perjantai 16. elokuuta 2024

Kukkia ja pientä mylläystä

Kesäisen lämmin viikko on innostanut viettämään töiltä ja pakollisilta kotihommilta yli jäävän ajan melko tarkkaan pihalla. Pientä puuhasteltavaa siellä riittääkin aina. Sadonkorjuun lisäksi olen kitkenyt vähän siellä sun täällä. Voikukat ovat jostain syystä nyt hyvin helposti irtoavia. Olisiko sitten maa sopivan kosteaa vai voikukkien ote muuten vain löystynyt, mutta kiveysten väleistäkin lähti muutamia todella pitkällä juurella irti, vaikken käyttänyt mitään apuvälineitäkään. Oli nimittäin tarkoitus vain vähäsen siistiä yleisilmettä nykäisemällä edes isot lehtitupsut pois. Tulikin onneksi pysyvämpi lopputulos, kun koko voikukka lähti monesta kohdasta irti ja muualta pitkät pätkät juuriakin.
Ensimmäinen kosmoskukka olikin tällainen hörhelö.
Kärhökaaripenkissä on tehty pieniä perusparannuksia kesän mittaan. Alkukesällä kaivoin sieltä kolme isoksi päässyttä isotähtiputkea pois ja loppukesän olen nyppinyt niiden siementaimia. Viimeisen parin viikon aikana on lähtenyt pari isoa ranskantulikukkaa parempiin koteihin ja pienemmät siementaimet saatan vaikka myydä taimipäivillä, jos keksin, mitä muuta laittaisi myyntiin. Pitää kuitenkin saada myyntipaikkamaksu kuitattua ja mieluusti tienatakin vähän, jotta saisi ostaa itsekin jotain toisilta. Alan kyllästyä näihin miljoonittain siementaimia tekeviin kasveihin. Niistä on tullut hirmuisen työllistäviä. Lisäksi isotähtiputki kerää kotiloita ja ranskantulikukka pistiäisen toukkia.

