lauantai 24. heinäkuuta 2021

Kuivuuden kummat vaikutukset

Ei tässä oikein muuta voi todeta kuin sen, että heinäkuu muuttuu koko ajan kummallisemmaksi. Alkukuussa oli vielä perinteistä heinähellettä ja kuivuutta, mitä usein heinäkuussa on. Tämä kylmä jakso taas ei ole ollut yhtään mieleeni, sillä jatkuvasti puhaltava kolea tuuli vielä tehostaa kasvien haihduttamista. Tyynellä säällä puutarhalla ei ehkä olisi vielä mitään hätää ja yöllä kertyvä kaste pääsisi imeytymään maahan ja kasvien iloksi. Nyt tuuli kuivattaa kaiken ja kukkapenkkien pintamaa alkaa pölistä meilläkin. Ilmeisesti syvemmältäkin alkaa olla kosteus vähissä, sillä muutamat kasvit ovat alkaneet reagoida kummallisesti.

Kärhö 'Hagley Hybrid' on tehnyt muutaman heteettömän minikokoisen kukan.
En ole kastellut kärhöjäni heinäkuussa lainkaan, joten moni niistä on jäänyt normaalia matalammaksi ja kukat jopa useita senttejä pienemmiksi kuin kosteana kesänä. Jos elokuun alkupuolellakaan ei näytä tulevan kunnon saderintamaa, pitää viritellä kasteluletku ja kastella kärhöjen lisäksi varmasti paljon muutakin. Uskon, että yksi kuivempi jakso keskellä kesää ei vaikuta kovin paljoa kärhöjen ensi kesän versomäärään. Jos sen sijaan alkusyksykin on kuivaa, saattaa se jo näkyä.
'Hagley Hybrid' ja 'Piilu' kukkivat kärhökaaripenkissä. Kuivuus ei näytä haittaavan vasemmassa reunassa olevaa 'Jan Pawel II':ta, sillä sen latvat huitelevat kärhöportin huipulla vakaana aikomuksenaan tavoitella pilviä.

'The President' on jäänyt kauas normaalista kasvukorkeudestaan ja kukkii sikin sokin 'Justan' kanssa.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' on kurotellut latvansa 'Jan Pawel II':n kaveriksi pilviä kohti mutta on silti aukaissut muutamia kukkia myös katselukorkeudelle.
Kärhökaaripenkissä tilanne ei ole sentään vielä kovin paha toisin kuin aurinkopenkissä. Aurinkoinen kasvupaikka yhdistettynä hiekkapohjaan ei ole otollinen kasvualusta varsinkaan kärhöille, vaikka niiden istutuskuoppiin olisi sotkettu savimultaa ja kompostia. Tiukukärhö 'Arabella' kukkii luotettavasti, vaikka sen versoille ei olekaan kertynyt ihan sitä pituutta mitä normaalina vuonna. Loistokärhö 'Elsa Späth' sen sijaan osoittaa selvästi mieltään. Sillä on normaalivuonna puutarhani suurimmat kukat. Ne ovat kirjaimellisesti ruokalautasen kokoisia. Tänä vuonna kukkien koko on lähempänä kahviasettia eikä versoillakaan ole mittaa kuin hädin tuskin metrin verran. Elsan vieressä kasvavia keijunkukkia pitää jakaa tänä syksynä, joten taidanpa samalla kaivella vähän suuremman kuopan ja vaihtaa taas kerran osan hiekkamullasta savisempaan, kompostilla höystettyyn multaan.
Ei kovin näyttävää kukintaa Elsalta tänä vuonna, mutta hengissä sentään on.
Kärhökaaripenkissä ei kuivuus vielä muita kasveja vaivaa kuin kärhöjä. Pensasmustikoille olen varmuuden vuoksi vienyt välillä ämpärillisen per kasvi vettä, mutta kaikki muut ovat saaneet pärjätä omillaan. Jaloangervoille paikka on ilmiselvästi hyvä, sillä niissä ei näy mitään kuivuuden merkkejä. Takapihalla olevissa jaloangervoissa alkaa sen sijaan olla jo kuivia lehdenkärkiä.

