Voisi sanoa, että olen krassinkasvattajana melkein vasta-alkaja. Krassien maailmaan on tullut tutustuttua vasta muutamana kesänä. Niiden kelta-puna-oranssi värivalikoima ei ole liiemmälti houkutellut eikä se vanhalla kasvimaalla olisi edes sopinut kasvimaata ympäröiviin kukkapenkkeihin. Toisin on ollut sen jälkeen, kun muutin koko kasvimaan piiloon autotallin taakse. Nyt siellä saavat räiskyä niin krassit kuin kehäkukatkin iloisenkirjavana sekasotkuna.
|
Omista kasveista kerätyistä siemenistä voi tulla näinkin vinkeitä värejä. |
Krassien kasvattelua aloitellessani ostin pussillisen kullankeltaisen pensasköynnöskrassi 'Golden Globen' siemeniä. Niitä oli vielä keväällä muutama siemen jäljellä mutta itämisprosentti taisi jäädä aika surkeaksi, kun ei keltaisia kukkia juurikaan kasvimaalla näy. Taimipurkit menivät kevättohinoissa sekaisin ja kun vain pari esikasvatuksessa ollutta krassia ehti itää ennen lopullisiin ruukkuihin istuttamista, kaatelin kylvöpurkkien mullat vähän sinne sun tänne ja upottelin sekaan vielä omista kasveista kerättyjä siemeniä varmuuden vuoksi. Keltaisten sijaan kasvimaalla kukkii nyt erilaisia oranssin sävyisiä krasseja. Ainoa keltainen yksilö ilmestyi mansikoiden väliin. On täysi mysteeri, miten se siihen on eksynyt. Oliko kenties pussin pohjalta tipahtanut viimeinen siemen sinne vai niinkö huolimattomasti käsittelin keväällä kylvöruukkuja, että yksi siemen pääsi livahtamaan omille teilleen?
|
Upea tummanpunainen krassi kukki piilossa kurkkujen seassa. Tästä pitää muistaa kerätä siemeniä! |
Krassien lopulliset kasvukootkin ovat ainakin itse kerättyjen siementen kohdalla nähtävissä vasta loppukesällä. 'Golden Globe' jäi matalaksi ja roikkui nätisti vain pikkuisen ruukun reunojen yli, pari vuotta sitten saamani taimet kasvoivat 1,5-metrisiksi. Nyt, kun kasvien perimässä on kumpaistakin geeniä, ei voi yhtään ennakoida, mitä tuleman pitää. Kaikeksi onneksi autotallin seinällä killuviin parvekelaatikoihin sattui osumaan inhimillisen mittaisia versoja tekeviä taimia ja ainoastaan yhteen kasvilavaan sellainen joka suuntaan kurotteleva hujoppi, jota joutuu vähän väliä ohjailemaan väljempiin maisemiin.
|
Yrtti-papulavassa on sentään tilaa edetä niin laatikon ulkopuolelle kuin tukea pitkin ylöspäin. |
Kolmisen viikkoa sitten julkaisemassani
hyötykasvipostauksessa yrttilaatikko jäi esittelemättä. Nytpä tulee sitten paikattua sekin puute. Pieni pettymys oli suurin salkopavuista, joka kasvoi hyvin reippaasti tuen huipulle ja oli jo jatkamassa sieltä matkaa siperianpihdan latvaa kohti ennen kuin kiipesin kääntämään sen takaisin alas. Liekö suunnanmuutoksesta suuttunut vai mikä oli syynä, mutta pian sen jälkeen kävimme muutaman päivän reissussa ja takaisin tullessamme papu oli kuihtunut käytännössä kokonaan. Varsi ei ollut poikki mistään kohdasta ja tuskin se kuivuudestakaan oli kärsinyt, kun kaikki muut kasvit olivat oikein virkeinä. Hiljalleen muut salkopavut ovat kiivenneet täyttämään seinäkettä, jossa kuitenkin näkyy selvästi yhden kasvin jättämä aukko. Niiden kaveriksi tuli istutettua pensaspapu 'Borlotto lingua di fuoco nanoa' (borlottipapu?), joka ei selvästikään ole kiinnostunut ylöspäin kasvamisesta. Palkoja se on kuitenkin alkanut työntää oikein kiitettävään tahtiin.
