maanantai 17. helmikuuta 2020

Kevään tuloa ei voi estää!

Kevätinnostus iski viikonloppuna, kun aloitimme lasten kanssa tämän kevään varsinaiset kylvöt. Kylvimme keijunmekkoa, koruköynnöstä, lobeliaa ja basilikaa. Vaihdoimme (kyllä, lasten kanssa yhdessä!) talvetetulle paprikalle mullan. Koska ihan kaikkea ei viitsi vielä tähän aikaan keväästä kylvää, päätin käväistä kellarissa ja tuoda pelargonit eteiseen. Nappasin myös mukaan yhden hyvin epäilyttävän näköisen leijonankidan. Jos se ei ala pian näyttää elonmerkkejä, viskaan sen menemään ja tuon seuraavan kokeilemaan, jaksaisiko sitä herätä. On näissä plussakeleissä ainakin se hyvä puoli, että kellarista voi tuoda kasveja sisälle ilman paksuja peitteitä.
Kellarista pääsi eteiseen myös kolme ruukkua hollanninkurjenmiekkoja. Vielä ne ovat aika kalpeita, mutta jospa pian alkaisi näkyä väriä nuppujenkin muodossa.
Suurin osa pelargoneista oli jo alkanut kasvattaa uutta versoa, joten leikkasin ne kaikki. Tulee tuuheat kasvit kesään mennessä. Näytin saksia myös eteisessa talvehtineelle verbenalle, josta olin löytävinäni jopa muutaman pikkiriikkisen versonalun. Ainakin kolme pelargonien mukana talvehtinutta hopeaputousta on alkanut tehdä uutta versoa. Siltä varalta, että loput ovat kuolleet, taivutin kasvuunlähteneitä versoja pieniin purkkeihin juurtumaan. Huomasin viime vuonna, että hopeaputoukset juurtuvat todella helposti, jos verso vähänkään koskettaa multaan, joten näin saan helposti ja nopeasti paljon uusia taimia.
Helppoa lisäystä! Taivutin rautalangan pätkiä u:n muotoon ja ankkuroin versot niillä kiinni multaan. Kun versot ovat kunnolla juurtuneet, ne on helppo omissa purkeissaan viedä valoisampaan paikkaan tuuhettumaan. Eteisessä talvehtineet pelargonit ovat jo hyvin kasvuun lähdössä.
Verbena. Kuvasta ei oikein erota, mutta nivelkohdissa on minikokoisia alkuja. Ihan varmasti on!
Joulusypressin juurelta sammalen seasta löytyi myös kasvuun lähtenyt lankaköynnös, jonka luulin kuolleen. Onneksi en kaivanut sen juuria pois jouluasetelmaa tehdessäni, vaan leikkasin kuivat versot tapille.
Talvetettavien parturoinnin jälkeen jatkoin mullanvaihtojen parissa. Viime vuonna vaihdoin suurimman osan huonekasveista isompaan ruukkuun, joten tänä vuonna rapsuttelin niistä vain pintamultaa pois ja lisäsin lannoitetta ja uutta multaa tilalle. Isompaan ruukkuun pääsivät sirovuoripalmu, rahapuu sekä afrikansinisarja.
"Pampula" on kasvanut kovasti viime keväästä, kuten myös anopinhammas. Anopinhammas mahtui vielä juuri ja juuri entiseen ruukkuunsa, mutta ensi keväänä taitaa olla jakamisen paikka.
Sinisarjan ruukunvaihto olikin melkoinen aivopähkinä, sillä se oli viime kesänä patiolla istutettuna omassa ruukussaan isompaan ruukkuun muiden kasvien kaverina. Tietenkin sinisarja oli kasvattanut juurensa ruukun pohjarei'istä läpi isomman ruukun multatilaan. Sen lisäksi vanha ruukku oli aivan täynnä sen juuria. Nitinä vain kuului, kun hivutin sinisarjaa sentti kerrallaan ulos ruukusta. Vuosi lisää, niin kasvi olisi halkaissut koko ruukun! Pari juurta sain ehjänä pujoteltua ulos, mutta paksummat piti katkaista. Vaikka sinisarja kuulemma viihtyy ahtaassa ruukussa, niin istutin sen silti pikkuisen entistä isompaan ruukkuun. Ehkä se tekee tässä vaiheessa sille ihan hyvää. Sanoin sille, että tänä vuonna pitää sitten tehdä vähintään kaksi kukkavanaa.
Ei kannata istuttaa sinisarjaa omassa ruukussaan muiden kasvien sekaan...
Ahdasta oli...
Siinä ne verbena ja sinisarja viime kesänä kasvoivat pelargonien kaverina. Sinisarjan ainokainen kukka oli jo ehtinyt lakastua, mutta onneksi muut kukkivat hienosti. Vieressä oleva paprikaruukku on nyt heräilemässä uuteen kasvuun.
Kylvöinnostus iski vielä illalla lasten mentyä nukkumaan, jolloin muistin, että minullahan oli sellerin siemeniä. Pikainen googletus varmisti muistikuvani sellerin vaatimasta pitkästä kasvukaudesta, joten multapussi auki ja iltapuhteisiin. Nyt viikon-parin tauko ennen seuraavia kylvettäviä. Olipas mukava viikonloppu "puutarhapuuhissa"! Tästä se alkaa!

