maanantai 7. kesäkuuta 2021

Majapenkki

Entisen kasvimaan muodonmuutos majapenkiksi on edennyt siihen pisteeseen, että aluetta voi esitellä. Toki siellä on vielä aukkopaikkoja ja osa kasveista on pieniä, mutta ehkä nyt jo voi nähdä sen mitä siitä on tarkoitus tulla.

Tämä tarha-alppikärhö 'Albina Plena' kiipeilee puutarhakompostin edessä seinäkkeessä, mutta istutin pienen pistokastaimen myös majan viereen.

Alue on melkein koko päivän varjossa, sillä metsä varjostaa sitä eteläpuolelta. Hetkittäin valoa pääsee siivilöitymään puiden latvusten läpi ja illalla viiden jälkeen joihinkin kohtiin paistaa jopa suoraan aurinko. Majapenkin savista kasvualustaa on vuosien ajan parannettu hiekalla, kompostilla ja kasvijätteillä, kuten ruohosilpulla ja puunlehdillä. Pohjamaa on savea, joten kuivuudesta majapenkki ei varmasti tule kärsimään pitkinäkään poutakausina.

Etupihan puolelta majaan pääsee kärhökaaripenkin läpi kärhöportin alta. Kärhökaari- ja majapenkkejä erottaa niiden välistä kulkeva polku.
Viime kesänä mallailin majarakennelmaa oksista tehdyllä hökötyksellä, johon istutin keijunmekkoja kiipeilemään. Ne eivät muodostaneet koko kesänä kunnollista seinää majalle, mutta rakennelmasta sain käsitystä siitä, minkälainen lopullinen ratkaisu voisi olla. Olemme tehneet majaa isännän kanssa muiden projektien lomassa ja tänään sainkin viimeisen osan naputeltua siihen kiinni.
Maja on rakennettu heinäseipäistä ja raudoitusverkon palasista samaan tyyliin kuin kompostin edessä oleva aidanpätkä. Kattoa majalla ei ole. Istutusaluetta reunustaa kauttaaltaan pitkistä oksista tehty reunus.
Majan takaosaan on suunnitteilla vielä jonkinlainen istuin, ehkäpä pieni penkki, jolla voisi istuskella mukavasti varjossa ja tarkkailla kasveja ja pihan elämää. Luulen, että majasta tulee myös lapsille mieluisa piilopaikka. Edellisestä kuvasta erottuu selvästi erilaiset polkumateriaalit. Alueen polut olivat kasvimaan aikana pelkästään hiekkaa. Korvasin osan poluista toissa kesänä kivituhkalla mutta majaan johtava polku jäi silloin hiekalle. Kottikärryillä on mukavampi ajella puutarhakompostorille kivituhkapäällysteistä polkua pitkin, mutta toisaalta hiekasta on helpompi kitkeä rikkaruohot. Koska kottikärryillä kuljetaan harvemmin kärhöportin alta, päätin jättää majaan johtavan polun hiekalle ja pitää kottikärryväylät kivituhkapintaisina. Risteys tulee varmasti sekoittumaan hieman aikaa myöten, mutta en anna sen häiritä.
Majan edessä oikealla puolella kasvaa tällä hetkellä palloesikko, uusi vaaleankeltainen esikko sekä rikkoviuhka.
Vasemmalla puolella on viime kesänä hankittu haltiankukka 'Twilight' sekä taustalla lapinnauhus 'Hietala', joka on tässä vain väliaikaisesti. Aivan etualalla jäänne kasvimaa-ajoista: valkosipulin itusilmuista ilmestyneitä taimia.
Olen istuttanut majan ympärille kolme pientä sinisen alppikärhön siementainta sekä yhden tarha-alppikärhö 'Albina Plenan' pistokastaimen. En tosin tiedä, jaksaako albina lähteä kasvuun, sillä sen ainokainen verso oli katkennut mullan pinnasta poikki. Juuristo oli kuitenkin vahvan näköinen, joten merkitsin kohdan risuilla, jos maasta vaikka joskus nousisi uusia versoja. Majan valoisammalle puolelle tulee kruunukärhö 'Purple Dream'. Koska alppikärhöt eivät vielä tänä kesänä tule peittämään majan seiniä, istutin sinne myös pari pientä keijunmekon tainta tuomaan lisävihreyttä ja väriä.
Majan ja puutarhakompostille johtavan polun välissä kasvaa sinistä alppikärhöä, valkovuokkoa ja valkokirjavaa suht pienikokoista kuunliljaa.
Majapenkissä on myös puuvartisia kasveja tuomassa näkösuojaa naapuriin. Majan oikealla puolella penkin takareunassa on äitini pistokkaasta kasvattama kuutamohortensia ja siitä vähän matkaa marjapensaita kohti tuija. Tuijan edessä on mahdollisesti vain väliaikaissijoituksessa purppuraheisiangervo 'Tiny Wine'.
Majan oikealla puolella on kuutamohortensia ja paljon jaloangervo 'Cattleyaa'. Samaa jaloangervoa on myös majan takana.
Purppuraheisiangervo 'Tiny Winen' vanhat versot ovat hiilenmustia ja nuoret näemmä vihertäviä. Löysin latvoista nuppujakin.
Yhdelle reunalle upotin perennakylvökset ja loput ruukuissaan olevat perennantaimet. Näin ne eivät kuivu niin helposti. Täällä on myös vahvistumassa tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon', joka on matkalla nuotiopaikalle.
Majapenkin viereen on tulossa pienehkö suontapainen alue. Vaikka viikon ajan on ollut hellettä ja kuivaa, maa on siellä selvästi märkää. Kosteus ei kuitenkaan taida riittää siihen, että rönsyleinikit ja juolavehnät häviäisivät itsekseen ja sammal valloittaisi pohjan. Kaivamista on siis tiedossa tännekin, mutta onneksi ei sen enempää kuin vajaat pari neliötä (+muutama metri polkua tietysti). Astinkivien väliin olen kerännyt kukkapenkkeihin ja polkuihin ilmestynyttä sammalta, joka olisi joka tapauksessa pitänyt kitkeä pois. Jospa ne juurtuisivat ja alkaisivat levitä omin voimin. En ole vielä löytänyt sopivia kasveja itse suolle, mutta sen laitamille istutin jo valkotäpläimikän. Tänä kesänä majapenkin suonpuoleisessa reunassa kasvaa ahkeraliisoja, ensi vuonna ehkä jo jotain matalia perennoja.
Ehkä tästä joskus tulee jonkinlainen suo tai kosteikko. Kullerot kukkivat runsaasti polun päässä.
Majapenkistä on siis tulossa vehreä ja rehevä, todennäköisesti melko tuulensuojaisa siimes. Penkin etureunaan aion hamstrata erilaisia esikoita ja muita matalia "herkkukasveja". Syksyllä pitää muistaa upottaa myös muutama pussi kukkasipuleita jaloangervojen väliin. Kivaa, kun jälleen yksi nurkka entisestä sekasotkusta on edes melkein ojennuksessa.

