lauantai 9. helmikuuta 2019

Kun inspiraatio iskee...

... niin se sitten iskee voimalla. Tiedättehän sen tilanteen, että yhden asian muutoksesta tulee idea seuraavaan ja sitä seuraavaan ja...? Minulle kävi nyt juuri niin. Olen pyöritellyt talven mittaan silloin tällöin mielessäni sivupihan muutosta.
Komeasinikuunlilja 'Elegans'
Ensi kesänä valmistuvalta patiolta on nyt lievästi sanottuna tylsät näkymät suoraan kunnan ryteikköiseen metsään ja koiranputkea kasvavaan heinikkoon, vaikka onhan siinä luumupuu ja kolme puistosyreeniä jo kasvamassa näkösuojaksi. Lasten leikkipaikan vieressä olevan Pisara-penkin ja kasvimaan välissä ei sitten olekaan mitään muuta katsottavaa kuin rikkaruohoinen ja sammaleinen nurmikko. Puutarhajätteelle on tarkoitus tehdä pari kompostikehikkoa kasvimaan takareunaan ja nehän ne vasta kauniita ovatkin patiolta katsella!
Kesällä 2016. Näkymä on edelleen sama, vaikka heinikon reunassa olevat kolme syreeniä ovat kasvaneet metrin verran korkeammiksi ja kuvan oikeasta laidasta on kaadettu muovipussilla merkitty laho koivu sekä sen juurella oleva pihlaja. Kuvan vasemmassa laidassa näkyisi nyt pikkuisen pisara-penkkiä ja oikeassa laidassa vähän kasvimaata.
Olen myös pohtinut, mitä tekisin takapihan metsänreunapenkille. Toinen siellä olevista alppiruusuista ei oikein tunnu viihtyvän. Ehkä paikka on kuitenkin liian aurinkoinen ja kuiva sille. Muutenkin penkki on kaivannut jotain muutosta ja selkeämpää ideaa. Puutarhalehtiä ja -kirjoja selatessani löysin seuraavan kuvan, josta ajatusten lumipallo lähti vyörymään.
Tässä kuvassa jokin sai ajatukset laukkaamaan. Kuva on kirjasta Kukoistava puutarha (Gummerus, 2008).
En tiedä, mistä ajatus tuli, mutta keksin, että sivupihallahan maa on selvästi kosteampaa ja suoraa auringonpaistetta sinne tulee vasta illalla. Alppiruusun lajike on 'Mikkeli', eli siitä tulee aika kookas vanhemmiten. Sen kun sijoittelee oikein, sen pitäisi peittää näkymä ruokaryhmästä puutarhakomposteille. Alppiruusun ympärille ja syreenien eteen voisi laittaa ison ryhmän erilaisia jaloangervoja ja kuunliljoja ja täyttää niiden välit sipulikukilla. Syreenejä olen leikannut alusta lähtien kasvamaan puumaisiksi, jotta ne eivät veisi alaosistaan hirveästi tilaa. Siispä melko lähelle niitä voi istuttaa perennoja, kunhan rajaa uuden istutusalueen juurimatolla, ettei syreenien juuristo vie voimaa muilta.

