tiistai 16. huhtikuuta 2019

Meillä on piippoja!

Ällistyn aina sitä, miten nopsaan maasta alkaa puskea piippoja kun lumet vähän sulavat. Eilen huomasin, että yhden luumupuun alta oli paljastunut pikkuisen maata ja siinä oli jo useamman sentin mittaisia laukan alkuja. Tänään pihakierroksella satuin vilkaisemaan aurinkopenkin yläreunaa ja löysin sieltä useita kevätkurjenmiekan piippoja. Eilen samassa kohdassa oli vielä 10-15cm lunta. Olen melkein varma siitä, että piipoilla on joku tutka, millä ne huomaavat lumikerroksen alkaneen ohentua ja aloittavat saman tien kasvaa vajuvaa hangenpintaa kohti.
Kevätkurjenmiekan piippoja. Ovat ilmeisesti viihtyneet aurinkopenkin kuivimmassa ja aurinkoisimmassa kohdassa, kun ovat alkaneet lisääntyä.
Pallero- tai lehtolaukan piipot ovat puskeneet suoraan lumen läpi. Istutin niitä vierekkäin eikä kirjanpidosta saanut selvää, kumpia ovat. Sen näkee sitten myöhemmin.
Lumen alta on paljastunut jo perennojenkin kasvuun heräileviä versoja.
Tarhakylmänkukan pehmoisia pörröpäitä.
Pääsin tekemään kevään ensimmäiset puutarhatyötkin, kun leikkasin maksaruoho 'Stewed Rhubarb Mountainin' vanhat versot uusien tieltä (kuvan oton jälkeen).
Kevätvuohenjuuri on tainnut odottaa kevättä näin vihreänä lumen alla. Eilen tämänkin päällä oli vielä lunta.
Purppurakeijunkukka 'Palace Purple' näyttää nyt paremmalta kuin viime keväänä. Toivottavasti se kasvaisi kesän aikana sen verran isoksi, että saisin syksyllä jakopaloja. Pelottavaa olla talven yli yhden yksilön varassa.
Myskimalva 'Alba' on myös odotellut kevättä vihreänä.
Kävin kokeilemassa, olisiko kasvimaalta syyskylvöjen kohdalta jo maa sen verran sulanut, että saisin irroteltua ruukut. Muilla ei niin kiirettä olisi, mutta ne loistokärhöjen siemenkylvökset vähän polttelisivat mieltä... Vaikka lapioin lumet niiden kohdalta ja ympäriltäkin jo ajat sitten pois, niin vasta päällimmäinen lehtikerros oli sen verran sulanut, että niitä sai siirreltyä syrjään. Sentin kerros lehtiä ja hallaharson palanen ovat vielä niin tiukasti maahan jäätyneenä, ettei ollut toivoakaan saada ruukkuja edes näkyville. Sen sijaan lehtien seasta löytyi toinen yllätys: syysasetelmien valkokirjava muratti näyttäisi talvehtineen hienosti.
Enpä ole ennen saanut murattia talvetettua ulkona. Enkä ole kyllä yrittänytkään, kun joku on mennyt sanomaan, että se talvehtisi vain Etelä-Suomessa... Peittelin tämän vielä kuvauksen jälkeen lehdillä. Heräilköön rauhassa samaa tahtia maan sulamisen kanssa.
Upean aurinkoiset päivät ovat lämmittäneet kuistin nurkan kiveyksen niin lämpimäksi, että uskalsin viedä eteisen kasvit ulkoilemaan. Kasvit olivat eilen nelisen tuntia raittiista ilmasta nauttimassa ja tänään viisi tuntia. Vetäisin harson niiden päälle suojaamaan suoralta auringonpaisteelta, mutta alkuillasta pihdan varjon osuessa nurkkaan kasvit saivat olla ilman harsoa. Kellarivaraston kärhöt saivat pärjätä ilman harsoa.
Ensin kuva, sitten harsoa niskaan. Pelargonilaatikon vasemmalla puolella taivasta kohti kurottelee loistokärhö 'Kaiser'. Olen pian pulassa sen kanssa! :D
Kellarin kärhöjen kanssa saatan jopa pärjätä toukokuun loppuun saakka.
Pulkkamäkeen lähdössä...? Karon lempipuuhaa on juosta pulkan perässä kun lapset laskevat mäkeä. Kohta sekin lysti loppuu.
Piippoja, kasvien ulkoilutusta ja perennojen varsien katkomista (olkoonkin vain yhdestä kasvista); kevät on siis korkattu täälläkin alkaneeksi! Vähät siitä, että pihalla nököttää edelleen parin metrin korkuinen lumikinos, kymmenen metrin korkuista penkerettä ja maa on laajoilta alueilta 20-senttisen hangen peitossa. Täältä tullaan kesä!

