tiistai 7. elokuuta 2018

Nurmikko pienenee, monttu laajenee

Nyt kun sää viileni siedettäväksi, on alkanut lapio heilua ja kottikärrykilometrejä kertyä. Rikkaruohokasa autotallin seinustalla kasvaa kasvamistaan sitä mukaa kun kukkapenkki laajenee, sillä nypin nurmiturpeista pahat rikkakasvien juuret irti ja hautaan loput maatumaan kukkapenkin pohjalle. Selvisi myös syy, miten nurmikkomme oli kauniin vihreä myös kuivimpana hellejaksona.
Aurinkopenkin entinen raja kulki kuvan vasemmasta laidasta pilkistävän kiven kohdalta suoraan kuvan oikeassa yläkulmassa näkyvään pieneen kivikasaan.
Irtokivet nurmikolla ovat tulevn reunan merkkinä. Vasemmanpuolimmainen aitatolppa paljastui kaivauksissa tyveltään läpilahoksi ja sen saa isäntä vaihtaa ennen juurimaton laittoa. Onneksi muut tolpat ovat vielä sen verran kunnossa, ettei koko aitaa tarvitse uusia.
Useampi kottikärryllinen pääasiassa voikukan, juolavehnän ja valvatin juuria sekä pikkuisen aidan takaa karannutta tuoksuvatun juurakkoa.
Sitten on oikeasti kuivaa, kun meillä voikukat alkavat nuupottaa veden puutteesta! Tällaisilla juurillahan ylettää jo melkein pohjaveteen asti!
Entisellä ongelmakujanteella päädyin sellaiseen ratkaisuun, että kaivoin muovisuikaleen pystyyn ryteikön puoleiseen reunaan, kanttasin penkin etureunan ja peitin sammalnurmen paksulla kerroksella märkää sanomalehteä ja pahvia. Päälle paksulti valmista kompostimultaa ja sen päälle kymmenisen senttiä multaa. Alle jääneet sammalet, harvat nurmiheinät ja jokunen muu kitukasvuinen rikkaruoho varmasti maatuvat nopeasti. Etukäteen luulin, että ryteikön kohdalta rikkaruohojen juuria tulisi syvältäkin aidan tälle puolelle, mutta kaivelu osoitti, että ainoastaan vieressä kasvavan kuusen juuria tulee syvemmältä kuin 20cm pinnasta.
Puutarha-apulainen ei ole vielä hoksannut mullan alla piileskelevää kompostimultakerrosta.
Jostakin voisi näyttää kummalliselta se, että olen aloittanut istutusalueen tekemisen kolmesta kohtaa: aurinkopenkin etureunasta, aidan vierestä keskeltä lopullista istutusaluetta sekä ongelmakujanteen päädystä. Minulle tällä on kuitenkin selvä psykologinen selitys. Kun aloitan vähän sieltä ja täältä ja laajennan jokaista aluetta pikkuhiljaa, jäljelle jäävä nurmikaistale näyttää paljon pienemmältä. Lisäksi keskeneräinen kaivuutyömaa on niin hölmön näköinen, että haluan saada sen nopeasti valmiiksi.
Tässä on vielä kuutisen metriä kaivettavaa. Ensin vain pitäisi hankkia juurimattoa tai muovia, kummatkin on nyt käytetty loppuun.
Johonkin tuohon aidan mutkan kohdalle penkin etureunaan haluaisin pienen istumapaikan, josta voisi katsella näkymää etupihalle päin.
Yksi syy sieltä täältä kaiveluun on myös se, että varauduin siihen, ettei kaivaminen edistykään toivottuun tahtiin. Aloitin kaivamisen tuosta aidan mutkan kohdalta, sillä siihen on tänä syksynä istutettava valeistutuksessa odottavat mongolianvaahtera, purppuraheisiangervo ja koivuangervo sekä ruukuissa kasvavat mustilanhortensia ja toinen koivuangervo. Muut kohdat joutavat odottamaan ensi kevääseenkin, mutta noille piti saada paikka tehtyä. Paljoa ei enää puutukaan.
Lähin keppi esittää mustilanhortensiaa, keskimmäinen mongolianvaahteraa ja kauimmainen purppuraheisiangervoa.
Koivuangervon on myös äitini kasvattanut pistokkaasta. Toinen, viime kesän alennuslöytö, on valeistutuksessa pisara-penkissä. Molemmat tulevat mongolianvaahteran juurelle.
Mustilanhortensian kasvatin itse taivukkaasta. Alkukesällä tällä oli vain muutamia sentin mittaisia juuria, nyt koko juuripaakku alkaa olla täynnä.
Tällainen väripari olisi myös tulossa, eli purppuraheisiangervo ja jaloangervo 'Cattleya' vierekkäin. Minä pidän tästä yhdistelmästä.
Istutushommiinkin olen päässyt, sillä aurinkopenkin etureunan laajennus on reunakiveystä myöten valmis ja sain jaettua ja siirrettyä saksankurjenmiekkaa ja isotähtiputkea, siirrettyä belliksiä sekä istutettua pari ruukuissa odottanutta kasvia. Kurjenmiekkojen ja isotähtiputkien siirtely tarkoitti käytännössä sitä, että nappasin takareunasta liian lähellä puistoatsaleaa kasvavat puskat ryhmän toiseen reunaan.
Pikkuinen keijuangervo 'Little Princess'. Varmaan jo arvaatte, että tämäkin on äitini käsialaa. Tämän istutin saksankurjenmiekoista etuviistoon belliksien oikealle puolelle (katso ensimmäinen kuva).
Purppurapunalatva 'Phantom' sai paikan penkin takaosasta. Kunhan löydän jostain sitä oikean kokoista purppurapunalatvaa, istutan sen vasemmassa ylänurkassa näkyvän isotähtiputken tilalle. Aidan edessä syysleimujen vieressä on se siirrettävä mongolianvaahteran taimi (siemenestä, ei pistokkaasta kasvatettu).
Riina Versoja Vaahteramäeltä -blogista haastoi kaikki kuvaamaan kätensä, jotta voidaan vertailla erilaisia loppukesän puutarhurin manikyyrejä. Minähän tein alkukesällä postauksen aiheesta, mutta siinä kädet oli kuvattu pesun jälkeen. Tässä tämän päivän puutarhamanikyyri. Ja minulla oli hanskat kädessä. Sekundaa, sanon minä, jos ei hanskat kestä kevyttä puutarhatyötä!
Hiidenkiven puutarhan manikyyrissä saa näin upeat kädet.
Iloista tiistai-iltaa!

