lauantai 13. huhtikuuta 2019

Kiireettömät kaverit

Siementen itämisvauhdissa on usein huimiakin eroja. Tänä vuonna minulla nopeimmat siemenet itivät vuorokaudessa (miinanköynnös) ja hitaimpia odotellaan vielä kuukaudenkin päästä kylvöstä. Nyt muutama mattimyöhäinen on päättänyt lähteä kasvamaan.
Koruköynnös: kylvetty 26.3. Ensimmäisen siemenen itämiseen meni hitusen reilu 2 viikkoa, muista ei näy vielä merkkiäkään.
Jättiolkikukka: kylvetty 7.3. Siementen parasta ennen -päiväys oli 9/2015. Tässä purkissa siemeniä on varmasti 30-40kpl, toisessa rasiassa loput pussista ja omista kasveista kerätyt siemenet lisänä. Toisen erän kylvin 26.3, eli ehkä jokunen tovi vielä pitää odotella :D
Etualalla 21.3. lämpimään otettu hankikylvösruukku. Itämättä palloesikko, tähtililja ja tarhakylmänkukka. Taustalla samaan aikaan kylvetyt ja lämpimään otetut pikkuampiaisyrtit, jotka on saanut jo kouliakin.
Samoista hankikylvöistä kaunopunahatut ovat tässä kasvuvaiheessa.
Vasemmassa alanurkassa hankikylvöjen silmäkatanat. Nekin on koulittu jo ajat sitten ja ovat kasvaneet aika hauskan näköisiksi. Vasemmassa ylänurkassa 7.3. kylvetyt pikkubasilikat, oikeassa ylänurkassa 17.3. lobeliat. Tuoksupielukset, purppurarevonhännät ja samettikukat on kylvetty 26.3. Kaikki kuvan taimet kuuluivat tämän vuoden nopeisiin itäjiin.
Kasvuvauhdissakin on suuria eroja: vasemmalla 7.3. kylvetyt 'Dark Opal' -basilikat, oikealla samana päivänä kylvetyt maustebasilikat. Ovat olleet koko ajan vierekkäin samalla hoidolla.
Nopea on koreatörmäkukkakin: nämä kylvin 6.4. ja ensimmäinen iti 10.4. Muutama siemen näyttäisi olevan vielä itämättä.
'Patio Red' -paprikat ovat koetelleet tänä vuonna hermoja ja kärsivällisyyttä ihan urakalla. Ensimmäiset siemenet kylvin 9.2. sekä kylvömultaan että kasvusammaleeseen (kylvös n.25-asteisessa saunassa). Seuraavan erä laitoin helmikuun lopulla kylvölautalle (myös saunaan). Maaliskuun alkupuolella kylvölautalle pääsi lisää siemeniä (edelleen saunan lämmössä). 12.3. osa kylvölautan siemenistä ja pussista uusia pääsi kylvömultaan leivinuunin päälle (30-35 astetta lämmintä). 16.3. laitoin kodinhoitohuoneen pöydälle (huoneenlämpö ja valo) 10 siementä kylvölautalle sekä 10 siementä kasvusammaleeseen. Yhteensä siemeniä tuli kylvettyä reilu 40kpl. Ensimmäisten kylvösten päälle kylvin jo muita siemeniä ja viimeisimmän kylvölautan siemenistä osa päätti homehtua, joten karistelin terveemmän näköiset kasvusammalruukkuun. Melkein jo luovutin, mutta reilu viikko sitten yksi siemen oli noussut sammalen pinnalle ja sieltähän on erittäin hitaasti paljastunut pikkuinen paprikantaimi.
Ensimmäinen 'Patio Red' -paprika. Vähän tuntuu olevan hankaluuksia edelleen: vasemmalla näkyy ulomman siemenkuoren saksilla irroteltuja jämiä, Apua taitaisi tarvita edelleen, mutta ei löydy niin tarkkoja työkaluja, että uskaltaisin enempää auttaa. Luonto hoitakoon homman.
Hopeaputouksen juurelle on ilmestynyt vieras kaveri. Epäilen, että tuoksupielusta kylväessä siemen on lennähtänyt väärään ruukkuun. Muistaakseni irrotin pari hopeaputouksen juurtunutta oksaa emokasvistaan samana päivänä kun kylvin muitakin siemeniä.
Loppuviikko oli aika kiireinen, joten paljon on jäänyt lukematta postauksianne. Joitakin ehdin nopsaan vilkaista, mutta kommentointiin ei ollut aikaa. Nyt on taas väljempää, joten ehtii taas paremmin paneutua blogimaailmaankin. Mutta ensin lähden muksujen kanssa ulos tutkimaan, onko kevät edistynyt yhtään. Ainakin ikkunasta katsottuna viikolla sataneet lumet näyttäisivät jo vähän vajuneen. Mukavaa viikonloppua!

