sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Niittykuulumisia

Takapihallamme oleva niittyrinne alkaa pikku hiljaa kehittyä. Siellä kukki jo aiemmin keväällä esikoita. Nyt ovat kukintavuorossa mm. hiirenvirna, ahomansikat, puna-ailakki sekä koiranputki.
Hiirenvirna on itsekseen levittäytynyt niittyrinteelle.
Metsämansikoissa on jo pieniä raakileitakin. 
Puna-ailakin siirsin kukkapenkistä viime kesänä. Hyvin näyttää viihtyvän uudessa ympäristössään.
Poimulehteä kasvoi niittyrinteellä jo ennestään.
Koiranputki kukkii niityn takalaidassa. Sekin on itsekseen paikalle ilmestynyt.
Päivänkakkara on nupullaan. Niittyleinikit kukkivat taustalla.
Keväällä kylvetyistä niittysiemenistä on taimella ainakin kolmea erilaista. Itikoita oli kuvaushetkellä niin mahdottomasti, että räpsäisin vain nopeasti kuvat ja toivoin parasta. Yhdestä taimesta en saanut yhtään tunnistettavaa kuvaa, mutta epäilisin sen olevan punapellavaa. Olen ollut ehkä liiankin laiska kastelemaan niittyalueita ja sen huomaa erityisesti etupihalla viimeisimmäksi kylvetyllä niittyalueella. Aikaisemmat kylvökset saivat nauttia viileistä keleistä ja kevätkosteudesta reilusti pidempään ja kasvukin on niissä parempaa. Kunhan saan loput kesäkukat istuteltua, kylvän pariin ruukkuun niittysiemeniä ja siirrän sitten valmiit taimet itämättä jääneisiin kohtiin.
Päivänkakkaranko taimia? Näitä on paljon myös etupihan niittykylvöksillä.
Näitä on myös siellä täällä. Mitä lienevät...
Metsänpohjalla tontin pohjois- ja itäsivuilla kasvaa laajat matot oravanmarjaa, joka on juuri nyt kukalla. Näin lapsiperheen kannalta on harmi, että kasviin tulevat punaiset marjat ovat myrkyllisiä. Pitää vain takoa pieniin päihin, ettei pihalta saa syödä mitään ilman lupaa.
Kaunis, mutta myrkyllinen maanpeittäjä.
Huomasin samalla itikoidensyöttöreissulla tontin reunalla yhden valkokukkaisen lemmikin. Taidan siirtää sen turvaan johonkin kukkapenkkiin, ettei isäntä huomaamattaan parturoi sitä ruohonleikkurilla.
Voikukkien ja heinän keskellä sinnitteli näin suloinen ilmestys.
Mukavaa sunnuntaita!

10 kommenttia:

 1. Hyvin on edistynyt niittyprojektisi! Minulla on hyvin vaisua itämistä tapahtunut niittypenkissäni ja odottelen ihmettä tapahtuvaksi. Olen kastellut melkein joka päivä, mutta kuivuus on niin uskomaton, ettei siihen enää auta omat kastelut. En edes muista milloin viimeksi on satanut. Heitin tuohon penkkiin myös unikkoja ja ne näyttäisi osittain jo itäneen.
  Mukavaa alkavaa viikkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se siitä pikku hiljaa... kun on yksi kappale kutakin kasvia :D Minä luotan siihen, että luonnonkasvien siemenet itävät sitten kun on niiden mielestä sopivat olot itää. Ja jos eivät idä ollenkaan, niin on sitten tuo varasuunnitelma, eli ruukkukylvös, olemassa. Niittyprojektia saa nopeasti edistymään, jos sattuu löytämään sopivan kasvin väärästä paikasta ja siirtää sen niitylle. Meillä harakankelloa lukuun ottamatta kaikki siirretyt lähtivät nätisti kasvuun ja varmasti kukkivat kesän aikana. Malttia niittypenkin kasvatteluun ja pidetään peukkuja, että sinullakin siemenet itävät ja jo itäneet taimet innostuvat kunnolla kasvuun :)

   Poista
 2. Niitty onkin ihana alkukesästä. Minullakin oli, mutta se oli loppukesästä niin ruma ja kulahtanut että olen pienentänyt niittyalaa ja istuttanut muita kasveja reunoille. Jos niitty on jossain syrjemmällä se onkin parempi. Meillä oli ihan paraatipaikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkasveissa ei taida kovin paljoa olla loppukesällä tai syksyllä kukkijoita...? Tai ainakaan ei äkkiseltään tule mieleen mitään. Meidän varsinainen niitty näkyy kyllä olohuoneen ikkunasta, mutta ei pistä silmään kovin pahasti, kun rinne viettää pois päin. Etupihalle nyt tuli pieni ala niittyä perustettua, mutta katsotaan, miksikä se muuttuu ajan kanssa. Saahan sen sitten pois, jos ei ole hyvä :)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää <3 Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kauniisti kukkii jo niityllä. Koiranputki pie kurissa tai se valtovaa koko alan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääpä sitten välillä käydä kurittamassa sitä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!