16 kommenttia:

 1. Sinä olet ollut ahkerana ja valmista syntyy. Minusta on kätevää kaivaa nurmikkoa osissa, sillä siten se tuntuu vähemmän raskaalta ja siinä ohessa ideoita tulee pohdittua syvemmin.
  Ai teillä tuli viileämpää. Täällä kyllä pudotti on +30:sta iisi astetta alaspäin ja taas on luvassa lämpenevää. Kunpa sataisi välillä ja kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aamupäivästä on ollut useana päivänä noin 20 astetta, iltapäivällä nousee päälle 25 asteeseen. Lämpenevää on taas luvattu tännekin, mutta sotasuunnitelma kun oli valmiina, oli kaivaminenkin nopeaa. Sadetta on tullut sopivasti pikkuisen kerrallaan ja tänään nurmikon kohdalta oli kastunut jo hyvinkin lapion terän syvyyteen. Hyvä muuten, mutta kyllä hidastui nurmiturpeiden putsaus rikkaruohoista, kun ei kuiva multa kertaravistuksella enää karissutkaan siististi irti juurista.

   Poista
 2. Mahtavaa ahkeruutta ja istutusalueesta tulee upea!
  Kiitos myös haasteeseen osallistumisesta! Upea manikyyri ala Hiidenkiven puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi olla, että kynsien alle on jo tullut sellainen kestolika, ettei lähtee pois vasta kun on kuukausi edellisistä pihatöistä. Eli ehkä jouluksi on taas puhtaat kynnet :D

   Poista
 3. Ahkeraa työtä! Juuri tuollaista kaivamista olen koko kesän kaivannut, mutta taas on sää lämpenemässä ja työkiireetkin jo alkamassa.
  Ajattelin kokeilla tänä syksynä yhden uuden alueen peittämistä muovilla kaivamisen sijaan. Jospa siten pääsisin peltokorteesta eroon.
  Hieno manikyyri😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kaivannut kaivamista ja onneksi välissä tulikin muutama viileämpi päivä. Peltokorte on vihoviimeinen hävitettävä. Muovilla peittäminen onkin varmaan ainut, millä siitä pääsee eroon. Meillä sitä riesaa ei onneksi ole, mutta ilmeisesti metsäkorte yrittää ujuttaa juuriaan parista paikkaa nurmikolle.