|
Kehäkukista erikoisin alkoi vasta nyt kukkia. Taustalla kamomillaa. |
Pysytään vielä muutaman sanasen verran kasvimaalla. Satokausi on vasta aluillaan monen kasvin kohdalla mutta osalla se on loppunut jo ajat sitten. Kamomillaa saa vielä kerätä teetarpeiksi aidan vierestä mutta reunimmaisessa kasvilavassa keväällä kannen alla etumatkaa saaneet yksilöt alkoivat jo selvästi ränsistyä ja kukinta hiipua. Samassa lavassa salaatit, retiisit ja rucolat oli syöty jo jokunen viikko sitten, sokeriherneet leikkasin pois toissapäivänä ja eilen nostimme lasten kanssa loput nauriit. Nyt lavaan jäi ainoastaan rivi samettikukkaa, joten silputin kasvijätteet ja hautasin ne syvemmälle mullan sekaan maatumaan. Pintaan kylvin syksyn salaattitarpeiksi retiisiä, rucolaa, lehtisalaattia, tatsoita, vuonankaalia ja viimeiset sokeriherneen siemenet. Viime syksynä ainakin rucola, retiisi ja vuonankaali ehtivät kasvaa hyvin näihin aikoihin kylvettynä ja kaikista kasvoi mehukasta ja makeaa satoa syksyn viileässä ja kosteassa säässä. Satoa sai kerätä lokakuun puoleenväliin asti, jolloin tänne pamahti yllättäen ensin pysyvä pakkanen ja sen perään talvi. Jospa tänä vuonna olisi ainoastaan hallaöitä tai pikkupakkasia silloin tällöin syyskuun lopulta marraskuulle ja vasta sen jälkeen enemmän pakkasta, jotta kasvukauden saisi hyödynnettyä ihan loppuun saakka (ja puuvartiset ymmärtäisivät tuleentua ennen talvea).
|
Kärhökaaripenkissä loistokärhö 'The President' ja tarhaviinikärhö 'Justa' kukkivat. Aika vaisua on tämän vuoden kukinta. |
Kärhökaaripenkin kaariportti on kovin paljas edelleen. 'The President' ja 'Justa' kiipesivät hädin tuskin metrin korkeudelle, vaikka lähtivät ensimmäisten joukossa keväällä kasvuun. Niissäkin näkyi viime talvi selvästi vähäisempänä versomääränä, mutta ovat ne sentään kärhöiltä näyttäneet. Kesäkuun lopulla herännyt PRINCESS KATE on kiivennyt portin huipulle ja nyt siihen on tullut ensimmäisiä nuppuja. Portin toisella puolella vasta äskettäin herännyt 'Jan Pawel II' on kasvanut parinkymmenen sentin korkuiseksi. Leikkasin sen yläpuolelta muutaman pionin oksan lyhyemmäksi ja poistin korkean ranskantulikukan kokonaan, jotta kärhö saisi mahdollisimman paljon valoa. Tai no, tulikukka lähti senkin vuoksi, että se uhkasi haudata kaiken alleen ja halusin sen tilalle mieluummin tarhavaleunikkoa.
