keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Kasvun ihmeitä

Ensimmäinen helmililjan nuppu.
Kevät on kasvun ihmeiden aikaa. Ensimmäiset meistä ovat päässeet jo ihmettelemään kukkapenkeistä ilmestyviä lumikelloja ja me muutkin vähintään kylvölaatikoista nousevia alkuja tai talvehtijoiden heräämistä. Meillä saa odotella kukkapenkkien paljastumista ja piippoja vielä ainakin kuukauden päivät. Sitä ennen on kuitenkin kiva ihastella eteläisempien vyöhykkeiden kevättä. Näillä seuduilla tuntuu kuin kevät menisi nopeammin ohi. Ehkä siinä on jotain perääkin, sillä juhannukseen mennessä olemme jo melkein samalla viivalla muiden kanssa. Joka tapauksessa lumiahdistuksen iskiessä pääsee fiilistelemään kevättä ja irtautumaan hetkeksi todellisuudesta blogien kautta. Kevätkukkijoiden makuun pääsee myös kun istuttaa syksyllä kukkasipuleita, vie ne talveksi kellariin ja tuo sopivalla hetkellä sisälle kukkimaan. Aloituskuvan helmililja ei siis ole ilmestynyt kukkapenkkiini, vaan eteiseen.
Jouluruusu on kukkimisensa kukkinut ja hollanninkurjenmiekat eivät näytä edes harkitsevan moista. Kellankelmeät helmililjat toin pari päivää sitten eteiseen.
Saa olla viimeinen kerta kun haksahdan hollanninkurjenmiekkoihin, vaikka olisivat miten alessa! En vain saa niitä kukkimaan. Komeat vihreät lehdet kyllä tekevät mutta nupuista ei ole vieläkään näkynyt edes pientä aavistusta. Oli siis aika tuoda seuraava ruukku, eli helmililjat kellarista eteiseen. Pari päivää sitten niissä ei vielä näkynyt nupunkärkiä mutta ei mennyt kuin reilu vuorokausi lämpimässä ja valoisassa ja ensimmäiset nuput puskivat itsensä esille. Valkoiset lehdetkin ovat jo saaneet viherrystä. Kellarissa on vielä yhdet ruukut 'Thalia'-narsissia ja nuokkutähdikkiä. Ennen kuin niitä voi tuoda sisälle, pitää jotain saada eteisestä ulkovarastoon. Ensimmäinen siirtyjä on varmaankin jouluruusu, joka on jo ulkoillutkin parina päivänä plussakelillä.

