keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Kevättää?

Kuraloskakelit iskivät tännekin. Aurinko sentään pilkisteli eilen, mutta silti tällaiset kelit kadottavat ainakin minulta inspiraation tehdä mitään. Tähän aikaan vuodesta olisin halunnut nauttia pikkupakkasista ja puhtaan valkeista hangista. Tosin täytyy myöntää, että töihin ajaminen perheemme kakkosautolla on nyt huomattavasti mukavampaa, kun tiet ovat pääsääntöisesti sulat. Sen talvirenkaat niinsanotusti kannustavat erittäin varovaisiin liikkeisiin jäätikkökelillä. En hurjastele, mutta tiedätte varmaan sen tunteen, kun viereisen kaistan pikku-Nissanilla köröttelevä mummelikin pääsee liikennevaloista vauhdikkaammin liikkeelle kuin sinä. Edellisen omistajan ostamat talvirenkaat taisivat olla markkinoiden halvinta laatua ja menevät varmasti vaihtoon ennen ensi talvea.
Amaryllis ei ole pitänyt kiirettä kukkavanansa kasvattelussa. Mikäs siinä, eikös joulunpunainen sovi myös kevääseen?
Kuuntelin eilen töistä kotiin ajaessa radiosta keskustelua, jossa pohdittiin, kuinka talviurheiluvälinemyynti on pulassa tällaisena talvena. Urheilu tai kauppojen myynti ei sinällään kiinnosta minua pätkääkään, mutta huvituin suuresti kuullessani lauseen: "Nyt jos iskisi takatalvi, niin...". Vaikka näkymät ovatkin kuin huhtikuussa konsanaan, niin kyllä helmikuun puoliväli vielä minusta talvikuukaudeksi lasketaan. Jopa siellä etelärannikolla! Jos nyt alkaisi pyryttää lunta ja lämpötilat tippuisivat reilusti pakkasen puolelle, niin sehän olisi vain myöhään alkanut talvi. Takatalvia nähdään minusta vasta huhti-toukokuussa, kun on jo selvästi kevät.
TÄMÄ on takatalvi! (kuva 5.5.2019)
Ehdottomasti tämän alkuviikon suurin yllätys löytyi saunasta: lasten kanssa kuun alussa tekemästämme testikylvöksestä oli ponnistanut kolme pientä 'Patio Red' -paprikan alkua mullan pinnalle. Viime vuonna kylvin samaisia siemeniä ties kuinka monta kertaa kevään mittaan yhteensä yli 40kpl, ja vain yksi iti. Tällä kertaa siemeniä oli 20-30kpl, joten itävyysprosentti on jo nyt näillä vuoden vanhemmilla siemenillä selvästi parempi kuin viime vuonna. Loistavaa! Täältä tullaan, kevät! Tarjoilevatkohan samaan purkkiin kylvetyt keijunmekot vähän myöhemmin samanlaisen yllätyksen?
Kannatti kylvää loput siemenet, vaikka niiden itämiskyky ei päätä huimannut viime vuonna!
Virittelin viikonloppuna vierashuoneeseen pienen kasvilampun talvetetuille paprikoille. Ne alkoivat tehdä jo kukkanuppuja, vaikka niillä ei ollut kuin minikokoiset lehdetkään ja kirvoja sitäkin enemmän riesana. Nypin nuput (ja kirvat) pois, jotta paprikat saisivat vähän lehtimassaa ja jaksaisivat tehdä myöhemmin paremmin satoa. Lehdet ovat kasvilampun voimin tuplanneet kokonsa jo muutamassa päivässä. Ajattelin vaihtaa niille uutta multaa viikonloppuna ja piilottaa kanankakkaa mullan sekaan.
Pieni kirjavalehtinen muratti pääsi paprikoiden sekaan nauttimaan kasvilampun valosta. Ikkunan edessä on talvetettu chili, jossa olin jo näkevinäni aivan pieniä alkuja.
Tein myös pikaisen tarkistuskierroksen eteisessä. Riippapelargonille kirvojen kiusaksi siirtämäni harsokorento löytyi päivälevoilta. Riippapelakuusta ei löytynyt kuin pari kirvaa, mutta yksi sen alla olevista pelakuista paljastui kirvojen uudeksi majapaikaksi. Mokomat olivat tiputtautuneet petoa karkuun, mutta minäpäs olin ovela ja siirsin varovaisesti harsokorennon niiden luokse.
Kiitos, pikku apulainen! Jatka yhtä ahkerasti kerrosta alempana!
Afrikansinisarjaa kevättää.
Sain isomman kasvilampun avuksi kevään taimikasvatuksissa. Se odottaa vielä ripustamistaan, mutta luulenpa, että viikonloppuna multasäkki aukeaa ja siemenlaatikoista kuuluu rapinaa... Sittenhän se lamppukin tulee laitettua, kun sille on oikeasti huutava tarve. Säistä huolimatta minuakin taisi ruveta jo pikkuisen kevättämään. Mukavaa viikon jatkoa!

20 kommenttia:

 1. Samaa mieltä olen siitä, että helmikuussa ei voi puhua takatalvesta. Meillä on melkoista jäätikköä taas hiekkateillä, nastoillakin vähän pelottaa pystyssä pysyminen - koirakin joutuu katsomaan kulkureittinsä, ettei liukastele. Harmi, että en älynnyt talvettaa viime kesäistä paprikaa, jos se kerran noin hyvin lähtee kasvuun. Viime vuotinen punainen paprikani oli nimittäin niin herkullinen ja satoisa, että se olisi ehdottomasti kannattanut ”uusia”. Eikä siitä saanut taimea ostaessa lajinimeä tiedoksi.

