lauantai 18. marraskuuta 2023

Alelaarin uhri

Tiedättekö, mikä on hyvin suuri vaaranpaikka? Kolme tuntia aikaa kesken työpäivän siirtyä puolen tunnin matka paikasta a paikkaan b ja peräti kaksi puutarhamyymälää matkan varrella. Vaikka olin tuhlannut eilen jo osan ajasta paikallisen Prisman asiakasomistajapäivillä (unohdin tietenkin katsastaa joulukukkavalikoiman), aikaa oli yllin kyllin puutarhamyymälöissä pysähtymiseenkin. Tarkoitus oli vain kierrellä ja katsella, joko on jotain jouluista tarjolla ja lisäksi saada vähän viherterapiaa talven keskelle. Olin jokseenkin varma, että kukkasipuleita siellä ei varmasti enää olisi, kun maa on ollut jäässä jo hyvinkin kuukauden verran. Olisi siis täysin turvallista poiketa vain fiilistelemässä. Väärä luulo, ei niistä lähdettykään tyhjin käsin pois.
Tässä osa heräteostoksistani. Tuota krookusta olen himoinnut aina keväisin blogeista. tulppaani on ihan uusi tuttavuus.
Varmaan aikaisin saapuneet pakkaset olivat saaneet ihmiset jättämään kukkasipulien ostamiset vähemmälle, joten ensimmäisessä liikkeessä oli vielä melkein täysi hylly tavaraa -60%. Onneksi olin unohtanut pankkikorttini toiseen laukkuun autoon, joten hankinnat piti mitoittaa sen mukaan, paljonko kukkarossa oli kolikoita. Se, miksi pankkikortti ei ole aina lompakossa, johtuu jokseenkin kummallisesta tavastani ruokakaupassa. Jonottaessani nimittäin kaivan laukun pohjalta lompakosta kortin taskuun odottamaan ja kun myyjä piippaa ostoksiani, kipaisen kassahihnan päähän pakkaamaan tavaroita ostoskassiin. Kun viimeiset tuotteet ovat myyjän hyppysissä, otan kortin taskusta ja käyn maksamassa ostokset, minkä jälkeen sujautan sen nopeasti laukkuun sen sijaan että alkaisin etsiä lompakkoa ja asetella huolellisesti korttia omalle paikalleen. Tarkoitus on toki aina viimeistään kotiin tullessa siirtää pankkikortti laukun kätköistä lompakkoon, mutta harvemmin muistan sitä tehdä. Niinpä puutarhamyymälässä oli tällä kertaa vain käteistä mukana. Onneksi siellä ei ollut väkeä ruuhkaksi asti. Olisi nimittäin saattanut joku mielessään manailla pikkukolikoilla ostoksiaan maksavaa torveloa.
Ja tässä lisää. Narsissi 'Recurvusta' minulla on ennestään mutta hyasintti 'Jan Bos' oli syynä ostopäätökseen.
Koska olin päässyt kukkasipulien makuun ja naapurissa oli eri ketjun myymälä, piti tietysti poiketa sielläkin. Pankkikortin muistin tällä kertaa kaivella lompakkoon parkkipaikalla. Toisessa putiikissa ei ollut (onneksi) tarjolla muuta kuin amarylliksen sipuleita puoleen hintaan. Omat viimejouluiset amaryllikset ovat edelleen lepotilassa ja kun jäi ne Prisman amaryllikset katsomatta, alkoi sormia syyhyttää nupun alkuja puskevia sipuleita katsellessa. Yleensä olen suosinut vaaleampia sävyjä, mutta nyt teki mieli punaista. Mikä lie joulumieli jo iskenyt. Mukaan lähti siis 'Cherry Nymph', jonka pitäisi olla kerrannainen ja oikein kunnolla punainen. Toki sipulit ovat voineet mennä myymälässä sekaisin, mutta tuskin mikään väri tarjolla olleista olisi pettymys. Vaikka sipulista pilkistikin jo nuppua ja lehdenalkuja, laitoin sen silti yöksi lautaselle imemään vettä. Juuria siinä olikin sen verran paljon, että ei tarvinnut pelätä sipulin itsensä osuvan veteen.
Aika komeita vai kuinka?
Amarylliksestä jo nuppu pilkistää.
Olen keväällä herätellyt gladioluksen mukuloita kasvuun laittamalla ne astiaan, jossa on ohuelti vettä pohjalla. Miksei siis syyssipuleitakin voisi vähän vauhdittaa pienellä kylvyllä? Ne ovat kuitenkin odottaneet viikkokausia myymälässä lämpimässä ja kuivassa ja kun en ehtinyt niitä saman tien istuttaa multaan, päätin laittaa ne vesiastiaan odottamaan ruukutusta. Hyasintit ja muutama krookuksen sipuli päätyi keittiön ikkunalle lautaselle amarylliksen kanssa, muut kannoin vadissaan ulkoeteiseen. Olen vienyt myöhäissyksyllä ruukkuun istutetut kukkasipulit yleensä kellariin talveksi, mutta nyt ajattelin antaa niiden olla alkuun ulkoeteisessä juurtumassa. Optimilämpötila monen kukkasipulin juurtumiselle on kuulemma 10-15 asteen välissä, joten kellarissa on jo hieman vilpoista niille. Ei toki liian kylmää, mutta ottakoot nyt vähän alkuvauhtia eteisessä.
Yön aikana hyasintit olivat jo alkaneet puskea juurenalkuja. Nopeaa toimintaa! Edellisen kuvan amaryllis taustalla.
Aiemmin syksyllä saksalaiskaupan kukkasipuleita ostettuani ihmettelin, kun toista puolta kasvoistani alkoi kihelmöidä vahvasti. En muistanut koskeneeni kädellä kasvoihini, joten en osannut yhdistää varmasti oireita kukkasipuleihin. Silloin oli myös muitakin syitä allergisen reaktion tapaiselle oireilulle. Nyt, kun laittelin alelaarihankintojani vesiastiaan, huomasin oikeaa poskeani alkavan pistellä. Koska vasen puoli kasvoista oli oireeton, päätin tehdä testin. Vaisto käski kokeilla narsissia, joten otin yhden sipuleista ja painoin sen muutamaksi sekunniksi vasenta poskeani vasten. Minuutin päästä silläkin puolella alkoi kihelmöidä kuin olisi nokkosilla naamaansa hivellyt. Ensimmäisellä kerralla pääsin ostamaan allergialääkettä vasta yli tunnin kuluttua oireiden alkamisesta, joten epämukava tunne oli pitkään seurana. Nyt otin lääkkeen saman tien, joten pahin kihelmöintikin helpotti onneksi aika pian. Lääkkeestä ja huolellisesta kasvojen pesusta huolimatta koko illan poskia kutitti. Selvisi siis, että narsissin sipuleita ei kannata ainakaan minun hinkata kasvoja vasten ja kädet pitää pestä hyvin heti sen jälkeen, jos on kosketellut sipuleita ilman hanskoja.
Viimejouluiset amaryllikset ovat edelleen lepotilassa. Mustaruukkuisen otin nyt valoon ja annoin tilkan vettä.
Uhriksi siis jouduttiin, alelaarien lisäksi myös narsissien. Jostain kumman syystä varsinkaan alelaareilla tapahtunut mielenhäiriö ei kuitenkaan harmita minua laisinkaan. Sehän oli vain sijoitus tulevaisuuteen!

