sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Laskiaissunnuntaina

Toiveeni lumisateista ennen pakkasia näyttäisi toteutuvan ainakin osittain. Yön aikana oli satanut hentoinen kerros lunta ja nyt tuiskuttaa lisää. Lämpötila on edelleen plussalla, mutta ei sentään useampaa astetta eikä sada kaatamalla vettä niin kuin eilen. Tein aamulla pikaisen tarkistuskierroksen puutarhassa kameran kanssa. Päällisin puolin kaikki näyttäisi olevan kunnossa, joskin pari pientä huolenaihettakin löytyi.
Varjokujan esikot kurkkivat hangen alta. Lunta ei ole kuin muutama sentti.
Alppiruusujen nuput näyttävät toistaiseksi olevan kunnossa. Havut ovat lumien sulaessa painuneet maanpinnalle. Eipä niitä tällä kelillä tarvitakaan, kun ei aurinko paista.
Isoin jouluruusu oli jo puoliksi paljastunut hangen alta. Peitin sen kuusenoksalla, etteivät rusakot käy syömässä sen lehtiä. Nuppuja ei näkynyt, tosin sen tyvi on vielä turvallisesti lumen alla.
Vesisade ja plussakelit paljastivat takapihalta sekä marjapensaiden luota myyrien tunneleita. Ei tullut yllätyksenä. Onneksi tunneleita ei löytynyt kukkapenkkien lähistöltä.
Risulintu oli tuulen tuiverruksessa kaatunut. Jalat olivat katkenneet maan rajasta.
Tämä on ensimmäinen vuosi täällä asuessamme, että helmikuun lopulla on näin vähän lunta. Jopa silloin tappotalvena 2016 oli muistiinpanojeni mukaan samoihin aikoihin puolen metrin kinokset. Tänä vuonna ei sentään ole ollut viikkokausia -30 astetta pakkasta paljaaseen maahan, kuten silloin, joten aivan niin suuri huoli ei kasvien puolesta nyt ole. Vaikka maa on meillä roudassa, niin en usko sen yltävän kovin syvälle. Suurin ongelma voi ollakin muutaman sentin jääkerros, sillä kaikki talven aikana satanut vesi on maahan imeytymisen sijaan jäätynyt maanpinnalle.
Yleisnäkymät meillä ovat silti edelleen lumiset ja jos tarkasti katsoo, kuvasta erottuu jopa vähäsen lumisadetta. Kuvan oikeassa reunassa näkyi maata eilen, nyt siinä vajaan sentin verran lunta.
Positiivista tässä talvessa on sentään se, että kompostori on pysynyt hyvin käynnissä. Nytkin lämpötila oli melkein 35 astetta, vaikkei lunta olekaan yhtään sen suojana. Myöskään kellariin ei ole tarvinnut laittaa lämmitystä päälle ollenkaan. Siellä on ollut tasaisesti 3-4 astetta lämmintä, joten melkein kaikki siellä vielä olevat kasvit ovat malttaneet pysyä unilla. Ainoastaan loistokärhö 'Kaiser' uhmaa tuttuun tapaansa talviunilla pysymistä, mutta senkin versot ovat venyneet hyvin maltillista vauhtia eikä vielä ole mitään kiirettä tuoda sitä eteiseen. Eräs uhmailija löytyy myös sisältä; talvetettu paprika aloitti nuppuilun jo kuukausi sitten, mutta olen nyppinyt niitä yhtä sinnikkäästi pois. Nyt päätin luovuttaa, vaikka lehtimassaa ei vieläkään ole mielestäni tarpeeksi kukintaa ajatellen. Kukkikoot jos on kerta niin päättänyt.
Joka latvasta puskee nuppuja, vaikka lehdet eivät vieläkään ole kovin isoja. Nyt paprikoilla on sentään uutta multaa, kanankakkaa varastolannoituksena sekä lisävalo pidentämässä päivän valoisaa hetkeä, joten ehkäpä kukintakin jo onnistuisi.
Saman lisävalon alla 'Patio Red' -paprikan taimet. Niitä on ilmestynyt yksi lisää. Neljä kertaa parempi itämisprosentti kuin viime vuonna eikä itämistäkään tarvinnut odotella kahta kuukautta!
Talvetettu chili on herännyt myös. Ensi alkuun tämäkin saa nautiskella lisävalosta ja pian myös uudesta mullasta.
Nyt vain toivoisin, että ensi viikolle ennustetut -12 asteen pakkaset jäisivät tulematta ja lämpötila pysyisi muutamassa pakkasasteessa. Tai jos pitää kovempia pakkasia tulla, niin sataisi edes lisää lunta ensin. Tänä vuonna ei ole tarvinnut kyllästymiseen asti kolata pihaa eikä mäenlaskuunkaan oikein pääse, vaikka laskiaissunnuntai onkin. Onneksi laskiaispullia voi silti syödä. Julkaisukelpoisia kuvia niistä ei valitettavasti saa, sillä kuopuksella on kokeilussa maidoton ruokavalio ja lähikaupastamme löytynyt kerman korvike ei suostunut vaahtoutumaan edes pullan välissä pysyvään muotoon. Pullat tarjoillaankin tänä vuonna siis hillon ja "dippikastikkeen" kera. Hyvää laskiaissunnuntaita!