   Poista
 4. Melkoinen nurmikon pienennys tulossa. Melkoinen on myös tuo voikukan juuri. Ei ihme että ne on niin vaikea saada hävitettyä, jos niillä saattaa olla jopa noin pitkiä juuria. Täälläkin vastaavaa suunnitteilla, mutta odottelen ensin niitä sateita, että maa vähän pehmeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... ei meillä senteissä pelata, kun on kukkapenkeistä kyse! :D Tämä laajennus siistii pihan yleisilmettä melkoisesti kun ei tarvitse olla joka hetki trimmaamassa aidanvierusta ja istutukset peittävät aidan läpi kurottelevat heinät ja vatunoksat. Maalajista on kyllä kiinni melkoisesti, milloin kaivaminen on helpointa. Tuossa nurmikon kaivaminen ja putsaaminen oli todella joutuisaa, kun pikkuisen ravistamalla mullat vain karisivat irti rikkaruohoista. Sade sai juurakot oikein tarrautumaan tiiviisti kiinni multaan. Laitahan sitten kuvia omasta projektistasi :)

   Poista
 5. Projekti etenee vauhdikkaasti! Kiva kyllä että nyt on viileämpää, pystyy oikeasti tekemään jotain. Ymmärrän täysin sen, että puutarhahommissa ei tarvitse edetä missään loogisessa järjestyksessä :)
  Hieno puutarhamanikyyri! Minulla on selvästi käytössä samanlaisia hanskoja kuin siellä - multa jollain keinolla imeytyy niistä läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteneehän se, kun rivakasti lapiota heiluttaa :) Lasten kanssa hommasta ei yleensä tule mitään, niin olen kaivanut tuplateholla silloin kun isäntä pystyy olemaan lapsenvahtina. Meillä on sitten sama kesäkynsityyli :) Minulla on tänä kesänä jo kolmannet hanskat puhki.

   Poista
 6. Uusien istutusalueiden teossa joutuu puurtamaan ihan sikana kaivauksissa, mullan siirroissa ja muotoiluissa. Itse istutus - eli paras kliimaksi - sujuu sitten muutamassa minuutissa. Takana on kuitenkin tuntien raataminen... No pohjatyöt on vain pakko tehdä hyvin, koska se tehdään vain kerran. Istutuksia siirrellään sitten mahdollisesti montakin kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kaivaa kunnolla, tietää ainakin, millaista multaa syvemmällä on ja onko isoja kiviä vastassa. Tuosta löytyi pari, mutta ei onneksi sellaisissa paikoissa, että olisi tarvinnut siirtää esim. mongolianvaahteran paikkaa. Istutuksia todellakin siirrellään moneen kertaan! Vaikka miten hyvin suunnittelisi, tulee kuitenkin joku uusi, hieno kasvi vastaan ja sille pitää saada paikka. Minulla on tulossa tuohon myös pari kasvia, jotka ovat vielä ostoslistalla ja niiden paikoille varmaan laitan jotain valeistutukseen, ettei jää turhia tyhjiä aukkoja.

   Poista
 7. Sinullahan etenee projekti vauhdilla! Mahtavaa! Alueesta tulee kyllä hieno, pystyn jo kuvittelemaan sen valmiina.
  En muuten ole vielä sellaisia puutarhahanskoja löytänyt, joitten läpi ei multa tunkeutuisi. Vinkkaa ihmeessä, jos sellaiset löydät :) Mukavia puutarhahetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tehokkain puutarhakäsine on ollut napakat kumihanskat, joiden päällä oli tavalliset puutarhahanskat. Ei tullut pitkään aikaan multaa kynsien alle, vaikka puutarhahanskat kuluivatkin puhki ihan normaaliin tahtiin. Mutta kyllä ne hiostivatkin!

   Poista
 8. Mustialanhortensia olisi kiva omassakin pihassa. Sulla on kiva blogi. Täytyy perehtyä joskus paremmin, jos on aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mustilanhortensia on ihana, suosittelen ehdottomasti hankkimaan sellaisen.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!