lauantai 1. joulukuuta 2018

Odotettu päivä!

Tein lapsille tulitikkulaatikoista (ja aikamoisesta arsenaalista muuta materiaalia) joulukalenterin, joka on odottanut kaapin päällä tätä päivää. Tänne blogin puolelle en tee joulukalenteria, mutta pääsette lasten kanssa aukaisemaan muutaman blogini aihepiiriin paremmin sopivan luukun. Lapset ovat into pinkeänä odottaneet lupaa aukaista ensimmäinen luukku ja voi sitä riemua, kun tänään vihdoin pääsi sen tekemään.
Kalenteri on tulitikkulaatikon paksuinen, A3-kokoinen laatikko. Sivut tein samasta joulunpunaisesta kartongista kuin paketit kuusen juurella. Nurkat siistin kullanvärisillä kartonkisuikaleilla.
Kuusen taustalla on pehmeäpintaista, kimallekuvioista paperia.
Joulukalenterin laatikoista löytyy rullattu paperi, jossa on jouluinen runo tai jotain yhteistä kivaa tekemistä. Ensimmäisestä laatikosta löytyi tontturuno ja tehtävä etsiä joulukoristekopasta yön aikana karanneet tontut.

"Reitti selvä kaverit, nyt mennään!"
Osa tontuistamme on ihan ostotavaraa, mutta nämä männynkäpytontut ovat itse tehtyjä. Ne ovat olleet monen monta vuotta koristamassa jouluamme, vanhimmat ovat varmasti jo yli kymmenvuotiaita. Näiden tekemiseen tarvitset männynkäpyjä, huopaa, puuhelmiä, villaa tai vastaavaa partamateriaalia, liimaa sekä tussin.
Tonttujoukko.
Kaavat. Kokoa ja muotoa voi hieman joutua viilaamaan puuhelmen ja kävyn koon ja muodon mukaan.
Tonttutytön kaulusta voi halutessaan koristella esim. ripsu- tai siksakreunuksella. Hattuhinkin voi tehdä reunuksen tai jopa tupsun. Osalla minun tontuistani on ohut kimallereuna lakeissaan. Rautalankalenkin avulla tontun voi laittaa vaikka kranssiin tai jouluasetelmaan koristeeksi. Tai sopivat ne vaikka takanreunuksellekin muiden tonttujen kanssa.
Koko tonttujoukko koossa takanreunuksella joulukalenterin kanssa. Ja ei, kameramme ei vääristä värejä: takkamme on oikeastikin tuollainen possunpinkki! :D
Kotimme alkaa muuttua tästä päivästä alkaen pikku hiljaa jouluisemmaksi. Katsotaan, pysyvätkö tontut kiltisti takanreunuksella, vai lähtevätkö vielä seikkailemaan... Jännittävää joulunodotusta kaikille!

30 kommenttia:

 1. Voi miten hauska joulukalenteri noita luukkuja on varmasti hauska availla. Nuo käpytontut on ihanan perinteisiä muistan niitä askarrelleeni joskus lapsena. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapset olivat jo tekovaiheessa innoissaan testaamassa, toimivatko luukut ja löytyisikö sieltä jo yllätyksiä :D Käpytontut ovat sopivan helppoja tehdä ja vielä hauskan näköisiäkin.

   Poista
 2. Onpa kiva joulukalenteri, varmasti lapset tykkäävät! Meillä oli aikoinaan kankainen kuusi, jossa oli taskut joihin sitten laitoin aina yllätyksen.
  Männynkäpytontut ovat lemppareitani ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kankaisia joulukalentereita olen myös ihastellut, mutta siihen ei ollut minulla materiaalia valmiina varastossa. Ehkä teen sellaisen sitten kun tämä on loppuunkäytetty.