  Tosi kätevä apuri tuo harsokorento! Mistähän noita saisi hankittuja, jos kirvoja saapuu? Onneksi ei ole vielä näkynyt tuholaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätikköä on varmasti täälläkin syrjäisemmillä teillä. Paprika talvehti mainiosti hieman normaalia huoneenlämpöä viileämmässä tilassa. Leikkasin ne tapille heti viimeisten raakileiden kypsyttyä, jotta pääsin kirvoista kerralla eroon. Kokeile talvetusta ensi vuonna, jos sattuu oikein maukas lajike tulemaan tänä vuonna vastaan. Minulle harsokorento tuli ihan itsekseen ruukkujen mukana. Sen toukka olisi vielä tehokkaampi kirvanmetsästäjä kuin tuo aikuinen yksilö, mutta kiitettävää jälkeä tuokin on tehnyt. Isompia määriä kirvojen luontaisia vihollisia saa tilattua, mutta enpä tiedä, kannattaako niitä ikkunalaudan kirvaongelman ratkaisijoiksi hankkia :D Toivotaan, että kirvat pysyvät poissa kasveistasi.

   Poista
 2. On kyllä ollut niin outo tämä talvi tai kun sitä ei ole kunnolla ollutkaan:) Ei ole tarvinnut kertaakaan tänä talvena luoda esim. lumia pihalta! Nuo kirvat on sitten sitkeitä otuksia:) Minä viime kesänä ruusuani yritin pelastaa niiltä ja aina näytti että nyt talttuivat ja eikös mitä viikko-kaksi ja taas sai kaivaa mäntysuopaliuoksen esiin:) Toivotaan että talvehtijat hyvin selviävät ja kevättä kohtihan tässä jo kovaa vauhtia mennään:) Mukavaa viikon jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sentään tehty lumitöitä ehkä peräti kymmenisen kertaa, joten ihan niin suuri pettymys ei ole tämä talvi kuin etelämmässä. Ihmettelen aina, mistä kirvat oikein löytävät sisälle! Horrostavatko ne jossain mullan seassa ja heräävät sitten kun haistavat ensimmäiset tuoreet versonkärjet? Onneksi kirvat vähenevät viimeistään siinä vaiheessa kun saa viedä kasveja ulkoilemaan. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 3. Minä odottelen talvea ennen kevään tuloa! On tämä sää ihmeellinen, toivottavasti ei ole tulevina vuosina samanlaista, pahoin pelkään. Ei ole autoilijallekaan kovin kivaa. Tosin meillä on tiet sulat, mutta kura lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi ollut pieniä hetkiä talvisen näköistä, joten voi alkaa jo hyvillä mielin odotella kevättä. Eiköhän tulevaisuudessa vielä piisaa pakkastalviakin. Toivottavasti! Kura lentää täälläkin.

   Poista
 4. Meillä täällä on lunta ja koko ajan tulee lisää, vaikka asutaan III-vyöhykkeellä. =) Minäkin haluan oman harsokorennon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on vielä täälläkin, vähemmän kuitenkin kuin huhtikuussa 2018, jolloin sitä oli vielä puolisen metriä :D Tänään on useamman kerran satanut räntää. Jospa harsokorentoja piiloutuisi ensi kesänä johonkin kukkaruukkuusi valmiina toimintaan talven aikana :)

   Poista
 5. Minullakin yksi amaryllis kukkii nyt. Mikäs sen mukavampaa, kaunis on! Kiva että paprikan siemenet ovat vanhetessaan reipastuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikan siemenet yllättivät todella iloisesti myös tänä aamuna, kun löysin neljännen taimen. Toivottavasti kaikki siemenet eivät idä, sillä muuten olen niiden kanssa aivan pulassa :D

   Poista
 6. Siälähän kevättää ihan selevästi, sekä puutarhuria, että kasvia.......nii ja pikku apulaasta :)

  VastaaPoista
 7. Kevättä pukkaa teille! Amarylliksen kukka on kaunis, vaikka mihin aikaan kukkis. Outo on, kun miullekkin joihinkin talavetettaviin pelakuihin on kirvoja ilimestyny. Ei oo muilloin ollu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä oli niin paljon tuholaisia, joten varmaan sen vuoksi niitä on nyt talvetettavissakin. Pitää vain olla tarkkana, etteivät pääse leviämään ihan joka kasviin.

   Poista
 8. Juu, takatalvi tulee vasta huhti-toukokuussa, jos on tullakseen:)
  Yöllä oli satanut hentoinen lumipeite ja nyt paistaa aurinko! Ihan tuntui keväiseltä kun kävin kävelyllä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tänä vuonna ei tarvitse takatalvia nähdä, kun ei näkynyt kunnolla oikeatakaan pakkastalvea. Aurinkoisena päivänä varmasti jo tuntuukin keväiseltä. Meillä ei ole nyt muutamaan päivään nähty muuta kuin vesi- tai räntäsadetta. Nyt on viitisen astetta pakkasta, joten ehkäpä huomenna aurinko pilkistelee täälläkin.

   Poista
 9. Keväisiä tunnelmia jo siellä! Ihanaa ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 10. Jotenkin odotan, että tulee aikainen kevät, mutta voihn se talvi tulla vielä keväälläkin. Ystävänpäiväterveiset ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talvi loppuisi ajallaan eikä pitkittyisi kevään puolelle. Aikaista kevättä toisaalta toivoisi, mutta kyllä minua hirvittäisi, jos näillä korkeuksilla kasvit lähtisivät kasvuun jo huhtikuun alussa. Niin tottunut sitä on siihen, että huhtikuu on vielä hyvinkin ailahtelevaista säiden suhteen. Hyvää ystävänpäivän iltaa!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!