torstai 25. lokakuuta 2018

Kuka nukkuu kellarissa?

Sääennusteet lupasivat kylmenevää ja pakkasöitä, joten päätin kantaa talvetettavat kasvit kellariin. Eikä yhtään liian aikaisin, sillä heti siirtoa seuraavana yönä oli jo -5,5 astetta pakkasta alimmillaan. Eteisen ahtauskin alkoi jo kyllästyttää. Kokeilen ensimmäistä kertaa talvettaa verenpisaraa ja pelargoniaa kellarissa. Jos ei onnistu, saan uudet yksilöt eteisessä talvehtivien pistokkaista. Kurkataanpas, ketkä pääsivät talveksi kellarin suojiin. Samalla pääsee vielä nautiskelemaan pikkuisen kukista ja kesän auringosta.
Tämän kesän suosikkini: karjalanneito.
Verenpisarat ovat talvehtineet ennen eteisessä, mutta niistä karisee niin paljon roskaa, että kokeilen tällä yhdellä talvetusta kellarissa.
Daalia 'Wittem'
Vanha, melko rotevakasvuinen puolikerrannainen pelargonia.
Hortensia, joka taisi kärsiä tänä vuonna lannoituksen puutteesta.
Loistokärhö 'Hagley Hybrid'
Loistokärhö 'Voluceau'
Näiden lisäksi kellarissa talvehtivat tuoksumiekkaliljat, neljä leijonankitaa, kelta-apinankukka, vasta ostamani ixian mukulat, kaksi ruukkua tasetteja sekä loistokärhöt 'Kaiser' ja 'Multi Blue'.

Kuvassa kellarimme näyttää melkeinpä tarpeeksi suurelta, mutta todellisuus paljastuu, kun kömpii itse sinne. Kellarin lattia on arviolta 150*120cm ja korkeutta tällä kopperoisella on hädin tuskin 150cm. Sinne päästäkseen pitää nostaa painava luukku ylös ja pudottautua metrin verran alaspäin puolikkaan kengän syvyisille porrasaskelmille. Mietin jo vakavasti isoimmissa saviruukuissa kasvavien kärhöjen kaivamista maahan talvehtimaan, kun yritin saada niitä turvallisesti siirrettyä alas. Varsinainen kauhujen kukkakellari! Kolhuitta kuitenkin selvittiin ja kasvit saavat nyt rauhassa odotella kevättä.
Hyllyille olisi vielä pari pientä ruukkua sopinut, lattialle ei yhtään enempää tai tulisi vaikeuksia tarvittaessa kastella kasveja.
Jos edellinen asukas olisi aikoinaan tehnyt kellarista edes metrin verran pidemmän ja pikkuisen korkeamman, haluaisin kokeilla talvenarkojen pikkupuiden ruukkukasvatusta. Japaninverivaahtera ja syyssyrikkä ovat olleet salaiset ihastukseni jo pitkään. Persikka, aprikoosi ja pasuunankukkakin olisivat kokeilulistalla. Toisaalta, jos kellarimme olisi isompi, tarvitsisin myös isomman ulkoeteisen kaikkien ihanuuksien kevätkasvatusta varten... Taitavat siis jäädä kauniiksi haaveiksi.

Onko teillä jotain salaista kasvihaavetta, jonka hankkisitte heti jos...?

22 kommenttia:

 1. Se menee kyllä juurikin noin, että aina haaveilee isommista tiloista ja sitten jos sellaisen saisi se täyttyisi saman tien kasveista ja taas tarvittaisiin lisää tilaa. Minulla on iso viileä valoisa kuisti, jossa talvettaa, mutta silti haaveilen oikein isosta talvilämpimästä kasvihuoneesta, johon voisi rakentaa ihan oman pienen kasvitieteellisen puutarhan :D Toivotaan hyvää talvehtimista kasveillesi. Tuo karjalanneito on minunkin suosikkini, mutta en ole koskaan talvettanut niitä. Jaappas joskus parhaat vinkkisi sen talvehtimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se menee :D oma kasvitieteellinen puutarha olisi kyllä hieno! En ole minäkään ennen talvettanut karjalanneitoa, mutta löysin kaksi erilaista ohjetta: talvetetaan joko pimeässä n.4 asteessa juurakkona tai viherkasvina n.15-asteisessa, valoisassa tilassa. Keväällä nähdään, miten neitosen käy kellarissa.

