tiistai 18. lokakuuta 2022

Niskasta kiinni ja puutarhaan!

Nyt oli pakko saada laiskamato karistettua niskasta ja edistettyä puutarhapuuhia. Syksy etenee vääjäämättä ja pian ulkona ei tarkene tehdä mitään ilman toppavaatteita ja rukkasia. Sadepäiviltäkään ei voi välttyä, joten poutahetket on käytettävä tarkkaan hyväksi.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ehti tänä vuonna aukoa kukkansa joka puolella pihaa. Tämä yksilö on luumutarhassa.
Kasvimaalla on edelleen juureksia nostamatta, mutta sain istutettua valkosipulit ja ystävältä saadut pikkuiset ilmasipulin alut sekä tyhjennettyä jälkikompostorin sisällön kesän aikana vajuneiden kasvilavojen täytteeksi. En tiedä, kuinka paljon siinä on enää ravinteita kesäkurpitsan, krassien ja salkopapujen jäljiltä mutta onpahan se kuitenkin rikkaruohotonta multaa, josta tulee lisäksi humusta kasvimaalle. Kippasin myös muutaman kesäkukkaruukun sisällöt kasvilavojen täytteeksi, niin tulevat biohiiletkin hyötykäyttöön. Loput tyhjennän sitten kun juurekset on nostettu. Ainakaan mustajuurilla ei ole vielä mikään kiire. Kaivelin nimittäin rivin reunimmaisia vähän esille ja isoin yksilö oli vain reilun sentin paksuinen. Painelin mullat takaisin ja komensin mustajuuria pullistelemaan ennen talvea. Jospa ne tottelisivat, jotta saataisiin edes pieni annos keittoa tehtyä.

