torstai 21. kesäkuuta 2018

Kivivimman alkulähteillä

Olemme olleet muutaman päivän vierailulla vanhempieni luona. Sain luvan esitellä hieman äitini puutarhaa, jonka tekemisessä olen itsekin ollut vuosikaudet mukana. Tässä postauksessa näytän omien kätteni jälkiä niiltä ajoilta, kun asuin vielä kotona. Pääsettekin samalla hieman näkemään, missä puutarhakärpänen, tai pikemminkin niiden lauma, minua puraisi.

Vanhempieni pihalla maaperässä on enemmän kiviä kuin multaa, joten niille oli keksittävä jotain käyttöä. Kivien pyörittely jäi jossain vaiheessa jotenkin kummassa minulle... tai ehkä vyörytin sen itse omaksi tehtäväkseni eikä kukaan estellyt. Isommissa projekteissa toki perheeni miesväki on tullut koneineen apuun. Yksi niistä on istuskelupaikka vaahteran alla. Istumakivellä on pituutta parisen metriä ja sen edessä oleva kivi on suunnilleen 1,5*1,5 metrin kokoinen.
Tämä penkki ei petä alta, vaikka koko suku istahtaisi kerralla levähtämään. Taustalla olevat kivet odottavat uutta projektia.
Penkin ja vaahteran rungon välinen alue on peitetty kukkapenkeistä kaivetuilla pikkukivillä.
Konevoimaa on myös käytetty sivupihalla olevalla kivipatiolla, johon on siirretty katseenvangitsijaksi iso kivi. Sen ympärille tein joitakin vuosia sitten nyrkinkokoisista kivistä ympyrän. Kiven päälle sopii useita kukkaruukkuja ja silti siihen mahtuu hyvin pari ihmistä istumaan.
Kiviympyrässä kasvoi aiemmin hopeahärkkiä. Matalat maksaruohot ja hopeahärkki vaeltavat omaan tahtiinsa kivien lomassa.
Näkymä huvimajalle. Kiveys on koottu vanhoista uunikivistä ja pellon pientareille kasatuilta raunioilta löytyneistä kivistä.
Huvimajan ja syreenien väli on myös katettu kivillä. Sieltä löytyy postauksen alussa ollut raparperilaatta sekä muutama mukava yksityiskohta.
Monta neliötä ja yksi hankala nurkkaus vähemmän nurmikkoa leikattavana.
Pallomehiparta viihtyy kivien välissä.
Näinkin voi naamioida ruman betoniharkon.
Patiolla on totta kai nuotiopaikka. Viime talvi taivutteli syreenin oksia vaarallisen lähelle, mutta eipä tämän kevään kuivuudessa avotulta olisi muutenkaan uskaltanut tehdä. Nuotiopaikkaa ei ole muurattu, vaan kivet on vain aseteltu paikoilleen.
Kuivuus on koetellut nuotiopaikan ja syreenien välissä olevia jalopähkämöitä. Nuotion ympärille sopii mukavasti useampikin ihminen.
Tässä oli vain osa vanhempieni pihan kivirakennelmista ja lisää on tulossa, vaikka minä en enää kivivastaavana olekaan. Kivien pyörittely onkin siirtynyt omalle pihalleni, johon on valmistumassa lähiaikoina pari projektia. Niistä kerron myöhemmin lisää, seuraavassa postauksessa esittelen äitini rakkaita pioneja. Iloista juhannusta!

28 kommenttia:

 1. Kivet tuovat sitä jotain puutarhaan. Niillä on niin kätevä rajata tiloja puutarhassa. Tykkään😊 Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olemme sitten samaa mieltä kivistä :) Mukavaa juhannusta!

   Poista
 2. Upeita kivitöitä <3 Ihanaa Juhannusta Sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Kivet ovat ihania, kivenpyöritys on minullekin tuttua :D.

  Mukavaa Juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
 4. Hienosti olette käyttäneet kiviä osana puutarhaa. Meiltäkin löytyy kiviä, mutta lopputuloksena ei ole mitään niin hienoa :D
  Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lopputulos riippuu paljon siitäkin, millaisia kiviä löytyy. Ja onko konevoimaa apuna, että voi hyödyntää myös isompia lohkareita. Mukavaa juhannusta!

   Poista
 5. Ihanat kivetykset siellä, minäkin tykkään kovasti kivestä puutarhassa, mitta nykyään käteni eivät oikein tykkää kivenpyörityksestä.
  Oikein mukavaa Juhannusjuhlaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin; kivien pyörittely ottaa välillä käsiin minullakin, vaikka miten maltilla tekisi. Kiitos, iloista juhannusta sinnekin päin!

   Poista
 6. Hienosti olette kivet hyödyntäneet. Tykkään kovasti kivistä, niitä ei meidän tontilla kovin paljon luonnostaan ole.
  Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, harvinaista, ettei kiviä löydy. Tuntuu, että yleensä kaikki valittavat (tai hihkuvat riemusta) että aina lapio kalahtaa kiveen istutuskuoppaa kaivaessa :D Kiitos, mukavaa juhannusta!

   Poista
 7. Voi miten kauniita kivialueita.
  Oikein hyvää keskikesän juhlaa sinne teille.

  VastaaPoista
 8. Kiveykset pihassa ovat kiinnostava pohja monenlaiselle sommittelulle. Näissä kuvissa on hienoja ja persoonallisia kivirakenteita. Olet harrastanut siis pitkällä tähtäimellä pihanrakennusta ja puutarhaa, kivalta näyttää. Hyviä juhannuspyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voihan vanhempien pihalla puuhastelun ajatella myös olevan "harjoittelua" tulevaisuuden omaa pihaa varten :) Puutarhanhoidosta olen ollut kiinnostunut jo ainakin 15 vuotta ja kivitöitä aloittelin samoihin aikoihin. Jokunen kivi on siis tullut käännettyä :D Hyvää juhannusta myös sinulle!

   Poista
 9. Näyttää namilta :) Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 10. Kivialueet on hienot!
  Hyvvee juhannusta.

  VastaaPoista
 11. Kauniisti käytetty kiviä! Ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
 12. Hianot kivityät. Kivi on nii hianua materiaalia monehen paikkahan.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 13. Upeat kiveykset ja ihan huikean hienot isot kivet vaahteran istuskelupaikalla. Kaunista!
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ne isot kivet ovat ns. "perintökiviä", joille piti löytää arvoisensa paikka. Tuossa ne ainakin pääsevät hienosti esille. Hyvää juhannusta!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!