sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Kesän sato säilötty

Tänä vuonna olen kunnostautunut hyötykasvisadon säilönnässä aiempia vuosia paremmin. Vanhojen tuttujen menetelmien lisäksi olen kokeillut muutamaa uutta tapaa.

Yrtit olen yleensä pakastanut tuoreeltaan pieniin rasioihin. Esimerkiksi basilika, oregano, timjami ja ruohosipuli säilyvät niin erittäin hyvinä, timjami tosin sopii kuivattavaksikin. Tillinoksat käärin tiukasti foliorullan sisälle ja sujautin rullat muovipussin sisään. Kokeilen sitä konstia ensimmäistä kertaa, vinkin sain jostain blogista (Parasta puutarhasta ehkä?). Rosmariinin ja ranskanrakuunan maut säilyvät vahvoina kuivaamallakin, joten niille en ole pakastimesta tilaa uhrannut. Myös kamomillaa kuivasin talven teetarpeiksi.
Kuivattua kamomillaa ja rosmariinia, keskellä purkissa savustettua ja kuivattua chiliä.
Avomaankurkut olisivat tulleet syödyiksi tuoreeltaan, ellei anopilta olisi tullut monta isoa kasvihuonekurkkua juuri samaan aikaan kun keräämistä odotti kuusi avomaankurkkua. Niinpä sain tilaisuuden kokeilla maustekurkkujen tekemistä. Varmaan ensikertalaisen tuuria, mutta kurkuista tuli todella hyviä. Mittasin ainoastaan etikan, suolan, veden ja sokerin määrät, muut mausteet heittelin sekaan ihan vain näppituntumalla. Liemen määränkin arvioin väärin, joten sitä piti tehdä vähän lisää, jotta sain purkit täyteen.
Omat herkkukurkut.
Niinikään anopilta saimme myös melkein nelikiloisen keräkaalin. Koska leivinuunikausi ei ollut vielä alkanut, emme ryhtyneet kaalilaatikkotalkoisiin. Sen sijaan lohkaisin siitä kilon palasen ja kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni hapankaalin valmistusta. Tein netin ja reseptikirjan väliin säilötyistä ohjeista jonkinlaisen kompromissiratkaisun. Ilmeisesti se ei ole kovin tarkkaa, kunhan vain pitää huolen hygieniasta, sillä lopputulos näytti, tuoksui ja maistui normaalilta eikä kenellekään ole tullut ruokamyrkytystä.
Hapankaalia, joka näyttää kuvassa kummalliselta.
Hedelmäsadosta pikaista säilöntää vaativat luumut. Ne eivät kovin kauaa jääkaapissakaan säily tuoreeltaan, vaan alkavat äkkiä homehtua. Viime vuonna 'Viipurin punaluumu' hurautti parissa viikossa kolmekymmentä kiloa luumuja, joten niiden säilöntää tuli kokeiltua yhdellä jos toisella tavalla. Onnistunein kokeiluista oli "lumpsuppi", eli luumuketsuppi ja sitä tein tänäkin vuonna. Hillokin oli hyvää ja erityisen kauniin väristä, samoin likööri, mutta paistoksena tai umpioituna viipurilainen ei oikein toimi. Sen hedelmiin tulee kuumennettaessa kirpeyttä, mikä sopii minusta erityisen hyvin suolaiseen jatkojalostukseen. Sen sijaan 'Laatokan Helmestä' tehty hillo oli maultaan aivan toista maata kuin viipurilaisesta tehty hillo. Helmen pienet hedelmät saattaisivat toimia myös kuivattuina. 'Kuntalan' pieni mutta sitäkin herkullisempi sato meni 100-prosenttisesti suoraan suuhun.
Lumpsupin purkitus menossa.
Vanhemmiltani tulleita omenoita olen kuivattanut leivinuunin päällä. Samassa paikassa on kuivatettu myös tomaatteja, chilejä (joista osa kävi ensin kalansavustuksen jälkeen miedoissa jälkilämmöissä savustumassa) ja purjoa.
Omenoita kahdessa kerroksessa lähdössä kuivattavaksi.
Kuivauksen jälkeen pellillä ei olekaan enää tungosta.