Epätoivoisimman näköisistä pelakuista tämä ja kuvan oikealle puolelle jäävä yksilö ovat alkaneet puskea vihreää. Taustalla oleva pieni ei vielä.
Pohdiskelin kanankakkaa ja tuoretta multaa pelakuiden juurelle piilottaessani, että keväällä olisi tarpeen olla jonkinlainen logistiikka-assistentti apuna koordinoimassa kasvien siirtoja kellarista eteiseen tai sisätiloihin. Ehkä myös ammattijärjestäjälle olisi tarvetta. Tajusin nimittäin kellarissa käydessäni, että isoin pelakuulaatikko pitäisi pian saada eteiseen heräilemään ja pienempi saviruukussa kasvava pelargoni myös. Eikä haittaisi, vaikka verenpisaratkin pääsisivät valoon ja lämpimämpiin oloihin. Kuinka ihmeessä kaikki on oikein sopinut aiempina keväinä eteiseen? Mummon vanha silityslauta tuo suuren avun tilanpuutteeseen kunhan sen vain kävisi kaivelemassa varastosta, mutta mahtuvatko kaikki kasvit siltikään?
Jokunen talvehtinut hopeaputous on sittenkin hengissä, vaikka maanpäälliset osat olivat kuihtuneet. Kerrassaan mainiota!
Jäi edellisessä postauksessa esittelemättä kellarista kärhöruukusta löytynyt yllätys. Joku sipulikukkako?
Esikasvatukset alkavat viedä päivä päivältä enemmän tilaa. Koulin eilen tomaatit ensimmäisen kerran. Tässä vaiheessa istutin ne pieniin kärhöruukkuihin, jotka ovat 5*10cm:n kokoisia ja noin viitisentoista senttiä syviä. Eivät tomaatit niissä mahdu koko kevättä kasvamaan, mutta sen aikaa kuitenkin, että ehdin saada osan kasveista eteisestä ulkovarastoon ja sisältä osan eteiseen ennen kuin tomaatit kaipaavat suurempia ruukkuja. Siinä vaiheessa tomaateilla olleet ruukut vapautuvat vuorostaan jollekin toiselle kasville. Kasvien lisäksi keväisessä karusellissa pyörivät siis myös ruukut.
Kaikki kahdeksan tomaattia mahtuivat juuri sopivasti alustalleen.
Kelloköynnös on edelleen kylvöruukussaan, sillä sen kaverit eivät itäneet.
Ihan kaikkea ei tarvinnut vielä koulia. Kelloköynnökselle kaivoin vain kanankakkarakeita ruukun laidalle, sillä niitä iti loppujen lopuksi vain yksi. Uusintakylvöstä ei itänyt yhtään siementä, joten kylvin niiden ruukkuun leijonankitaa. Jos vielä päättävät itää, niin erottelen sitten aikanaan leijonankidoista. Onpahan annettu vielä kelloköynnöksillekin mahdollisuus itää, vaikka eiväthän ne enää ehdi kukintakokoon kesän aikana. Köynnöskasvirintamalla ei tänä vuonna näytä onnistuvan muutenkaan, sillä 15 kylvetystä mustasilmäsusannasta vain kaksi on itänyt. Vähän kehno itämisprosentti oli 2019 parasta ennen -päiväyksensä menettäneillä siemenillä, joten kylvin vielä kaikki viimeisetkin siemenet samoihin purkkeihin.
Ainokainen kuukausimansikan taimi on toistaiseksi hengissä.
Laatikkoon oli jäänyt myös matalaa kiinanasteria, jonka päiväys oli vuonna 2020. Multaan vaan nekin. Ja kylvölautalle viimeiset jämät viime keväänä surkeasti itäneistä samettikukan siemenistä. Silkkitassukylvöksestä ei näy idun itua, joten uskaltaa vähän rohkeammin kylvää ainakin noita vanhoja varastoja. Eiväthän ne voi viikkokausia antaa odotella itseään? Ja jotta pyöriteltävä ei varmasti loppuisi kesken, toin eteisestä osan perennakylvöistä leivinuunin päälle ottamaan alkuvauhtia. "Osa" tarkoittaa siis tässä vaiheessa kahtatoista ruukkua. En vain malttanut odotella, milloin esimerkiksi omat keijunkukkaristeytykset tai siemenkirjeestä kerätyt erikoisuudet itävät. Huvinsa kullakin.
Uunin päällä on kerrostalon mallinen idättämö.
Joku muukin on osoittanut kasvun ihmeitä, nimittäin harsosääsket. Joulukukkien mukana tuli melkoinen populaatio, jota aikani yritin listiä käsin. Esikasvatusajan lähestyessä hankin kelta-ansoja ja sainkin niillä ongelman hoidettua viikossa. Jätin ansat kuitenkin varuilta paikoilleen kun kerta liima oli vielä tarttuvaista. Muutamaan viikkoon ei tarttunut yhtään ötökkää kunnes pari päivää sitten vierashuoneessa suorastaan räjähti. Samalla huomasin, että myös keittiön ja kodinhoitohuoneen ikkunalle taimien luo alkoi eksyä harsosääskiä. Lätkäisin sinnekin pari kelta-ansaa pitämään ötökät kurissa ennen kuin ne tuhoavat pienet taimet. Ansojen perusteella ongelma on vierashuoneessa joko amarylliksen tai 'Apple Blossom' -pelargonin ruukussa, joten epäilen, että ennen kelta-ansoja lennelleet sääsket olivat munineet sinne ja nyt toukista on kuoriutunut aikuisia tihulaisia valmiina lisääntymään villisti.
Vierashuoneessa meinaa olla asukkaita.
Onneksi oli kelta-ansa jo valmiina vierashuoneessa, sillä ties missä vaiheessa olisin tajunnut harsosääskiä olevan noin paljon. Hyvällä tuurilla aikuiset sääsket eivät olisi nyt ehtineet munia uutta sukupolvea ruukkuihin. Aion kuitenkin siirtää pelakuun ja amarylliksen eteiseen heti kun saan sinne järjesteltyä lisää tilaa. Vierashuoneesta tulee sitten taas taimivauvala, jossa ei tarvitsisi sääskien häärätä. Lopuksi mennään reippaasti aiheen ohi.
Komeita auringonlaskuja on näkynyt silloin tällöin.
Tänä iltana ei iltaruskon leiskuntaa näkynyt, vaan ajokeli töistä kotiin tullessa oli varsin kurja. Teillä oli paksu kerros jäisen liukasta sohjoa ja koko ajan tuiskutti räntää. Silti jotkut hurjat vetelivät moottoritiellä reilusti yli 100km/h meidän maltillisemmin köröttelevien ohi ja vielä olemattomilla turvaväleillä. Näin ei saisi sanoa, mutta joka kerta näitä hurjapäitä nähdessäni toivon heidän menettävän autonsa hallintaa sen verran, että vähän säikähtäisivät ja kaasujalka olisi jatkossa kevyempi. Ei siis mitään onnettomuuksia, vaan ainoastaan pieni muistutus siitä, että ajokeliä on syytä kunnioittaa. Sillä, että ajaa 50 kilometrin matkan 100km/h säästää vain 7,5 minuuttia verrattuna siihen, että ajaa koko matkan 80km/h. Ja jos toteat, että "taitavana kuskina" löydätkin yllättäen itsesi penkasta, olet saattanut menettää niiden säästämiesi minuuttien lisäksi paljon muutakin. Enpähän itse moista riskiä haluaisi ottaa. Ajellaanhan siis maltilla, eikö vain.

