sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Vuoden viimeisten päivien tilannekatsaus

Vaikka tapana on usein tehdä "tilinpäätös" kuluneesta vuodesta, jätän sen sujuvasti väliin. Viime kesänä tehdyistä puutarhapuuhista löytyy kooste Viisi puutarhamuistoa kesältä 2018 -postauksesta, eikä minua innosta palata viime talven superlumisiin tunnelmiin. Syksy on vielä tuoreessa muistissa (ja kuka sitä haluaisi muutenkaan muistella?), joten kurkataan talvehtivia kasveja ja tarkistetaan, tuliko 100 lintua -haaste voitettua. Eiköhän kuluneen vuoden saa näinkin taputeltua pakettiin :)

Kellarissa näyttää pääsääntöisesti sille, mitä normaalistikin. Uusia kellarikokeilujani ovat pelargoni, verenpisara ja leijonankidat. Verenpisara näyttää aivan samalta kuin eteisessäkin talvehtivat kaverinsa: kuivan näköisiä risuja, mutta oksankärkiä taivuttamalla ne eivät napsahtele poikki, joten elossa ovat. Pelargoneissakin on vielä jokunen vihreä lehti. Leijonankidat sen sijaan näyttävät siltä kuin eivät olisi pimeässä olleet hetkeäkään.
Joku ei-puutarhaihminen viskaisi nämä "kuolleet raaskut" kompostiin. 
Leijonankidat yllättivät vehreydellään. Myös tuo punertavalehtinen ja -versoinen yksilö, jota ihmettelin kesällä, on terhakan näköinen.
Vuoden viimeiset piipot? Vai pian kevään ensimmäiset? Sipulialesta löytämäni hyasintit (?) ovat nämä aikaiset kasvuunlähtijät.
Daalian ja karjalanneidon juurakot ovat myös ensimmäistä kertaa kokeilussa. Toistaiseksi niidenkin tilanne vaikuttaa lupaavalta: ovat napakan ja kiinteän tuntuisia, eivät kurttuisiksi kuivuneita tai pehmenneitä. Kärhöjä olen talvettanut joka vuosi ja aina ennen tähän aikaan vuodesta ne ovat näyttäneet tällaisilta:
'Multi Blue' on hyvän näköinen. 'Hagley Hybridissä on samanlaiset silmut.
Olisin enemmän kuin tyytyväinen, jos kaikki kärhöt näyttäisivät tuolta, mutta mihinkäs törmäsinkään? 'Voluceau' oli tehnyt kaksi parin sentin mittaista verson alkua ja 'Kaiser' pikalaskemalla 17!
Hänen Keisarillinen Korkeutensa on pelottavan pitkällä kasvuun lähdössään.
Eteisessä talvehtivat kasvit näyttävät pärjäävän normaalisti. Tarha-alppikärhö 'Pink Flamingo' on tehnyt pari pikkuista silmua ja pelargonit ovat edelleen vihreitä. Pelargonien juurella leikatut lobeliat puskevat uutta versoa. Loppusyksyllä löysin 0,5 eurolla jättiverbenan taimen ja ajattelin kokeilla sen talvetusta. Lehdet ovat kuivettuneet ajat sitten, mutta varret ovat edelleen vihreät.
'Pink Flamingo' pinkissä ruukussaan.
Kylmässä pelargonienkin kukat kestävät pitkään. Osan olen katkonut maljakkoon sisälle, mutta tuskinpa muutamasta kukinnosta on talvehtimiselle haittaa.