Loistokärhö 'Voluceau' ei ole kuivuudesta tietääkseenkään. Se on ilmiselvästi tämän kesän kukkakuningatar.
Tuulen vuoksi daalia 'Wittem' retkottaa joka suuntaan ja kukkii maata vasten.
Onko käynyt jo ilmi, etten oikeastaan pidä tuulisesta säästä? Eräänä iltana suorastaan vihasin navakkaa puuskatuulta, sillä huomasin Karoa ulos päästäessäni pation vieressä kasvavissa peittokurjenpolvissa jotain kummallista. Ensimmäinen ajatus oli, että toinen yksilöistä lurpotti kuivuuden vuoksi, mutta lähempää näin, että koko puska oli ylösalaisin puolen metrin päässä siitä mihin se oli istutettu. Tuulenpuuska oli katkaissut kurjenpolven maanrajasta niin, että juuret olivat jääneet maahan. Lykkäsin puskan yöksi vesiastiaan ja aamulla pilkoin sen pistokkaiksi. Toivottavasti lähtevät kasvuun ja tekevät vahvat juuret ennen talvea.
Jos kaikki juurtuvat, saan seitsemän uutta kurjenpolvea. 

Ei liity kuivuuteen tai tuuleen millään lailla, mutta pakko laittaa kuva pistokkaasta kasvatetusta kuutamohortensiasta, joka kukkii ensimmäistä kertaa. Jaloangervot sen ympärillä ovat 'Cattleya'-lajiketta.
Eräänä aamuna sain esikoiselta aiheeseen sopivan kuvan. Hän on selvästi tarkkaillut äidin toimia, sillä kuvassa oli äiti puutarhassa asettelemassa ämpäreitä pystyyn. Aurinkoinen sää oli nimittäin kuvassa vaihtunut yllättäen kaatosateeksi. Pitänee pyytää häneltä lisää samankaltaisia taideteoksia, sillä myöhemmin samana päivänä alkoi oikeasti sataa vettä. Lienee sanomattakin selvää, missä ja mitä oli silloin tekemässä?
Tuleekohan esikoisesta taiteilija vai kenties meteorologi? Ämpärit on kuitenkin selvästi mitoitettu puutarhan vedentarpeeseen nähden sopivan kokoisiksi.
Saa nähdä, toteutuvatko iltalehtien otsikot ja päättyykö heinäkuu tosiaan sateisissa tunnelmissa. Viikon sääennusteen mukaan tänne olisi tulossa peräti 0,1mm vettä parina päivänä. Wau, mikä wedenpaisumus...

24 kommenttia:

  1. Minusta tuntuu, että meillä on pitkän paahdekuivuuden lisäksi jatkona tuo mainitsemasi tuulikuivatus. Kantatessa ja kitkiessä huomaa, miten kuivaa on. Minä olen kastellut kärhöjä jo pitkään, sillä epäilen, ettei uusien 1-2 vuoden ikäisten kärhöjen juuristo ole vielä niin kestävä, ettei se häiriintyisi kuivuudesta? Yleisesti taimihankintoihini on mennyt viimeisen parin vuoden aikana niin paljon rahaa, etten halua heittää sitä hukkaan, jos kastelulla voin sen välttää. Sitkeästi on siis kierrettävä tonttia, että vähintään viikon välein saa kunnolla kasteltua uudemmat taimet. Periaatteeni on, että kerralla kunnolla ja sitten tauko.
    Olet onnenpekka, koska siellä on ollut noinkin hyvin kosteutta ja taimesi voivat aika mukavasti, vaikka kasvu olisikin matalampaa ja kukat vähän pienempiä.
    Upean 'Voluceaun' taustalla näkyy hieno jaloangervoalue!
    Onnittelen, myös pistokaslisäyksen onnistumisesta kuutamohortensian suhteen.
    Hieno taideteos :).
    Toivotaan, että sadetta saataisiin enemmän kuin tuo ennuste. Huoh, ei jaksaisi enää kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulikuivatus on minusta oikeastaan paahdekuivatusta pahempi. Se vetää kasvit nopeasti ihan veteliksi. Jäipä muuten laittamatta tuohon tekstiin, että olen toki tänä kesänä istutetuille kärhöille antanut muutaman kerran helpotusta. Niiden on tärkeää saada juuristo mahdollisimman hyvään kuntoon ennen talvea. Viimevuotisia istutuksia en ole kastellut sen enempää kuin vanhempiakaan. Elokuussa on kyllä pakko alkaa kastella enemmän jos ei taivaalta tule vettä. Pahasti näyttää siltä, että letkun jatkona on pakko seistä. Ei näytä ennusteet kovin lupaavilta täälläkään.
      Meillä satoi kesäkuussa niin paljon, että niillä on pärjätty aika hyvin tänne saakka. Savensekaisessa maassa on selvästi etunsa. Erityisesti juuri tuo 'Voluceaun' takana oleva jaloangervoalue on loistossaan juuri niille sopivan maan takia.
      Onnittelut kuutamohortensian onnistuneesta pistokaslisäyksestä kuuluvat äidilleni.

      Poista
  2. Jokin sadetanssi tai vaikka vastaava piirros olisi meille tarpeen. Aina silloin tällöin jokin kasvi selvästi kituu ja sen saa piristymään täsmäkastelulla, mutta on kasveja, jotka eivät välttämättä varottele, vaan kärsivät hissukseen. On aika kynnys kastella kaikkia perennapenkkejä. Hiekkamaa varmasti näillä säillä on haastava yhdistelmä joillekin kasveille. Sadesäille taas oikein hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suostuisikohan teidän nuoriso piirtämään äidille sadepiirustuksen? :D Minä olen pari kertaa pyytänyt lapsia piirtämään lisää vastaavia kuvia, mutta eivät ole innostuneet ajatuksesta. Minäkään en mielelläni kastelisi vesijohtovedellä perennapenkkejä. Äsken kiertelin puutarhassa ja näyttää uhkaavasti siltä, että jos tuulinen sää jatkuu, joudun ainakin aurinkopenkkiin kantamaan pian useamman ämpärillisen vettä. Tämän päivän aikana oli alkanut nuupottaa sellaisia kasveja, jotka ovat tähän saakka pysyneet tomerasti pystyssä. Olikohan vuonna 2016 vai 2017 oikein sateinen kesä? Silloin juuri aurinkopenkissä oli mahdoton rehotus. Esim. leijonankidat kasvoivat vyötärönkorkuisiksi ja kukkivat valtoimenaan. Savisemmalla puolella pihaa ei silloin vielä ollutkaan juuri mitään, niin en tiedä, olisiko siellä sitten kärsitty märkyydestä.

