torstai 27. syyskuuta 2018

Ihana 'Arabella'

Kesäauringon lämpöä. 
Koko alkuviikon on ollut niin jäätävän kylmää ja sateista, etten ole tehnyt puutarhassa oikeastaan mitään. Vähäisiä syyskukkijoitakaan ei tee mieli lähteä kuvaamaan, joten nyt oli hyvä hetki kaivella kärhökuvakansiosta uusi kärhö esittelyyn. Valitsin tiukukärhö 'Arabellan' (joissain lähteissä tarhakellokärhö). 
Minun vuosi sitten istutettu 'Arabellani' on vasta näin pieni.
'Arabellan' vanhemmista ei ole tietoa, mutta sen perimässä arvellaan olevan kellokärhöä (integrifolia) ja isokukkaista jalokärhöä (lanuginosa-ryhmä). Kellokärhö-osa tulee ilmi kasvutavassa, mutta lehtien muoto on jalokärhöltä.  'Arabella' ei kiipeile itse tukeen, vaan kasvaa pitkin maata ja nostaa kukkaoksiaan pystyyn taivasta kohti. Sitä voi halutessaan ohjata tukeen tai antaa sen tukeutua naapurikasveihin. Minulla se kasvaa maanpeittokasvina ison kiven ympärillä.
Mielikuvissani 'Arabella' ympäröi aurinkopenkin kiveä sinisenä kukkapilvenä.
Kärhö on melko nuori; se on esitelty vuonna 1990 (jalostaja Barry Fretwell), mutta se on siitä huolimatta tullut nopeasti yhdeksi suosituimmista ei-köynnöstävistä kärhöistä. Nimensä se on saanut kenraaliluutnantti John Kiszelyn vaimon mukaan (lordi ja lady Herschellin tytär).
Hempeä väripari pikkusydämen kanssa.
'Arabella' on sellainen kärhö, jonka kasvattamista kannattaa kokeilla pohjoisempanakin: menestymisvyöhykkeiksi luvataan I-V, joissan lähteissä sen luvataan kestävän jopa VI-vyohykkeellä asti. Voin hyvin uskoa sen pärjäävän Pohjois-Suomessakin, sillä se aloittaa kukinnan aikaisimpien kärhöjen joukossa ja jatkaa lumen tuloon asti. Se jää melko matalaksi, mikä kertoo osittain myös aikaisesta kukinnasta.

Uusia nuppuja ilmestyy koko ajan ja kukinta vain jatkuu aina vain.
Äitini 'Arabella' on tässä kuvassa muutaman vuoden vanha. Huvimajan ympäristö on rakenteilla.
Terälehtien määrä vaihtelee neljästä kuuteen, mutta voi olla jopa kahdeksan.

Lähteenä olen käyttänyt www.clematisinternational.com -sivustoa. Värikästä loppuviikkoa!

22 kommenttia:

 1. Minulla on Arabella ruusupensaan juurella ja siitä se kasvaa pensaan sekaan. Yhdistelmä on mielestäni ihana. Arabellan versot ovat sopivan pituisia, etteivät ne sotke koko ruusupensasta, niin kuin esimerkiksi käy jos istuttaa tarhaviinikärhön ruusupensaan seuraan. Mielenkiintoista tietoa sain tästä Arabellasta. Sitä suosittelen kyllä kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ja ruusut sopivat hyvin yhteen. 'Arabellaa' kannattaa suosia ja suositella jo pelkästään sen kestävyyden vuoksi, vaikka onhan se kerrassaan suloinen muutenkin :)

   Poista
 2. Son ihana, yks parhaimpia kärhöjä. Just sopivan kokoone köynnöskehikkohonsa. Mulla kasvaa yks 'President'n kans ja toine pensaskärhön parina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Arabella' on loistokärhö. Se onkin juuri sopiva kaveri korkeammalle kiipeileville kärhöille, jotka tuppaavat tekemään kukkansa korkealle. 'Arabella' kun kukkii heti maanrajasta alkaen, niin tulee kukintaa koko matkalle maanpinnasta korkeuksiin.