   Poista
 2. Minulla sisällä talvetettavat kasvit odottelevat vielä kuistilla talon seinustalla ja daalian mukulat vielä maassa. Pakkasta on muutamaan kertaan ollut jo pari astetta, joten saa nähdä onko kaikki enää edes hengissä. En vain ole yhtään varma mihin saan nämä mahtumaan. Tavoite olisi nyt loppuviikolla keksiä jotain. Täällä II-vyöhykkeellä tuo japaninverivaahtera talvehtii ulkona (ainakin viime talven). Siellä en tiedä tohtisinko kokeilla. Minä taas haaveilen aprikoosista tai persikasta. En enää muista kumpi oli, mutta sellaisenkin joku saanut talvehtimaan ulkona ainakin Ib vyöhykkeellä. Mietin raaskinko itse kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Muistelen kuulleeni, että persikasta olisi siellä etelässä talvenkestävä lajike. En ole kuullut, että kukaan olisi saanut täälläpäin japaninverivaahteraa talvehtimaan ulkona. Meillä on vielä muuta ympäristöä kylmempi paikka, vaikka metsä suojaa pohjoisen puolelta.

   Poista
 3. Melkoinen kasviarsenaali onkin päässyt kellariin talvehtimaan.
  Minä talvetan kasvejani autotallissa ja kymmenasteisessa varastossa. Tilaa tuntuu olevan aina liian vähän. Kahden auton autotalli on onneksi aika tilava, mutta siellä pitää varastoida paljon muutakin, kuin vain kasvejani. Magnoliat siintävät kaukaisissa ja tavoittamattomissa haaveessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kasviarsenaali valloitti aiemmin eteisen. Nyt sieltä pääseekin kulkemaan ihanan väljästi myös ostoskassien ja lasten kanssa sisään ja ulos... ainakin kevääseen asti! Magnolioista on pari kestävämpää lajiketta, jotka voivat menestyä jopa täällä IV-vyöhykkeellä, tosin suojattuna, talven yli. Eli älä hautaa haavettasi :)

   Poista
 4. Meillä pelakuut vielä sinnittelevät verannalla, mutta pakkasen kiristyessä ne on pakko siirtää kellariin. Sinne menevät myös liki kolmekymmentä daaliaa, runkoruusu, kymmenkunta kärhöä.... Eli täyttä tulee olemaan! Mutta kuiva kellari, n. 10 astetta lämmintä on hyvä paikka talvehtia. Vielä olen jättänyt haaveet eksoottisemmista kasveista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin paljon talvetettavaa! Meillä kellarissa oli nyt 8 astetta lämmintä, mutta lämpötila putoaa vielä säiden viilentyessä. Pidetään pakkasvahdin avulla se noin 4-asteisena. Hyvin ovat kasvit sielläkin aikaisempina vuosina talvehtineet.

   Poista
 5. Voi kun olisikin paikka, missä talvettaa kasveja. Sellaisen kyllä tahtoisin, jos... Meillä varastotkin ovat niin lämpimiä, että sinne on turha mitään talvehtimaan viedä. Tosin mielessäni on käynyt, että voisi tehdä toisesta varastosta viileämmän. En ole vielä uskaltanut mietteistäni isännälle kertoa :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hivutat pikku hiljaa sisälle joka nurkan täyteen kasveja ja puoliääneen vihjailet, että olisipa sopiva talvetustila, ettei olisi joka paikassa kukkia. Ehkäpä miehesi "saa loistoidean" varaston muuttamisesta talvetustilaksi ;) Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

   Poista
 6. Sinnikäs oot, ku nuanki hankalakulukuusehen kellarihin kasvia viät. Mutta mitäpä puutarhuri ei tekisi aarteerensa etehe :) Toivottavasti kasvit talavehtiivat hyvi.
  Mullon kellaris tilaa, kaks suht suurta "huanesta". Piänemmäs, perunakellaris omiani talavetan. Puuvarasto on lämpöösempi. Orotan kiäli pitkällä, että lehemät lähtis ja saisin teherä navettakeittiöstä kasvien talavetuspaikan.....ai että.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienemmät ja kevyemmät ruukut menevät kellariin helposti, mutta isot saviruukut oli hankala saada hivutettua sinne. Pitää kyllä muistaa jatkossa, ettei istuta kellarissa talvetettavia kasveja noihin isoimpiin saviruukkuihin :D Navettakeittiö talvetuspaikkana kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Osa kasveista pärjää loistavasti pimeässä kellarissa talven, mutta onhan niitäkin, jotka vaativat valoa talvehtiakseen.