19 kommenttia:

 1. Tuomatala risuaita on kiva. Voisikohan hiekkojen sekoittumista estää laittamalla kivet niiden väliin? Valkosipulin itusilmut ovat sitkeitä, niitä saattaa nousta vielä vuosien jälkeen valkosipulin kasvupaikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aita sopii minusta kivasti tuollaisen vähän metsäisemmän alueen tyyliin eikä vie kukkapenkistä tai poluista juurikaan tilaa. Kiitos ideasta! Juuri muistin, että edellisen asukkaan jätekasassa oli vielä kapeita betonitiiliä jäljellä. Nehän kävisivät mainiosti rajaamiseen eivätkä liikkuisi kottikärryn renkaan alla toisin kuin luonnonkivet joskus tekevät. Salaattitarpeita siis riittää vielä useammaksi vuodeksi :D

   Poista
 2. Majapenkki kuullostaa kivalta! Ihanaa, kun joku keksii uusia ideoita puutarhaan, on myös kiva seurata, miten kasvisi lähtevät kasvuun ja alkavat peittää aidannetta. Tuosta tulee varmasti hieno ja voin jo kuvitella, miten istuskelet siellä pohtimassa uusia ideoita puutarhaasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti alppikärhöt lähtisivätkin reippaasti kasvuun, niin tulisi valmiimman näköistä. Pitää vielä suunnitella ja toteuttaa se istuskelupenkkikin.

   Poista
 3. Maja sopii kyllä hyvin tuonne! Huomasin, että olette laittaneet nuo heinäseipäät maahan tuollaisilla metalli jaloilla, enpäs itse ole tullut ajatelleeksi vastaavaa. Puu maahan työnnettynä alkaa lahota, mutta tuo näyttäisi olevan aika pitkäikäinen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Majasta tulee alueelle kivasti korkeutta, mikä auttaa naamioimaan puutarhakompostoria ja yhdistää penkin paremmin metsänlaitaan. Toivottavasti olisikin pitkäikäinen rakenne. Tolpanjalat ainakin antavat muutaman vuoden lisäaikaa, vaikka kyllähän nuo seipäät aikanaan lahoavat ilman maakosketustakin.

   Poista
 4. Voin jo melkein nähdä, miten kasvit kietovat rakennelman vehreäksi, viihtyisäksi majaksi. Teräsrakenne tekee majasta todella kestävän ja se kestää kasvien painonkin. Valkoinen 'Alpina Plena' on todella kauniskukkainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Albina Plena' oli minulla aika pitkään ostoslistalla enkä ole katunut hankintaa yhtään. Sen kukat tuovat valoa varjoisan penkin takareunaan.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tosi kivannäköinen maja ja kuten sanoitkin, tulee varmaan olemaan lasten suosikkipaikka puutarhassa.

  VastaaPoista
 7. No mutta eikös tähän majan yhteyteen sopisi se köynnöshortensia? Varmasti olisi nuo raudoitusverkot tarpeeksi tukevat👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten kyllä, mutta itse hökötys on vähän turhan pieni köynnöshortensialle. Ja nyt siinä on jo useampi kärhökin kasvamassa :D Hortensialle kaavailemassani kohdassa olisi metritolkulla tilaa kasvaa sivusuunnassa kunhan vain saisin ensin päätettyä sen kiipeilytuen rakenteen.

   Poista
 8. Oi, miten kiva tästä tuleekaan. Luin tämän jo aamulla, mutta en ehtinyt kommentoida. Olet saanut aikaan paljon ja majapenkin aluekin niveltyy viehättävästi kaikkeen muuhun. On niin hauska nähä kuvista, miten kaikki kehittyy.

  VastaaPoista
 9. Kivat pienet risuaidat, sopivat tuohon metsäiseen soppeen. Majasta tulee varmastikin kiva kunhan kärhöt kasvavat. Kuvittelisi niiden hoitavan aikanaan katon virkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi olla, että kärhöt ainakin kesällä kurottelevat katoksikin. Talvella ehkä lumikuorma painaa katon alas :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!