16 kommenttia:

 1. Kiva kun on tuota lunta, vaikka vähänkin:) Meillä ei ole lainkaan lunta. Olisi kyllä heti paljon valoisampaakin kun olisi valkoinen maa:) Mukavaa laskiaissunnuntaita 😍👋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuisen valoisampaa on tosiaan, kun on maassa edes vähän lunta. Taas kerran kiittelen sitä, että asumme täällä. Vain tunnin verran kun ajelee etelän suuntaan, niin todella vähissä ovat lumet, vaikkei ole edes vielä Etelä-Suomea. Kiitos! Mukavaa laskiaissunnuntaita!

   Poista
 2. Teillä on tosiaan lunta vielä, meillä eilinen vesisade vei loputkin mennessään. Nyt paistaa ihanasti aurinko, mutta laskiaissunnuntaina pitää keksiä täällä muuta puuhaa kuin mäen lasku :). Hyvä, että muistutit laskiaispullista, pitääkin ottaa pullat pakkasesta ja tehdä makoisat täytteet.
  Ihailen tuota sinun talvettamaasi paprikaa, voi minua, kun en ymmärtänyt. Pikkutaimet näyttävät myös terhakoilta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pelkäsin, että yön aikana lumet olisivat hävinneet kokonaan. Onneksi oli sen verran sää viilennyt, että sateet tulivatkin räntänä. Auringonpaisteen ottaisin minäkin mieluusti vastaan, mutta harmaaseen räntäsadepäivään on tyydyttävä. Kannattaa kokeilla paprikan talvettamista ensi vuonna. Muuten on sujunut hyvin, mutta kirvat olivat alkuun riesana. Nyt niitä ei ole hetkeen näkynyt *koputtaa puuta*. Jos jaksavat kukkia eivätkä tiputa raakileita pois, niin satoa saadaan aikaisin.

   Poista
 3. Teillon rutkasti enemmä lunta ku meillä. Vesisaret sulatti pois kaiken valakoosen. Mutta yän aikana oli satanu meillekki ohuenohuen kerroksen jotaki lumihaippua. Ny aurinko paistaa ja taitaa sulattaa kaiken pois. Lupaavasti sulla näkyy viherrystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuinpaikan etuja, vaikka onhan tässä haittana se, että kesä tulee myöhemmin ja syksy aikaisemmin. Minäkin kyllä pelkäsin, että eilinen vesisade veisi yön aikana kaiken lumen pois. Yö olikin sitten viileämpi ja loput sateet tulivat räntänä. Onneksi sitä viherrystä näkyy sisällä eikä vielä ulkona :D

   Poista
 4. Lunta teillä on vielä mukavasti. Me emme ole kolanneet lunta kertaakaan tänä vuonna mökillä eikä kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, tiedä mukavasta, mutta on sitä enemmän kuin suuressa osassa Etelä-Suomea :D Meillä ollaan kolattu ehkä 5-10 kertaa piha kolmen kuukauden aikana.

   Poista
 5. Ai vai on tänään laskiaissunnuntai!? Öö, minulta on nyt kyllä mennyt ihan ohi😂 Olen koko päivän kyllä lasketellut menemään kottikärryjen perässä mutta pullat puuttuvat😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, ettei siellä etelässä kovin laskiaiselta tunnu :D Kottikärryillä laskettelukin sopii mainiosti tällaisen talven laskiaisohjelmaksi eikä siinä touhussa varmaan haittaa yhden pullan unohtaminen. Onhan tässä vielä laskiaistiistai tulossa, joten voi nauttia pullan silloin :)

   Poista
 6. Mäkeen ei täälläkään päässyt mutta pullia leivottiin lastenlasten kanssa. Kovat pakkaset pelottaa lumettomuuden takia, ne on mahdollisia maaliskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulla onkin laskiaisessa parasta :) Totta, talvi ei ole vielä taputeltu maaliskuussa, vaan voi olla koviakin pakkasia. Ne yhdistettynä auringonpaisteeseen ovat myrkkyä varsinkin ikivihreille, joille ei ole tänä vuonna lumestakaan yhtään suojaa.

   Poista
 7. Laskiaispullat täälläkin leivottiin, mutta pulkkamäestä ei ole tietoakaan! Muhkeita taimia ja talviherätettyjä kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullat ovatkin parasta laskiaisessa. Taimia on ilmestynyt parin päivän sisällä lisääkin, tosin ei paprikaa :)

   Poista
 8. Risulinnut ottavat helposti nokkiinsa talven aikana. Minä joudun yleensä joka kevät tekemään uudet. Nytkin myrsky on paiskonut yhden linnun pisin pitkin nurmikkoa. Maaliskuu olisi hyvää uusien risulintujen tekemisen aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin pitää uusia risulinnun jalat. Muuten se vaikutti olevan vielä kunnossa, mutta sen näkee varmuudella vasta kevään tultua kun se kuivuu.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!