Pieni alppiruusu pääsi taaemmas kurjenmiekkojen väliin tähtiputkilta ja tulikukalta vapautuneeseen tilaan.
Alppiruusu oli ennen aivan jouluruusun vieressä. Nyt kummallakin on paremmin kasvutilaa ja sain siirrettyä niiden viereen vielä muutaman esikon lisää luumutarhan loppupäästä. Alppiruususta vajaa pari metriä ylempänä penkin etupihan puolella on tapahtunut myös muutoksia. Tarhavaleunikko siirtyi alkukuusta muutaman metrin matkan toisen valeunikon viereen ja jakaantui vielä kahteen osaankin siinä samalla. Toivottavasti kumpikin jakopala on vielä ensi kesänä hengissä. Taivaansinisen kurjenmiekan siirsin pionin vierestä valeunikkojen ja valkoisten kurjenmiekkojen luo. Siinä taas vapautui tilaa tummemmansiniselle kurjenmiekalle, joka oli jäänyt pionin ja ranskantulikukan ahdistelemaksi. Talven aikana kuolleiden sinikatanoiden tilalle jaoin vierestä vain lisää kuunliljaa.
Keltainen krassi komeilee ihan pokkana mansikkarivissä.
Syyssyrikkä on vähän surkeana tänä kesänä.
Liekö vanhuus iskenyt syyssyrikkääni vai mikä lie, mutta se ei ole oikein päässyt kunnon kasvuvauhtiin tänä kesänä. Nyt sen vähäisetkin lehdet ovat alkaneet kellastua ja nuput ruskettua jo ennen kukkien aukeamista. Johan se vietti monta talvea kellarissa, joten ehkä nyt on aika luopua siitä. Onpahan yksi iso ruukku vähemmän talvetettavaa. Tosin päätin jo, että jos syysaleissa tulee vastaan syriköitä oikein halvalla, ostan yhden. Siitä oli paljon iloa niin minulle kuin perhosille. Onneksi syrikkä ei pistä kovin pahasti silmiin, sillä myskimalvaa on noussut kiitettävästi sen ympärille. Lisäksi ripottelin keväällä kesäkukkien siemenseosta syrikän viereen ja siinä on alkanut nyt kukkia jotain pientä valkoista harsokukan tapaista hörselöä sekä punaista silkkiunikkoa. Lähipäivinä jotain muutakin alkaa kukkia mutta ehkä ei ihan vielä krassi, jonka päätymistä tähän penkkiin ihmettelen yhtä kovasti kuin mansikkarivistössä keekoilevaa krassia.
Silkkiunikko ja kukkakärpänen.
Pelargonit keittiön ikkunalla.
Kivikkorinteessä on alkanut loppukesä, kun punatähkät aloittavat kukinnan. Tänä vuonna niiden kanssa hurmaa keltatörmänkukka, joka on venähtänyt hirmuisiin mittoihin. Yksi ainoa viime kesän siementaimi on tehnyt kymmenittäin kukkia ja levittänyt versonsa melkein metrin mittaisiksi. Pari tämän kesän tainta aikoo myös kukkia. Vaaleankeltaiset kukat eivät ole ihan parhaimmillaan valkoista aitaa vasten mutta oma pääkatselusuuntani onkin aidan suuntaisesti, jolloin kukat saavat vihreän taustan. Vähät siitä, jos kadulla kulkijat eivät saakaan ihan parasta näkymää, omat silmät edellä mennään!
Kivikkorinteessä on punatähkien, maksaruohojen ja keltatörmänkukan aika.
Keltatörmänkukka on hyvä pörriäiskasvi. Tässä joku kukkakärpänen.
Kivikkorinne pärjää aika hyvin omillaan. Talven aikana kuolleiden kasvien jättämät aukot ovat täyttyneet eikä rikkaruohojakaan ole hirveästi. Eniten työllistää oregano, jonka kuihtuneita kukkia sekä siementaimia pitää säännöllisesti käydä kurittamassa. Muut siementaimia tekevät eivät ole ainakaan toistaiseksi ryöstäytyneet käsistä. Toivottavasti tilanne pysyykin sellaisena, niin ei tarvitse ottaa järeämpiä keinoja käyttöön.
Turkestaninmaksaruoho tekee matalan mättään ja rennot kukkavarret.
Päivän kärhönä on loistokärhö 'Elsa Späth'.
Päivän puuhat kutsuvat taas. Inhoan suuresti näitä aikaisia aamuja. Herätyskellokin soi jo 6.45. Jostain syystä normaali 7.15 tuntuu paljon helpommalta ja sitäkin voi tarvittaessa venyttää puoli kahdeksaan. Ei käy kateeksi niitä ressukoita, jotka joutuvat heräämään aamukolmen tai neljän aikaan töihin. Tai vuorotyöläisiä, joilla ei ole niin minkäänlaista säännöllistä päivärytmiä. Nostan teille hattua! Kivaa päivää kaikille!

8 kommenttia:

  1. Nyt, kun maa on sateiden ansiosta kosteaa rikkaruohot tosiaan irtoavat maasta helposti ja vaivattomasti.
    Minäkin olen jo pitkään vältellyt voimakkaasti leviäviä perennoja. Esimerkiksi kaksivuotinen sormustinkukka, niin kaunis kuin onkin, tekee meillä aivan valtavasti siementaimia ja siksi pyrin katkomaan niiden varret hyvissä ajoin, ennen kuin ne ehtivät siementämään.
    Ihana kuva tuo keltatörmäkukalla aterioiva kukkakärpänen.
    Olen surrut, kun päiväperhosia on näkynyt meillä tänä kesänä ennätysmäisen vähän. Onneksi kimalaisia on sentään runsaasti .
    Kiitos vielä sinulle kärhön nimen oikaisusta. Kiireessä tulee herkästi lapsuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksivuotiset runsaasti leviävät vielä jotenkin kestää, mutta nuo monivuotiset maailmanvaltaajat täyttävät koko puutarhan, jos jää pienikin kuihtunut kukkavarsi huomaamatta. Sormustinkukkaa ei meillä ole enkä taida ottaakaan.
      Täällä on myös todella vähän perhosia vuodenaikaan nähden. Keisarinviittoja näkyy melkein joka päivä muutama mutta nokkos- ja neitoperhosia sekä amiraaleja vain harvakseltaan ja silloinkin vain yksittäinen perhonen. Normaalisti niitä kaikkia näkee useita yhtä aikaa näin elokuussa. Kimalaisia ja kukkakärpäsiä onneksi riittää.
      Eikä tarvitse olla edes kiire, jotta sattuu lipsahtamaan väärä nimi kasville. Riittää, että sen pienen hetken ajan on ajatukset muualla. Siitä ei ollut epäilystäkään, etteikö kaltaisesi kärhötuntija omia kärhöjään tunnistaisi :)