25 kommenttia:

 1. No nii, kyllä se siitä ja vauhrilla. Oon useen torennu sen, että vaikka täälä lännes olis lumet lähteny palio ennemmi ku teiltä, nii te saatta meirät kiinni aika äkkiää. Torennäköösesti teirän paksu lumikerros suajaa nii hyvi, että kaikki kasvit o het lähtökuapis. Meillä saa useen tapella ja orotella paksun rouran kans. Oho, sulla alakoo jo ulukoolutus. Mun kellarikärhöt o viäläki kellaris.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksusta lumikerroksesta on kyllä apua talvehtimiseen. Harvoin on tullut talvituhoja hangen pinnan alapuolisille osille, kun routaakaan ei välttämättä ole kuin muutama sentti. Ja keväällä tosiaan aika äkkiä lähtee kaikki vihertämään eikä tarvitse katsella harmaata maata kovin pitkään. Meillä on eteisessäkin niin hämärää, että mieluummin laitan kasvit mahdollisimman aikaisin ulkoilemaan. Olisivat minullakin nuo kaksi vielä pärjänneet kellarissa, mutta olin malttamaton :D

   Poista
 2. Ulkona ruukussa en ole saanut murattia talvehtimaan mutta maassa on talvehtinut jo monta vuotta, jopa silloin tappotalvena, rosariossa katselin että on jopa levinnyt. Piipot ovat nopeita kun alkuun pääsevät, pian pääset jo ihastelemaan kukkivia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taidan tästä lähtien kokeilla talvettaa murattia maassa. Tai ehkä varmuuden vuoksi pienen pistokastaimen sisällä ja isommat ulkona. Olisihan se maanpeitekasvinakin aika kivan näköinen, varsinkin kirjavalehtinen.

   Poista
 3. Ou jee, ihania uusia alkuja! Nyt on ihanaa, kun edistystä tapahtuu joka päivä ja aurinko jaksaa paistaa : )

  VastaaPoista
 4. Minullakin on tavallinen muratti talvehtinut penkissä kaksi talvea ja nyt on puskemassa vihreää. Kyllä on ihana kierrellä puutarhaa ja etsiä kasvuun lähteviä kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taidan jatkossa lykätä syksyllä muratit maahan talvehtimaan, kun näyttää onnistuvan täälläkin. Kasvuun lähteviä kavereita löytyy joka päivä enemmän ja enemmän.

   Poista
 5. Kyllä vaan, piippoja on vihdoinkin ja vähän jo kukkiakin.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, piippoja! Onneksi olkoon :) Kevään ensimmäiset piipot ilahduttavat aina erityisen paljon.
  Minäkin sain vasta viime viikonloppuna kaivettua loistokärhöjen siemenkylvöt maasta. Kävin yrittämässä muutamaan kertaan jo aiemmin, mutta ennen viime viikonloppua ei ollut mitää aseita saada ruukkuja ylös maasta. Toivotaan, että teilläkin maa alkaa pian sulaa ja saat ruukut parempaan talteen. Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisiä piippoja odottaa aina erityisen innolla. Toivottavasti kärhösi lähtevät itämään. Muista raportoida niiden kuulumisia :) Minä käyn taas kohta kokeilemassa, joko ruukut lähtisivät irti. Aurinkoista iltaa!