|
Parivuotias valkokirjava siperian(?)esikon taimi siirtyi uuteen paikkaan. |
Viime kesänä ihastelin siemenkylvöstä tullutta esikkoa, jossa oli hauskat valkokirjavat lehdet. Pelkäsin sen kuolleen talven aikana mutta mitä vielä; sieltä nuotiopaikan takaa se taas tänä kesänä nousi ja on kasvanut ihan mukavasti kokoakin. Selvästi hitaampi se on kasvamaan kuin kaverinsa, joten päätin siirtää sen vähän parempaan multaan kärhökaaripenkin takalaitaan, jossa pitäisi olla esikoille hyvinkin mieluisat oltavat. Toivottavasti se viihtyy siellä hyvin ja kukkii ensi kesänä. Kaikki muut saman kylvöksen taimet olivat vaaleanpunertavan liiloja mutta ehkä tämä lehdiltään poikkeava yksilö kukkiikin eri värisenä. Valkoinen olisi aika ihana.
|
Violetissa sini-ikiviuhkossa on hauskasti valkoisiakin kukkia seassa. |
Sini-ikiviuhko oli kesäkukista minulle aivan uusi tuttavuus. Melkein menetin esikasvatuksen aikana hermoni niiden kanssa. Siemenet itivät ihan hyvin ja taimet kasvoivatkin napakan oloisesti. Koulimisvaiheessa kuitenkin paljastui, että niillähän on aivan mahdottoman pienet juuret lehtien kokoon verrattuna ja taimet kaatuilivat koko ajan. Lopulta ne kuitenkin alkoivat pysyä pystyssä ihan omin voimin ja maahankin sain ne ajallaan. Vettä ne ovat vaatineet selvästi enemmän kuin vaikkapa vieressä kasvavat leijonankidat mutta vihdoin kaikki kukkivat. Ensimmäiset taimet kukkivat puhtaan valkoisina, seuraavat pari yllä olevan kuvan liilana. Valkoista ja liilaa on eniten mutta viimein yksi reppana taimikin pääsi kukintavaiheeseen asti. Meinasin jo kerran istuttaa sen tilalle jotain muuta mutta onneksi jätin sen kasvamaan. Sen vierellä on vielä yksi puolikuollut raato, joka tuskin kukkii koskaan.
|
Miten hurmaava vaaleanliilan ja valkoisen kirjava tästä viimeisimmästä reppanasta tulikin! |
Minusta tuo hennonvärinen sini-ikiviuhko sopii kauniisti sen takana olevaan purppuraheisiangervoon. Että sattuikin paras väripari osumaan vahingossa kohdilleen! Puhtaan valkoinen ja tummempi liila eivät olisi sopineet lainkaan niin hyvin yhteen heisiangervon tummien lehtien kanssa. Seuraavan kuvan yhdistelmä tuli sen sijaan tarkoituksella. Taisin viime kesänä bongata jonkun blogista (oliko kenties
Vaalean vihreää?) punahatun ja keltatörmänkukan yhdistelmän ja pitäneeni siitä kovasti. Niinpä siirsin keväällä takanurkasta sinne sopimattoman keltatörmänkukan aurinkopenkkiin punahattujen väliin. Siirron vuoksi törmänkukka kukkii selvästi matalampana kuin vaikkapa aidan toisella puolella kasvava kaverinsa. Hienosti kuitenkin punahatun ja törmänkukan kukinta-ajat osuvat yksiin täälläkin. Ehkäpä ensi vuonna kumpikin kukkii yhtä korkeina samaan aikaan. Kevään muistilistalle laitetaan täydennystaimia kummastakin. Vähän oikukasta kun on näiden talvehtiminen välillä ollut.