Ja sitten, jos säilöttävä hetkellisesti loppuu, voi käydä hakemassa kaupasta lisää raaka-aineita. Isäntä sattui syyskuussa parina päivänä samalla viikolla osumaan kahden eri kaupan "eilisen tähdet" -pöydälle juuri siihen aikaan kun ne olivat aivan täpötäynnä tavaraa. Mikä lie erehdys sattunut tavaran tilaamisessa ja menekin arvioinnissa kaupoilla käymään juuri sopivasti. Vajaalla kymmenellä eurolla meille tuli kuitenkin 16,6kg hevi-osaston täysin käyttökelpoisia mutta ei ihan priimakuntoisia herkkuja. Kaikki hyväkuntoiset hedelmät ja kasvikset jätettiin jääkaappiin tai pöydälle ja syötiin tuoreeltaan ennen kuin ne ehtivät pilaantua, mutta pintavikaiset tai ylikypsymistä lähentelevät jatkojalostettiin pikaisesti.
Ensimmäisen erän tomaateista ja sipuleista osa pääsi kuvaan valmiina kastikkeena.
Tomaateista, sipuleista ja paprikoista keiteltiin useampi kattilallinen kastiketta, johon tuli myös hitusen juuripersiljaa ja palsternakkaa sekä omia valkosipulinkynsiä, chilejä ja mausteita. Osa mangoista soseutettiin pakastimeen. Banaaneja pakastettiin muutaman sentin mittaisina palasina. Niitä voi käyttää esim. smoothieen tai jäätelönkorvikkeeksi, kun ne soseuttaa kohmeisina maidon ja kaakaojauheen kanssa. Kukkakaalia kiehautettiin pari minuuttia ennen pakastusta. Tuon "jättipotin" jälkeenkin olemme hyödyntäneet eilisen tähtiä, jos niitä on sattunut olemaan sopivasti tarjolla.
Väliin kuva puutarhasta 2.11.-23. Sinikatanan siemenkodat näyttävät lumihattuisina tupasvillalta.
Syksyn viimeisiä säilöttäviä ovat olleet sisälle tuodut ruukkuchilit, joita sattui kypsymään kerralla isompi erä. Niistä keitin isännälle tulista kastiketta. Ei kuulemma tullut kuin keskitulista, mutta silti oikein hyvää soossia. Omaan makuuni oli aivan liian hottia. Loppusyksyn aikana kypsyvät 'Hungarian Yellow Wax Hot' -chilit taidan kuivattaa uunin päällä tai pakastaa. Toisen chiliruukuista heitin eilen ulos, sillä siitä on jo sato kerätty. Vaikka chilit ja paprikat voisi talvettaa, puskat ovat nyt niin kirvaisia, että parempi kasvattaa ensi kesänä uudet taimet. Seuraavaksi pikainen katsaus puutarhakuulumisiin.
Keijut unohtuivat keijupuutarhaan ja niitä piti varovasti kaivella hangen alta.
Kolmentoista päivän pakkasjakso huipentui meillä heti marraskuun ensimmäisenä päivänä kunnon lumituiskuun. Vuorokauden aikana satoi 15cm lunta ja pari päivää oli oikein talvisen näköistä. Töihin naapurikuntaan ajaessa ihailin paria melko kellertävät lehdet saanutta koivua, jotka loistivat lehdettömien ja lumisten puiden seasta. Meillä ei ole ollut lehtiä pitkään aikaan yhdessäkään koivussa tai juuri muissakaan puissa, jos luumuja ei lasketa. Sen verran lähellä nollaa oli lämpötila, että piti käydä karistelemassa pensaiden oksille kertyneet lumikinokset pois ennen kuin oksat taittuvat.
Takapihalta paljastui edelleen laittamatta jäänyt suojaverkon tukikeppi. Hups... Onneksi rusakot eivät vielä pääse tuosta yli.
Eilen lämpötila meni kunnolla plussan puolelle ja tänään on vielä lämpimämpää, joten kauaa ei lumesta ja sen tuomasta valoisuudesta saanut nauttia. Pakkasen muuttuminen suojasääksi rusketti myös kaikki väreineen jäätyneet kasvit. Enää eivät vaaleanpunaiset komeamaksaruohot hempeile kuuraisessa tai lumisessa ympäristössä, sillä nekin ovat nyt tummanruskeita. Pitkä ilo niistä olikin.
Puistoatsalea 'Illusia' ehti melkein punaiseksi. Siitä tuli hetkeksi aikaa kiva väripilkku lumiseen ympäristöön.
Yrittäkäähän selvitä hengissä pimeän, loskaisen ja ankean marraskuun läpi!