Rosmariinia olen yrittänyt talvettaa joka vuosi, mutta kertaakaan en ole siinä onnistunut. Kellarissa en ole vielä kokeillut, kun kaikki ohjeet käskevät talvettaa sen valoisassa ja viileässä tilassa. Tänä vuonna laitoin rosmariinin samaan diy-minikasvariin jouluasetelman pikkuhavun ja muratin kanssa. Siellä se on paremmin suojassa ulko-oven aukaisusta tulevalta pakkasilmalta ja toisaalta ilmankosteuskin pysyy vähän parempana kuin eteisessä muuten. Toistaiseksi rosmariini on hengissä, mutta ehkä vähän kituliaan näköisesti kuitenkin. Onko teillä antaa lisävinkkejä sen talvetukseen?
Muratti ja mikä lie havu viihtyvät muovihupun alla mainiosti, rosmariini kituuttelee vähän niin ja näin.
Osallistuin myös Birdlifen 100 lintua vuonna 2018 -haasteeseen. Kuinkas sille kävi? Lopputulos minulla on 68 tunnistettua lintua. Pikkuisen jäi harmittamaan, etten saanut yrityksistä huolimatta edes 70 lintua täyteen. Viime vuosi vaikutti minusta aika huonolta lintujen suhteen, sillä monta tuttuakin siivekästä jäi bongaamatta. Esimerkiksi puukiipijä on aiempina vuosina viihtynyt sivupihan mäntyjen rungoilla kiipeilemässä, tänä vuonna en nähnyt siitä vilaustakaan. Muita tänä vuonna näkemättä jääneitä minulle tuttuja tirppoja ovat helmipöllö, hernekerttu, huuhkaja, käenpiika, metsäkirvinen, pyrstötiainen, pyy, rautiainen, sirittäjä, taivaanvuohi, varpuspöllö sekä viirupöllö.
Tämä tuntematon siivekäs kävi ensin altaassa kylpemässä ja otti sitten hiekkakylvyt perään. Tunnistaako kukaan häntä näin epäselvästä kuvasta? Harmaasieppoko?
Harakka kuivatteli kylvyn jälkeen kuusen oksalla.
Pari kertaa kävin läheisellä lintutornillakin kiikaroimassa vesilintuja ja kahlaajia, mutta ajoitus oli ilmeisesti huono, sillä paikalla ei ollut kummallakaan kerralla kuin kourallinen lokkeja ja muutama sorsalintu. Kahlaajia en saanut koko kesän aikana listalle kuin pari.
Tummemmat linnut keskellä ovat mielestäni kaikki haapanoita.
Tässä on ilmeisesti tavipariskunta.
Birdlifella on taas vuonna 2019 lintujen tunnistushaaste. Haasteeseen on lisätty normaalisarjan lisäksi ekosarja, jossa on tarkoituksena havaita sata lintulajia käyttämättä mitään moottoriajoneuvoja. Lisää haasteesta ja muuta lintutietoa voit lukea Birdlife Suomen sivuilta. Aion itse yrittää taas sadan linnun bongaamista. Katsotaan, kuinka käy. Ainakin myyriä on nyt enemmän kuin viime talvena, mikä tietää parempaa pöllöjen soidinta. Viime kesäkin oli parempi lintujen pesinnän kannalta kuin kylmä ja märkä kesä vuonna 2017.

