keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Marraskuun viimeisiä kuulumisia

Piti ihan tulla kertomaan viimeiset puutarha- ja muutkin kuulumiset, sillä ne jäävät nyt hetkeksi tauolle. Suunnilleen kerran viikkoon -bloggaustahtiin tulee nimittäin aivan pian järisyttävä muutos, sillä 1.12 starttaa tässäkin blogissa joulukalenteri. Tiedossa ei ole kuitenkaan yhtään mitään jouluista, ei edes joulukukkia tai Nestorin ja Inkerin residenssin minijoulun valmistelua, joten paatuneinkin joulunvihaaja voi käydä huoleti kurkkaamassa luukut. Kalenterin työstäminen on syönyt vähäisiä joutohetkiä, minkä vuoksi blogien lukemiselle ja varsinkaan kommentoimiselle ei ole oikein jäänyt aikaa. Nyt kalenterin jokainen postaus jouluaattoon asti on kuitenkin valmis ja ajastettu ilmestymään kuudelta joka aamu, joten aikaa vapautuu muuhunkin blogielämään.
Isot ja pienet pandamonniset iltapalalla. Muutama tetrakin tuli ihmettelemään.
Akvaariossamme näyttävät ainakin pandamonniset viihtyvän. Ilmeisesti kasvillisuus on nyt sen verran rehevämpää, että osa munista ja vastakuoriutuneista pikkupoikasista jää muilta eväkkäiltä huomaamatta. Niinpä tällä hetkellä aikuisten monnisten kaverina uiskentelee neljä "pikkupandaa". Pitkän aikaa jännitettiin, malttavatko poikaset pysyä piilossa vai joutuuko niistä joku lehtikalojen pohjattomaan kitaan. Nyt ne ovat jo sen verran isoja, että tuskin enää ovat lehtikalojen ruokalistan jatkona. Akvaarion vanha valaisin sanoi myös aiemmin syksyllä sopimuksensa irti ja uutta odotellessa tankissa oli välillä parikin päivää pimeää, kun valoa ei vain saatu enää syttymään. Hätäavuksi viritetty pöytälamppu riitti valaisemaan sen verran, että kalat ymmärsivät käydä syömässä. Nyt on upouudet lediputket, joissa riittää valoa pohjalle saakka.
Lehtikalat ja "hieman" villiintynyt kasvi (mikä lie olikaan). Kuvassa lehtikalatytöt (vasemmanpuoleisin ja alin) sekä kaksi pojista (ylin ja oikeanpuoleisin).
Viime viikonloppuna teimme pienen reissun Keski-Suomeen. Matkalle mahtui hienoja sääilmiöitä ja varsin kipakaksi kiristynyttä pakkasta. Jo lähtiessä pakkasta oli -13 astetta ja siitä se hivuttautui koko ajan alemmaksi. Vuoden pimeimpään aikaan matkaa taittaessa pääsee näkemään auringonnousun, vaikka itse matka ei kukonlaulun aikaan tapahtuisikaan. Auringonnousun lisäksi saimme ihailla hetken aikaa varsin hienoa haloilmiötä, joka ei kuitenkaan liikkuvasta autosta kännykällä kuvattuna oikein tullut edukseen. Satunnaisilta aukeammilta paikoilta pääsimme kuitenkin näkemään sivuauringoiksi (jos oikein Ursan sivuilta tulkitsin) kutsutun haloilmiön, jossa auringon molemmin puolin näkyy värikkäät spektrin pätkät. Aika pian jouduimme kääntymään toiseen suuntaan niin, että aurinko jäi taakse, jolloin ei tullut enää tilaisuutta seurata halon muuttumista tai saada kumpaakin haloa samaan kuvaan.
Aurinko ja toinen haloista (kuvan oikeassa reunassa koivujen vieressä).
Lauantai-iltana ihailimme parhaimmillaan melkein koko taivaankannen täyttäviä revontulia. Vähäinen ja ohut pilvikerros ja pimeä maaseutu tarjosivat hyvät puitteet niiden ihastelulle ja kuvaamiselle. Kaikki revontulikuvat ovat isännän ottamia. Oma kännykkäni ei nimittäin osannut tallentaa muuta kuin epämääräistä suttua. Taisi kyllä vikaa olla kylmästä hytisevässä kuvaajassakin. Pakkasta alkoi nimittäin olla silloin jo lähemmäs -20 astetta.