|
Punahattu ja keväällä sen viereen siirretty keltatörmänkukka. Taustalla mustilanhortensia ja unohtunut lilja. |
Muistatteko valokuitutyömaan, jonka vauhdikas mullantuonti ja nurmensiementen kylväminen vesittivät kadun pään ketokasvihaaveeni? Muutaman päivän ihmettelin haisevaa multaa ja nurmensiemeniä ja päätin sitten siirtää edes meidän pihaantulon päästä enimmät mullat naapurinpuoleisen pään monttukohtiin. Kolme ämpärillistä lapioin multaa pois ja ilokseni vain muutamia heinänkorsia on noussut vajaan neliömetrin alalta. Toinen valokuitufirma ilmoitti kuukausi sitten kaivuupäätöksestä mutta sen tarkempaa aikataulua töiden toteutumisesta ei vielä ole tullut. Istuttamani ketokasvit ovat kuitenkin saaneet kasvattaa niin juuria kuin versojaankin hyvän aikaa ilman muuta kilpailua. Ripottelin ketoneilikan siemeniä tuoreeltaan mullokselle, mutta tuskinpa ne itävät ennen ensi kevättä. Uskoisin kuitenkin tunnistavani taimet, jos niitä ilmestyy ennen kuin toinen firma kaivaa kuitunsa maahan. Jospa tällä kertaa ehtisin kaivaa säästettävät kasvit turvaan ennen kuin joku tulee koneiden kanssa säheltämään. Siemeniä keräsin paljon talteenkin, jotta voin tarvittaessa vaikka ensi keväänä esikasvattaa taimia.
|
Nurmikylvöksen itämisen esto onnistui! Työlistalla on lopunkin nurmikon poisto kunhan vain kuitu tulee ensin. |
|
Päivän kärhönä on tarhaviinikärhö PERNILLE ('Zo09113') |
Ja nyt ruuanlaittopuuhiin!
Päivän kärhö on oikein kaunis!
VastaaPoistaEhkä muistatkin, että minulla on ollut monena vuonna valkoisia sini-ikiviuhkoja ja ne olivat varsin helppoja ja kukkivat kiitettävästi koko kesän, vaikka kastelu ruukkuihin oli aika epäsäännöllistä. Ostin taimet (halvalla) suoraan läheiseltä kasvihuoneelta, tänä vuonna en niitä saanut. Sinä sait kauniita värejä omista siemenkasvatuksistasi.
Minäkäkin olen käyttänyt mm. herneet niin tarkkaan (varhainen sato), että taidan niiden laatikon tyhjätä ja laittaa siihen löytämiäni perennojen siementaimia pulskistumaan. Hyvää jatkoa tälle viikolle. Nyt tuntuu siltä, ettei aika riitä sisällä olemiseen (=tietokoneella) lainkaan, koska muun touhun lisäksi on ollut sadonkorjuuta ja säilöntää.
Niin minustakin. Sen kaveri 'Etoile Violette' ei vain ole ehtinyt vielä kukkaan, joten erittäin hyvä väripari jäi vajaaksi. Etoile on kuitenkin hengissä, joten ehkäpä senkin kukkia nähdään syksyn mittaan.
PoistaNyt, kun mainitsit, niin tulikin joku mielikuva ikiviuhkoistasi. Minulla on varmaan niille vähän turhan huono kasvupaikka. Paremmassa mullassa olisivat saattaneet vaatia vähemmän kastelua. Muutenhan nuo ovat olleet helppoja ja väritkin oikein kauniita. Siemenpussin kuvassa oli todella riemunkirjava sekoitus, joten olen erittäin tyytyväinen näihin vähän hillitympiin sävyihin.
Eivät herneetkään määräänsä enempää satoa jaksa tehdä. Minulla oli vielä sokeriherneistä aikainen lajike. Nyt se oli kuitenkin vain hyvä juttu, niin sai ajoissa lavan tyhjäksi seuraavaa kierrosta varten.
Säilöntäpuuhissa ollaan oltu täälläkin. Se on tämä elokuu sitä aikaa, ettei paljoa tietokoneelle ehdi. Hyvää viikon jatkoa myös sinulle!
Kivan värisiä krasseja ja kehäkukkia!
