lauantai 23. syyskuuta 2023

Muuttomatkoja

Hanhiparvi muuttomatkalla, suunta itään.
Syksy etenee vääjäämättä ja muuttolintujen sisäisen kellon lailla puutarhurin sisällä tikittävä ajastin suorastaan vaatii ryhtymään vielä viimeisiin kasvisiirtoihin. Tällä tontilla on vuosien mittaan myllätty melkein joka kohtaa mutta yksi jatkuvasti silmien alla ja pahasti kulkureitillä oleva törkynurkkaus on saanut olla aivan omissa oloissaan. Varsinainen ongelma se ei ole ollut, mutta vähän sen kohdalla on tehnyt mieli kääntää katsetta toiseen suuntaan.

Siperianpihdan alunen on jäänyt vähän keskeneräiseksi.
Etupihamme komistus ja samalla aivan hillitön roskaaja, siperianpihta, pitää alustansa niin kuivana, että siinä on rönsyansikkakin hätää kärsimässä. Monta vuotta meni, että ansikat ovat peittäneet edes oman alansa suht tiiviisti mutta levittäytymistä ne eivät ole jaksaneet vielä edes harkita. Ja niille varattu kohta on sentään se valoisampi ja edes hiukan kosteampi puoli. Rungon vasemmalla puolelle yrittävät rikkaruohotkin nääntyvät omine aikoineen valon ja kosteuden puutteeseen.

Heti oksien kärkien tuntumassa harva heinikko rehottaa.
Vaikka kuvassa kiveyksen ja oksien alle jäävän neulaskarikkeen välinen heinikko näyttää melko rehevältä, todellisuudessa siinäkään ei kovin paljoa kasvuvoimaa ole. Tuo kohta on nimittäin siistitty trimmerillä kerran koko kesän aikana ja sekin oli heinäkuun alkupuolella. Vasta runsaat syyssateet saivat heinät kasvamaan noinkin pitkiksi. Mutta heinikko mikä heinikko, eroonhan siitäkin teki mieli. Löysin aiemmin kesällä tuosta reunimmaisen kasvilavan takaa sammalen seasta pari metsämansikkapuskaa, jotka olivat jaksaneet tehdä jopa satoa. Siitäpä sain idean vaihtaa heinikon ahomansikkaan. Pikkuisen kun karsii kuusen alaoksia, mansikoillekin tulee enemmän vettä ja valoa. Rönsyjä joutuu tietysti pitämään jatkuvasti kurissa, ettei mansikka valtaa kiveystä, mutta helpompi niitäkin on napsia kuin kitkeä juurillaan kivien väliin levittäytyviä heiniä.
Heinät korvattu mansikoilla ja hieno, sileäpintainen kivikin sattui löytymään heinän seasta.
Karsin alaoksien kärkiä sen verran, että pääsin helpommin kitkemään, lisää leikkelen sitten kun tarvitsen havuja talven ajan koristukseksi. Ahomansikan taimet sain lasten hiekka-alueen vierestä pisara-penkistä luumupuun alta. Niiden oli aika muuttaa, sillä kärhökaaripenkistä piti saada isoja kuukausimansikoita vähän valoisampaan paikkaan. Kuukausimansikat eivät tee rönsyjä, joten ne eivät myöskään valtaa leikkialuetta ahomansikan lailla. Siirrettyjen kuukausimansikoiden tilalle kärhökaaripenkkiin istuttelin kevään kylvöistä tulleita vaaleajouluruusun ja tarhakellukan taimia, jotka istutin alkukesällä väliaikaisesti melko tiheään. Nyt nekin mahtuvat kasvamaan ainakin pari vuotta. Ehkä siinä vaiheessa osa on väleistä kuollut tai sitten muualla vapautunut tilaa, johon ylimääräiset voi sitten siirrellä. Muuttomatka on siis niilläkin vielä joskus tiedossa.
Kurkataan kasvimaallekin kun kerta sillä suunnalla ollaan.
Kasvimaalla näyttää vielä aika hyvältä. Etanaongelma saatiin kesän mittaan hallintaan ja pitkään aikaan ei ole näkynyt juurikaan uusia syöntijälkiä. Tarkistan aina kasvimaalla käydessäni muutaman lavoihin jättämäni puupalasen, sillä etanat tykkäävät piiloutua päiviksi niiden alle. Niistä ne on helppo löytää ja listiä. Etanoitakin suurempi ongelma olivat kylmät yöt viikko sitten. Kannoin varmuuden vuoksi yhden chiliruukun ja amppelitomaatit silloin eteiseen turvaan ja vedin harson muille tomaateille ja chilille. Onneksi jopa suojaamatta jääneet pavut selvisivät kylmästä ja niidenkin satokausi jatkuu vielä.
Elokuun retiisi-salaattikylvös sai lavakauluksen kannen sekä kylmältä että liialta sateelta suojaamaan.
Myöhäisistä siemenkylvöistä retiisi ja rucola ehtivät kasvaa hyvin syöntikokoisiksi. Viimeiset vanhat salaatinsiemenet eivät ilmeisesti olleet enää itämiskykyisiä ja kokeeksi kylvämäni lehtikaalit ovat vasta sirkkalehtiasteella. Vuonankaalit ovat melko pieniä mutta on niistä jo muutama lehti saatu maistiaisiksi. Pitää muistaa ensi vuonna jättää viimeisiin kylvöihin ainoastaan retiisiä, rucolaa ja jotain itämiskykyisiä salaatinsiemeniä, niin ehtii saada niistäkin tuoretta satoa ennen talven tuloa.
Esikasvatetut kyssäkaalit menivät etanoiden suuhun mutta nämä suorakylvetyt ovat nyt tässä vaiheessa.
Ensimmäinen kyssäkaalin kasvatuskokeilu ei ole ollut kovin menestyksekäs mutta ehkä noista rääpäleistä saa yhden maistiaisiksi. Luulin, että kyssäkaalien syötävä osuus kasvaisi maanpinnalla, mutta kovin korkealla nuo möllykät killuvat. Tai ehkä ne pakoilevat etanoita? Pitää ensi vuonna hoitaa etanat ennen kuin istuttaa kaaleja.
Kuukausimansikat kypsyttävät herkkuja tasaiseen tahtiin vielä näinkin myöhään syksyllä.

