunkit iskivät niihin. Täysin avomaalla kasvavat pärjäsivät hyvin. Riittävästi nekin ovat satoa antaneet, sillä ei ole vielä kertaakaan kurkut loppuneet sen jälkeen kun satokausi alkoi. Sitten kun on ollut liikaa kerralla syötäväsi, niin olemme tehneet maustekurkkuja. Kesäkurpitsaa olisi saanut olla enemmänkin. Joskus minulla oli kaksi kesäkurpitsaa ja silloin meinasi olla ongelmia satomäärän kanssa.
      Ai, että se vesisaavien tyhjennys ämpäripelillä on "kivaa" syksyn koleudessa. Vähänkin kun lipsahtaa, niin on käsien lisäksi myös housunlahkeet tai jopa enemmän vaatetta märkänä.

      Poista
  6. Hyvästi on syötävät kasvaneet siellä. Mukava keräillä omia kasvatuksia pöytään. Miulla on tuota ruusunätkelmee vaaleanpunaisena. Kaunis kukka sekin on. Teillä on vettä satanu runsaasti, meillä 15mm. on suurin sade kerralla ja ukkoset on kiertäny kaukoo. Kaunis kärhö se on tuo Katekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olikin ihan hyvä satovuosi. Itse kasvatetuista herkuista on saanut nauttia päivittäin. Onpas teille osunut vähän sateita. Kunnon ukkosta ei ole ollut meilläkään, mutta muutaman kerran on jyrissyt kauempana.

      Poista
  7. Ihanaa, että edelleen saa käydä poimimassa satoa kasvihuoneesta! Kurkut jo lopettivat, mutta tomaatit jatkavat vielä. Ja paprikat ovat edelleen vihreitä.
    Meillä oli maanantaiaamuna mittarissa +2!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimällä syksyllä on selvästi etunsa. Kasvihuone pidentää kasvukautta, mutta tänä vuonna avomaallakin on onnistunut hyvin. Meillä näytti mittari 3,5 astetta, mutta varmaan parissa asteessa oli ollut kauempana seinästä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!