Koska lasten puuvärit olivat sopivasti käden ulottuvilla, lapset nukkumassa ja isäntä töissä, päätin pitkästä aikaa piirtää visiotani paperille. Mittakaava saattaa olla mitä sattuu, sillä yhtään kuvaa patiolle tulevan ruokaryhmän kohdalta meillä ei ole. Piirrosta piti myös täydentää Paintilla, jotta kuvasta saisi paremmin selvää ja mm. valkoisetkin kasvit erottuisivat hyvin.
Puuväreillä ja Paintilla hahmoteltu kuva visiostani. Tämä kuva on siis visio muutaman vuoden päähän, kun puut ja pensaat ovat vähän kasvaneet.
Ja tietysti hahmotelma piti piirtää syksyllä otettuun ilmakuvaankin. Siitä näkee selkeämmin, miten kaikki sijoittuvat. Mustat neliöt kasvimaan takareunassa ovat ne rakennettavat kompostikehikot. Patiolla oleva ruokaryhmä on ehkä juuri ja juuri tunnistettavissa. Kompostien edessä iso vihreä kuusikulmio on se siirrettävä alppiruusu. Sen molemmin puolin istutusalueen takaosassa olisi korkeampaa jaloangervoa. Violetin ympyrän lajikkeeksi ajattelin takapihalla olevaa 'Amethystiä' ja valkean 'Weisse Gloriaa'. Vaaleanpunaiset pyörylät alppiruusun edessä ovat hempeän sävyistä japaninjaloangervoa, jota siirsin kasvimaan viereen jo viime kesänä (lajike ehkä 'Peach Blossom'). Liilat soikiot voisivat olla 'Gold Standard' -kuunliljaa ja niiden oikealla puolella oleva valkoinen soikio 'Elegans'-komeasinikuunliljaa. Niitäkin saan itseltäni.
Keltaiset viivat ovat vielä ajatushautomossa, oranssit viivat suunniteltu istutusalueen raja ja ruskeat viivat polun reunat. Pienet vihreät kuusikulmiot ovat pensasmustikoita, joista yksi pitää siirtää uuden polun tieltä. Aiemmassa piirroskuvassa näkyvä syyshortensia tulisi kolmiopenkin kärkeen.
Myös jaloangervo 'Amethyst' viihtyisi ehkä paremmin sivupihalla kuin metsänreuna-penkissä.
Äitini 'Weisse Gloria' -ryhmä näytti tältä kesällä 2010. Kuulemma näistä saisi jokusen jakopalankin jo otettua.
Uuden alueen kaareva linja ei oikein käy kärhökaari-penkin nykyiseen suorakaiteen malliseen muotoon, joten mitäpäs sitä muutakaan sitten tekisi kuin muokkaisi kärhökaaren uuteen alueeseen sopivaksi! Kovin paljoa sitä ei voi laajentaa, sillä patioalueen ja kärhökaaren välistä pitää sopia peruuttamaan traktorilla halkokuorma lähemmäs liiteriä, mutta kyllä pienen pyöristyksen voi aina tehdä. Tästähän sitten seuraa se, että kaariportin toistakin puolta pitää muotoilla uuteen linjaan sopivaksi. Ja mitenkäs se aivan kuin luonnostaan kaareutuisi aika luontevasti autotallin seinustalta etupihaa kohti...? Ilmakuvassa ne keltaiset viivat olivat nyt tätä pohdintaa.
Supersöpö hempukka, eli japaninjaloangervo 'Peach Blossom' (?)
'Gold Standard' -kuuniljoja pitää jakaa ja siirtää keväällä, jotta alppiruusu ja jouluruusu sopivat kasvamaan. Näistä saankin muhkeat alut sivupihalle.
Sivupihan pahin ongelma on nyt ratkaistu. Kaaripenkin uudistusta pitää pohtia lisää joskus toiste. Metsänreunapenkkiin jäi alppiruusun ja kolmen 'Amethyst'-jaloangervon kokoiset aukot. Mitäs sinne keksisi? Muokkasin sitä jo viime syksynä mm. istuttamalla penkin takalaitaan kolme ritarinkannusta. 'Erica'-jaloangervot voisi siirtää penkin varjoisampaan reunaan 'Amethystien' tilalle, jolloin aurinkoisempaan päähän voisi istuttaa jotain muuta. Ehkä tämänkin penkin muotoa pitää vielä vähän viilata...
Metsänreunapenkin projektialue loppukesän hätäensiavun jälkeen... Siirrettävä alppiruusu näkyy vasemmassa reunassa penkin kärjessä.
Näin se lumipallo lähti taas vyörymään. Mitähän tästä vielä talven mittaan tuleekaan? Jatkoa on luvassa joskus myöhemmin, kunhan ajatukset tästä kirkastuvat. Oliko tässä valtavan pitkässä ajatusketjussa mitään järkeä ja käykö teille koskaan näin, että ideoita vain alkaa tulla niin nopsaan, että hädin tuskin pysyy kynä perässä?

