perjantai 14. syyskuuta 2018

Syyskukkijoita ja ruskan sävyjä

Tänä vuonna puutarhani myöhäisimmätkin syyskukkijat ehtivät avata kukkansa ennen pakkasia. Niiden lisäksi muutamat kasvit aloittelevat uutta kukintakierrosta, eli kukkia riittää edelleen. Tyytyväisenä ruksaan puutarhani työlistalta kohdan "kukintaa koko kesäksi".
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' kukkii kärhökaari-penkissä.
Syysasteri tuo väriä happaman maan penkin takaosaan. Taustalla kellertää pihlaja-angervo. Väriyhdistelmä ei ole ihan mieleiseni, mutta toivottavasti tulevaisuudessa pihlaja-angervosta päästään eroon.
Tuoksumiekkaliljat, joiden kituliasta kasvua seurasin hyvin epäileväisenä koko kesän.
Isotähtiputki uusintakierroksella.
Keijunmekkoamppeli roikkuu pihdan oksassa. Versot lähestyvät kahden metrin pituutta ja yltävät jo maahan asti.
Päivänlilja 'Stella d'Oro' piti pienen kukintatauon elo-syyskuun vaihteessa, mutta on nyt aloittelemassa uudestaan.
Takapihalla ensimmäinen pihlaja alkaa punastua.
Kasvimaan kuulumisia en olekaan kertonut pitkään aikaan.
Parin päivän rankkasateet ja navakka tuuli taivuttivat maa-artisokan latvat katselukorkeudelle. Nuppuja löytyy.
Ruusupavuista ei tänä vuonna ehditty satoa saada yhtään, mutta kivasti se kuitenkin kukkii.
Olin laiska kasvimaan siivoamisen suhteen. Herneet päättivät kiittää aloittamalla satokautensa uudelleen. Tänään keräsin ison kourallisen tuoreita palkoja ja lisää on luvassa vaikka miten paljon. Nam!
Myös mansikat aloittivat uuden kukinnan. Raakileita on jo jonkun verran, saa nähdä ehtivätkö kypsyä.
Karjalanneidolla kävi pieni lipsahdus: toinen kukka sai kerroksia kahden kukan edestä, joten toinen jäi ilman.
Belliksetkin sekoavat syksyn tulosta... tai ainakin tämä yksi jättiläinen. Alempi on saman kokoinen kuin kaikki muutkin.
'The President' aloittaa uusintakierrosta. Ylhäällä 'Jan Pawel II'.
'Jan Pawel II' jaksaa kukkia edelleen suurin kukin.
Kivikkorinne edistyi taas tänään aikamoisen harppauksen, siitä lisää seuraavalla kerralla. Jospa vaikka saisin jotain muutakin aikaiseksi siihen mennessä ;) Leppoisaa viikonloppua!

20 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkii! Kiitos paketista! Tuli perille!

  VastaaPoista
 2. Nua toisella kiarroksella olevat, parantaavat selevästi loppusyksyn kukintatilannetta. Hianon färine syysasteri. Kyllon kärhös viälä palio nuppuja. Toivottavasti lämpöösiä päiviä viälä piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se aika paljon ankeampaa, jos olisi pelkästään myöhäissyksyn kukkijat enää kukassa. Aurinkopenkin 'Elsa Späth' -kärhöä lukuunottamatta kaikissa kärhöissä on nuppuja ja kukkiakin vielä. Näyttävin on kyllä tällä hetkellä 'Jan Pawel II'. Lämpöä ja aurinkoa toivotaan :)

   Poista
 3. Hyvää kukintaa. Uusintakierroksia ei mahdu jokaiseen kesään. Kiva, että nyt ehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Viime kesänä ei kaikki ehtineet ensimmäisellekään kierrokselle :D

   Poista
 4. Kauniisti kukkii vielä kukat. Hauska tuo karjalanneidon kukka. Maksaruohot kukkii meilläkin, syysasterit ei taija keritä kukkiaan auasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin luulin, ettei syysasteri ehtisi kukkimaan, kun siirsin sitä alkukesällä ja se jurotti pitkään. Yllättävän nopeasti se kuitenkin teki nuput ja alkoi kukkia. On tosin 30cm matalampi kuin viime vuonna :D

   Poista
 5. Tosi kauniita ovat komeamaksaruohot vähän suurempana alueena! Nyt alkaa kyllä olla syksyisen oloista, vaikka minullakin päätti kullero lähteä uusintakierrokselle. T. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeamaksaruohot toimivat kauniin kasvutapansa ansiosta hienosti sekä yksin että ryhmänä. Syksy on selvästi jo tullut, sillä ilma on niin koleaa ja kosteaa ja kasvit alkavat rupsahtaa.

   Poista
 6. Uuden kierroksen kukinta ihastuttaa näin syksyllä ja sitä on saatu nyt ihailla. Esimerkiksi tuo isotähtiputki on komeampaa kuin ensimmäisellä kukintakerralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsas kukinta ilahduttaa aina, mutta erityisesti syksyllä kun ilmat alkavat viiletä ja sataa paljon, kukat tuovat kaksinverroin iloa. Minulla isotähtiputket kukkivat niin komeasti jo kesällä, että tämän hetken kukinta tuntuu vaisulta :D

   Poista
 7. Täälläkin herneet tekee toista satoa, eipä ole moista tapahtunut vielä koskaan. Upeat kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muista minäkään, että herneet olisivat ennen uusintakierrokselle lähteneet.

   Poista
 8. Ihanasti kukkiva tuoksumiekkalilja ja kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat ihania <3 Tuoksumiekkaliljassa on edelleen mielestäni tympeä haju. Odotin noin kauniilla kukalla olevan paremman tuoksun, varsinkin kun sitä kaikki tuntuvat kehuvan. Kukaltaan on kyllä sen verran nätti, että pääsee ilman muuta talvetukseen.

   Poista
 9. Ihania kukkijoita <3 Osa kasveista on meilläkin toisella kukintakierroksella, mutta ei lainkaan niin runsaana kuin sinun pihallasi. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällä hetkellä meillä on kyllä yllättävän paljon kaikkea kukassa. Vielä ne sinunkin kasvisi ehtivät yllättää sinut iloisesti :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!