|
Pieni, vaan ei ruma ankanpoikanen... |
Kärhöesittelyt jatkuvat loistokärhö 'Piilulla', jonka toinen nimi on 'Little Duckling'. 'Piilu' on jalostettu Virossa 1984 ja nimetty vuonna 1988. Sen jalostaja on Uno Kivistik (1938-1998), jonka nimi on varmasti tuttu kaikille kärhöihin hullaantuneille.
|
'Piilu' kukkii runsaasti. |
|
Kukat avautuvat hieman tummempina ja vaalenevat kukinnan edetessä. |
Uno innostui toden teolla kärhöistä 1974 ja jalosti vaimonsa avustamana lähes 150 kärhölajiketta vuosien 1979 ja 1996 välillä. Tai oikeammin: he kasvattivat yli 6000 kärhöä, joista kokivat nimeämisen arvoisiksi 150. Ei ole helppoa ja mutkatonta kasvinjalostus! Nykyisin Uno Kivistikin taimistoa jatkaa hänen poikansa Taavi.
|
Hellekesänä, kuten tänä vuonna kontrasti terälehtien reunojen ja keskiosan raidan kanssa on suurempi kuin sadekesänä. |
|
Mutta vaikka kuinka hellettä olisi, ei terälehtiin silti tule puhtaan valkoisia reunoja. |
|
Helteinen ja aurinkoinen sää saa myös tummemman raidan vaalenemaan kukinnan edetessä. |
Uno Kivistik oli erityisen kiinnostunut jalostamaan aikaisin kukkivia kärhöjä, jotka selviäisivät Viron ankarista talvista ja kukoistaisivat suhteellisen lyhyen kesän aikana. 'Piilu' kuuluu myös tähän joukkoon aloittaen kukintansa täällä IV-vyöhykkeellä heinäkuun lopulla.
|
Avautuvassa nupussa on jotain todella hellyttävää. |
|
Samoin kuin avonaisen kukan kevyesti röyhelöisissä reunoissa. |
'Piilun' vanhemmat ovat 'Hagley Hybrid' ja
'Makhrovyi'. 'Piilu' voi tehdä myös kerrannaisia kukkia, mutta itse en ole koskaan päässyt näkemään muita kuin yksinkertaisia. Jonkun kärhön olen nähnyt tekevän kerrannaisia kukkia edellisen vuoden versoihin ja yksinkertaisia saman kesän kasvuun. Ehkä 'Piilu' tekee samoin. Kaunis hän on näinkin, eikö vain?
|
Niin kaunis... |
Nämäkin tiedot olen löytänyt
Clematis on the Web -sivustolta. Lisää kärhötarinoita on luvassa...
Aurinkoista päivää!
On kyllä ihanan värinen!
VastaaPoistaKiva kun laitoit uuden blogini sivupalkkiisi :)
Laitan sinne ne, mitä seuraan :) Muistan käyneeni tässä jokin aika sitten blogissasi, mutta silloin katselu keskeytyi jostakin syystä (syypää oli todennäköisesti lasten tappelu...) enkä enää myöhemmin muistanut asiaa ollenkaan. Kiva kun tulit takaisin :) 'Piilu' on kaunis... tai oikeastaan kaikki kärhöt ovat!
PoistaKaunis on! Minulla ei ole kärhöjä, kun olen jotenkin mieltänyt ne sellaisiksi etteivät menesty hyvin näin pohjoisessa. No, kerran istutin mantsuriankärhön, muttei häntä enää talven jälkeen näkynyt.
VastaaPoistaAinakin täällä IV-vyöhykkeellä menestyvät hyvin ilman talvisuojaustakin. Täällä on kyllä yleensä niin hyvin lunta, ettei talvikaan ole välttämättä niin ankara kuin esim. rannikkoseudulla. Pitää vain valita aikaisin kukkivia lajikkeita, niin ehtii nauttia kukinnastakin. Ja pienet taimet kannattaa talvettaa ruukussa ensimmäisen talven yli, jotta tekevät kunnon juuriston. Kannattaa kokeilla mantsuriankärhöä vielä uudelleen, jos hänen kohdalleen sattui vain poikkeuksellisen ankara talvi ja siksi hävisi.
PoistaPiilu on todellinen kaunotar, se kasvaa meilläkin. Olen Kivistikiltä monet kärhöt tilannut ja juurikin noita talvenkestäviä. Valikoima heillä on upea ja laatu taattu. Taavin kanssa viime lauantaina juteltiinkin niin rypäleistä kuin kärhöistäkin, mielenkiintoinen aihe keskustella. Mulla Piilu nukkui pari kesää maan alla, mutta sitten jaksoi nousta taas kasvuun.
VastaaPoistaKivistikillä on minun tietääkseni hyvä maine. Itse en ole vielä koskaan tilannut heiltä mitään, mutta sivuja on tullut katseltua monet kerrat. Ehkä joskus sorrun... :D
PoistaTosi kaunis, haaveilen kärhöistä, mutta... Olen aina ajatellut kuten Gitta, ei näin pohjoisessa. Mantsurian kärhö on hyvin hengissä ainakin toistaiseksi. Ensimmäinen kokeilu epäonnistui, mutta nyt on kasvanut. Muut kärhökokeilut eivät.
