perjantai 29. kesäkuuta 2018

Hotellivieraita, ötököitä ja pieni DIY-projekti

Hyönteishotellimme vaikutti pitkään olevan tyhjillään, mutta joitakin päiviä sitten huomasimme siellä jo ensimmäisen öttiäisen. Kamera ei ollut sillä kertaa mukana, mutta tänään olen käynyt useamman kerran tarkkailemassa hotellia. Ilmeisesti katolla kukkivat samettiruusut, kesäharso ja kehäkukat houkuttelivat pörriäisiä ja ne löysivät kelvollisen majapaikan. Pikaisella googlettamisella en löytänyt nimiä hotellin asukkaille, joten joudumme tyytymään hyvinkin tieteellisiin "ötökkä" ja "pörriäinen" -määritelmiin.
Tämä pienen ampiaisen näköinen pörriäinen lensi katsastamaan asuntotarjontaa.
Ei ollut mieluinen... Entäs tämä?
No ei, mutta tämä on hyvä. Tässä onkin jo sisustus menossa.
Pörriäinen lensi hakemaan uutta kuormaa. Asunto vaatii vielä pikkuisen lisätavaraa.
Tämä kämppä olikin ihan huomaamattamme varattu.
Ensimmäinen ötökkä, jonka hotellissa näin, oli oikein säihkyvä tapaus: etupää oli metallinvihreä ja takapää metallinkiiltoinen punainen. Ilmeisesti se oli joku kultapistiäislaji. Tässä toinen öttiäinen, joita hotellissa on näkynyt muutamia. Jos joku tietää ötököistä enemmän, mielelläni tietäisin näidenkin oikeat nimet.
Nämä tämmöiset liikkuvat niin nopsaan, ettei tämän parempaa kuvaa ole vielä saatu napattua.
Töyhtöangervo on nyt parhaassa kukassa ja siinä riittääkin vilskettä. Kimalaisia, kukkakärpäsiä ja kovakuoriaisia on monen kokoisia ja näköisiä. Välillä siinä näkyy myös perhosia.
Ilmeisesti karttaperhonen? 

Kulta- tai kuparikuoriainen.
Jänikset ovat säännöllisiä vierailijoita pihallamme. Nyt yksi pitkäkorva on löytänyt kasvimaamme lisäksi myös kukkapenkit. Kasvimaalle kävin kuvien ottamisen jälkeen ripottelemassa valkosipulijauhetta, kun ei näytä pupulle enää riittävän reunimmaiset herneet ja porkkanat, vaan niitä pitää kurotella jo keskempää penkkiäkin. Aamulla huomasin, että karpaattienkellosta oli syöty avonaiset kukat ja isoimmat nuputkin. Onneksi lehdet ja pienemmät nuput jäivät tällä kertaa rauhaan.
Tässä tutkaillaan pinaattipenkkiä. Ehdittiin onneksi kerätä jo yhdet lettutarpeet itselle.
Talttahampaat pois minun kärhöistä!
Olisin mieluummin katsellut niitä sinisiä kukkia...
Ja sitten siihen DIY-projektiin: meidän oli tarkoitus viritellä talon katolta sadevedenkeräysjärjestelmä nyt, kun sivupiha on kaivettu auki. Vesiletkun olisi saanut piiloon maan alle ja keräystynnyrin tontin rajalle rinteeseen. Hommahan lähti menemään pieleen jo siinä vaiheessa kun pari viikkoa sitten lähdettiin etsimään sopivaa sadevedenkerääjää: ne olivat loppuneet sekä liikkeestä että keskusvarastosta (miten kummassa? Eihän niitä tällaisena kesänä kukaan varmaan tarvitse...).

No, toisesta liikkeestä löytyi vastaava, mutta asennettaessa huomattiin, että se ei käynyt suoraan syöksytorven liitokseen, vaan falskasi vedet seinille. Syöksytorvi olisi pitänyt katkaista, jotta se olisi toiminut niin kuin pitää ja siihen emme rohjenneet tylsällä rautasahalla ruveta. Se jos olisikin mennyt pieleen, niin olisi pitänyt lähteä vielä rautakauppaan! Koska sadetta on ennusteiden mukaan luvattu lähipäiville eikä isännällä ollut kuin yksi vapaapäivä, oli joku keräyssysteemi kuitenkin kehiteltävä. Lopputulos ei hivele silmää, mutta eipä sen tarvitsekaan, sillä kyhäelmä laitettiin liiterin ränniin metsän puolelle roikkumaan. Testattu on: toimii!
Ämpäriin porattiin letkunmentävä reikä ja asennettiin kerääjä sisälle. Liitokset tiivistettiin silikonilla. Letkun olisi voinut laittaa järkevämminkin ämpäriin kiinni, mutta tähän oli tyydyttävä, kun ei varastossa sopivampaa tavaraa tähän hätään ollut.
Ämpäri roikkumaan rännistä ja sadetta odottelemaan. Sininen putkenpätkä on estämässä letkun taittumista.
Letkun toinen pää on tynnyrissä, jolle on tehty koroke sivupihalta kaivetuista nurmiturpeista. Aidanpätkä toimii väliaikaisena näköesteenä. Tynnyristä puuttuu vielä hana, mutta korkkia löysäämällä saa toistaiseksi valutettua ämpäriin vettä.
Mietintämyssyyn jäi vielä sadeveden talteenottosysteemi talon katolta, mutta tällä ratkaisulla pärjätään ainakin toistaiseksi. Jos heinäkuusta tulee samanlainen kuin touko-kesäkuusta, jokainen talteen otettu sadevesilitra tulee tarpeeseen.