   Poista
 7. Minäkin olen ulkoiluttanut jo perennan alkuja ulos , mutta lasituksen sisällä vielä ollaan. Olisi tarkoitus mennä mökille pääsiäiseksi ja kaikki taimet mukana. Sanoin miehelle että kyllä on hyvä kun on iso auto ( tarkoitin sitä kun vietiin eilen ison erän laattoja mökille) juu mahtuu taimet hyvin kyytiin hän vitsaili 🤗 minunkin pitää kokeilla muratin talvetusta jos sinulla näin hyvin onnistui. Minä olen myös jakanut purppurakeijunkukkaa ja mukavampi tosiaan on talveen lähteä kun on muutama jakotaimi. Paljon on teillä vielä lunta mutta muutama aurinkoinen päivä niin se on siinä .Aurinkoisia päiviä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasituksen takana onkin hyvä ulkoiluttaa taimia. Ovat siellä valoisassa ja vähän viileämmässä, mutta kuitenkin pikkuisen suojassa uv-säteiltä ja tuulelta. Miehillä on aina tapana vähän liioitella :D Minun olisi kannattanut jakaa purppurakeijunkukkani jo toissasyksynä, niin olisi ollut neljä yksilöä talvehtimassa. Jätin jakamisen kevääseen, mutta eihän siitä tullut mitään, kun taimi oli hädin tuskin hengissä talven jälkeen. Tästä lähin en ota samanlaisia riskejä, jos taimella on sen verran kokoa, että pystyy jakamaan. Tänään paistoi aurinko, mutta oli selvästi viileämpää kuin eilen ja toissa päivänä. Kyllä nuo lumet silti näyttävät sulavan ihan mukavaa tahtia :) Aurinkoa sinnekin!

   Poista
 8. Johdatte kevään tulossa parin päivän verran Merenrantakaupunkiin nähden. Perästä tullaan, ja säätietoja kattoen lujaa tullaankin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä pitää, jos meinaatte kiriä ohi: tänne on luvattu aurinkoa, 15 asteen lämpötiloja ja melkein koko vuorokauden ympäri plussaa. Meillä on nyt turbovaihde päällä, kun saatiin kevään moottorit vihdoin käynnistymään :D

   Poista
 9. Sieltä se kevät saapuu sinullekin, olen alta vauhdilla. Olen samaa mieltä Navettapiian kanssa eli pian te saatte etelän puutarhat kiinni. Kasvisi ovat varmasti valmiina lähtökuopissaan ja ampaisevat täyteen kukoistukseen oitis päästyään lumesta.
  Onpa Karo nätti koira. Selvästi valmiina loikkaamaan pulkan kyytiin.

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. On Karo välillä ollut kyydissäkin :D Mieluummin kyllä juoksee perässä tai vierellä. Ehkä niin vauhdikasta kasvuun lähtöä ei ole tulossa mitä viime vuonna, sillä maa on ainakin 15cm:n syvyydelle asti vielä roudassa. Vuosi sitten routaa ei ollut käytännössä yhtään, kun pysyvät lumet satoivat sulaan maahan. Äkkiä routakin kyllä sulaa, jos sääennusteet pitävät paikkansa: tänne on luvattu 15 asteen lämpötiloja eikä juurikaan yöpakkasia. Tänäänkin lumet sulivat aika vauhdikkaasti. Mitähän kivaa huomenna kukkapenkeistä löytyykään? :)

   Poista
 11. Siitä se kevät etenee ensimmäisten piippojen myötä.

  VastaaPoista
 12. Ensimmäiset piipot sykähdyttävät ja ensimmäiset avautuneet kukkaset suorastaan pakahduttavat ilosta! Uskalsit tuoda kärhöt harjoittelemaan ulkoilmaa... minulla on myös monta kärhöä, joiden kanssa jo nyt tuskailen, mutta en ole ulos niitä vielä rohjennut tuoda. Mukavaa pääsiäistä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että parempi kärhöjen totutella auringonvaloon heti alusta alkaen. Nyt, kun niissä oli vasta versoja ilman kunnolla auenneita lehtiä, niin ei ainakaan lehdet kärähdä auringonpaisteesta. Varaston puolella on ollut ehkä muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkona, joten lämpötilan puolesta ei tullut juurikaan muutosta. Viet vain omasikin rohkeasti ulos :) Jos niissä on kunnon lehdet, niin laitat alkuun harsoa vähän suojaksi. Mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 13. Tarhakylmänkukan pörröiset versot ja kukkanuput ovat mielettömän söpöjä! :)

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!