12 kommenttia:

  1. Olet tosiaan ollut ahkerana, hienoa, että kaikenlaista pääsee ruokavarastoihin talven varalle. Minunkin kokemukseni mukaan hapankaalia on helppo tehdä. Alkoikin heti tehdä mieli hapankaalia!
    Ihanan näköisiä kurkkuja ja kastikkeita!
    Ja onpa siellä talvisen näköistä, ihan epätodellista, kun täällä ihan etelässä on vielä puissa paljon lehtiä, vaahterat keltaisenaan – näyttää enempi lokakuiselta kuin talviselta.
    Voi sentään pientä keijua! Toivottavasti hän on jo lämmennyt kuntoon, eikä pahasti jäätynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieneltä kasvimaalta suurin osa päätyy tuoreeltaan syötäväksi, mikä on myös erittäin mukavaa. Kuitenkin välillä on kiva säilöä kesän makuja talven varalle.
      Tomaattisoossia kuluu meillä todella paljon. Se käy sellaisenaan pizzaan ja ihan vaikka leivänkin päälle, ruokakermalla tai tuorejuustolla höystettynä tomaattikeitoksi tai sitten jauhelihalla ja juureksilla täydennettynä kastikkeeksi perunan/pastan/riisin kanssa syötäväksi tai lasagneen. Lumpsuppia sen sijaan käytän lähinnä minä ja välillä isäntäkin, lasten makuun se ei ole.
      Pari päivää oli ihan kuin talvella. Nyt on joka paikka täynnä kuraloskaa, vaikka valkoiset lämpäreet suuria vielä ovatkin. Juuri sellainen ankein mahdollinen marraskuun keli mitä vain voi olla.
      Kaikki kolme keijua pääsivät talouspaperin päälle kuivattelemaan ja lämpiämään. Vähän he ovat nuhjuisen näköisiä kun syksyn lehtiä ehti lähmääntyä päälle. Pitänee järjestää keijuille lämpöinen vaahtokylpy, niin ovat sitten ensi keväänä taas puutarhakunnossa.

      Poista
  2. Olen kerran elämässäni osunut hevihävikkilaatikon kohdalle. Useammankin saisi sattua sellainen lottovoitto. Meilläkin kuluu tomaattisosetta paljon, sitä on onneksi pakastimessa paljon ja yhden erän taidan vielä keittää lopuista tomaateista, siihen kun käy myös pienet tomaatit. Itse tehdyt maustekurkut ovat parhaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan osua kauppaan heti aamusta kun kauppa aukeaa, niin saattaisi olla enemmän valikoimaa. Harvemmin nuo hävikkipöydät varmaankaan ylitse pursuavat, tavoitehan kaupallakin on tilata tuotteita mahdollisimman tarkasti menekin mukaan ja myydä ne normaalihinnalla. Ruokalaskussa säästää kummasti, jos sattuu osumaan hävikkipöydälle ja ainakin meille tuli myyjien valmiiksi keräämissä pusseissa sellaisiakin tuotteita, mitä emme normaalisti juurikaan käytä, kuten passionhedelmiä, juuripersiljaa ja mangoa. Tuli mukavasti vaihtelua ruokavalioon.
      Kun on päässyt oman tomaattikastikkeen makuun, ei kaupan sose maistu enää miltään. Ja taisi käydä samoin maustekurkuille. Ei kai auta muu kuin kasvattaa ensi kesänä avomaankurkkua ihan urakalla!

      Poista
  3. Siellä ollaan oltu ahkeria säilönnän kanssa . Minä säilöin erittäin paljon kurkkuja siivuina tai pikkelssinä .
    Omia omenoita on vielä kylmälaukussa terassilla . Täällä on ollut sen verran lämmintä että pärjäävät vielä .
    Mökillä pihalla on tehty vielä haravointi hommia mutta vieläkään ei ole kaikki tehty ..Rännit mies putsasi toiseen kertaan lehdistä .
    Nyt pitää alkaa leivonta hommiin ja toivottaa hyvää alkanutta viikkoa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaisen ahkerina suorastaan! Ensi kesänä pitää kyllä kasvattaa avomaankurkkua reilusti enemmän. Itse tehdyt maustekurkut olivat erittäin hyviä. Täälläkin on plussakeliä. Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  4. Vau! Onpas siellä oltu ahkeria! Mahtavaa!

    VastaaPoista
  5. Oletpa ollut ahkerana! Ihania kuvia säilötyistä tuotteista ja muutkin melkein tuoksuu tänne asti..

    VastaaPoista
  6. Sinä olet ollut ahkera säilöjä! Tuo lumpsuppi kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumpsuppi onkin hauska tuttavuus. Mausta ei ihan ensimmäisenä uskoisi, että se on luumuista tehty. Erinomainen tomaattiketsupin korvaaja.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!