14 kommenttia:

 1. Noita sipuleita kannatti kyllä ostaa. Krookukset ja hyasintit ovat kyllä kukkiessaan oikeaa silmänruokaa.
  Sait myös edullisesti kauniin värisiä amarylliksen sipuleita. Minäkin tapaan ottaa kukkintansa lopettaneet amarylliksen sipulit talteen ja kaivaa kesän ajaksi kukkapenkkiin. Muistin kyllä kaivaa sipulit ajoissa ennen pakkasia ylös penkistä, mutta ne jäivät istuttamatta ruukkuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joinain vuosina on saanut kukkasipuleita reilusti halvemmallakin mutta ihan tyytyväinen olin noidenkin hintaan. Ruukutettuina niistä saa varhaista kevätiloa ja kunhan maa sulaa, niin pääsevät kukkapenkkeihin ilahduttamaan tulevina vuosina.
   Pidin nuo kaksi vanhaa amaryllistä ruukuissaan koko kesän. Joskus istutin kukkapenkkiin ja silloinhan oli tietysti märkä ja kylmä kesä. Eipä niistä sipuleista ollut mihinkään enää syksyllä. Märkä kesä oli nytkin mutta ruukuissa amaryllikset olivat hyvin suojassa sateilta. Saa nähdä, tuleeko noihin nuppuja ollenkaan vai pelkkiä lehtiä. Ainakin valkoisessa ruukussa kasvava 'Harlequin' on yhtä muhkea kuin kaupasta ostettu sipuli. Toinen on vähän laihempi, mutta ei ihan mini sekään.