VastaaPoistaLoistokärhöt täytyy istuttaa todella syvälle ja mielellään kohopenkkiin, niin sitten pärjäävät. Ja kuten Gitalle vastasin, niin valita aikainen lajike. Jos uskoo niitä vyöhykesuosituksia, mitä melkein kaikissa kärhöissä on, eli I-II (III), niin eipä jää paljon valinnanvaraa. Itse en katso kärhöostoksilla enää muuta kuin kukinta-aikaa ja sen, että kukkiiko kärhö saman vai edellisen vuoden versoilla. Näistä siis valitaan saman vuoden versoilla kukkiva, sillä edellisvuotiset versot yleensä paleltuvat talven aikana maan rajasta. Kestäviä lajikkeita ovat esim. 'Elsa Späth', 'Piilu', 'Rouge Cardinal', 'Ville de Lyon' ja 'Jackmanii'.
PoistaPiilu oli täällä oikullinen kaunotar, joka piti toisinaan välivuosia kasvussaan. Pitäisi varmaan kokeilla paremmassa paikkaa. Kaikki isokukkaiset kärhöt menetin tappotalveen 2015/2016, mutta viime kesänä istutin taas uudet. Nyt taas kärhöt kukkivat iloisesti - sitä olinkin kaivannut suuresti!
VastaaPoistaEn tiedä miten paljon paikka vaikuttaa siihen, pitääkö kärhö välivuosia vai nouseeko iloisesti joka vuosi. Sillä voi ollakin vaikutusta. Harmi, kun ei etukäteen tiedä millainen talvi on tulossa. Tietäisi sitten vaikka suojata kunnolla valittuja yksilöitä. Onneksi minulla ei ollut vielä silloin yhtään kärhöä maassa, vaan kaikki olivat kellarissa juuri sen talven. Uskon, että kaipasit kärhöjen kukintaa, niin kaipaisin minäkin, jos ne kaikki päättäisivät heittää henkensä.
PoistaMinä laitoin Piilun huonoon paikkaan ja siirron jälkeen se taisi kuolla. Enkä edes muista tarkkaan, minne sen siirsin. Ehkä pitää uusi hommata.
VastaaPoistaTai sitten se vielä joskus yllättää sinut. Näiden kohdalla ei koskaan tiedä, miten käy.
PoistaTappotalavi vei multa Piilun. Niinku monta muutaki. Mutta, osa on palannu tänä kesänä. Onneksi :)
VastaaPoistaHienoa, että edes joku selvisi siitä talvesta. Onneksi minun kärhöni olivat silloin vielä kellarissa. Oli muutenkin tuskallista katsella viikkotolkulla hirmupakkasia ja lumetonta maata ja siinä jos olisi pitänyt vielä kärhöjen puolesta pelätä... Toivottavasti sellaisia talvia ei enää nähdä.
PoistaOn se kaunis! Kärhöjä ei taida olla koskaan liikaa!
VastaaPoistaEi niitä ole. Aina mahtuu yksi lisää... ja vielä yksi... ja...
PoistaMeidän Piilu oli ja kukoisti pari kesää, mutta ei ole enää näkynyt! Ihanasti kukkii siellä ja voi hyvin!
VastaaPoistaNo voi surku! Jospa se vain viettää välivuotta. Minulla vielä toistaiseksi voi 'Piilu' hyvin.
PoistaMeillä ei vielä kärhöjä olekaan, mutta olen tässä katsellut paikkoja vähän sillä silmällä, että jospa ensi kesänä jo olisi... Meinasin jo ostaa yhden kärhön alennusmyynnistä pari päivää sitten, mutta jäin epäröimään, onkohan jo liian myöhäistä istuttaa kärhö maahan. Meillä kun on vähän huonot olosuhteet ruukussa talvettamiseen.
VastaaPoistaKauniisti kukkii sinun kärhösi <3
Kiitos! Tänä vuonna kaikki kärhöni kukkivat hyvin ikäänsä ja kokoonsa nähden. Riippuu kasvuvyöhykkeestä ja paikan pienilmastosta, voiko vielä istuttaa kärhöjä. Minä en enää näin myöhään kärhöjä maahan istuta, mutta pari vyöhykettä etelämpänä varmaan vielä voi. Syksyt ja talvetkin ovat erilaisia. Jos löydät todella halvalla hyvän taimen, niin kannattaahan se riski ottaa. Laittaa vaikka sitten jotain talvisuojausta, jos näyttää siltä että tulee pakkaset aikaisin lumettomaan maahan. Myöhäinenkin syysistutus voi onnistua, jos on tuuria matkassa säiden suhteen.
PoistaKyllä Piilu on kaunis. Muistuttaa kovasti yhtä ostamaani kärhöä, joka myyntikuvan mukaan piti olla tasaisen vaaleanpunainen. Olisikohan mennyt kaupassa laput sekaisin?
VastaaPoistaKärhöissäkin on usein nimisekaannuksia ja minäkin luulen, että juuri kaupassa joko asiakkaat tai myyjät laittavat irronneet laput vahingossa vääriin kasveihin. Mistäpä niitä erottaisi, jos eivät ole kukassa.
Poista