torstai 9. elokuuta 2018

Ruuhka-aika elokuun kukkijoissa

Tänä kesänä meillä on riittänyt kimalaisia. Ne ovat lystikkäitä puuhatessaan kukissa säällä kuin säällä. Erityisesti kääpiöauringonkukat ovat olleet niiden mieleen, mutta vilskettä on riittänyt myös koreatörmäkukissa, mustilanhortensiassa ja syysleimuissa.
Sopu sijaa antaa myös ötökkämaailmassa.
Edellisen kuvan taustalla näkyvästä nupusta aukeaa näin hauskan näköinen kukka.
Nokkosperhonen koreatörmäkukalla. Kylvöpussin kuvassa nämä olivat liiloja, mutta kaikki ovat paljastuneet hempeän vaaleanpunaisiksi. Söpöjä yhdessä leijonankitojen kanssa.
Kimalainen ja mehiläinen (?) tulivat nokkosperhosen seuraksi  koreatörmäkukille. 
Päivän pakollinen kärhökuva. Kirjokiurunkukka on itsekseen kylväytynyt  tiukukärhö 'Arabellan' kaveriksi. Kiurunkukassa käy ainakin kukkakärpäsiä, mutta niitä ei juuri nyt sattunut kuvaan.
Mustilanhortensiassa riittää syötävää.
Myös nokkosperhonen on säännöllinen vieras mustilanhortensialla.
Kimalainen syysleimulla. Amiraalin olen nähnyt myös muutaman kerran syysleimun kukilla, mutta sitä en ole saanut kuvattua kertaakaan.
Jaloangervoissakin näkyy silloin tällöin pörriäisiä. Rantakukat ovat takapihan pörriäismagneetti. Kivikkorinteessä paras pörriäishoukutin on ollut nukkapähkämö, jonka viimeisetkin kukat on tarkkaan tutkittava. Ötökät rakastavat myös maksaruohoa ja oreganoa.
Jaloangervo 'Cattleya' ja kimalainen. Kukkakärpäset ja kovakuoriaiset viihtyvät myös jaloangervoissa.
Kimalainen rantakukalla.
Rantakukka koko komeudessaan. Kukinta on vasta alkanut kunnolla. Juuri sopivasti, sillä taustalla näkyvät kuunliljat ovat jo lopettelemassa.
Suursuosikin viimeisetkin kuihtuvat kukat on käytävä tarkistamassa.
Kimalaisetkin pitävät mansikoista ja kermavaahdosta (maksaruoho 'Strawberries and Cream')
Oregano on ollut aiempina vuosina erityisesti perhosten suosiossa, mutta tänä vuonna siinä on näkynyt enimmäkseen kimalaisia ja kukkakärpäsiä.
Punaväriminttu on selkeästi mehiläisten suosiossa. Laskin yhdestä puskasta kymmenisen mehiläistä. Mihinkähän ne menevät sitten, kun väriminttu on lakastunut? Valokuvia niistä oli mahdottoman hankala ottaa, mutta video näytti onnistuvan paremmin. Aikamoista taituruutta vaatii värimintun kukista meden hakeminen. Välillä menee pieleen ötökkämaailmassakin, kuten videon kohdassa 0.15 näkyy ;)


Keräsimme esikoisen kanssa auringonkukan kuihtuneita kukintoja talteen talvilintujen iloksi. Yhdellä keräyskerralla saimme ihan mukavan saaliin kolmesta kääpiöauringonkukasta.
Olisikohan siemenet parempi rapsutella irti ja tarjoilla lintulaudalta vai ripustaa kukinnot puun oksaan roikkumaan?
Leppoisaa loppuviikkoa!

12 kommenttia:

  1. Aah, miten suloisen värisiä koreantörmäkukkia! Nyt on pihallasi kyllä herkuttelijoiden markkinat! Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat todella suloisia ja sopivat paljon paremmin vaaleanpunavoittoisiin leijonankitoihin kuin liilat olisivat sopineet. Kiitos, sinulle myös kivaa viikonloppua!

