lauantai 11. elokuuta 2018

Esittelyssä 'Jan Pawel II'

Muistatteko vielä postauksen lempikukastani, 'Elsa Späth' -loistokärhöstä? Salapoliisintyö sen historian selvittämisessä oli niin mukavaa, että päätin etsiä tietoa myös muista kärhöistäni. 'Jan Pawel II' kukkii nyt niin kauniisti, että aloitan siitä.
'Jan Pawel II' kukkii korkeuksissa. Häntä joutuu ihastelemaan alhaalta käsin...
... paitsi jos kiipeää keittiöjakkaralle.
'Jan Pawel II' on jalostettu n.1980 Puolassa, Varsovassa. Sen jalostaja on veli Stefan Franczak (1917-2009). Kärhö on nimetty vuonna 2005 kuolleen paavin mukaan. Se on rekisteröity puolalaisella nimellä, mutta britit käyttävät nimeä 'John Paul II'. Brittiläinen, kärhöihin erikoistuneen taimiston pitäjä, Jim Fisk esitteli kärhön Iso-Britanniassa vuonna 1982.
Kun seisoo jakkaralla ja nostaa kameran korkealle, voi hetken päästä ihastella tätä kaunotarta tietokoneen näytöltä.
'Jan Pawel II' on levittänyt versonsa kaaren molempiin laitoihin. Tämä kukkapilvi on kasvimaan puolella.
Kärhöstä ei tämän kummempaa tietoa herunut, mutta sen jalostajalla onkin mielenkiintoinen historia. Veli Stefan huolehti alunperin erään jesuiittaluostarin hedelmä- ja vihannestarhasta, mutta sitten luostarin johto päätti muuttaa alueen julkiseksi koristetarhaksi ja tämä tehtävä lankesi hänelle. Veli Stefan rakensi puutarhan, jossa oli yli 900 lajiketta, pääasiassa kärhöjä, iiriksiä ja päivänliljoja.
Juuri avautumassa oleva nuppukin on kaunis. Se antaa lupauksen vaaleanpunaisesta kukasta.
Kukan avautuessa vaaleanpunainen alkaa vaihtua valkoiseksi. Alapuolelle jäävät kuitenkin vielä kauniin roosat raidat.
Tässä vaiheessa kukka on vielä hieman vaaleanpunertava sisältäkin.
Puutarhan myötä hän alkoi kokeilla kärhöjen kasvatusta omien kasviensa siemenistä, minkä seurauksena syntyi lopulta 67 kärhölajiketta. Hän nimesi niitä kirkon ja Puolan historian mukaan. Veli Stefan tunnettiin myös iiristen ja päivänliljojen jalostajana. Vuonna 2003 luostarin johto päätti ottaa puutarhan muuhun käyttöön ja tuhota veli Stefanin jalostusohjelman. Kärhöpiirit ympäri maailman esittivät voimakasta paheksuntaa ja niinpä päätös peruttiin, kun huomattiin, miten veli Stefanin työtä kunnioitettiin kansainvälisesti. Tässä lyhykäisesti miehestä hienon kärhön takana.
Täysin avoin kukka on melkein puhtaan valkea. Kaunis, arviolta noin 15-senttiä halkaisijaltaan.
Tiedot olen löytänyt Clematis on the Web -sivustolta. Sieltä löytyy myös tietoa alkupuolella mainitsemastani Jim Fiskistä, joka oli veli Stefanin ohella arvostettu mies kärhöpiireissä.
Yhteen kukaan oli eksynyt suloinen suunnitteluvirhe.
Ihana kärhö, eikö vain? Rentouttavaa lauantai-iltaa!

14 kommenttia:

  1. Kaunis kärhö, tosiaan! Punertavat raidat ja lähes valkoinen lopputulos on hieno erikoisuus. Joudut kiipeilemään nähdäksesi koko komeuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitinkin, että yrittäisin ensi vuonna ohjata osan versoista vaikka mutkittelemaan alempana, että edes osa kukista tulisi katselukorkeudelle. Tai sitten pitää rakentaa vähän tukevammat tikkaat, että pääsee katselemaan kaaren päälle. Epätasaisen maaston ja keittiöjakkaran yhdistelmässä oli vähän turhan paljon epävarmuustekijöitä, että olisi voinut nauttia kärhön ihastelusta :D

      Poista
  2. Kaunis kärhö jolla on mielenkiintoinen historia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Uteliaisuus herää vain enemmän, kun etsii tietoa. Kohta pitää selvittää jokaisen puutarhassani kasvavan kasvin historiaa :D

      Poista
  3. Kaunis, herkkä kärhö. Mielenkiintoista lukea lajikejalostuksen historiasta. Erilaisia tarinoita ja kohtaloita. Onneksi veli Stefanin jalostusohjelman tuloksia ei täysin tuhottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historia on kiinnostavaa, varsinkin kasveihin liittyvä. Ja onhan se nyt paljon mukavampaa tietää kasvista muutakin kuin se, että se olen ostanut sen vuonna x taimistolta y. Yritin etsiä, olisiko luostarin puutarha edelleen olemassa, mutta sitä tietoa en löytänyt.

      Poista
  4. Kärhö on kaunis ja hieno on siihen liittyvä tarinakin. Tällaiset tarinat antavat kasveille oman mausteensa ja lisäävät niihin kohdistuvaa kiinnostusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit :) Itsellekin on mukavampi tietää jotain muutakin kasvin alkuperästä kuin se, mistä on sen itse ostanut.

      Poista
  5. Ihana kärhö tosiaan. Uskomattoman hienoa työtä on monet tehneet uusien kasvien eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, että taimimyymälän pöydällä nököttävän kasvin eteen on voitu tehdä vuosikausien jalostustyötä ja kasvatuskokeita. Ei niitä jatkopaikan ansaitsevia kasvikunottaria ihan summamutikassa tehtailla. Kutkuttavaa ajatella, mitä muiden kärhöjeni historiasta löytyykään :)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kaunis on ja kiva, kun se kukkii muitä kärhöjäni myöhempään. Muut ovatkin jo lopettelemassa ja tämä on vasta parhaimmillaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!