   Poista
 3. Vau, hieno kalenteri! Olet taitava. Parasta, että tuo kalenteri toimii tulevinakin vuosina ja siitä jää lapsille mukavia muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toiveissa onkin, että kalenteri säilyisi useamman vuoden ehjänä, sillä sen tekemiseen kului todella paljon aikaa. Onneksi älysin aloittaa jo kuukausi sitten enkä vasta marraskuun lopulla :D

   Poista
 4. Todella kiva joulukalenteri ja miten ihana lasten kannalta. Nämä ovat näet juuri niitä juttuja, jotka lapsi muistaa vielä aikuisenakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samaa minäkin ajattelin, että tällä lailla lapsille jää paljon mukavia muistoja yhteisistä joulujutuista :)

   Poista
 5. Oi miten ihana kalenteri! Minäkin joskus keräsin tulitikkurasioita, mutta niistä ei itsekseen muotoutunut kalenteria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alkuperäinen suunnitelma olikin tehdä vain yksinkertaisesti tulitikkulaatikoista joku rakennelma, mutta niistä en minäkään saanut mitään mielenkiintoista aikaiseksi. Tähän olen itsekin tyytyväinen :)

   Poista
 6. Nämä itsetehdyt erilaiset joulukalenterit ovat parhaita. Kaikenlaiset tontut ovat kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itse tehty kalenteri aina karkki- tai krääsäkalenterit voittaa. Tontut kuuluvat joulunaikaan.

   Poista
 7. Aivan mahtava idea, ja toteutuskin on hieno. Juuri tuommoisia joulukalenterien pitää minusta ollakin!

  VastaaPoista
 8. Ootpa ihanan kalenterin tehny. Peukutan näitä juttuja ja lapsille mieluisia tehtäviä ovat tämmöset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapset pitivät kyllä ensimmäisen luukun tehtävästä ja päivän mittaan varsinkin esikoinen kävi kiertämässä talon läpi, löytyisikö vielä tonttuja jostain.

   Poista
 9. Hieno kalenteri, kyllä varmasti lapset tykkäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Parin ensimmäisen luukun perusteella kyllä tykkäävät :)

   Poista
 10. Voi, miten hieno kalenteri! Taitavaa työtä! Kyllä lapset tykkää :)
  Leppoisaa ensimmäistä adventtia teille!

  VastaaPoista
 11. Ajankohtainen kalenteri: kestää vuosikausia tai -kymmeniä. Hieno idea! Upeat tonttuasetelmat, tykkään.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vuosia kyllä kestää, niistä kymmenistä en tiedä, kun on vain paperista ja vahvasta kartongista tehty. Tosin korjaaminenkin on tarvittaessa helppoa ja halpaa.

   Poista
 12. Onpa kaunis kalenteri ja nämä yllärilaatikot jotain, mitä muistaa jo omasta lapsuudestaan! Meillä oli aikoinaan myös tulitikkulaatikkokalenteri, johon äiti laittoi ihania pikku yllätyksiä. Omilla lapsillani oli joulusukka, onka uumenista löytyi erilaisia ylläreitä, sinne mahtui isompikin juttu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minä ajattelin toteuttaa isommat yllärit niin, että laitan luukkuun vihjeen, mistä kannattaa etsiä ja sieltä sitten löytyy varsinainen ylläri. Pieneen tulitikkulaatikkoon ei mahdu juuri mitään paperilappusta suurempaa.

   Poista
 13. Kiva! Mun ei tullu aikoonani askarreltua mitää vastaavaa. Harmi, olisivat varmasti tykänny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskoisin, että aika harva askartelee itse joulukalenterin. Mutta sinäkin olet varmaan tehnyt jotain muuta mistä lapsesi ovat pitäneet :)

   Poista
 14. Tämä on ihastuttava kesto-joulukalenteri! Ensi vuonna kukin söpö pikku laatikko saa taas uuden sisällön ja se tulee kuulumaan joulunalusaikaan teillä montavuotta. Siihen asti, kun kalenterin luukkuja avataan. Meillä oli kangaspussikalenteri, josta vielä isotkin lapset saivat löytää huumorilla höystetyt jolutehtävät kukin vuorollaan. Ja lopuksi yllätyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti kalenteri säilyy ehjänä niin kauan kun lapset ovat kalenteri-iässä. Itse muistan availleeni ainakin vielä yläasteikäisenä joulukalenterin luukkuja, vaikkei meillä mitään itsetehtyä kalenteria ollutkaan :D Lapsille sopivia jouluisia tehtäviä keksiessä on kyllä vanhemman mielikuvitus kovilla, kun ei montaa kertaa samaa tehtävääkään viitsisi käyttää.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!