Tällaisia kuulumisia oli minulla vuoden viimeisinä päivinä. Ensi vuoden suunnitelmista sitten seuraavassa postauksessa. Iloista vuodenvaihdetta!

30 kommenttia:

  1. Talvettaminen on varmasti mielenkiintoista. Onnea tunnistushaasteeseen ja muutenkin hyvää ja onnellista uutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusien talvetettavien kohdalla aina miettii, mitenköhän mahtavat onnistua. Ja onhan se mielenkiintoista nähdä, miten kuolleen näköisestä kasvista alkaa puskea kevään myötä uutta vihreää. Kiitos! Hyvää ja onnellista uutta vuotta!

      Poista
  2. Kevättä odotetaan jo. Chilit hyvässä kasvuvauhdissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne vaativatkin pidemmän kasvatusajan. Meillä ei onnistuisi mitenkään ilman lisävaloa, joten jätän ensimmäiset kylvöt suosiolla helmi-maaliskuun vaihteeseen.

      Poista
  3. Hyvin bongattu! Minä en pannut mitään lajeja ylös, mutta kyllä tirppojen elämää seurataan täälläkin aktiivisesti. Meillä on siihen tosi hyvät olosuhteet, kun on niin monenlaisia elinympäristöjä heti kodin ympärillä. Se tuo hurjan monimuotoisen lajiston tarkkailun alle.

    Minä puolestaan yritän ensimmäistä kertaa talvettaa jättisuurta pelargonia pimeässä kellarissa. Sen vaarana on mätäneminen, sillä kellari on kostea ns. pottukellarimallia. Keväällä tietää, kuinka onnistun. Kärhöt pukkaavat minullakin silmuja, jotka maaliskuulla tahtovat venyä vesiversoiksi. Silloin rahtaan ne valoisaan ja viileään entiseen talliin.

    Mukavaa vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensi vuoden tavoitteena on saada useampi lintu tunnistettua. Toivottavasti pelargonisi pärjää hyvin talven yli. Liian kostea kellari on hankala talvetuspaikkana, kun ei sitä saa helposti oikein kuivatettuakaan. Meidän kellari tuntuu aika kuivalta, mutta sen kanssa pärjää, kun muistaa käydä vähän useammin kastelemassa. Minulla kärhöt ovat yleensä aloittaneet versojen kasvattelun vasta tammi-helmikuun vaihteessa ja pääsevät maaliskuulla eteiseen. Noiden kahden hätähousun pitää pärjätä kyllä sinne asti, vaikka olisivat jo sitä mieltä, että kevät tuli :D Mukavaa vuodenvaihdetta!

      Poista
  4. Kyllä hyvän määrän lintuja sait bongattua, onhan 100 aika suuri määrä ja 68 melko lähellä sitä! Lintuja on mukava seurata niin keittiön ikkunan takaa kuin pihallakin.

    Toivottavasti talvetuksesti onnistuvat! Meillä on kellari niin kostea, ettei siellä onnistu kuin joriineiden talvetus. Pelakuut ovat sisällä ja hiukan lämpö on niille liian korkea - osa menestyy, osa menehtyy.

    Oikein hyvää alkavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 100 lintua on iso määrä ja sen saamiseksi täyteen olisi tarvittu paljon hyvää tuuriakin. Mukavaa lintujen kiikaroiminen kyllä oli ja tuli verestettyä unohtuneita tunnistustaitoja :) Minä vähän jännitän daalian juurakon talvehtimista, sillä meillä kellari on aika kuiva. Jätin kyllä mukuloiden väliin aika reilusti multaa, etteivät kuivaisi niin helposti. Sillähän sitä on mentävä, millainen talvetuspaikka on käytettävissä. Kasvit valikoituvat sitten sen mukaan. Kiitos, oikein hyvää alkavaa vuotta sinullekin! :)

      Poista
  5. Aika lupaavalta talvetettaviesi kunto näyttää. Eihän ne mitään kaunistuksia tässä vaiheessa ole, vaan eipä niitä tarvitse alituiseen kellarissa ihaillakaan. Pääasia, että selviävät talvesta ja kukoistavat taas kesällä.
    Minun lintubongaukseni jäi tyystin kesken toukokuisen tapaturman vuoksi, mutta taas on uusi kausi edessä, joten innolla jälleen bongaamaan. Eikä haittaa, vaikka ei sataa saisikaan täyteen. Iloa tulee vähemmästäkin. Ja aika hyvän tuloksen sinä olet saanut aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ehkä onkin parempi, etteivät kasvit näytä tässä vaiheessa liian hyviltä, vaan lepäilevät rauhassa keräten voimia uuteen kasvukauteen. Totta, iloa tuli lintujen parissa, vaikken saanutkaan sataa täyteen. Ja olihan siellä tosiaan pari sellaistakin lajia, mitä en ollut koskaan ennen nähnyt. Ehkä mieleenpainuvin hetki oli ruskosuohaukan näkeminen, vaikken sitä osannutkaan satavarmasti tunnistaa. Onneksi sain otettua tarpeeksi hyvän kuvan, mistä asiantuntija varmisti havainnon oikeaksi. Tästä lähdeltään uudella innolla ja paremmilla tunnistustaidoilla varustettuna uuteen kauteen :)

