maanantai 12. marraskuuta 2018

Marraskuisen pihan kuulumisia

Pitkä tovi on vierähtänyt edellisistä pihakuvista. Nytpä pääsette näkemään meidän pihan marraskuista kauh... kauneutta.

Innostuin lainaamastani puutarhakirjasta kokeilemaan sammalpallojen tekoa. Jostain kumman syystä itselleni on hankala tyytyä mihinkään "pelkkään", vaan visio on aina haastavampi kuin mihin tekniset taidot ehkä riittäisivät. Niinpä sammalpalloasetelmaakin väkersin sormet kohmeessa pelkän katuvalon varassa, kun hämärä hiipi turhan nopeasti eikä hökötys pysynyt kasassa ilman pitelemistä sen aikaa, että olisin ehtinyt käydä laittamassa edes pihavalon päälle.
Vasemmanpuoleinen pallo jäi pikkuisen epämuodostuneeksi suoraan edestä katsottuna.
Rappusilta katsottuna kaikki ovat kauniin pyöreitä.
Puiden runkoina toimivat karahkat olen jemmannut talteen jo pari vuotta sitten, kun olivat mielestäni hienoja. Nyt ne pääsivät vihdoin hyötykäyttöön. Puiden sisustana on sanomalehteä, joka on narulla sidottu oksiin kiinni palloksi. Kolmen sanomalehtipallon päällystämiseen meni iso säkillinen sammalta, jonka olin käynyt aiemmin metsästä keräämässä (maanomistajan luvalla tietenkin).
Puuryhmä on sen verran kookas, että riittää itsekseenkin koristamaan oven vierustaa. Korkeutta asetelmalla on noin metrin verran.
Ruukkua ei pieni tuulenpuuska kaadakaan, sillä se on täytetty kivillä ja hiekalla. Sammalpuut ovat nimittäin sen verran painavia, ettei pelkkä hiekka olisi riittänyt pitämään niitä pystyssä. Pinnalla olevien kivien rakosiin työntelin kaikki pallojen tekemisessä irronneet pienet sammaltupsut. Pikkuisen täydennystä piti vielä nyppiä nurmikolta.
Puissa on sekaisin lähemmäs kymmentä erilaista sammalta. Se toi myös haastetta asetteluun, sillä sammalmattojen paksuudet vaihtelivat reilusta sentistä jopa yli viiteen senttiin.
Sammaltenkeruureissulla oli pakko poiketa katsomassa lehtikuusikkoa, jonka pohja muuttuu neulasten varistua hauskan oranssiksi.
Kokeilin myös Tuplasti terapiaa -blogista löytämäni risusiilin ohjetta. Lopputulos on pikkuisen mielipuolisen näköinen. Vinkiksi risutöistä innostuneille voin sanoa sen, että vuosi aiemmin kaadetun koivun sään armoilla olleet risut kelpaavat ainoastaan kompostin seosaineeksi :D 
Sekopääsiili jäi kyttäämään rappusten viereen.

