torstai 26. huhtikuuta 2018

Värit tulivat vihdoin tännekin!

Eilen illalla alkoi sataa vettä ja sitä ripotteli pitkin yötä. Aamulla pälvipaikat olivat laajentuneet, uusia oli ilmestynyt ja kinokset selvästi madaltuneet. Sipulikukat olivat kasvaneet samaa tahtia ylöspäin ja iloisen värisiä pilkahduksia näkyi jo puolella jos toisellakin. Ensimmäinen kevätkurjenmiekkakin alkoi päivän aikana aukaista kukkaansa.
Ensimmäinen kevätkurjenmiekkani melkein auki.
Kasvimaan vierellä kärhökaari-penkissä 'Elina'-pionissa oli ainakin viisi silmua. Muutama päivä sitten yllättänyt 'The President'-kärhö on kuivattanut lehdet, joita silloin ihmeteltiin. Syykin on selvä: varsi oli murtunut melkein maanrajasta poikki. Taisivat olla kuitenkin poikkeuksellisen hyvin säilyneitä viimesyksyisiä lehtiä. Mutta eipä hätää: toisessa varressa on maanrajassa ihan oikea silmu. Muissa kärhöissä ei näkynyt mitään, eikä vielä tarvitsekaan.
'Elina'-pioni reippaasti kasvuun lähdössä.
'The President'  ja ihan oikea silmu.
Krookus 'Flower Record' kasvaa myös kärhökaari-penkissä.
Olohuoneen ikkunan edessä paikassa, johon aurinko ei paista (korkean lumipenkan takana seinän vieressä) nousee krookuksia ja tulppaaneja. Hain lapion samantien ja penkasta lähti puolisen metriä pois. Oli muuten tiukassa! Kevät saa sulatella loput 20-30cm.
Olohuoneen ikkunasta näkyy jo muutakin kuin lunta.
Keltaisessa nurkassa papukaijatulppaanit ('Flaming Parrot') puskevat paksun lumen keskeltä.
Japaninakileija alkaa kohta aukaista lehtiään.
Pikkusydämessä on kauniin pinkit versot.
Kasvimaalla nousee muutakin kuin saksankirveli: kolme lehteä, jotka näyttävät epäilyttävästi tulppaanilta. Ja niitä ei muuten sinne ole istutettu! Mysteeri, jolle en keksi selitystä, kun ei meillä vesimyyriäkään tiettävästi ole.

Saksankirveli
Tulppaanejako? Mistä ne tänne ovat tupsahtaneet?
Tein esikoisen kanssa kasvimaan viereen kivialtaaseen koeviljelmän. Kuten kuvasta huomaa, lunta on vielä jonkin verran. Kävin noin viikko sitten lapioimassa kivireunusta esille ja muutama päivä sen jälkeen madalsin kinosta myös mullan päältä. Tuohon minun piti kylvää syksyllä porkkanaa, mutta aikomus kirjaimellisesti vesittyi. Joka päivä satoi vettä ja sitten sen kuravellin päälle tuli lunta ja lisää lunta ja vielä lisää... Tänään päätin, että maa on kylvökunnossa (=aurinko paistoi osan päivästä ja teki mieli jotain kylvää). Tuohon on nyt kylvetty porkkanaa, salaattia, pinaattia, retiisiä ja härkäpapua. En ole aiemmin kylvänyt mitään ulos näin aikaisin keväällä ja nyt testataankin, miten käy.

Koeviljelmä. Kivet löytyivät kasvimaata perustettaessa. Hiekan ripottelija oli paikoitellen hieman suurpiirteinen :)
Seuralaisiakin minulla oli pihakierroksella. Muut tunnistan, pikkulintua en. Onko hyviä arvauksia huonosta kuvasta?
Kuka olen?
Käpytikalla oli isompi työmaa koivussa. Ainakin puoli tuntia nakutteli tuossa.
Nokkosperhonen nähty vihdoin meidänkin pihalla.
 Keväistä loppuviikkoa kaikille!

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin minustakin. Jospa niitä olisi parin päivän päästä yhtä paljon auki kuin sinulla ;)

   Poista
 2. Kovasti on alkuja. <3 Tuo kevätkurjenmiekan kukka on kyllä niin upean sininen, voih, harmi kun en ole noita vielä hankkinut penkkiin. Mielenkiinnolla jännään miten koeviljelmäsi lähtee kasvamaan. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä koeviljelmä onnistuu, taidan kylvää jatkossakin heti lumien sulaessa. Toisi varjoisalle kasvimaalle huimasti lisää kasvuaikaa. Kurjenmiekka on ihana minustakin.

   Poista
 3. Mullä nämä kevät kukkijat puuttuvat kokonaan. Taas eilen ajattelin pihalla käydessä, että miksi en koskaan muista ostaa krookuksia. Entiset hävinneet ajan saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä välttämättä enää syksyllä kaiken kesän kukkaloiston jälkeen muista. Joskus myös tympii vesisateessa ja/tai kylmässä säässä kaivella sipuleita maahan. Keväällä voisi ostaa valmiina kukkivia sipulikukkaruukkuja ja istuttaa ne kukkapenkkeihin kukinnan jälkeen, niin silloin ei tarvitsisi syksyllä enää muistaa niitä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!