Melkein täysikuu, muutamia tähtiä, ohutta pilvenriekaletta ja pilviä selvästi alempana liehuvia revontulia.

Kotimatka sunnuntaina osui auringonlaskun aikaan. Ei kovin näyttävä valoilmiö, mutta pitihän se päivän ensimmäinen auringonpilkahdus ikuistaa.
Tunti edellisestä kuvasta ilmestyi täysikuu näkyville. 
Maanantaiaamuna elohopea oli pudonnut -26 asteeseen, mikä tuntui varsin jäätävältä, kun kevyt tuulenvirekin puhalsi koko ajan. Koska viime talvena Karon tassujenjärsimisvaiva ajoittui suurimmaksi osaksi kovempien pakkasten osuessa kohdalle, päätin kokeilla, auttaisivatko tossut asiaa yhtään. Ompelin tossut jo aiemmin syksyllä, jotta ne olisivat valmiina käyttöön heti kun pakkasta on enemmän kuin -10 astetta. Olen ottanut lapsilta hajonneista vaatteista aina käyttökelpoisia kankaita, nappeja, tarranauhoja sun muuta talteen, joten materiaaleihin ei kulunut senttiäkään. Netistä löytyi simppelit ohjeet, joita soveltamalla sain väkerrettyä tunnissa neljä töppöstä. Helpommalla olisin päässyt, jos olisin ommellut tarranauhat suoraan kankaiden saumoihin. Ajattelin kuitenkin, että paksun tarranauhan reunat saattaisivat painaa liikaa tassuja, joten ompelin tarranauhan pehmeämmän osan kiinni tassun etupuolelle tulevaan kappaleeseen ja jäykemmän tarraosan kiinni leveään kuminauhaan, jonka pään ompelin kankaiden väliin. Näin säästyi myös tarranauhaa myöhempiin ompeluprojekteihin.
Hajonneen kurahaalarin fleecevuorista koiran töppösiksi.
Ensimmäiset sovitukset lahjoin Karoa lihakeitosta jääneillä sitkeämmillä lihanpalasilla. Karo on muutenkin aikamoinen lapanen, joten pari ylimääräistä härpäkettä tassuissa ei haitannut lainkaan, kun oli mahdollisuus saada jotain erikoisherkkua vaivanpalkaksi. Sittenpä oli pitkään niin leutoa keliä, että tossuja testattiin vain harvakseltaan sisällä namipalkalla. Nyt, kun pakkasta oli kunnolla, Karo pääsi ensin autoilemaan ja sitten postinhakureissulle tossut jaloissa. Töppösten pitoa ja vauhdissa pysymistä testattiin naapurin haukkumisella ja kunnon aamuhepuleilla: tiukoissa kurveissa meinasi vähän sutia mutta yksikään tossu ei irronnut jaloista. Luulisi niiden siis normilenkilläkin pysyvän hyvin jaloissa. Kamera meinasi hyytyä pakkasessa, joten riemukkaita kuvia vauhdin huumasta en saanut otettua.
Pikainen poseeraus uusissa töppösissä ennen seuraavaa pyrähdystä. Valjaatkin jäivät päälle lyhyen autoilun jäljiltä.
Kovin kauaa ei onneksi pakkanen paukkunut, sillä tiistaiaamuna oli enää -4.5 astetta. Lauhtunut sää toi mukanaan lumituiskun ja heti tiistaiaamuna piti kolata piha. Lapset tosin hoitivat varsin ansiokkaasti etupihan kolaamisen, joten itselle jäi vain pieni siistiminen ja Karon pissapaikan avaaminen. Tänään sai tehdä homman uudelleen, sillä yön aikana satoi taas lisää lunta. Talvi... Tulipahan kuntoiltua sopivasti ennen työpäivää.
Lumenkolaajan apulainen ja laaduntarkkailija. Naapurinko ääniä sieltä kuuluu?
Marraskuun viimeisiä hetkiä viedään ja sittenpä alkaa tämän vuoden viimeinen kuukausi joulukalentereineen. Jos ei jotain oikein eriskummallista tapahdu, naputtelen seuraavia puutarhakuulumisia vasta joulun jälkeen. Kivaa marraskuun loppua!