      Poista
  2. Onpa niin hauskaa, monella leviää liioin sormustinkukka, tulikukka ym ja minä en saa meillä niitä millään kasvamaan! Onkohan vika maassa vai tarhurissa! Nyt todella rikat on helppo poistaa, kun maa on niin kosteaa. Ajattelin hiukan mennä puutarhaan puuhastelemaan varovasti taudin jälkeen. Rikkoja kyllä riittää ja ne viihtyvät meillä paremmin kuin hyvin! Tuo kivikkorinteesi näyttää hyvin kauniilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskinpa puutarhurissa on vikaa, eiköhän maaperä vain ole teillä sellainen, että se ei niin suosi näitä siemenillä leviäjiä. Meillä oli viikonlopulle muuta ohjelmaa, joten puutarhailut ja blogijutut jäivät kokonaan väliin. Rikat viihtyvät täälläkin aivan liian hyvin.
      Kiitos!

      Poista
  3. Minäkin olen todennut, että tänä kesänä näkyy ennätykselliset määrät tähtiputken siementaimia. Tykkään edelleen tähtiputkista, niillä on keskikesällä pitkä kukinta-aika ja ne sopivat monen perennan kumppaneiksi, mutta siementaimia olen harannut pois aika ronskilla kädellä. Meillä ei ole onneksi kotiloita (toivottavasti pysyvänkin poissa), joten sitä puolta ei tarvitse miettiä. Ranskantulikukan toivoisin runsastuvan huvimajan vieressä, mutta en ole huomannut, että sitä vaivaisi mikään postiäänestyksellä. Millaista viotusta pistiäinen tekee tulikukalle tai muuten?
    Minullakin on edessä monenlaisia peruskunnostuksia jossain penkeissä ja perennojen jakamista, mutta kunhan vierailut ovat tältä kesältä päätöksessä, niin pääsen tosi toimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtiputkesta kasvaa nopeasti todella suuri ja vaikka se onkin oikein hyvä perenna muuten, niin vähän turhan työllistävä siementaimien suhteen. Kotilot sitten toinen riesa. Toivottavasti niitä ei tule teille.
      Pistiäisen toukat (olikohan laji syyläjuurilehtiäinen, eli nimenomaan näihin erikoistunut otus) syövät tulikukan lehtiä, eli esteettinen vaiva vain. Viime vuonna toukkia oli minusta enemmän kuin tänä vuonna mutta en silti välttämättä halua lisätä tulikukkien määrää, jotta en tarjoa isompaa ruokapöytää suuremmalle määrälle pistiäisiä.

      Poista
  4. Minulla on koko kesän ajalta iso kasa jakotaimia odottamassa taimitoria. Olen niitä sekä myynyt, että kavereille myös antanut. Joskus olen jotain heittänyt kompostoriin, seuraavalla kerralla siellä iloisena kasvavaa perennaa olenkin sitten purkittanut, kun olikin elinvoimainen roska. Minulla on ollut paljon jaettavia tai sitten olen vähentänyt jotain kasvia toisaalta, jota on toisaalla ollut jo olemassa. Onneksi jakotaimista on usein muillekin iloa.
    Meillä maa on paikoin tosi kuivaa, suuremmat sateet satoivat muualla ja antoivat tänne vain pintamaan kosteaksi, joka tietysti on jo kuivunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en jaksa koko kesää pyöritellä hirmuista ruukkuarmeijaa. Nostan mieluummin kasveja vasta juuri ennen eteenpäin laittoa. Olen itsekin antanut sukulaisille ja tuttaville ihan ilmaiseksi jakopaloja ja välillä myynyt torissa jotain.
      Teille ei sitten osu sateet millään, höh. Täällä on tänä kesänä tullut aika sopivasti vettä. Hieman vähemmänkin olisi riittänyt, sillä IBC-kontista ei ole tarvinnut ottaa kuin pari kertaa pikkuisen kasteluvettä. Muuten on riittäneet muut vesivarastot.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!