torstai 24. tammikuuta 2019

Angervoista jouluruusuihin

Anni Inkalilja Love -blogista kertoi viime heinäkuussa oman puutarhansa aakkoset kahdessa postauksessa (löytyvät täältä ja täältä) ja siitä lähtien on mielessäni kytenyt ajatus tehdä postaus omista puutarha-aakkosistani. Nyt, kun ulkona paukkuu pakkanen eikä talvetettavien kasvien olotilassa ole tapahtunut mitään muutoksia, on hyvä hetki pohdiskella jonninjoutavia :)

Angervot.  Jaloangervot, valeangervot, töyhtöangervot, pensasangervot... helppoja, varmoja, näyttäviä puutarhan peruskasveja. Viitapihlaja-angervon kyllä sulkisin tästä ehdottomasti pois, siitä kasvista ei ole kuin riesaa.
Etualalla koivuangervo, taustalla punertavalehtinen jaloangervo 'Fanal'.
Biohiili. Kokeilin biohiiltä sisältävää kesäkukkamultaa viime kesänä ja totesin sen erittäin toimivaksi. Tänä vuonna hankin ehdottomasti joko valmista biohiili-multaseosta tai erikseen biohiiltä ja multaa.

Clematis. Tätä ei varmasti tarvitse sen kummemmin selitellä. Tiedätte, että kärhöt ovat heikko kohtani. Isokukkaiset loistokärhöt ovat ihanimpia, mutta pidän kyllä pienikukkaisistakin.
Loistokärhö 'Elsa Späth' kiipeää aurinkopenkissä aidan yli.
Daaliat. Upeita, näyttäviä kukkia. Viime keväänä ostin kahta erilaista daaliaa ja molemmat lähtivätkin kasvuun. Toinen kasvoi aika kituliaasti ja näivettyi kokonaan pian maahan istutuksen jälkeen. Luulen, että helle oli osasyy, mutta varmasti mukulassakin oli jotain vikaa. Onneksi toinen kasvoi ja kukki hyvin. Istutan sen kyllä ensi kesänä varjoisampaan kohtaan, ettei tarvitse olla jatkuvasti kastelemassa ja varjostamassa sitä.
Daalia Wittem sai lilaa häivähdystä terälehtiinsä vasta syksymmällä säiden viilennyttyä. Tällaisena puhtaanvalkeana se oli tosin helpompi yhdistellä
 muiden kukkien kanssa kimppuihin.
Elina-pioni. Olisin voinut laittaa tähän myös 'Elsa Späth' -loistokärhön, mutta päädyin nyt tähän perintökasviin. Pitkä historia (lue täältä) tuo aina lisäsäväyksen kasviin ja 'Elinalla' on historian lisäksi paljon hyviä puolia: kukat ovat kauniin väriset, kasvi on terve ja tanakkavartinen eivätkä isohkot, puolikerrannaiset kukat tarvitse tukemista.
'Elinan' historia ulottuu ainakin 1950-luvulle.
FinE -taimet. Lyhenne tulee sanoista Finnish Elite. Tällä tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastokestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. Taimet on myös kasvatettu suomalaisissa taimistoissa.

Geranium eli kurjenpolvet. Nämäkin kuuluvat puutarhan peruskasveihin tai ainakin niiden pitäisi olla helppoja ja varmoja kasveja. Viime kesänä puutarhani kurjenpolvilajikkeiden määrä nelinkertaistui. Sen kyllä opin, että jos haluaa jotain tietyn näköistä kasvia, pitää se ostaa kukkivana.
Tämän piti olla 'Biokovo', mutta ehkä se onkin 'Cambridge'. Nätti on tämäkin, mutta kauniimpi olisi ollut...
... lappusessa näkyvä 'Biokovo', jollaisena sen ostin.
Hiljaisuus. Tiedättehän sen maagisen tunnelman, joka vallitsee joskus erityisesti iltaisin tai ennen sadetta? On aivan tyyntä eikä kuulu edes linnunlaulua, itikoiden ininästä puhumattakaan.
Helteisen heinäkuun iltana. Sen muistan, että itikoita ei pitkään jatkuneen kuivuuden takia liiemmin ollut, mutta linnut tuskin ihan hiljaa olivat.
Itikat. Ne nyt sattuvat kuulumaan kesään ja puutarhaan vaikka joutaisivat kuolla sukupuuttoon.

Jouluruusut. Kevään ja alkukesän sulostuttajat. Jos jossain törmään punaiseen jouluruusuun, ostan kyllä sen saman tien. Kerrannainen olisi vielä hienompi, mutta en usko, että sitä täältä päin löydän.
Vaaleajouluruusu kukki viime keväänä ennätyksellisen paljon. Kuinkahan tänä vuonna käy?
Aakkosia on niin paljon, että päätin jakaa ne kolmeen eri postaukseen. Yksi syy jakamiseen on myös se, että jatko on vielä pikkuisen mietintämyssyssä. Joku teistäkin on varmaan tehnyt samantapaisen postauksen. Olisi mukava käydä lukemassa niitä, joten voisitteko laittaa vaikka kommentteihin maininnan tai jopa linkin puutarha-aakkosiinne?

Kauniita pakkaspäiviä!