Luumutarhan atsaleat jäivät vähän vaisun värisiksi. Keskellä 'Satomi' on vielä melko vihreänkirjava ja saattaa punastua aika nätisti, jos vain säät sallivat.
Valkosipuleita istuttaessani löysin muutaman etanan munarykelmän yhdestä lavasta. Epäilen munia lehtokotilon tekeleiksi, sillä näyttivät kookkaammilta kuin "tavallisten" etanoiden munat ja niitä oli melkoisen paljon pienellä alueella. En ole kuitenkaan nähnyt kotiloita kasvimaalla, joten varma en ollut. Litistelin joka tapauksessa kaikki löytämäni pallerot ja aion käydä loppuja juureksia nostaessani mullan erityisen tarkasti läpi niin etanoiden, kotiloiden kuin niiden munienkin varalta. Nilviäisiä ei tässä puutarhassa kaivata! En enää tänä syksynä kylvä etanaraetta, sillä koko ajan tulee kylmempää eivätkä nilviäiset enää varmasti paljoa liiku saati sitten syö rakeita kun on kasviravintoakin tarjolla. Tehokkaampi on varmasti kylvää etanarakeet keväällä talven jäljiltä nälkäisille etanoille ja kotiloille syötäväksi.
Yksi jouluruusuista on jo näin innokkaana kukkimista aloittelemassa. Muissa ei näy vielä nuppuja.
'Viipurilaisesta punaluumusta' on vihdoin saatu kaikki luumut kerättyä. Pelkästään siitä saatiin tänä vuonna peräti 27kg luumuja ja lisäksi vielä 'Laatokan Helmen' 3kg ja 'Kuntalan' vajaa 2kg. Tavoitteena pitämäni 10kg ylitettiin siis kolminkertaisesti, kiitos viipurilaisen. Hilloa ja luumuketsuppia olen tehnyt monta annosta talven varalle, ja on tuolla se koronan jälkimainingeissa tehty liköörikin tulossa. Vaikka osa sadosta menetettiin muumiotaudille, niin jäi noista riittävästi syötäväksikin. Hyvillä mielin jäädään odottamaan ensi vuoden satoa. Puut ovatkin jo melkein valmiita ottamaan talven vastaan, sillä parin päivän rankkasateet ja tuulet tiputtivat niistä melkein kaikki lehdet pois. Vielä pitäisi kiskoa linnunpelätiksi viritetyt muovipussisuikaleet pois oksilta ja laitella jänisverkot paikoilleen.
Loistokärhö 'Hagley Hybridin' siemeniä.
Tänä vuonna kärhöt aloittivat kukinnan sen verran aikaisin, että muutama niistä ehti tehdä siemeniä. En tiedä, ovatko ne itämiskykyisiä, mutta pitäähän sitä taas kerran testata. Raakoja tai puoliraakoja ne ainakin ovat, mutta ajattelin tällä kertaa kokeilla tehdä suunnilleen kaikki toisin kuin aiempina vuosina. En siis kuivata siemeniä sisällä, vaan kylvin ne saman tien karkean hiekan ja kasvusammalen seokseen. Jotkut kasvit itävät nopeammin, jos siemenet eivät ehdi kuivua, mutta en yhtään tiedä, kuuluvatko loistokärhöt siihen joukkoon. Nyt sen näkee, kuinka käy ja voihan sitä käydä vielä syksyn mittaan keräämässä varmuuden vuoksi lisää siemeniä. Ajattelin antaa kylvösten olla huoneenlämmössä lumentuloon saakka ja viedä sen jälkeen ruukut hankeen. Tai jos ei tule lunta ennen joulua, niin kiikutan ruukut kellariin kylmäkäsittelyyn. Olisihan se vain aika hienoa saada kasvatettua kärhö itse siemenestä kukkivaksi yksilöksi.
Ylinnä 'Voluceau', alhaalla 'The President' ja 'H. Hybrid' "häntien" katkaisun jälkeen. Luin jostain, että se saattaisi parantaa itämistä. Kaikki keinot käytössä siis.
Yritän kovasti vältellä ajatusta jänisverkkojen virittelystä mutta kai sekin pitäisi joskus tehdä. Mieluummin ennen kuin jänöt tulevat kartoittamaan talviruoka-apajia atsaleojen tai pensasmustikoiden luota. Joskus on käynyt mielessä, että pitäisi kitkeä ennen verkkojen laittamista mutta taidanpa jättää sen kevääseen. Silloin on enemmän intoa päästä tekemään ihan mitä tahansa puutarhassa kuin nyt. Mukavampia ja ennen kaikkea nopeampia tekemistä odottavia hommia on ruusukaalien ja viimeisten juuresten sadonkorjuu sekä pikakompostorin tyhjennys. Kärrään puolivalmiin massan puutarhakompostin valmiimmalle puolelle, niin ei täyty jälkikompostori ennen aikojaan. Ja tyhjentämisestä tuli mieleen, että kasvimaan vesitynnyrit pitää myös tyhjentää ennen talvea. Siinäpä vasta "erittäin mukava" askare kylmiin syyspäiviin... Pitänee kokeilla, saisiko sen tyhjennettyä lappoamalla. Kastuisi vaatteet vähemmän kuin ämpärirallissa.
Muutaman vuoden vanha jouluatsalea melkein kuoli viime talvena mutta on sittemmin vironnut ja kukkiikin pikkuisen.
Atsalean otin jo eteiseen, niin ei pääse vahingossa nuput ja kukat paleltumaan. Jotenkin jäi sellainen mielikuva, että se pitäisi tuoda nuppuvaiheessa lämpöisempään, niin nuput lähtisivät aukeamaan kunnolla. En vain ollut kirjoittanut sitä tietoa mihinkään ylös. Atsalea saakin olla jonkun aikaa eteisessä ja tulla vasta sitten sisälle, niin ei tule kerralla liian suurta lämpötilan muutosta. Tuskin kovin komeaa kukintaa on tänä syksynä tiedossa mutta jospa ainakin jo kehittyneet nuput lähtisivät aukeamaan. Tänä talvena pitää ehdottomasti muistaa kastella sitä useammin kuin viime talvena, ettei se taas karista kaikkia lehtiään.
Kukka lähikuvassa.
Lämpömittari näyttää neljää astetta, joten taidanpa vielä vetäistä harson paremmin seinustalla oleville kasveille. Saapa nähdä, onko aamulla taas kuuraa. Kolea sää näyttää nyt muuttuvan melko hyytäväksi. Älkää palelluttako itseänne!

14 kommenttia:

  1. Olisipa hienoa, jos saisi kärhön kasvatettua siemenistä. Jostain syystä ei ole tullut mieleenikään, mutta miksipä ei sitäkin voisi joskus kokeilla:)
    Laiskamato on ollut vierailulla täälläkin. Valtaosa syyspuuhista on vielä tekemättä. Muutaman kukkapurkin olen tyhjentänyt. En tiedä, mikähän tässä syksyssä nyt on ollut, kun ei ole oikein innostanut.
    Talvi on kyllä tuloillaan ja vettäkin on saatu, ja saadaan varmasti vielä ihan kylliksi asti. Olen päättänyt, että tämän viikon aikana pitää saada kesäkalusteet pestyä ja varastoon sekä piha siistiksi talvea varten:)
    Mukavia lokakuun päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tutkin joka syksy, onko kärhöihin ilmestynyt siemeniä. Yleensä ei ole tai sitten aikaiset hallayöt pilaavat niiden kehityksen alkuunsa. Toivottavasti tänä vihdoin onnistaisi. Olen lukenut, että kärhöt ja erityisesti loistokärhöt voivat olla hyvinkin tempukkaita itämään.
      Ai pahus, onhan ne puutarhakalusteet meilläkin odottamassa talviteloille laittoa. Ensin vain pitää saada ne jänisverkot pois varastosta, jotta sinne tulee tilaa kalusteille. Sateita on täälläkin tullut aivan liikaa ja se syö ainakin minulta sitä vähäistäkin puutarhaintoa. Pimeys rassaa myös.
      Kiitos, mukavia lokakuun päiviä sinullekin!

      Poista
  2. No siellä on kunnolla reippailtu, myös kärhöjen siementen parissa, mikä ei kyllä jotenkin yllätä :-D Hyvin kiinnostavaa olisi nähdä, millaisia noista tulee!
    Vautsi, mikä onnistuminen jouluatsalean kanssa, eivät ole nuo ruukkuatsaleat mitenkään helpoimmasta päästä hengissä pidettäviä.
    Kiitos toivotuksesta, täällä ei ole kylmä edes nyt pohjoispuhurissa, mutta tuulee taas niin puuskaisesti, että talo natisee liitoksissaan. Paras mennä poikien viekkuun sänkyyn.
    Mukavia verkotuspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ei yllätä kärhön siementen keräily :D Arvaa vaan, kuinka paljon minua kiinnostaisi saada noista edes yksi kukkivaksi asti. 'Hagley Hybridillä' oli 'Multi Blue' pölytysapuna ja 'The Presidentillä' 'Justa' ja Princess Kate, mahdollisesti myös kolme kaariportin toisella puolella kasvavaa kärhöä. Jälkeläisistä voisi siis tulla aika kivan näköisiä mutta ensin pitää vain saada siemenet itämään.
      Monta jouluatsaleaa on kuivettunut heti joulun jälkeen mutta tuo on ollut sitkeämpää tekoa. Liekö osuutta asiaan sillä, että on ihan kukkakaupasta ostettu eikä mikään markettikukka. Pitää vain muistella kastella sitä tasaisesti ympäri vuoden ja suihkutella ahkerasti, jos tuo huoneenlämpöön. Harmi kun sattui viime talvena unohdus sen kastelun kanssa, sillä se oli jo aika kookas. Yli puolet oksistakin kuivui.
      Meillä on tällä hetkellä vain asteen verran lämmintä ja tuulee sen verran, että puut heiluvat. Ei tee mieli ulkoilla tänään.
      Kiitos!

      Poista
  3. Toivottavasti kärhöjen siemenkokeilu onnistuu hyvin.
    Oletpa ihan mestarillisesti onnistunut tuon atsalean suhteen. Minulta moinen ei taatusti onnistuisi.
    Täällä meillä paistaa aurinko parhaillaan hyvin puristävästi. 😊😊🍂🍃🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ainakaan voi huonommin onnistua kuin aiemmat yritykset. Toivoisin kyllä, että edes joku siemen itäisi.
      Aika monta atsaleaa olen joutunut itsekin viskaamaan joulun jälkeen kompostiin mutta tuo yksilö on ollut kestävämpää sorttia. Kuivahtamisesta se ei tykkää lainkaan ja talvella kaipaa lisävaloa mutta kesän ajan viihtyy mainiosti muiden ruukkukukkien joukossa.
      Meillä on hyvin harmaata ja vain asteen verran lämmintä. Tuuleekin. Aurinko olisi hyvin toivottu ilmestys.