      Poista
  3. Osa kärhöistä on alkanut minullakin selvästi jo kärsiä kuivuudesta kastelusta ja savisesta pohjamaasta huolimatta. Meillä, kun sadetta on tullut pitkän ajanjakson aikana todella vähän.
    Kaunis yhdistelmä alimmaisessa kuvassa.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savimaa auttaa tiettyyn pisteeseen saakka mutta eipähän siinäkään riitä kosteus loputtomiin. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Kärhösi ovat kaikesta huolimatta ihastuttavia runsaine kukkineen. Eikä puutarhasi ihan hirveän kuivalta näytä kuvissakaan. Teillä on ilmeisesti satanut vähän enemmän, kuin täällä rannikolla.
    Helle ja tuuli ovat huono yhdistelmä kuivumisen kannalta. Meidän tontti on läpeensä hiekkamaata ja vielä melko syvälle. Kun viikkoihin ei ole tullut vettä kahta viiden minuutin pikkusadetta enempää, voit kuvitella kasvieni kärsimystä. Jaloangervot ovat kippuraisia ja syysleimut roikottavat lehtiään. Istutusalueilla on isoja laikkupaikkoja, joissa on silkkaa ruskeutta.
    Onneksi en tänä keväänä istuttanut kovin montaa uutta kasvia. Niille muutamille uusille olen kantanut vettä. Samoin kärhöjä olen kastellut vähän enemmän. Meillä on porakaivo käytettävänä kasteluun, mutta kaivo ei enää täyty sillä vauhdilla, mitä kasteluun tarvittaisiin. Pumppu käy koko ajan, mikä kertoo veden vähenemisestä.
    Toivottavasti esikoisesi sääpiirros toteutuu. Muuten on laitettava musiikki soimaan ja ryhdyttävä sadetanssiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesäkuu oli meillä todella sateinen ja sen ansiosta kuivuus on alkanut painaa päälle vasta äskettäin. On täälläkin kärähtäneitä kasveja ja kellastunutta nurmea mutta en vain kuvannut niitä kun oli kauniimpaakin katsottavaa. Ehkä voisi tehdä vastapainoksi postauksen pahiten kärsineistä kohdista.
      Otan osaa. Hiekkamaa on tällaisena kesänä armoton kasveille.
      Esikoisen piirustus toteutui heti samana päivänä, tosin sadetta ei tullut kuin hetken aikaa. Tyhjää parempi kuitenkin. Olen yrittänyt houkutella lapsia piirtämään lisää samanlaisia kuvia, mutta eivät ole innostuneet ajatuksesta.

      Poista
  5. Kyllä olisi tosiaan vesi tarpeen. Kuljin eilen letkun kanssa antamassa ensiapua lurpattaville kasveille ja aamulla sain nähdä työni tulokset. Lehdet olivat jälleen terhakkaasti pystyssä💦 Muuten en vanhoja istutuksia kastelekaan kuin vain tällaisessa erityisessä kuivuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit toipuvat yllättävän nopeasti kun saavat edes tilkkasen vettä. Minunkin pitää pian harkita ensiapua joillekin kasveille, sillä joka päivä joku uusi kasvi alkaa lurpottaa. Sitten kun sitkeimmät nuupottavat, on viimeistään aika aloittaa kasteluletkun jatkeena seisominen.

      Poista
  6. Nyt alkaa olla kuivaa täällä savimaallakin. Tänään kastelin kasvimaan ja yhden perennapenkin, huomenna jatketaan perennoilla. Pakko antaa esiapua vaikka sateita on tiedossa jo muutaman päivän päästä. Vaan jos taas saadaan vain muutama milli, ei se kastele mitään. Kärhöt ovat kestäneet yllättäävn hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama milli ei tosiaan riitä kunnon kasteluun. Täällä on tänään taivas pilvessä mutta tuskinpa sataa. Eilisillan nuupottajat näyttäisivät ainakin vähän piristyneen yön aikana mutta pitää vähän seurata tilannetta ja sääennustuksia.

      Poista
  7. Voi ei, sielläkin on kaikenlaista kuivuuden seurausta. Toivottavasti sadetta tulee. En uskalla ajatella, miltä puutarhani näyttää, kun kohta sinne palaan oltuani lähes kaksi viikkoa poissa kotoa. Onkohan mitään kasvimaalla enää elossa. Se nyt ei ole niin tärkeää, mutta viime syksynä istuttamani erikoispuut ja tänä vuonna istutettu magnolia sun muut olisi kiva nähdä vielä hengissä.
    Tuuli tosiaan tekee kaikenlaista! Toivottavasti emokasvi ja pistokkaat voivat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa olla jo jotain pientä, ei vielä katastrofia. Toivottavasti saaressa peurat ovat pysyneet poissa ja kasvit hyvissä voimin. Jos sinne olisi vaikka tullut joku yllätyssade reissusi aikana? Toistaiseksi pistokkaat voivat hyvin. Emokasvista on vaikea sanoa, mitä juuristo tykkäsi siitä että maanpäälliset osat revittiin irti :D