14 kommenttia:

 1. Joulukalenteria innolla odotellaan. Kauniita talvi kuvia ja niin touhukas karo.

  VastaaPoista
 2. Jee, epäjouluinen joulukalenteri! :-)
  Ihana Karo jutun alussa ja lopussa <3 Hienot töppöset! Kova tarranauha olisi varmasti epämukava saumassa, joten hyvä ratkaisu ommella se noin.
  Mahtavan hienot sääilmiöt! Harmittaa, kun lauantai-iltana jäi revontulet katsomatta, ehkä olisi näkynyt ihan etelässäkin. Minulla oli vieras Englannista, hän ei ole eläessään nähnyt revontulia ja olisipa ollut hienoa, jos hän olisi ne nyt nähnyt. Huomasin sähköpostiin tulleet revontulihälytykset vasta sunnuntaina, höh.
  Upea tuo pakkasenkirpeä auringonlaskukuva, siinä on tosi talvitunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että ainakin sinua kiinnostaa tämänvuotinen kalenterini.
   Kiitos! Talvisesta luonnosta saa välillä kauniita kuvia. En olisi itsekään muistanut revontulia mutta onneksi isäntä sattui Karoa ulkona käyttäessään vilkaisemaan taivaalle ja sittenpä tuli kiire muillekin ulos. Ulkomaalaiselle revontulien näkeminen olisikin ollut hieno kokemus.

   Poista
 3. Haloilmiöitä on näkynyt parina iltapäivänä. Sivuaurinko sopii ilmiölle hyvin nimeksi, sillä etäisyys itse aurinkoon on silmämääräisestikin katsottuna aika suuri. Ja vau, miten hienot revontulet.
  Hieno juttu, että töppöset kelpaavat Karolle.
  Ajattelinkin, että joulukalenteri varmaan avautuu blogissasi. Sitä odotellessa, mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja välillä sivuauringot ovat todella kirkkaitakin, joten nimi on osuva siinäkin mielessä. Aika kirkkaita nuo meidänkin näkemät olivat mutta eivät ehkä ihan kirkkaimpia mitä olen nähnyt. Revontulet olivat hienoja. Kaupungissa niitä pääsee näkemään todella harvoin, joten oli kiva, että tällä kertaa sattui maaseutuvisiitti juuri oikeaan aikaan.
   Vielä parempi juttu on, jos töppöset auttavat järsimisvaivaan. Toistaiseksi Karo on käyttänyt hampaitaan ainoastaan ruuan pureskeluun, joten lupaavalta näyttää.
   Kiitos ja mukavaa marraskuun loppua!

   Poista
 4. Karo on niin mahdottoman söötti :) Voi hänen pikku tossujaan, näppärät.
  Komeat revontulet siellä loimottaa! Akvaario kaloineen tarjoaa paljon viihdykettä, upeita kaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tossut jalassa tai ilman :) Revontulet olivat kieltämättä hienoja.

   Poista
 5. Upeita kuvia revontulista ja aina yhtä valloittava Karo.

  VastaaPoista
 6. Aion ehdottomasti seurata joulukalenteriasi. Ahkera olet ollut, kun sait sen väsättyä. Kerrassaan hienoja revontulia ja muutenkin upeita talvimaisemia Karolla höystettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinuakin kiinnostaa joulukalenterini. Ihan hauska sitä oli tehdä, vaikka se työtä vaatikin. Kiitos!

   Poista
 7. Hienot töppöset olet väsännyt ja iso hatunnosto että hyödynsit näin hyvin käyttökelpoista tavaraa .
  Hienot revontulet me yritimme katsella mutta täällä kotona ja mökillä on väärä ilmansuunta ,pohjoinen ei näy .
  Kiva kuulla että olet jaksanut taas tehdä joulukalenterin ja tulen kyllä sitä seuraamaan vaikka ei joka päivä kävisikään.
  Mukavaa alkavaa joulukuuta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta on parempi ottaa käyttökelpoiset materiaalit talteen muuten hajonneista vaatteista, sillä aina niistä voi jotain tehdä. Meneepähän vähemmän kangasjätettä kierrätykseen.
   Täällä pohjoisemmassa revontulia näkyi oikeastaan koko taivaan mitalta mutta ehkä etelässä niitä näkyi enimmäkseen vain pohjoistaivaalla. Tai sitten ette sattuneet kurkkimaan taivaalle oikeaan aikaan.
   Mukavaa joulukuuta myös sinulle! Kiva, että aiot seurata kalenteriani.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!