      Poista
  4. Olet todella ehtivä ja innokas, kun jaksat kärhöjenkin siemeniä kerätä. Pitääpä katsoa, olisiko Purple Dreamissa siemeniä. Ainakin niitä karvapalleroita siinä on valtavasti. Minulla taitaa vain tuo laiskuus olla päällimmäisenä, eikä ehkä pitkäjänteisyys kanna kärhöjen kasvattamiseen saakka.
    Täällä peurat ja jänikset vierailevat taas ahkerasti puutarhassa, joten verkkojen virittäminen ei ole ollut turhaa. Viime yö oli ihan kunnon pakkasyö. Auton ikkunat olivat jäässä vielä aamuyhdeksältäkin. Elän toivossa, että vielä ehtii rikkaruohoja kitkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöhommiin riittää aina inspiraatiota. Siementen keräämistä lukuun ottamatta kärhöjen kylvämisen sai tehtyä sisällä. Kerätessä vain meinasi tulla vilu, sillä pulleita siemeniä ei ihan joka karvapallosta löytynyt ja yritin vielä kaivella sellaisia, jotka olisivat kasvuston sisäosissa eivätkä siten niin sateille ja muutamille hallaöille alttiina. Itämistä odotellessa saa kyllä olla malttia reilusti mukana, sillä sitä voi joutua odottelemaan parikin vuotta.
      Jänikset liikkuvat ilmeisesti täälläkin öisin, sillä papanoita löytyy nurmikoilta. Toistaiseksi puuvartiset kasvit ovat saaneet olla rauhassa mutta pakko ne on verkottaa ennen kuin lunta sataa. Joitain perennoja oli jo typistelty mutta se ei haittaa.
      Meilläkin oli viime yönä pakkasta mutta ei kovin paljoa. Nostin kuitenkin illalla pari pelakuuta ja näteimmän muratin eteiseen. Ihan varmasti vielä ehtii kitkeä rikkaruohoja, jos vain into riittää.

      Poista
  5. Keräsin yhdestä kärhöstä siemenet talteen, voisinkin tehdä saman kokeen ja kylvää osan jo nyt ja osan vasta keväällä. Olisi kiva saada edes yksikin oma kärhön taimi. Komeasti olet saanu pidettyä atsalean hengissä ja kukkimaan. Täällä alkaa olla syystyöt tehtynä, kaikki aika on pitänyt käyttää hyväksi sateiden välissä ja ennen pimeän tuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, etten ole ainut kärhöjen siementen keräilijä. Toivottavasti edes jompi kumpi meistä onnistuu saamaan ihan ikiomia kärhöristeymiä. Minä en säästellyt siemeniä kevääseen, tosin vielä tuolta ulkoa varmasti löytyisi siemeniä.
      Atsalean kukittaminen onnistuu joka kesä helposti; sen kun vain pitää sen ulkona varjossa ja muistaa kastella. Vielä en vain ole onnistunut saamaan siihen samanlaista kukkapaljoutta kuin myytävissä atsaleoissa. Siihen varmaan vaadittaisiin vähän perehtymistä ja enemmän valoa. Minulle kuitenkin riittää se, että atsalea pysyy hengissä ja kukkii edes jollain lailla.
      Olet ollut ahkerana. Minä en tehnyt tänään yhtään mitään puutarhassa, vaikka vettä ei vaihteeksi satanutkaan. Oli vain niin hirmuisen kylmää, etten lähtenyt palelluttamaan itseäni. Ei tainnut yli kolmen asteen nousta lämpötila missään vaiheessa.

      Poista
  6. On sulla intoa nuahin erilaasiihin kasvatuskokeeluuhin. Hyvä, että joku jaksaa. Tiätenki olis kivaa saara oma kärhöristeymä :) Eihän sitä tosiaan tiärä mitä niistä siämenistä kasvaa. Ihana tua jouluatsaleean kukka. Mulla ei atsaleeat kauvaa hyvinä pysy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siementen keräämisessä ja kylvämisessä on jotain hyvin koukuttavaa. Itämisen odottelukin on ainakin tiettyyn rajaan asti hyvin jännittävää ja tietysti sitten aikanaan kukinnan odottaminen. Atsaleat rupsahtavat hyvin usein kukinnan jälkeen minullakin mutta tuo yksilö on toista maata.

      Poista
  7. Kyllä sinä kärhöjenkin siemenistä saat uudet taimet kasvatettua, niin upeasti olette kasvattaneet uusia alppiruusuja ja pionejakin...puhumattakaan perennansiemenkirjeen puuhaamisesta! Tsemppiä kokeiluihin! Täällä vielä verkot laittamatta ja vesipöntöt tyhjentämättä, saapas nähdä, yllättääkö talvi vai ehdinkö hoitaa syyspuuhat ajoissa!! Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, kuinka kärhöjen kanssa käy. Pari kertaa olen kokeillut eikä yksikään siemen ole itänyt. Kiitos kuitenkin tsempeistä! Tiedä vaikka tällä kertaa onnistuisikin. Minä sain sentää vesipöntöt vihdoin tyhjiksi ja osan verkoista paikoilleen. Kesken jäi kuitenkin minullakin syyspuuhat. Mukavaa viikkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!