   Poista
 2. Näyttäviä ostoksia :) Tuo on muuten varmasti totta, että monelta jäi sipuliostot tekemättä, kun syksy loppui kuin seinään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tuota itsekään edes harkinnut istuttavani sipuleita, kun tuli yhtäkkiä pakkasta eikä ennusteissa näkynyt lämpenevää säätä. Eivät ne olisi ehtineet mitenkään juurtua ennen jäätymistä. Minusta sipulien hinnat ovat nousseet muutamassa vuodessa, joten ehkä monella on jäänyt kukkasipulit ostamatta senkin vuoksi.

   Poista
 3. Hyvä sijoitus tulevaisuuteen . Minä en ole käynyt näiden hyllyjen lähellä kuin silloin kun ostin sipulit mitä nyt ostinkin .
  Amaryllikset ostan aina leikkona nykyään .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pysyin tarkoituksella poissa tähän saakka. En olisi uskonut, että kukkasipuleita olisi edelleen myynnissä. Amaryllis on yksi lempijoulukukkiani. Se on leikkonakin kaunis ja joskus pitkät kukkavarret pitääkin katkaista maljakkoon, jos meinaavat muuten kaatua.

   Poista
 4. Tämän laadun uhreista lukee oikein mielellään. Ihanaa, että löysit haaveilemaasi krookusta!
  Jännä juttu tuo allergia, nyt sait senkin asian selvitettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En raskinut ostaa tuota krookusta silloin kun ne olivat normaalihinnalla myynnissä. Nytkin ne olivat selvästi kalliimpia kuin muut kukkasipulit. Tutkin kyllä niin tarkkaan kuin pystyin, että mukulat ovat elävän oloisia. Joissakin pusseissa oli jokunen kuivahtanut seassa mutta tuossa kaikki olivat hyväkuntoisia.
   Onneksi ei tullut mitään vakavampia oireita. Edes iho ei punoittanut, vaikka tuntuikin siltä, että pakko on olla puoli naamaa turvoksissa tai vähintäänkin jonkin sortin ihottumaa näkyvissä. Pitää vain olla jatkossa tarkkana, kun käsittelee narsisseja, niin ei tule edes tuota kihelmöintiä.