Kesäisten suunnitelmien täyteistä viikonloppua!

28 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää suunnitelma:) Näin talvella sitä ennättää suunnitella vaikka mitä. Kesällä aika on rajallinen tiukkaa aina tekee ennättääkö kaiken tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitelmia näyttää tulevan ihan omine aikoineenkin :D Uskon, että ehdin toteuttaa kaikki, jos on yhtä paljon poutapäiviä kuin viime kesänä. Sadekesänä pitää tehdä tärkeämmät ensin, eli patio ja etupihan kiveyksen uusiminen.

   Poista
 2. Voi, kyllä ja kyllä, juuri nyt. Upea piirustus, kerrastaan.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä kuin edeltäjätkin, että hyvältä näyttää suunnitelma!:)
  On aina yhtä ihanaa, kun joku kuva tai näkymä saa pysähtymään ja siellä aivojen syvissä sopukoissa jokin rupeaa yhdistelemään omaa pihaa ja tuota näkyä - ja sitten syntyy jotakin tällaista. Mikä ilo! Ongelma on ratkaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kieltämättä huimaa, kun palaset loksahtelivat tuosta vain kohdilleen. Kannattaa ilmiselvästi lueskella puutarhakirjoja :)

   Poista
 4. Talvi onkin hyvää aikaa suunnittelulle lähti lapasesta tai ei! Eihän kaikkea tarvitse heti toteuttaa. Ihanaahan se on suunnitella tulevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... kaikkea ei tarvitsisi heti toteuttaa, mutta kyllä se vain useimmiten silti menee niin, että kun on valmis suunnitelma, niin heti sopivan hetken tullen alkaa lapio heilua :D

   Poista
 5. Tuo suunnitteluvaihe on kyllä ihan huisin hauskaa ja kyllä, mopo on karannut täälläkin käsistä erään kerran. Nytkin olen lähes itsellenikin salaa ajatellut paria muutosta pihaan, siitä syntyy sellainen lumipalloefekti etten vielä ole uskaltanut edes hahmotella sitä...
  Mutta tosi hauskalta näyttää tuo sinun suunnitelmasi, oikein odotan kuvia toteutuksesta ja lopputuloksesta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvia on tulossa tuttuun tapaan heti kun alkaa olla jotain konkreettista näytettävää. Olisi hauska nähdä sinunkin lumipallosuunnitelmasi :D

   Poista
 6. Onpas hyvä lähtökohta tuo kirjan kuva, kivillä reunustettu viheralue! Siitä olet muokannut oman viheralueen ja runsaat kasvirykelmät reunoille. Hyvältä näyttää ja kompostikin piilottuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjan tekijä oli selvästi tarkoituksella valinnut tuollaisen kuvan :D Toivoisin, että kaivaessa löytyisi niin paljon kiviä, että niitä riittäisi reunustamaan kaikki kukkapenkit sen lisäksi, että aloitetut polut saisi tehtyä loppuun.

   Poista
 7. Minua myös kiehtoo tuollaiset penkit ja kaarimuodot, kuin tuossa Kukoistava puutarha-kirjassa on. Meillä on alue, joka katkaisee (tulevan) nurmikon ja pellon rajan ja jotain tuon suuntaista haaveilen siihen. Kaunis tuo jo valmis kiviluomus penkissäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynä käteen vain ja suunnittelemaan :) Kiitos! Tuo istumakiveltä lähtevä polku sai kolmisen metriä jatkoa myöhemmin syksyllä ja jäi vielä kesken, kun kivet loppuivat. Ensi kesänä pitää kaivaa jostain lisää kiviä.

