tiistai 15. toukokuuta 2018

Mitä kuuluu taimille ja kasvimaalle?

Melkein kaikki taimeni ovat viettäneet jo viisi yötä ulkona. Ainoastaan osa yrteistä ja pelargoneista on ollut sisällä yöt. Äitini sai omat taimensa kasvihuoneeseen, joten sain häneltä vapautuneen minikasvarin lainaan helpottamaan taimirumbaa.  Pienimmät taimet ovat minikasvarissa, johon laitan muovihupun tai harson päälle yön ajaksi. Loput taimista ovat olleet jo pari yötä ilman harsoa.

Isompien kasvien takana suojassa auringonpaisteeseen totuttelevia taimia sekä vasta koulittuja leijonankitoja.
Minikasvari melkein täynnä. Alahyllyllä "tyhjissä ruukuissa" on tuoksumiekkaliljan taimia.
26.4. kivipenkkiin lumen keskelle tehdyistä kylvöistä on itänyt retiisi, pinaatti ja muutama salaatti. Salaatinsiemenet olivat vanhoja, enkä uskonut, että itävät ollenkaan. Porkkanaa ja härkäpapua vielä odotellaan, mutta nehän taimettuvat muutenkin hitaasti. Kivipenkissä ei ollut missään vaiheessa edes harsoa, joten sanoisin kokeilua jo melko onnistuneeksi.
Pinaatin taimia kivipenkissä.
Kivipenkin retiisejä.
Kasvimaa on edistynyt sitten 5.4, jolloin siellä oli vasta vasta valko- ja ruohosipulia, saksankirveliä, maa-artisokkaa, porkkanaa ja pinaattia. Lavakaulukset alkavat olla jo täynnä, sillä sinne on kylvetty härkäpavut, salaatteja, kehäkukkaa, hernettä ja ensimmäiset 20 perunaa, istutettu kolme esikasvatettua härkäpapua sekä uudenseelanninpinaatit sekä samettiruusua (porkkanoiden väliin). Vielä jäi tilaa lopuille herneille, pienelle pätkälle punajuurta sekä noin 20 perunalle. Siemenperunaa olisi tosin enemmän jäljellä, eli loput joutunevat kukkapenkin täytteeksi.
Kaksi lavakaulusta on vielä täyttämättä. Viime vuonna totesimme hyväksi peittää perunat hiekalla, joten niin tehtiin tänäkin vuonna.
Kasvimaan käytäville pitää vielä kärrätä lisää hiekkaa, sillä viime syksynä levitetty hiekkakerros on talven aikana painunut. Kahden lavakauluksen ja parin välikön täyttäminen saa odottaa vielä kesäkuun alkuun, jolloin saamme multakuorman. Sittenpä vain satoa odottelemaan.

Oletteko te muutkin innostuneet toukokuun helteillä kylvämään kasvimaalle? Mitä kaikkea olette kylväneet?

8 kommenttia:

 1. Minä kylvin mökille jo retiisit ja herneet sekä istutin perunat. Kokonaisen kilon 😉. Salaatit pitäisi vielä laittaa, kun seuraavaksi mennään. Kaupunkiin suunnittelen muutaman kasvilavan hankkimista myös. Saisi jotain pientä kasvatettua täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin kilo siemenperunaa olisi ollut aivan riittävä, mutta meille mieleistä lajiketta (Carrera) myytiin vain viiden kilon säkissä. No, laitetaan loput kukkapenkkiin. Kukkiihan se perunakin :D Itse kasvatetut kasvikset ovat kyllä herkkuja, ihan toista kuin kaupasta ostettuina.

   Poista
 2. Ihanan iso kasvimaa sinulla!
  Minä tein omani vähän tyhmästi. Aloitin tekemällä muutaman tiilireunuksisellä ja laitoin ne aika kauas toisistaan.. Silloin en vielä tajunnut että jatkossa haluan opetella ja kokeille lisää hyötykasveja. En siis ole oikeastaan aiemmin niitä kasvatellut.
  Ehkä saisin talon seinustalle lisää lavoja sopimaan...pitääpä miettiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu jo pieneltä, vaikka en mikään hyötykasvi-intoilija olekaan. Äkkiä vaan tila loppuu, kun on paljon kaikenlaista. Peruna varsinkin vie yllättävän paljon tilaa. Eihän sitä etukäteen voi tietää, miten innostuu myöhemmin. Siinähän olisi voinut käydä myös niin, että ensin tekee hirmuisen ison kasvimaan ja sitten toteaa, ettei ollutkaan oma juttu. Olen nähnyt myös kukkapenkeissä kasvatettavan vihanneksia. Itse kuitenkin haluan jo lastenkin takia, että syötävät ja katseltavat ovat erillään.

   Poista
 3. Siellähän on hyvällä mallilla kaikki kevät työt. Meillä ois kasvilava hommat tännään suunnitteilla, kuhan käyvään Villen apuna uamupäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenpä toivottelen teille mukavaa työntäyteistä päivää! :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!