24 kommenttia:

 1. Mahtavan juuriston oli sinisarja kasvattanut, ehkä sen turvin on nyt odotettavissa kunnon kukinta. Te olitte ahkeria ja tuloksena saatte paljon kasveja puutarhaan, hyvä juttu! Onnittelut onnistuneista talvetuksista, näyttäisi suurin osa olevan lupaavasti lähdössä uuteen kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisarjan juurakko pääsi vähän yllättämään, se kun on kasvanut aika verkkaiseen tahtiin ensimmäiset vuodet. Herättää toiveita paremmasta kukinnasta. Kiitos! Varsinkin eteisen talvetettavat ovat tänä vuonna hyvin iskussa ja kellaristakin osa. Loppujen tilanne paljastuu myöhemmin keväällä.

   Poista
 2. Siellähän on jo vaikka mitä itämässä, toivotaan että lähtevät hyvin kasvuun:) Minä ajattelin ensi viikonloppuna pistää vähän siemeniä kasvamaan. Kiva kun mennään kohti kevättä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa lasten sormissa olisi taikaa ja kylvökset itäisivät hyvin :) Kevään tulo on aika ihana juttu tällaisen talven jälkeen. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Siellähän on piilotettu multiin vaikka mitä. Minä kävin sunnuntaina mökin kellarissa en vielä ottanut mitään sieltä sisälle mutta kastelin hieman. Iso kuusi oli kaatunut pahasti konkeloon, toivottavasti ei ole viimeyönä kaatunut lopullisesti tallituvan päälle. Metsuri tulee huomenna tänään mennään vielä katsomaan tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoin pääsi aloittamaan kevätpuuhia :) Toivottavasti kuusi pysyisi sen verran pystyssä, ettei tallitupa menisi päreiksi.

   Poista
 4. Ihanaa kevätmeininkiä! Siellä se kevät vaan puskee vaikka läpi harmaan hiidenkiven ;-) Toiveikkaita versonäkymiä nuo, miten sitä osaakin olla iloinen parin millin pituisesta vihreästä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei estä hiidenkivikään kevään tuloa :D Koko talvi (tai "talvi") on odotettu kasvien heräämistä, joten niitä talvetettavia tulee tarkkailtua melkein suurennuslasin kanssa.

   Poista
 5. Onpa sinisarjalla mahtavat juuret. Verbenan silmut kyllä näkyvät, ei ole lainkaan toiveajattelua.
  Sinulla on todella hyvällä mallilla asiat talvetettavien kanssa. Tein omista yhteenvedon ja etenkin pelaguut ovat kärsineet. Menetyksiä tuli.
  Kiitos muistutuksesta, täytyykin ottaa seuraavaksi huonekasvit huoltokohteeksi. Kunhan ensin haen kaupasta uutta multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verbenaa tulee kurkittua aina eteisen läpi mennessä. Pitää varmistaa, etteivät silmut vain ole hävinneet mihinkään. Minua vähän epäilyttää yhden kellarissa talvehtineen pelakuun kohtalo, mutta paikataan sitten pistokastaimilla tilanne, jos tarve on. Tänä vuonna näyttää siltä, että leijonankidat eivät olisi talvehtineet niin hyvin kuin viime vuonna. Kevään mittaan sen sitten näkee, versovatko juuresta vai pitääkö viskata menemään.

   Poista
 6. Siellä on todellista kevää tuntua ja talvetettavat ovat hyvin selviytyneet. Pelargonit jaksoivat minulla huonosti sisätalvetuksessa. Ensi vuonna vien ne pimeään kellariin. Siellä odottelee muutama jättiverbena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas pari kellarissa ollutta pelargonia näyttää vähän epäilyttävältä nyt, mutta jospa ne siitä virkistyisivät valoon päästyään. Eteisen pelargonit näyttävät paremmilta. Jättiverbenoita on minullakin muutama kellarissa ja yksi eteisessä.