   Poista
 8. Hyvät suunnitelmat ja hyvin toteutettu. Itsellä suunnitelmat pyörivät vain päässä ja toteutan sen mukaan, usein sitten pitääkin vaihtaa kasvien paikkoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En minäkään ihan kaikkia suunnitelmia piirrä ylös. Varsinkin loppukesällä saatan vain ottaa lapion käteen ja siirrellä kasveja sen mukaan, mihin tulokseen olen niiden osalta kesän aikana tullut. Kai tämä tarkempi suunnittelu on sitten jotain sijaistoimintaa, kun ei pääse kukkapenkkiin :D

   Poista
 9. Sullahan on jo kevätinto korkealla! Mun pihaan ei ole pienintä tynkääkään suunnittelussa, kun töissä ammennan kaikkia ideoita. Mulla on karttapohjat ja ilmakuvat, joihin piirrän kans kunnostussuunnitelmia. Kivaa puuhaa! Pitää varmaan miettiä vähän omaakin pihaa... sun suunnitelmista tulee kyllä tosi hieno toteutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin tämä suunnitelma on aika hyvän oloinen. Tarkemmin pystyy muotoja ja kasvien sijoittelua katsomaan vasta sitten kun lumet sulavat, mutta euskoisin, että idea ei tuosta paljoa muutu. Suunnittelu on minustakin kivaa.

   Poista
 10. Kyllähän niitä suunnitelmia päässä liikkuu jos jonkinlaista. Mukavia suunnitelmia sinulla, hyvä niitä on olla. Minä en suunnittele mitään paperille kaikki menee vain lonkalta .Hyvää loppuviikkoa .

  VastaaPoista
 11. Rodojen ja angervojen yhdistelmä kuulostaa oikein hyvältä. Piirtäminen on oiva keino visualisoida uutta ja hahmottaa muutosta. Itse en tosin saisi näin hyvää tulosta aikaan, omat suunnitelmani ovat korkeintaan viivoja ja ympyröitä paperilla :D Inspiroivaa suunnittelun jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkälti ne minullakin ovat ympyröitä ja viivoja -tasoisia. Nyt iski pitkästä aikaa inspiraatio myös piirtämiseen. Kiitos, katsotaan, mitä vielä saan aikaan!

   Poista
 12. Hyvältä nuo suunnitelmat näyttävät. Noin se minullakin lähtee. Yleensä toteutuksen tiimellyksessä suunnitelmat muuttuvat, koska aina tulee yllätyksiä ja suunnitelma jalostuu tekemisen myötä. Jonkinlainen pohjasuunnitelma on hyvä löhtökohta, jota sitten kelpaakin tarvittaessa muuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todennäköisesti lapio kolahtaa isoon kivenjärkäleeseen useammankin kerran. Yksi noista syreeneistä jouduttiin istuttamaan pikkuisen kauemmas aiotusta, sillä muuten se olisi pitänyt istuttaa kiven päälle. Toivottavasti tällä kertaa kivet ovat sellaisissa kohdissa, ettei joudu suunnitelmaa ihan hirveästi muuttamaan.

   Poista
 13. Ompas pätevännäkööset suunnitelmat. Mustei olisi toteuttamahan tuallaasta versiota. Toki, ku alootin pihan teon, hahamottelin jotaki paperille. Nykyysi muutokset o nii piäniä, että suunnittelen ne yleensä pääs. Muuten puutarhuroonti on kyllä loputonta lumipalloefektiä. Son ihimeellistä, kuinka jonku piänen kasvin hankinta saa suuren ketjureaktion aikaaseksi. Kiva on nähärä sun suunnittelun toteutumine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan, tuleeko toteutuksesta yhtään niin pätevää :D En minäkään pikkumuutoksiin paperia viitsi tuhlata. Tuo ihan totta, mitä sanoit! Sitä ei muut kuin puutarhaihmiset ymmärräkään, miten pienestä se lumipallo voi lähteä vyörymään :D

   Poista
 14. Täydellinen suunnitelma tuohon paikkaan!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!