      Poista
  8. Kuivuudesta huolimatta jaksavat kumminkin kukkia edelleen kauniisti. Meilläkin kuivuus alkaa kurittaa kasveja. Täytynee tänään tarttua letkuun ja antaa kunnon sade, kun ei taivaalta ole mitään luvassa vielä aikoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa kasveista jaksaa vielä hyvin, osa on kärventynyt melkein ruskeaksi. Minä vielä seurailen tilannetta. Tänään näyttäisi olevan vähän tyynempi ja pilvinen sää, joten en ehkä ihan vielä tartu kasteluletkuun.

      Poista
  9. Minulla on kaksi savipohjaista puutarhaa, mutta toisen on kuivuus jo pilannut heikkoon kuntoon, toinen sen sijaan jatkaa rehevänä kasvuaan. Jälkimmäisessä on ympärillä metsää ja kasvit muodostavat sellaisen pienilmaston, ettäkuiva maakaan ei saa niitä voimaan huonosti. Onneksi sentään kerran viikossa paikalle osunut sadekuuro on auttanut puutarhuria :) Kiva piirrustus ja hieno lapsen oivallus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ympäröivä kasvillisuus vaikuttaa paljon pitkien kuivien kausien aikana. Metsä varjostaa ja suojaa tuulilta, joten haihdutus on vähäisempää. Lapsilla on tarkat silmät ja hyvät hoksottimet. Pieneen mieleen oli jäänyt hyvin äidin sadesään puuhat :D

      Poista
  10. Kärhöt kukkiivat kumminki. Enoo itte uskaltanu jättää kärhöjä kastelemata. Muutenki niistä aina joku kuivaa joka kesä. Komialta näyttää tua mettänreunan jaloangervokasvusto, kärhön lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kärhöissäni ei ole toistaiseksi muuta merkkiä kuivuudesta kuin keskimääräistä pienemmät kukat ja monella matalammat versot. Seuraan niitä kyllä tarkasti ja kastelen heti, jos alkaa näyttää siltä, että eivät enää pärjäile. Tänä vuonna istutetuille kärhöille olen antanut vettä muutaman kerran. Jaloangervot viihtyvät tuolla hyvin ja kukkivat korkeina ja komeasti.

      Poista
  11. Kauniisti kukkivat kärhösi kuivuudesta huolimatta. Mielenkiintoista kuulla kokemuksia kuivuuden vaikutuksesta kärhöihin. Omani kun ovat niin nuoria että en ole varma kasvavatko hitaasti vain heikon viihtymisen vuoksi vai onko toiveita paremmasta kasvusta normaalimpana kesänä. Omatkin kärhöt tuntuvat kukkivan kovin pienin kukin tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhöt kasvavat minullakin ensimmäisenä vuonna hitaasti ja kukkivat normaalia pienemmin kukin. Jos vielä parin vuoden päästäkään ei ala näkyä runsaampaa kasvua, niin sitten kasvupaikassa tai olosuhteissa on jotain vikaa.

      Poista
  12. Meillä on hiekkamaa ja hieman viisto monesta kohtaa niin nyt on joutunut kyllä kastelemaan ahkerasti jopa ihan joka päivä. Onneksi kaivossa on vettä ja letkulla tulee suoraan lähteestä saaveihin. Mutta se aika mikä katseluun menee on kyllä ihan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiekkamaassa vesi solahtaa helposti läpi. Ei käy kateeksi hiekkaisen maan puutarhureita tällaisena kesänä. Sympatiat sinne! Toivottavasti pian sataisi sen verran runsaasti vettä ettei tarvitse hetkeen letkun jatkona seistä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!