Pihallamme kukkii oikeastaan enää keltaiset pensashanhikit ja nekin aika vaisusti. Joitain nuppuja löytyy belliksistä ja kirjokiurunkukasta. 
Näemmä se, mikä keväällä vihertää viimeisimpänä, koristaa myöhäisintä syksyä. Etupihan aikaisin vihertävät pensashanhikit ovat nimittäin karistaneet lehtensä jo ajat sitten. Toisaalta nämä saavat kuusikosta suojaa pakkasilta ja pysyvät ehkä senkin vuoksi pidempään vihreinä.
Viimeisiä kaunokaisten nuppuja.
Kirjokiurunkukan minimaalisen kokoiset nuput ovat häikäisevän sinisiä.
Metsänreunapenkki olisi aika ankea nyt ilman alppiruusua, lemmikkejä ja etualan lehtosinilatvaa.
Esikot ja helmililjat ovat alkaneet puskea uutta kasvua. Atsaleojen värikkäät silmut ovat pulleita. Toivottavasti sää kylmenisi ennen kuin ne alkavat kasvaa.
Esikko varjokujalla. Nuppuja ei onneksi vielä näkynyt.
Helmililjat kasvattavat komeat lehtitupsut melkein joka syksy. Ilmeisesti se ei kuitenkaan vaikuta kevään kukintaan.
Puistoatsalea 'Illusian' silmut ovat leiskuvan värisiä, kuin pieniä tulenliekkejä pimeässä syksyssä.
Pimeisiin syysiltoihin tarvitaan jo meilläkin edes jotain valoa. Luumutarhan 'Laatokan Helmi' sai valosarjan ja lyhdyt kynttilöitä. Etupihalle laitan valot vasta lähempänä joulukuuta, sillä niitä ei tule itse niin paljoa katseltua kuin takapihaa. Joulun lähestyessä on kuitenkin mukava laittaa valoja myös naapureiden silmäniloksi, näkyväthän heidän valonsa myös meille.
Tätä näkymää katsellaan olohuoneen sohvalla istuen. Ehkä jo ensi vuonna saa valoja ripustettua useampaankin luumupuuhun.
Leppoisaa uutta viikkoa!

20 kommenttia:

  1. Hiano sammalpalloasetelma. Mun sammalehet o viälä mettäs ja taitaa sinne jääräkki. Naapurin koivunkaatopaikalta sen sijaan hain ittelle risuvärkkiä. Niistä olis tarkootus jotaki teherä. Kyllä sun siiles, siileksi tuntoo....ei huano ollenkaa :) Mukavaa viikkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sammaltahan pystyy hakemaan myös lumen alta, jos tarvitseekin vaikka jouluasetelmia varten. Pitää vain tietää aika tarkalleen kohta, josta sitä löytyy hyvin. Ainakin siilillä on kunnon piikit, ehkä se onkin piikkisika :D

      Poista
  2. Sammalpalloasetelma on hieno ja Laatokan Helmi on tosi ihana valoissaan.

    VastaaPoista
  3. Tulipa tosi kiva sammalpallopuu.
    Nyt on kaikki kausivalot tarpeen pimeyttä karkoittamaan.
    Mukavaa alkanutta viikkoa. 🍁🍃🍂

    VastaaPoista
  4. Sammalpallot ovat todella kivan näköisiä. Tykkään <3 Ja sekopääsiili on kerrassaan hurmaava! Tykkään siitäkin <3
    Mukavaa uutta viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että sekopääsiilikin saa ystäviä :D Mukavaa viikkoa!

      Poista
  5. Minulla oli pihassa sammaltorni ja -palloja. Talitintit pirulaiset kävivät nokkimassa ne tärviölle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla meilläkin edessä, mutta nautin nyt tuosta niin kauan kuin se kestää kauniina :) Tinttejä kiertelee täälläkin iso parvi.

      Poista
  6. Kiva sammalkoriste! Ja siilisi on ihan söpö!

    VastaaPoista
  7. Todella hieno havupalloasetelma ja siitä just kiva kun on noin isokokoinen. Näkyy paremmin mitä on tullut tehtyä . Valoja pitää meidänkin viritellä viikonloppuna havuihin ,mutta en vielä laita niitä päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jos tintit jättävät sammalet rauhaan, niin kookas asetelma näkyy myös, vaikka sataisi enemmän luntakin.

      Poista
  8. Kauniit sammalpallot! Kiva, kun niitä on useampi samassa ruukussa. Kiva nähdä miten sama askartelu saa erilaisia asetelmia aikaan eri tekijöillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, sammaltöitäkin on ties miten paljon erilaisia, vaikka perustekniikka kaikissa on aiva sama :)

      Poista
  9. Hienot sammalpallot! Kerran olen kokeillut sammalpallon tekemistä, tein siitä roikkuvan version.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin mietin, tekisikö roikkuvan pallon, mutta sitten muistin nuo oksankarahkat ja päädyin tekemään pallopuut.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!