   Poista
 3. Ihana kaunotar. Meilläkin olisi paikka tuollaiselle matalana kasvavalle kärhölle. Laitetaanpas ostoslistaan :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ehdottomasti ostoslistalle :) Kiitos, sinulle myös mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Kaunis Arabella <3 Minulla ei oikein isokukkaiset kärhöt viihdy, harmillista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus maaperä tai paikan pienilmasto ei vain ole kärhöille suotuisa ja joskus istutuksessa on mennyt jotain pieleen ja kärhöt häviävät siksi. Isokukkaiset loistokärhöt osaavat välillä olla tempukkaita, mutta pienikukkaisissakin on valtavasti valinnanvaraa ja ihania lajikkeita. 'Arabella' on mielestäni paljon helpompi ja huolettomampi kasvatettava kuin loistokärhöt ja sitä kannattaa kokeilla, jos yhtään kärhöt kiinnostavat.

   Poista
 5. Arabella on todella uskomaton kukkija vauhtiin päästyään. Aloittaa ensimmäisten joukossa ja lopettaa ihan viimeisimpien kanssa, jollei peräti viimeisenä. Minulla on vain yksi Arabella, kun niitä pitäisi olla monta. No ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin äitini puutarhassa 'Arabellan' kukkimishalut ja siksipä minullakin on se omalla pihallani. Se on upea parhaimmillaan kukkiessaan. Minun 'Arabellallani' menee vielä pari vuotta ennen kuin sitä pystyy sanomaan näyttäväksi :D

   Poista
 6. Minä olen aivan hurmaantunut `Arabellaan´, aloitti heinäkuussa ensimmäisenä ja vielä jatkaa sinnikkäästi. Maljakossakin oksat ja kukat kestävät tosi pitkään. Ihan huippu kaunotar!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Uusia nuppuja vain tulee ja tulee. Minä en ole käynyt katsomassa omaani moneen päivään, mutta viime viikonloppuna siinä oli vielä nuppuja.

   Poista
 7. Kiva kun esittelit 'Arabellan'. Minullakin on se, mutta oli hauska nähdä se maanpeittokasvina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöistä on moneksi. Sen verran jäykät 'Arabellan' versot ovat, että ihan mihin tahansa suuntaan eivät suostu kasvamaan, mutta se suotakoon hänelle anteeksi. Pitäähän sitä nyt hieman omaakin tahtoa kärhöllä olla ;)

   Poista
 8. Hyvä valinta tuo Arabella. Se kukkii koko kesän myöhään pakkasiin. Kuivuutta se ei siedä ja tykkää kevätlannoituksesta. Keväisin olen sen leikannut alas ja kasvattaa uudet versot. Ensi keväänä ajattelin kokeilla etten leikkaisi kärhöjä arabellaa enkä lumikärhöä alas laisinkaan tai katsotaan maltanko pitää puutarhasakset niistä erossa jos pitkään jurottavat. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat risuisen näköisiä aika pitkään, varsinkin jos maanpäälliset versot ovat kuolleet talven aikana. Saa olla aika suotuisa talvi, että täällä IV-vyöhykkeellä jalokärhöjen edellisvuotiset versot säilyvät hengissä. Aina joskus sitäkin kyllä tapahtuu ja oman kokemukseni mukaan silloin kyllä aika nopeasti alkavat pullistella silmujaan keväällä. Ja viimeistään siinä vaiheessa kun maan alta alkaa puskea uutta kasvua, voi huoleti leikata vanhoja versoja, ellei halua jättää osaa niistä uusille versoille kiipeilytueksi. Lumikärhöstä minulla ei ole kokemusta, eli tämä neuvo pätee ainoastaan isompikukkaisiin :)

   Poista
 9. Arabellaa on monessa blogissa tämän kesän aikana kehuttu paljon. Taidankin keväällä metsästää sitä istuttaakseni sen ruusupensaiden seuraksi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Arabellaa' ei ole kehuttu suotta. Se on loistovalinta ja upea ruusujenkin kaverina. Kiitos, sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Blogissani on sinulle haaste. Käy kurkkaamassa ehtuessäsi.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!