Hieman villiintynyt tunnelma...
Tänä vuonna emme keränneet ilmasipuleista satoa lainkaan, sillä niitä oli vain muutama ja nekin pieniä. Niinpä jokainen niiden tekemä pieni sipulinalku säästettiin maahan istutettavaksi. Kitkin tänään ilmasipulilavasta kaiken ylimääräisen, kuten tillin ja kehäkukkien jämät, joten sain vihdoin istutettua pikkuiset sipulinpallerot niiltä vapautuneeseen tilaan. Nyt ilmasipulia on melkein puolet lavasta, joten ensi kesänä saa varmaankin syödä jokaisen ilmassa keikkuvan pikkusipulin.
Pienet ilmasipulit olivat alkaneet jo tehdä juuria.
Olen kerännyt osan tomaatinraakileista sisälle kypsymään mutta suurimman osan olen antanut olla vielä ulkona. Sen verran lämmintä säätä on nytkin ollut, että tomaatit pärjäävät vielä ulkona. Ne ovat sen verran kookkaita roikaleita, etten aio siirtää jo eteisessä olevien amppelitomaattien seuraksi yhtään tomaattiruukkua. Sitten kun sää tästä alkaa kylmetä, kerään kaikki raakileet sisälle loppukypsytykseen. Lajikkeiden erot tulevat varsinkin syksyllä hyvin esille, sillä suurin osa alkoi kellastuttaa lehtiään heti ensimmäisten kylmempien säiden saavuttua. Sen sijaan joka kesä hitaista hitain 'Maja' on edelleen täysin vihreä. Niin kuin suurin osa sen raakileistakin... Tomaateista on tulossa myöhemmin oma postauksensa, joten ei niistä tässä sen enempää.