20 kommenttia:

 1. Koruköynnös on tosiaankin hidas ja epämääräinen itäjä, mulla iti ensimmäinen suhtkoht pian ja toinen putkahti vasta pari viikkoa sen jälkeen. Jokin vuosi sitten kasvatin koruköynnöstä ensimmäistä kertaa ja ne minulla ovat edelleenkin, talvetan ne ja nytkin pukkaavat jo vihreää varastossa. MUistelen jostakin lukeneeni että koruköynnös olisi monivuotinen, vaikka sitä yksivuotisena mainostetaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, kiitos tiedosta! Pitääpä muistaa syksyllä, jos tykästyn siihen niin paljon, että sitä on ensi vuonnakin saatava :)

   Poista
 2. Olen huomannut ihan samaa, siemenet elää ihan omaa elämäänsä ja itävät kun itävät....jos itävät. Kylmäkäsittelystä otetut itää välillä tuskastuttavan hitaasti. Kuukausi menee helposti joidenkin kohdalla. Muistaa vaan pitää huolen eikä luovuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelusta tulee pidettyä huoli, kun kaikki siemenkylvökset ovat samassa paikassa. Parin-kolmen viikon välein kun kylvää uusia lajeja, niin pysyy mielenkiinto yllä kun aina ilmestyy uusia alkuja johonkin purkkiin.

   Poista
 3. Minulla on sama juttu täällä on siemeniä mitkä ei ole vielä edes itäneet. Ja mitkä on kyllä itäneet mutta kasvu on ollut hidasta. Hoputtaakaan ei voi 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä välillä uhkailen kasveja kompostiin viemisellä, jos ei ala edistymistä tapahtua. Sekään ei varmasti auta sen enempää kuin hoputtaminen :D Minä lohduttaudun hitaasti kasvavien kasvien kohdalla sillä, että ne varmaan tekevät silloin kunnon juuristoa minkä turvin lähtevät reippaaseen kasvuun myöhemmin.

   Poista
 4. Se on oikeasti aika jännää, että jotkut lajit itävät muutamassa päivässä ja joidenkin kasvua saa odottaa viikko tolkulla.

  Hyvää viikonlopun jatkoa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää tämä taimitouhu! Kiitos, hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 5. Minulla on hankikylvetyt itäneet hitaasti, vain sormustinkukkien rasiassa on näkyvissä millin kokoisia vihreitä pilkkuja. Tsin ovat lasikuistilla joka on eristämätön joten odottelen rauhassa. Samettikukkia kylvin ensimmäistä kertaa elämässäni ja niiden nopeus yllätti, samoin se että kaikki siemenet taisivat itää. Kylvöjä on ihana seurata, miten erilaisia kasvit ovatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileässä itävätkin hitaammin, mutta toisaalta tulee myös vankempia taimia. Minä vien perennantaimet eteiseen samantien kun saan vain sinne tilaa järjestettyä. Samettikukat ovat aina nopeita. Minulla itivät vähän epätasaisesti, mutta osasyy taisi olla kylvöapulaisena olleet lapset. Ei välttämättä kaikki siemenet olleet ehjiä multaan päästessään :D

   Poista
 6. Aika epämäärääsesti o tänä vuanna tuntunu osa itävän. Ja itänehekki tuntuuvat kasvavan etanan vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valon puute varmaankin on syynä hitaaseen kasvuun. Jospa vihreän sijaan kasvattelisivatkin juuria.

   Poista
 7. Pitää minunkin syventyä noihin syksyllä kylvettäviin tänä vuonna. Perennoiden kylväminen kiinnostaa kovasti. On sinulla kyllä mahtava määrä kasvamassa kaikkea mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita aika paljon taas tulossa. Vielä olisi vaikka mitä, mitä pitäisi kylvää, mutta tilanpuute meinaa jo iskeä :D

   Poista
 8. Mystisiä ovat siementen tiet. Osa minun punaluppioistani iti nopeasti, osa ei ollenkaan ja nekin jotka itivät, kasvavat todella hitaasti. Daaliat puolestaan kasvavat ihan silmissä. Jännittävää aikaa tämä kevät :) Mukavaa sunnuntaita ja uutta alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ei haittaa, jos taimet venyvät tässä vaiheessa hitaasti, eivätpähän ole niin honteloita ulos istutettaessa. Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Siellä on todella hyvä satsi taimivauvoja ja pikkutaimia! Siementen itämisessä on todella paljon eroa ja joskus tuntuu, että myös tuurilla on osansa itämisessä. Minun hankikylvöistä ei ole vielä mikään itänyt - nostin ne runsas viikko sitten kasvihuoneeseen, mutta vielä ei näy mitään actionia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ensimmäiset hankikylvöt alkoivat itää noin viikon kuluttua sisälle tuomisesta. Ehkä sinullakin näkyy pian ensimmäisiä vihreitä lehtiä :)

   Poista
 10. Kivoja kylvöjä olet tehnyt! Siementen itämisessä on tosiaan hurjia eroja. Minullakin koruköynnös on ollut vähän epämääräinen tapaus. Mukavaa pääsiäisviikkoa koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on myös nopeasti ja varmasti itäviä lajeja, niin ei haittaa, jos joutuu joidenkin kanssa tuijottelemaan paljasta mullan pintaa pidempään. Kiitos! Mukavaa pääsiäisviikkoa teillekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!