   Poista
 7. Olen tehnyt yhden kylvön tähän mennessä, keijunmekkoa, joka näyttää nyt itäneen.
  Sinisarjalla on kyllä mahtavat juuret, muistan kun itse vaihdoin ruukkua isompaan pari kesää sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, kuinka käy omille keijunmekoilleni. Minäkin muistan nähneeni kuvia isojen sinisarjojen jakamisesta; puukkokin näytti olevan liian heppoinen työkalu. Mielenkiinnolla odotan, pitääkö ensi keväänä taas olla vaihtamassa sinisarjalle isompaa ruukkua.

   Poista
 8. Perennoja olen jo kylvänyt koska vaativat kylmäkäsittelyn, tomaatit on vuorossa parin viikon päästä. Hienosti olet saanut nuo talvetettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei nyt ollutkaan perennoja kylvölistalla, syksyllä kylvin täydennystä ruukkuihin. Toivottavasti eivät ole hukkuneet... Parin viikon päästä aion itsekin kylvää tomaatteja.

   Poista
 9. Ny ottaa päähä, ku en laittanu kukkasipulia purkkiihi. On nii toiveeta herättävän näkööset piipot sulla. Sinisarijalla on tosiaan voimakas juuristo. Mulla halakaasi keraamisen ruukunki kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on niitä syksyn viimeisiä ostoksia, marraskuun lopulta. Kellariin jäi vielä muutama ruukku scilloja ja kevättähtiä. Piippoja siis saa ihastella pitkään jo ennen puutarhan heräilemistä. Pitääpä muistaa, ettei istuta sinisarjaa kovin kalliiseen ruukkuun, ettei harmita syksyllä :D

   Poista
 10. Piipottaa sielläkin! Mie istutin tammikuun alussa sipuleita ruukkuihin ja vein ne kellariin muatilalle. Viimeviikolla kävin kahtomassa ja jo kymmensenttisiä alakuja ol. Tuota sinisarjoo mietiskelen. Leikkootko sie lehet niistä pois. Omani talavetan valosassa ja lehet niissä on läpi vuuven. Juuristonsahhan se kasvattaa, jotta saviruukkuun ei pie laittoo. Halakasoo sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten pian jo kukkiakin ihasteltavana. Minun sinisarjani kuihduttaa lehtensä talven mittaan. Nyppäisen ne pois sitten kun helposti taittuvat tai irtoavat, yleensä tammikuun aikana viimeistään. Valoisassa eteisessä omanikin talvensa viettää, mutta eipähän siellä lisävaloa ole. Luin myös jostain, että sinisarjoja olisi kahta tyyppiä, joista toinen pitää lehtensä talven yli ja vaatii siis myös valoa, ja toinen pudottaa lehtensä ja pärjää talven yli pimeässä. Varmuuden vuoksi olen talvettanut omani eteisessä, kun en ollut varma sen tyypistä, mutta ehkä se pärjäisi kellarissakin kun tekee joka vuosi saman tempun. Pitää muistaa, ettei laita kovin kallista ruukkua sinisarjalle, kun Navettapiikakin tuossa edellä varoitti siitä.

   Poista
  2. Miulla se on jottain vanhoo lajiketta ja suattaa ollakin sitä toista mitä siulla. En oo aiemmin tiennykkään niitä olevan kahta luatuu!

   Poista
  3. Jos muistan oikein, niin sinun sinisarjallasi olisi leveähköt lehdet verrattuna omaani. Ja näitähän on kahta väriäkin: sinistä ja valkoista. Minulla on valkoinen, mutta sininenkin olisi kyllä aika kiva.

   Poista
 11. Hyvin olet saanut talvetettua ja kylvöhommiinkin olet jo päässyt! Ihanaa! Tilanpuutteen vuoksi säästelen esikasvatushommia keväämmälle, mutta sormet syyhyisivät jo, kun kaikki muutkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tilaa olisi minullakaan liian kanssa, mutta kyllä silti voi jotain kylvää jo nyt :D Pitää vain yrittää muistaa pitää maltti mielessä, ettei kylvä kovin paljoa ylimääräisiä siemeniä "varmuuden vuoksi". Tämä blogimaailma saa välillä kylvökuumeen nousemaan melkein liiankin korkealle.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!