14 kommenttia:

 1. Hyvä, että hotellissa käy vieraita! Mökillä meillä on veden keräämiseen muoviset saavit, mutta nekin pitäisi joku kerta vaihtaa isompiin. Kaupungissa ei ole vielä mitään sadeveden keruuseen. Olen sellaisia vesitaskuja katsellut, mutta ovat aika hintavia. Maahan ei pysty mitään noin isoa kaivamaan, koska kallio, juuret tai isot kivet tulisivat taatusti vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli ennen muovisaavi ja ämpäreitä, mutta lapset ovat nyt siinä iässä, että vipeltävät sen minkä kerkiävät eikä itsesuojeluvaistoa aina löydy. Tynnyriin eivät ainakaan pääse hukkumaan :D

   Poista
 2. Sadevesi on hyvä keräillä :) Voi tuota talttahammasta, meillä myös sellainen pihapiirissä asustelee ja sen kyllä huomaa... Nooh, yritetään mahtua samalla tontille, mutta minunkin kärhöistäni ja ruusupavuistani olisi voinut pitää hampaansa erossa ;) Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä olisi metsässäkin vaikka mitä evästä syötäväksi. Ja jos pihalle on pakko tulla, niin nurmikolla olisi vuohenputkea ja voikukkaa vaikka ähkyyn asti mussutettavaksi koko pupuperheelle! No, kasvimaa on nyt maustettu valkosipulijauheella ja kunhan sateet lakkaavat, käyn valituille kohteille kukkapenkeissäkin ripottelemassa valkosipulia. Se on ainakin ennen saanut puput karkuteille. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Hauskaa, että hotellivierast ovat löytäneet majoituspaikan. Sen sijaan jäniksen soisi siirtyvän johonkin luonnon tarjoamaan ravintolaan sinun puutarhasi sijaan. Ilmeisesti sinulla on laadukas buffet-tarjoilu, josta tieto on kiirinyt pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin antaa jänikselle vaikka pienen nurkan herne- ja porkkanapenkeistä, jos se kävisi parturoimassa kaikki vuohenputket ja voikukat meidän nurmikolta sitä mukaa kun niitä sinne ilmestyy. Katsotaan, mitä pupu tuumii, kun seuraavan kerran tulee sapuskan toivossa meille: laadukas buffet-tarjoilu on nyt vahvasti valkosipulilla maustettua :D

   Poista
 4. Meillä vähän toisen näköisessä hotellissa on ollut asukkaita. Samantapaisessa kuin sinun en ole nähnyt elämää, vaikka mistä sitä tietää mitä siellä on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niitä pikku hiljaa etsiydy toiseenkin hotelliisi. Jos se toinen on ötököille mieluisammassa paikassa tai mieluisammasta materiaalista tehty? En minäkään tiedä, onko meidän hotellissa heinien, käpyjen ja kaarnan seassa ötököitä, mutta ainakin puuhun poratut reiät näyttävät kelpaavan. Tänä aamuna oli jo neljä reikää tukittu: kaksi mudalla ja kaksi jollain vaalealla aineella.

   Poista
 5. Mukava hyönteishotelli. Ötökkä ja pörriäinen ovat hyviä määritelmiä. Niitä minäkin käytän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ainakaan tule määritettyä lajia väärin, kun kaikki mahdolliset öttiäiset mahtuvat saman nimikkeen alle :D

   Poista
 6. Hienoa että hyönteishotelli on löytänyt asiakkaita. Meillä on myös vastaavanlainen, mutta ainakaan vielä sinne ei näytä vierailijoita eksyneen.
  Kaikki vähäinen vesi mitä taivaalta on tänä kesänä satanut, on kannattanut kerätä visusti talteen. Eilen täällä oli kova helle 28 astetta varjossa ja tänään onneksi vastaavasti saatu kunnon sadekuuroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin pitkään, onko hotellissamme jotain vikana, kun ei näy asukkaita. Onneksi se näyttää ainakin joillekin kelpaavan ja ehkä sinne eksyy vielä muitakin kesän mittaan. Eilen oli helteistä täälläkin ja puolenyön aikoihin alkoi sade, joka ei ole vieläkään loppunut. 200 litran tynnyri oli jo aamulla täynnä ja kaikki ämpäritkin puoleenpäivään mennessä. Vesiletkun siirsin syreenin juurelle, eihän arvokasta vettä kannata sentään ihan suoraan metsään laskea (vaikka sinnehän se ennen räystästipusta valui) :D Ällistyttävää, miten paljon vettä jo pelkkä liiterin katon puolikas kerää!

   Poista
 7. Hyönteishotellia ei meillä ole, näyttää mukavalta! Sadeveden keräysjärjestelmä olisi tänä vuonna ollut tosi tarpeen, kesäkuussa harmittelin, etten työmatkalle ollut ottanut mukaan lasten lapiota ja vesipulloa, jotta olisin voinut pikku kuuron jättämän lätäkönkin puhdistaa talteen :D Meillä on rännin alla tynnyri ja sillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä harmittelin koko alkukesän, ettei ole tullut laitettua mitään keräysjärjestelmää aiemmin. Normaalina vuonna vettä on tullut taivaalta sen verran usein, että pari pientä ämpäriä on riittänyt sen aikaa, että sataa lisää. Iso saavi oli meillä vielä viime kesänä rännitipussa veden kerääjänä, mutta tänä vuonna lasten takia ei voinut enää sitä pitää. Voin kuvitella ohikulkijoiden katseet, jos olisit ollut lätäköitä keräämässä! Mutta mitäpä sitä puutarhuri ei kukkiensa eteen tekisi :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!