      Poista
  6. Hyvin ovat talvetuksessa olleet kasvisi pärjänneet, noin paljon uusia alkuja kärhöissäkin. Minunkin pitäisi käydä kellarissa kurkkimassa omia talvetuksiani, eivät ole vettäkään saaneet aikoihin. Minulta jäisi tuo lintubongauksen tulos heikoksi, mutta olisihan kiva listata, montako niitä tulisikaan, täytyy ehkä sittenkin osallistua. Mukavaa alkavaa vuotta, Minna, kasvikuulumisiin, tästä on hyvä alkaa uusi vuosi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika heikoksi minullakin olisi tulos jäänyt, jos ei olisi ollut kameraa ja nauhuria käytettävissä. Useamman tunnin vietin keväällä ja alkukesällä iltaisin netissä vertailemassa kuvaamieni lintujen tuntomerkkejä eri lajeihin :D Samalla taidot karttuivat. Kiitos Sirkku, mukavaa alkavaa vuotta! :)

      Poista
  7. Onnea kasvien talvetukseen.
    Hyvää tulevaa uutta vuotta 2019.

    VastaaPoista
  8. Puukiipijää minäkin tähyilin vuoden mittaan monesta metsästä, mutta ei! Aion taas kirjata nähdyt linnut muistiin, mutta toistaiseksi ei ole tullut innostusta, että yrittäisin parantaa tämän vuoden tulosta (94). Se vaatisi aikalailla panostusta. Mutta ehtiihän sitä keväämmälläkin hurahtaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan puukiipijöillä sitten ollut joku katovuosi tänä vuonna? 94 tunnistettua lajia on todella huikea määrä. Joskus ei tarvitse kuin osua oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, että saa paljon lajeja. Se hurahdus voikin tulla nimenomaan keväällä, kun muuttolinnut alkavat palailla :D

      Poista
  9. Mitä ihania piippoja sieltä jo pilkistää :)
    Mainio tulos lintuhaasteessa! Itse sain kasaan 65 lajia ja aion jatkaa bongailua myös ensi vuonna. Saa nähdä, onko tulos parempi vai heikompi :)
    Mukavaa vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä tulos on sinullakin. Minä olen päättänyt, että ensi vuonna saan enemmän lintuja tunnistettua. Tämä vuosi oli vähän niin kuin harjoituskierros :D Mukavaa vuodenvaihdetta!

      Poista
  10. Hyvin olet tunnistanut lintuja, 68 kpl! Itselläni on listassa vasta 47 lajia, tavoite oli 50. Täytyy katsoa kesän valokuvia, löytyisikö sieltä ne kolme puuttuvaa, joita en silloin heti tunnistanut ja unohdin jälkikäteen tarkastaa ne lintukirjasta.
    Hyvää uutta vuotta sinulle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän valokuvia kävin itsekin vielä läpi, että olisinko nyt tunnistanut niistä vielä pari lisää :D Niin vain kävi, että ne epäselvimmätkin kuvat taitavat olla ihan noita samoja perustirppoja, mitä pyöri kesällä pihassa joka toinen päivä. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  11. Iloista vuodenvaihdetta sinne myös! Vai on tuollainen lintuhaaste olemassa. Olen melko huono lintujen tunnistaja, nämä perustipuset tunnistain vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustipusistakin saa ihan mukavasti lajeja kertymään ja kiikaroidessa tunnistustaidot karttuvat pikku hiljaa :) Kiitos, iloista vuodenvaihdetta!