   Poista
 7. Pienkin talavetuspaikka on hyvä olla olemassa. Meillä on autotallin piähän tehty huone, jossa talavetan kukkia, pelargoniat ja sinisarjat. Patterilla suahaan lämpö siäjeltyy. Ruukussa olevat puut ja juurakot vien muatilan kellariin, siellä on hyvät tilat kun ei ennee perunoita isoja miäriä oo. Pimmii ja viileä paikka on talavella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostavat sinunkin talvetuspaikkasi, etenkin kellari, johon mahtuvat jopa ruukkupuut. Jos meillä ei olisi kellaria ja eteistä talvetuspaikaksi, joutuisin joko luopumaan talvetettavista kasveista tai kuskaamaan ne tunnin ajomatkan päähän vanhempieni riesaksi. Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta hyvältä :D

   Poista
 8. Vähän kade tuosta kellarista! Sellaista kaipaisin. Mutta ei ole kuin viileä ulkovarasto, joka täynnä tavaraa ja kylmä pihavarasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellari on kyllä hyvä pimeässä talvetettaville kasveille. Meillä se vain on turhan pieni. Onneksi ei tarvitse säilöä talven juuressatoa siellä! Saisiko teillä osan ulkovaraston tavaroista pihavarastoon tai ulkovarastoon lisää säilytystilaa vaikka tehokkaammilla hyllyratkaisuilla, jotta siellä saisi pari kukkaakin talvetettua? Aina se ei ole mahdollista, mutta joskus ihan pienelläkin järjestelyllä voi saada valtavasti lisää tilaa.

   Poista
 9. Onneksi sentään on pienikin talvetuspaikka :) minä raahaan omat talvetettavat portaita ylös hallin yläkertaan. Vielä ei ole kovin suurissa ruukuissa kasveja, mutta haasteellista se tulee olemaan kapeiden portaiden kanssa, kun suurempiin ruukkukokoihin päästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän syksyn kokemuksella voin suositella, että isot saviruukut, niin hyviä kuin ne muuten ovatkin, eivät sovellu hankalaan talvetuspaikkaan vietäviksi :D Ainakaan, jos ei ole kaveria kantoapuna. Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että onneksi on sentään pienikin talvetuspaikka :)

   Poista
 10. Talvettaminen kannattaa, vaikka aina siinä ei onnistukaan. Ja mitä isompi talvetustila, sen enemmän talvetettavia sinne kertyy. Ihan hyvän oloiselta tuo kellarisi näyttää.
  Minulla on iso kellari, mutta talvetettaville vähän liian lämnmin. Autotalli taas pakkasten aikaan liian kylmä, kun siellä ei ole minkäänlaista lämmitystä. Nyt osa pelaguista on sisällä, kuten viime talvenakin. Osa kellarissa, sillä en raaskinut heittää niitä kompostiin. Verenpisarat ja keijunmekko ovat vielä autotallissa. Myöhemmin siirrän ne kellariin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellarimme olosuhteet ovat talvella hyvät kasvien talvehtimiselle eikä keväälläkään vesi tulvi sisälle. Ainut vika kellarissamme on sen koko, vaikka niinhän se on, että mitä isompi tila, sen enemmän kasveja sinne tulisi kerättyä :D Minä olen sitä mieltä, että mieluummin talvettaa muutaman yksilön liikaa kuin toteaisi keväällä, että joku tietty kasvi on hävinnyt kokonaan, kun luotti siihen, että saa yhden yksilön pidettyä talven yli hengissä. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Meidän kellari on turhan lämmin talvetukseen. Raivasin sinne miehen roinien sekaan ikkunalle tilaa pelargonioille, saa nähdä mitä tykkäävät. Jos minulla olisi hyvä talvetuspaikka niin ehkä hankkisin eksoottisia pikkupuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä talvetin kaupungissa asuessamme sekä pelakuita, verenpisaroita että keijunmekkoa makuuhuoneen ikkunalla, johon olin vetänyt verhot kasvien ja huoneen väliin. Kaikki talvehtivat hyvin, vaikka ikkunan edessä oli leveä parveke, jonka katto varjosti muutenkin hämärää länsi-ikkunaa. Uskon, että pelargonisi pärjäävät. Eksoottiset pikkupuut olisivat ihania.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!