lauantai 24. marraskuuta 2018

Kaunokaisia

Ihana, suloinen bellis, eli kaunokainen. Melkein luottokasvini. Kukkii runsaasti alkukeväästä myöhään syksyyn ilman mitään hoitotoimia. Kaunokainen saa levitä meillä melko vapaasti aurinkopenkissä ja luumutarhassa. Syksyllä itäneet siementaimet kukkivat heti seuraavana keväänä ja kevään ensimmäisistä siemenistä itäneet taimet jo samana kesänä. Väärään paikkaan ilmestyneitä taimia siirtelen aukkokohtiin.
Aurinkopenkin kaunokaisreunus.
Bellisten pehmoiset pumpulipallot auringon laskiessa helteisen päivän jälkeen.
Keväällä ei koskaan tiedä, minkä värisiä kukkia kesän aikana ilmestyy. Vuosi sitten oli vaaleiden ja melko yksinkertaiskukkaisten kaunokaisten ilottelua...
Pieni pinkki bellis yrittää puskea vaaleiden kaverien keskeltä.
Aavistus vaaleanpunaista.


...tänä kesänä oli tummempia sävyjä sekä joitakin todella kerrannaisia yksilöitä.
Terälehdet ovat usein alta punertavia, viime kesänä tummimmat olivat näin vahvan pinkkejä.
Joidenkin terälehdet ovat alta tummanpinkkejä, toisten puhtaanvalkoisia.
Muutama näinkin tumman punainen löytyi.
Huiman kerrannainen nuppu avautumassa.
Eikö ole ihana!

Hennon punainen hattarainen.
Melkein puhtaan valkea ja kerrannainen.
Bellikset myös kehittävät hauskoja mutaatioita herkästi.
Näissä valkoisissa on yksittäisiä terälehtiä (oikeammin laitakukkia) keltaisten kehräkukkien seassa.
Muistanette kesällä arvuuttelemani kummajaisbelliksen, jossa yksi kukkavarsi olikin tehnyt yhden kukan sijaan hirmuisen ryppään pikkuisia kukkia.
Onko teillä jo näitä söpöliinejä?

6 kommenttia:

 1. Siis enemmän kuin ihania. Minä en saa jostain kumman syystä pelliksiä menestymään puutarhassamme. Olisiko syynä ehkä liian ravinteikas multa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla syynä. Talvimärkyydestäkään nämä eivät ilmeisesti pidä. Minulla kaunokaiset kasvavat aika köyhässä mullassa eikä vesikään jää talvella seisomaan. Vanhimmat yksilöt häviävät usein talven aikana, mutta kun ovat saaneet vapaasti kylväytyä, niin aina on riittävästi pieniä siementaimia paikkaamaan talvituhot.

   Poista
 2. Nämä ovat niin ihania! Kiitos taas tuhannesti siemenistä. Toivottavasti minullakin näyttäisi parin vuoden päästä tältä. Kylvin siemenet mökillä kasvulavaan ja sen lisäksi ripottelin loput ympäri puutarhaa. Toivotaan, että sieltä moni lähtisi kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla näyttää tältä jo ensi kesänä; keväällä itäneet taimet kukkivat hyvinkin jo heinäkuussa. Bellikset ovat kiitollisia kasvatettavia siinä mielessä, ettei kukintaa tarvitse odotella vuosikausia :)

   Poista
 3. Kauniit ovat bellikset. Meillä ol muatilalla kanssa, silloin kun mie tulin Kinnulan tilalle emännäks. Kun käytiin pihamuata mylleemään, ne hävis. Monesti on ollu mielessä niitä hankkii tännekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki ihmeessä! On näistä sen verran paljon iloa :) Siemenistä saa paljon taimia vähällä vaivalla, kun vain ripottelee ne haluamaansa paikkaan. Sen jälkeen nämä huolehtivatkin itse itsestään ja pysyvät siellä, missä viihtyvät.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!