   Poista
 5. Teidän nurkilla on fiksuja puutarhamyymälöitä, kun myyvät sipulit alessa vielä näinkin myöhään. Täällä alennukset oli tosi vaatimattomia ja sipulit katosivat myynnistä yllättävän vikkelästi. Ylipäätään valikoima oli tänä syksynä tavallista vaisumpi. Lähimmässä K-raudassa ei ollut kukkasipuleita ollenkaan ja Prismassakin kumman vähän.
  Löysit hyviä herkkuja. Mietin jo tekstin alkukirjaimilla, meinaatko luoda lumet ja porata sitten jäiseen maahan istutusreiät? Hyvä, että tapaan lukea juttusi tarkkaan, niin selvisi ostamiesi sipulien kohtalo.
  Hyvä, että allergian lähde selvisi. Osaat jatkossa suojautua asiallisesti, eikä silti tarvitse luopua narsissien ihailusta omassa puutarhassa.
  Sinun pitää patentoida pankkikorttitapasi käyttötapa säästövinkiksi muille ihmisille. Tosin kaupan kassalla saattaa nousta kylmä hiki otsalle, kun ei heti muista kortin jääneen kassin pohjalle. Konkreettinen raha kukkarossa tuppaa olemaan harvinaisuus, kun kortilla maksaminen on niin helppoa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, että aiempina vuosina olisi ollut enää näin myöhään kukkasipuleita myynnissä. Marraskuun alussa on saattanut olla vielä viimeisiä puoleen hintaan tai euron pussi. Minustakin tuntuu, että tänä vuonna kukkasipulivalikoima oli vaatimattomampi kuin yleensä. K-raudasta en tainnut itse käydä edes katsomassa kertaakaan.
   Aika syvälle olisi varmaan saanut kairata, että olisi tullut sulaa maata vastaan. Kaksi viikkoa kun oli kipakkaa pakkasta ilman suojaavaa lumipeitettä, niin routa ehti aika syvälle. Onneksi on kellari ja kylmä ulkoeteinen, missä voi vähän kikkailla näiden myöhäissyksyn alelöytöjen kanssa.
   Olinkin tänään narsisseja istuttaessani tarkkana, etten edes hipaise kasvojani sipulien käsittelyn jälkeen. Jännä, että ainoastaan kasvojen iho reagoi narsissiin. Luulisi, että myös käsissä tuntuisi edes jotain. Parempi kuitenkin näin.
   Et arvaa, kuinka monta kertaa olenkaan joutunut penkomaan korttia puolipaniikissa laukun pohjalta! Onneksi useimmiten ehdin löytää sen ennen kuin pitää alkaa nostella omia ostoksia hihnalle. Luulisi, että oppi olisi jo mennyt perille, mutta silti se kortti on aina jossain muualla kuin lompakossa omalla paikallaan. Minulla on yleensä aina joitakin euroja käteisenä mukana. Harvemmin niitä tarvitaan, mutta joskus voi olla korttipäätteissä joku häiriö tai tarvitsee kärrypantiksi kolikon. Tai sitten kortti on jäänyt toiseen laukkuun ja pitää ehdottomasti saada kukkasipuleita...
   Kiitos! Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
  2. Ehkä ihmisen kädet ovat tottuneempia ja paksunahkaisempia, jolloin allergisia reaktioita ei niin nopeasti edes huomaa.
   Minullakin on yleensä kukkarossa vähän kolikoita ja kahdenkympin seteli. Bussilla kulkiessa totuin varautumaan siihen, ettei kortti aina toiminut. Eilen ovella kiersi koulutyttö myymässä erilaisia pipareita jalkapallojoukkueen leirikulujen kattamiseksi. Olivat edullisia ja tiesin niitä ennenkin ostaneena herkullisiki. Ukkokullan kanssa raavittiin kumpikin kukkaronpohjia löytääksemme sopivan summan. Pienellä tytöllä ei ollut vaihtorahaa, kun useimmat olivat maksaneet Mobilebaylla. Parkkirahakukkaroista löytyi loput. Viikolla täytyy muistaa käydä automaatilla, jotta jonkinlainen vararaha on laukussa tai kotona.

   Poista
  3. Voi tosiaan olla, että kädet ovat kasvoja karaistuneempia erilaisiin aineisiin. Kyllä sitä käteistä aina silloin tällöin tarvitsee, vaikka suurin osa maksuliikenteestä tapahtuisikin sähköisesti.

   Poista
 6. Hyvät löydöt teit. Itseäni jäi vähän harmittamaan, etten ostanut hyasintteja omien alelöytöjeni yhteydessä ja istuttanut niitä sisälle jouluksi. Tapanani on kuitenkin ostaa muutama hyasintti joulukoristeeksi.
  Minulla taas ei löydy käteistä ikinä, jos tiedän tarpeen, varaan sen etukäteen mutta muutoin olen aina korin varassa. Pitäisi opetella pitämään vähän käteistä mukana, koskaan kun ei tiedä miten sähköiset yhteydet toimivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei taida enää ehtiä hyötämään noita kevätkukiksi tarkoitettuja hyasintteja jouluksi. Viime vuonna ostin marraskuun alkupuolella hyasintteja ja ne kukkivat helmikuussa. Pidin niitä toki kellarissa aika pitkään, mutta eivät ne silti ihan saman tien nuppuja puskeneet esille. Hyasintit kuuluvat minunkin joulukukkavalikoimaan.
   Sähköiset systeemit ovat yleensä aika luotettavia, mutta sitten kun tulee joku häiriötilanne, jää ostokset kauppaan, jos ei ole käteistä matkassa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!