12 kommenttia:

  1. Onpahan melkoinen määrä taimia, talvetettavia ja kaikenlaista muuta kasvustoa! Tsemppiä sovitteluun, ei varmasti ole helppoa, kun on lapsia ja kamojen määrä varmaan melkoinen. Teidän eteinen taitaa ratkeilla liitoksistaan.
    Minäkin olen ostanut hollanninkurjenmiekkoja tasan kerran. Selvisi, etteivät ne talvehdi. En tosiaan kaivannut mitään sisällä hyysättäviä kurjenmiekkoja - etenkään, jos ne eivät näköjään edes kuki. Johonkin on raja vedettävä!
    Kanssa-autoilijat nostavat joskus hiukset pystyyn. Eilen ajoin Nauvossa, ensin heti kirkonkylän jälkeen oli muutama metsäkauris niityllä. Ilta hämärsi ja oli sumuinen sää. Ajelin maltillisesti niitä kauriita ajatellen, kun pakettiauto takanani päätti pyyhältää ohi, varmaan kiire lossille. Saman tien se osui tietä ylittävään metsäkaurislaumaan ja osumahan siitä tuli. Olin onneksi sen verran taempana, että ehdin hyvin jarruttaa havaitessani kauriista ensimmäisen tulossa tielle. Ymmärrän kyllä, kun lossien välit ovat talvi-iltoina puoli tuntia, mutta kumminkin. Minä ajoin lähes lähes kahdeksaakymppiä, joka on rajoitus, eli tyyppi meni reilusti sen yli. Tuossa ei onneksi käynyt pahasti muuten kuin sille kauriille, johon auto osui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tähän aikaan vuodesta sitä tavaraa tuntuu olevan eteisessä ihan älyttömästi, kun on talvi- ja välikausivaatetta, monoja, luistimia ja kenkiäkin monta paria eri säätiloille. Yritä siihen sitten mahduttaa kasvit! :D Keväämmällä helpottaa, kun paksuimmat toppavarusteet ja talvijutut lähtevät pois.
      Minä kyllä tiesin, etteivät hollanninkurjenmiekat talvehdi ulkona mutta kyllä kuvittelin, että kaupassa myytävät sipulit kuitenkin kukkisivat, jos saavat viettää talven kellarissa. Väärässä olin.
      Pakettiauton kuski toivottavasti muistaa jatkossa ajella vähän rauhallisemmin ilta- ja aamuhämärissä. Silloinhan eläimet liikkuvat eniten. Onneksi ei kuitenkaan käynyt ihmisille huonosti.