VastaaPoistaMelkoista taistelua valokuitufirmojen maisemointitiimin kanssa. Tsemppiä taistoon! Taistelua ei varmaan hirveästi helpota se, että vastapuoli ei edes tiedä, mihin toinen puoli pyrkii :-D
Hauska, kun tulee aina erilaisia värejä ja niiden yhdistelmiä. Muualla puutarhassa siitä saattaisi hermostua mutta kasvimaalla mahtuvat olemaan vähän räiskyvämmätkin yhdistelmät.
PoistaNo sepä juuri! Eipä taida monellekaan tulla mieleen, että joku saattaisi haluta kadun päähän edustusnurmikon sijaan kukkaniityn. Itse asiassa sehän olisi melkein kaikkialla jopa nurmikkoa parempi ratkaisu, sillä harvoin vähänkään pidemmän poudan aikaan ne kuiviksi kärähtäneet kadunvarsien pakkonurmet mitenkään kauniita ovat. Tännekin sen kaivannontäyttösoran päälle tuodulla kymmenen sentin multakerroksella ei kovin kummoinen nurmi kasva. Ketokasvit sen sijaan porskuttaisivat sen minkä ehtisivät, ja miten paljon niissä olisi elämääkin.
Ihanan värinen kehäkukka <3 Kylvin kehäkukan siemenet melko myöhään, kun ajattelin niiden ennättävän hyvin kasvamaan ja vielä kukkimaan myöhemminkin (rusakoiden popsittavaksi). Eipä ole muutaman viikon aikana juurikaan kasvaneet - ehkä eivät ole saaneet vettä poissa ollessamme perennapenkissä. Myös krassit vain kituvat eivätkä ole kasvattaneet lehtiä saati kukkanuppuja. Lavassa näkyy olevan yksi kehäkukka, jonka lehdet ovat kasvaneet enemmän. Liekö kotiloiden herkkua, kun muita ei lavassa enää näkynyt.
VastaaPoistaEikö olekin aika hauska? Harmi, että omat kehäkukkasi ja krassisi eivät ole kasvaneet tänä kesänä kunnolla. Toivottavasti edes muutama ehtii vielä kukkia ennen talvea. Kehäkukat ainakin kestävät hyvin kylmyyttä ja kukkivat pitkään. En ole huomannut, että kotilot tai etanat söisivät täällä kehäkukkaa. Krassit varmasti menisivät ja samettikukat, mutta tänä vuonna nilviäisiä ei ole kasvimaalla juuri näkynyt.
PoistaPernille on kaunis kärhö, hauskat kaksiväriset kukat. Minulla kasvoi krassit viime vuonna todella hyvin. Tänä vuonna todella heikosti. Kituliaita ja joku ötökkä säi lehdet. Olen jo vuosia kerännyt niistä siemenet aina seuraavaa vuotta varten talteen. Keräsin nytkin vaikka siemeniä ei montaa tullut.
VastaaPoistaPernille on nätti. Harmi vain, että sen kaveri 'Etoile Violette' ei vielä kuki. Muistaakseni täällä krassit kukkivat viime kesänä runsaammin mutta tänä kesänä ne ovat kasvaneet muuten paremmin. Olisikohan sitten tullut liikaa lannoitusta ja kastelua muille paitsi tuolle yrttilavan krassille, joka taas on kärsinyt ajoittain kuivuudesta.
PoistaTäällä toinen krassinkasvatuksen vasta-alkaja:) Ihan puutarhan alkuaikoina meillä oli krassia kesäkukkana, mutta aika monta vuotta oli taukoa välillä ennen tätä kesää. Jostakin blogista bongasin keväällä erikoisemmanvärisiä krasseja ja niitä tuli tilattua, ja tykkään kyllä. Täytyy kyllä ottaa siemeniä talteen!
VastaaPoistaMinäkin näin jossain kuvia niistä erikoisemmanvärisistä krasseista ja olihan siellä aika namin näköisiä kukkia. Taidan kuitenkin itse tyytyä omista siemenistä ilmestyviin kasveihin, niin jää pieni yllätysmomentti vielä jäljelle.
Poista