      Poista
  12. Ihanan paljon talvetettavia sinulla :) En ole yhtään älynnyt talvettaa leijonankitaa. Se on yksi suosikkini kesäkukista. Tuo täytyy muistaa kyllä syksyllä!
    Jättiverbenat ovat säilyneet meillä hyvin kellarissa, jo monta vuotta. Joka syksy keräämme myös sen siementaimet kellariin. Se nimittäin leviää siemenistä hieman, mikä on kiva juttu :)
    Toivotaan, että saat rosmariinisi säilymään talven yli. Olen kerran kokeillut sitä valoisassa kellarissa, mutta talvella se kuoli. Joten pidetään peukkuja rosmariinillesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli muutama niin herkullisen näköinen leijonankita, että aloin etsiä tietoa, voisiko niitä talvettaa mitenkään. Kuulemma pitäisi onnistua ihan hyvin kellarissa ja siltähän tuo minullakin toistaiseksi näyttää. Ovat vähän hankalia kasvatettavia pikkutaimivaiheessa, joten talvettaminen kannattaa, jos se näin helposti onnistuu :)
      Minä en uskaltanut viedä omaa jättiverbenaani kellariin, kun ostin sen myöhään syksyllä ja se oli niin minikokoisessa ruukussakin, että olisi varmaan kellarissa ehtinyt kuivua kokonaan ennen kevättä. Eteisestä tulee useammin tarkistettua kukkien kastelutarve.
      Tämä on kolmas kerta, kun yritän talvettaa rosmariinia. Jos se ei tälläkään kertaa onnistu, totean sen talvettamisen mahdottomaksi ja lopetan yrittämisen :D

      Poista
  13. Todella paljon talvetettavia. Viime vuoden perusteella voisin sanoa, että verenpisara on helppo talvetettava. Jopa sen oksat saattavat kuolla kokonaan, mutta silti uutta kasvua tulee keväällä juuresta. Rosmariini on taas ilmeisesti hankala. Huoneenlämmössä ei ainakaan talvehdi. Nyt kokeilin suojata sen ulos ja peittää vielä lumella. Vähän epäilen ettei tule onnistumaan. Kellarissa talvettamista en olekaan vielä kokeillut. Toivotaan että ensi vuonna olisi siellä parempi lintuvuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksikään verenpisaroistani ei ole kuollut talvettamisen aikana, mutta ovatkin olleet valoisassa, kylmässä eteisessä ennen. Nyt vain eteinen tuli niin täyteen, että halusin mahdollisimman paljon kasveja kellariin. Rungollisen verenpisaran jätin eteiseen tarkemmin silmällä pidettäväksi. Olen todellakin huomannut sen, että rosmariini on hankala talvetettava. Tämä on nyt kolmas kerta kun yritän saada sen pidettyä hengissä kevääseen. Sisällä on liian pimeää ja lämmintä sekä aivan liian alhainen ilmankosteus sille. Varmaan todella suotuisana talvena voisikin onnistua ulkona. Viime talvi olisi ehkä ollut hyvä, kun lumet tulivat sulaan maahan ja sitä tuli kerralla niin paljon, ettei pakkanen päässyt pahasti haittaamaan arempiakaan kasveja. Kunnon pakkasiakaan ei ollut ennen kuin vasta myöhemmin talvella. Tsemppiä rosmariinillesi! Olisihan se aika hienoa, jos sen talvehtiminen ulkona onnistuisi :)

      Poista
  14. Ihana nähdä piippoja :) Ne tuovat aina lupauksen keväästä. Kevääseen on tietysti vielä hieman matkaa, mutta kyllä se sieltä tulee. Voiton puolella ollaan ja päivät pitenevät jo.

    Ihanaa ja onnellista uutta vuotta sinne teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarissa otettiinkin ihan kunnon varaslähtö uuteen kasvukauteen :D Kevät tulee yllättävän nopeasti, vaikka kylmin talvi onkin vasta edessä. Ja tosiaan, päivät pitenevät jo. Ihanaa uutta vuotta teillekin <3

      Poista
  15. Hyvältä näyttävät talvetettavasi ja hienon määrän lintulajeja bongasit! Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta koko perheelle!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!