keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Ostosreissun satoa

Eilen koitti kauan kaivattu päivä, jolloin pääsin taas siemenhyllyjä tutkailemaan. Mielessä oli täydentää kasvimaalle kylvettävien valikoimaa, etsiä erityisesti perhosia houkuttelevia kasveja ja tietenkin se daalia. Kasvimaalle ostin ihan niitä tavallisia aikaisen porkkanan siemeniä, härkäpapua sekä uudenseelanninpinaattia. Kukkapenkkiin löytyi sarvileukoijaa, koreatörmäkukkaa sekä lasten iloksi kääpiöauringonkukkaa.

Paljon uusia tuttavuuksia.
Tavallinen pinaatti on meillä alkanut kukkia joka ikinen vuosi jo siinä vaiheessa, kun varressa on kaksi lehteä. Ja nuppuja tulee sitä mukaa lisää, mitä niitä saa nypittyä pois. Yhtenä kesänä saatiin tehtyä oman kasvimaan sadosta peräti 2,5dl:n pinaattilettutaikina, johon pinaattia tuli sen verran, että sen maistoi, kun käytti mielikuvitusta :D Pinaattia oli silloin kylvetty parin metrin pätkä. Jostain kuulin, että uudenseelanninpinaatti ei kukkisi niin herkästi. Onko kellään tietoa, pitäisikö sitä esikasvattaa vai ehtiikö se tehdä satoa maahan kylvettynä?

Härkäpapu on minulle uusi tuttavuus. Sen siemeniä ostin lähinnä kasvimaan savisen etelälaidan maanparantajaksi, mutta ei haittaa, vaikka siitä maistiaisiakin saisi. Lajike on 'Express', jota suositellaan Keski- ja Pohjois-Suomeen. Sille varattu paikka on melko varjoinen, joten on ehkä ihan hyvä, että lajike on aikainen. Tämäkin pitänee esikasvattaa, etteivät harakat, kyyhkyt ja fasaanit syö siemeniä. Herneet ainakin menevät parempiin suihin, jos edes yrittää kylvää suoraan maahan.

Sarvileukoija sekä koreatörmäkukka ('Lavenderblue') ovat myöskin uusia tuttavuuksia minulle. Molempien siemenpusseissa luvataan, että ne houkuttelevat perhosia. Kummankin voisi suorakylvää, mutta ajattelin, että perhoset tuskin pahastuvat, jos esikasvatan joitakin taimia. Kääpiöauringonkukka 'Musicbox' oli niin hauskan näköinen, että se oli pakko ostaa. En ole vielä päättänyt, kasvatanko näitä kasvimaan nurkalla vai isossa ruukussa lasten hiekkalaatikon lähellä. Keltainen väri ei oikein istu kukkapenkkieni värimaailmaan, mutta on edukseen punaista talon seinää vasten.

Daalia 'Wittem' ei ollut ihan sitä, mitä olin etsimässä, mutta hyvin kaunis kuitenkin. Annoin itselleni luvan ostaa vielä toisenkin daalian, jos jossain tulee se ykkösvaihtoehto vastaan. Jos ei, niin onpahan edes tämä ihanuus :) Sille olen varannut ison saviruukun ja edustavan paikan heti ulko-oven viereltä. Tosin alkuun se saa heräillä kasvuun hieman pienemmässä muoviruukussa.

Kaunis, eikö totta?
Huomenna pääsenkin taas kylvö- ja istutustouhuihin. Lisäksi aion koulia aiemmin kylvettyjä taimia ja ottaa ainakin rosmariinista pari pistokasta. Tänään nautin auringonpaisteesta! 

12 kommenttia:

 1. Kaikkea ihanaa oletkin löytänyt <3 Upea daalia :) Härkäpavut ovat muuten ihan älyttömän hyviä. Itse tutustuin niihin viime kesänä ja rakastuin niihin samantien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpäs kyselen sitten reseptivinkkejä sinulta kun/jos niistä satoa tulee :)

   Poista
  2. Etenkin härkäpapupihvit ovat ihan super hyviä ;)

   Poista
 2. Härkäpapuja on pitänyt monena vuonna koittaa, mutta aina on jäänyt. Ihania ostoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpavuista onkin ollut juttua lähivuosina vaikka missä. Ei varmaan olisi muuten itsellenikään tullut mieleen kokeilla niitä, mutta luin juuri viime viikolla vanhoja puutarhalehtiä ja yhdessä oli iso juttu härkäpavuista. Sitten kun vielä tuli vastaan tuo lajike, niin kokeiltavahan se oli.

   Poista
 3. Todella kaunis daalia ja mukavia muitakin hankintoja.

  VastaaPoista
 4. Minulla on tuo Wittem daalia viime kesältä, oli kaunis, lähes valkoinen, vain häivähdys lilaa. Saas nähdä, onko vielä hengissä, kaikki vanhat juurakot ovat edelleen kellarissa. Muutenkin kivoja ostoksia olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mietin hetken, miten lila toimii punaisen talon seinän kanssa, mutta sitten jos sitä ei ole kuin häivähdys, niin ei varmasti haittaa. Kiva kun kerroit :) Ykkösvaihtoehtoni olisi ollut valkoinen, jossa on mukana punaista tai sitten täysin puhtaan valkea. Toivottavasti daaliasi on hengissä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!