23 kommenttia:

  1. Ihanan kesääsiä kuvia! Voi jestas, ku tua 'Elsa' on komia. Ja jouluruusuki mahtavas kukas. Eiköhän se talavehri. Lunta on ainaki suajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Elsa' ei ole syyttä tämän hetken lempikärhöni :) Varmasti jouluruusu talvehtii, sillä tämä talvi on sen kolmas ulkona. Lähinnä mietin vain sitä, jaksaako se tänä vuonna kukkia yhtä hyvin kuin viime keväänä.

      Poista
  2. Beautiful flowers, I especially loved the peony, it is wonderful.
    Great photos.
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! The peony has a long history; my great grandmother got it in 1950's. Then it was in my grandmother's garden, then my mother's. Now a piece of it is here in my garden.

      Poista
  3. Angervoja on siunaantunut meille; punapajuangervo, norjanangervo, verhoangervo loistoangervo, mökinangervo, isotöyhtöangervo ja oli meillä viitapihlaja-angervokin, se oli lopulta todellinen riesa ja oli työn takana päästä siitä eroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Angervot eivät ole suotta puutarhan suosittuja peruskasveja. Meillä on viitapihlaja-angervon hävittäminen vasta työn alla.

      Poista
  4. Kiva postaus ja ehkä minäkin jonain vuonna voisin tehdä tällaisen postauksen. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tee vain samanlainen postaus, tätä oli kiva mietiskellä talven ajankuluksi :)

      Poista
  5. Tosi mukavaa luettavaa! Tuo pioni on oikea aarre, joka on kulkenut suvun naisten hoivassa vuosikymmenet. Wow!

    Upea on myös Elsa Späth. Sekin puuttuu minulta. Kärhöt ovat ruusujen ohella minun lempikasveja puutarhassa. Yhdessäkin ne ovat näyttäviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Elinan' historiaa olisi mukava tietää pidemmällekin. Se on todennäköisesti ollut iso puska silloin, kun isomummoni sai siitä jakopalan; eihän kukaan pientä pionia lähde palasiksi pistämään. Mistä se on alun perin peräisin, onko sille olemassa lajikenimeä vai onko se siemenestä itsekseen kylväytynyt? Monta kysymystä, joihin ei varmaan koskaan saa vastauksia. Kärhöt ja ruusut sopivat kieltämättä hienosti yhteen. Ne viihtyvätkin hyvin samanlaisissa oloissa.

      Poista
  6. Kiva idea kasvien esittelyyn. Kukkasi ovat kauniita, pionit ovat upeita, samoin kärhöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevättouhuja odotellessa on pakko keksiä jotain ajankulua :)

      Poista
  7. Aivan ihana kärhö tuo 'Elsa Späth'. Mikä upea sininen kukka sillä onkaan.
    Kasvit joilla on takanaan pitkä historia ovat aina mielenkiintoisia ja vaalimisen arvoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Elsa Späth' on yksi upeimmista kärhöistä jonka tiedän. Jos joku kasvi on kulkenut esim. suvussa pitkään, sillä on hyvin usein säilyttämisen arvoisia ominaisuuksia. Kukapa haluaisi vaalia kasvia, jolla ei ole kauneusarvoa tai joka vaatii jatkuvaa huolenpitoa menestyäkseen?

      Poista
  8. Olen anopiltani saanut useampiakin perennoja ja pensaita, joista on tullut itselle rakkaita. Toki olen saanut itse valita mieleiseni kasvit, mutta niitä ei raski heittää pois. Ei edes sitä pihlaja-angervoa, jonka kanssa on joskus vähän sukset ristissä.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten totta, että tutulta saatuja kasveja ei raskisi hävittää. Ja mitä läheisempi ihminen, sitä vaikeampaa siitä tulee! Pihlaja-angervohan on komea pensas ja senkin kanssa varmasti pärjää... jos sen istuttaa pohjasta umpeen valettuun betonirenkaaseen :D

      Poista
  9. Ovathan ne hyviä kaikki tällaiset juttuideat näin talvikautena, kun puutarhatöistä voi vain haaveilla! Juuri nyt ei ole aikomusta aakkosjuttua tehdä, mutta mistä sitä tietää mitä tulevaisuudessa kirjoittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan vuodesta on juttuideat todellakin vähissä. Pistä ajatus korvan taakse :)

      Poista
  10. Voisin allekirjoittaa noista useamman aakkosen. Angervot, daaliat, kurjenpolvet.. Kiva nähdä, mitä on jatko-osassa tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle kasville on syynsä, miksi niitä suositaan puutarhoissa. Seuraavassa osassa ei ehkä mitään kovin yllätyksellistä ole tulossa, viimeisen kanssa en tiedä vielä itsekään, mitä keksisin muutamaan kirjaimeen :D

      Poista
  11. Kauniit kuvat oot laittanu. Tuo pihlajaangervo on kyllä riesa. Siementaimia muatilalla suap nyhtee ympäri pihhoo! Jouluruususi on muhkea pehko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä ei pihlaja-angervo tietääkseni ole vielä siementaimia innostunut tekemään, mutta juurivesoja löytyy monen metrin päästä. Eivät kyllä kovin runsaasti kukikaan, kun joutuvat kuusten alla pärjäämään. Kaikenlaisia kasveja sitä onkin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!