      Poista
  2. Meillä on näkynyt päiväperhosia tosi vähän, yhtään nokkosperhosta en ole nähnyt, neitoperhosia muutaman. Sen sijaan tänään näin useamman gammayökkösen herkuttelemassa piparmintun kukilla, ja löytyi niitä kasvihuoneestakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täälläkään päiväperhosia juuri näy. Tänään laskin kaksi nokkosperhosta, yhden niitä valkoisia (kaali-, lanttu-, mikälie), amiraalin ja ohdakeperhosen. Neitoperhonen pyöri monena päivänä, muttei tänään. Gammayökkösiä oli 10-15 vielä muutama päivä sitten, mutta nyt ei näy kuin joku yksittäinen silloin tällöin. Viime kesän kylmyys ja märkyys varmaan estivät perhosten lisääntymisen ja ovat siksi tänä kesänä niin vähälukuisia. Muuta syytä en keksi. Mutta ensi vuonna niitä on varmasti paljon enemmän, sillä tämän kesän jos minkä luulisi olevan perhosten mieleen.

      Poista
  3. These flowers are amazing. It is incredible that you were able to capture the bees on these flowers. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts. Great pictures!

    World of Animals

    VastaaPoista
  4. Tänä kesänä kaikenlaisia lentäviä pörriäisiä on ollut runsain mitoin. Myös leppäkerttuja olen nähnyt enemmän, kuin vuosiin. Sen sijaan perhoset loistavat poissaolollaan. Usein ne ilmestyvätkin elokuun puolivälin jälkeen, jolloin esimerkiksi purppurapunalatvat kukkivat. Nyt nuo purppurapunalatvat ovat minimaalisen kokoisia ja kukkivat melko huonosti. Yhden ritariperhosen sentään näin muutama päivä sitten. Sen sijaan gammayökkösiä on runsaasti. Niille kelpaa laskeutumispaikaksi liljat ja värimintut ja ihan kaikki kukat. Ampiaisia on myös valtavasti. Pihalla ei ole kiva ruokailla, kun koko ajan pitää varoa, ettei haukkaa ruoan mukana ampiaisia. Vaan kiva noiden pörriäisten touhuja on seurata.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ritariperhonen onkin komea ilmestys. Täältä gammayökköset hävisivät yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Muutama yksittäinen vielä lentelee. Leppäkerttuja en ole nähnyt kuin muutamia, vaikka kirvoja olisi ollut suuret määrät syötäväksi. Kiitos, sinullekin oikein mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Ihanat auringonkukat ja muutkin. Meilläkin on kimalaisia paljon, ampiisista ei riesoo oo, minne lie muuttaneet. Muatilalla käytiin puonneet omenat kerreemässä ja niissä ol runsaasti ampiisii, mäntiin uamulla aikaseen niin olivat vielä 'kohmeessa'. Päiväperhosia on nyt näkyny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Auringonkukat yllättivät vaivattomuudellaan ja kukkimisinnollaan. Ensi vuonna laitan niitä varmasti uudelleen. Teidän ampiaiset ovat varmasti muuttaneet sinne tilan omena-apajille. Kannattaakin kerätä omenat viileällä säällä, niin ei äkäiset ruokavieraat ala ärhennellä. Edelleen elättelen toivoa, että vaeltavia päiväperhosia eksyisi vielä tännekin runsain joukoin.

      Poista
  6. Todella kauniita kukkia. Auringonkukkia en ole vuosiin kylvänyt, mutta ehkäpä voisi taas kokeilla ensi vuonna. On sen verran kauniita kuvia niistä tänä alkaneena syksynä näkynyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle tämä oli ensimmäinen auringonkukkakokeilu. Näitä kääpiöauringonkukkia voin suositella: pärjäsivät kastelematta tämän kesän helteissä, kukkivat runsaasti ja kukat olivat vieläpä katselukorkeudella. Meillä molempien lasten melkein lempipihapuuhaa on tuijottaa niissä pyöriviä kimalaisia ja esikoisesta oli hauskaa kerätä kukkineita kukintoja lintuja varten.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!