      Poista
  2. Siellä on monenlaista kasvavaa ja kasvatettavaa. Voi minkä määrän sait ei-toivottuja vieraita kiinni! Mies tuolla kolaa viime yönä tullutta lunta, kuulemma 20 cm lisää entisten päälle! Tovi saadaan odotella ensimmäisiä kukkasia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ihan noin paljoa tullut lunta, sillä suurin osa taisi sataa vetenä. Jouduin itse lapiohommiin töistä tullessani, sillä meidän piharinteessä oli niin paksulti sohjoa, etten saanut autoa ajettua ylös. Enimmät kun lapioin, niin johan autollakin pääsi omalle pihalle. Jospa kuukauden päästä olisi jo ensimmäisiä piippoja lähellä kukintaa.

      Poista
  3. Tunnen suurta myötätuntoa taistellessasi tilan kanssa eteisessä ja muualla. Kunnioitettavaa, että keksit luovia ratkaisuja ja jaksat yrittää. Noita harsosääskiä en kaipaa, onneksi sinulla on hyvät ansat käytössä. Minulla on kaksi vaaleaa jouluruusua (joulukukkia) odottamassa yhdessä kylmässä huoneessa pääsyä puutarhaan. Niissä on molemmissa ollut kirvoja, mutta olen nyt saanut ne (ilmeisesti) aisoihin, ovat siellä keskenään, etteivät kirvat vain leviä muualle.
    Minullakin on samaan tapaan ruukkujen karuselli pyörimässä :). Kevättä kohti on elävän mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myötätunnosta! Into voittaa ainakin vielä toistaiseksi kamppailussa tilanahtauden ja esikasvatusten välillä. Harsosääsket tekevät pahaa jälkeä taimipurkeissa. Kevääseen ei olekaan enää pitkä aika. Kivaa!

      Poista
  4. Kevät on aikamoosta taimi/purkkikarusellia. Soot niin innokas kylyväjä, ettei oo mikää ihime, etton ruuhkaa. Mäki oon pari kertaa haksahtanu hollanninkurjenmiakkoohin, mutten enää. Mullon kukkinu yks ainut monen vuaren jäläkihin istutuksesta ja olinki jo ne autuahasti unohtanu. Näyttää kelta-ansa olevan tosi tehokas. Harmi, ku en muistanu pitää eilee silimiä auki, ku olin kaapungis. Ansoolle olis kyllä tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee niin pitkään ennen kuin täällä pääsee puutarhatöihin, että on pakko keksiä sijaispuuhastelua. Saitko siis hollanninkurjenmiekan kukkimaan ulkona vai piditkö sen jatkuvasti ruukussa? Aika hyvin nuo harsosääsket näyttävät jäävän ansaan. Olen kyllä aina nähdessäni listinyt niitä käsinkin, jotta varmasti kaikki häviävät.

      Poista
    2. Hyvä tietää. Sittenpä istutan nuo omat johonkin kukkapenkkiin kunhan maa sulaa. Kukkikoot siellä tai olkoot madonruokana.

      Poista
  5. No onpa harmi että harsosääsket pääsivät jylläämään. Toivottavasti saat ne kuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Ainakin niitä näyttää jäävän koko ajan kiinni kelta-ansoihin. Sain tänään siirrettyä vierashuoneesta ruukut eteiseen, joten ongelman pitäisi ehkä helpottaa. Luulen, että vierashuoneen amaryllis oli se, jonka mukana harsosääsket alun perin tulivat tänne. En vain raski viskata sitä kompostiin, sillä se on niin topakasti kasvussa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!