'Majassa' on vielä täysin vihreät lehdetkin toisin kuin suurimmassa osassa muita lajikkeita.

Tämä chili pitää varmasti nostaa sisälle jatkokypsymään säiden kylmetessä.
Jatkuvat sateet meinaavat haitata puutarhatöitä, varsinkin kun ne sattuvat osumaan juuri niille päiville kun itsellä olisi aikaa antaa rikkaruohoille nopea muuttomatka kompostiin. Harvat poutaiset hetket onkin käytettävä tehokkaasti hyödyksi. Kukkasipuleista suurin osa odottaa vielä istutusta mutta pienimmät sipulit istutin jo maahan, etteivät kuivetu. Viime keväänä muistin ihmetelleeni, miksen ole istuttanut nukkapähkämöiden sekaan mitään aikaisin keväällä kukkivaa sipulikukkaa. Nyt syy selvisi.
Ei tämän näköisen kasvuston sekaan tule ensimmäiseksi ajatelleeksi kukkasipulien istuttamista.
Koska olin asian kirjannut muistiin, ei auttanut muu kuin väkisin muutamaan väliin kaivaa sen verran koloa, että sain tungettua sekaan muutaman kevättähden sipulin ja meniköhän sinne myös pari kevätkurjenmiekkaakin? Nukkapähkämöiden vasemmalla puolella olevien kivikkotörmäkukkien kevätasusta ei löytynyt kuvia mutta kun kerta siellä oli vapaata tilaa, istutin sinne heinätähtiä ja valkoista kevätkurjenmiekkaa sekaisin. Samaa sekoitusta tuli myös vähän matkan päähän, joten ehkä kivikkorinteen kukinta-aika on ensi kesänä entistäkin pidempi. Krookuksia ja balkaninvuokkoa istutin takapihalle 'Laatokan Helmen' alle, joka on näyttänyt kovin vaisulta joka kevät.

Päivän kärhönä on tänään tarhaviinikärhö 'Justa'.
Hyvää ja toivottavasti kuivempaa viikonloppua kuin täällä!

23 kommenttia:

  1. Ahomansikoille pihdan alunen voi olla hyvä ratkaisu, tuossa ei rönsyili oletettavasti pääse liian rasittavaksi kun kivetykseltä rönsyt ehtii napata pois ennen kuin liian tiukkaan juurtuvat. Kuukausimansikoiden toissakevään kylvöstä olen kyllä moneen kertaan kiitellyt itseäni kun niistä on ollut pitkä ilo saada mansikoita maisteltavaksi jo nyt vaikka eivät täyteen kokoonsa ole kasvaneetkaan. Eikä ole tarvinnut rönsyjen kanssa taistella.
    Kiva ollut päästä jo pikkusipuleilla aloittamaan sipuli-istutuksia. Kieltämättä ei se houkuttelevin kohde alkaa nukkapähkämön alle sipuleita tunkea. Onneksi pikkusipuleille on sentään kehitetty kätevä istutuspuikko niin ei ole pakko hankalasti lapiolla kaivaa. Bilteman versio siitä on ollut ahkerassa käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin voisi kuvitella, että mansikat eivät jaksa kovin innokkaasti rönsyillä ja kuusen suuntaan saavat halutessaan levitä aivan vapaasti. En kyllä jaksa uskoa, että sinne päin edes kovin hanakasti lähtisivät. Kuukausimansikat ovat minustakin olleet ehdottomasti kannatettava oivallus. Satoaika on valtavan pitkä ja mansikat hyviä, rönsyttömyydestä vielä iso plussa.
      Minä en ole istutuspuikkoa edes hankkinut, vaan istutellut istutuslapiolla sipulit. Samalla olen kaivanut ripauksen lannoitusta kuopan pohjalle. Onnistuin vain tänään hävittämään istutuslapioni johonkin ja ennen kuin ehdin löytää sitä, alkoi sataa. Kiveyksien kitkemistyökaluni on ollut hukassa heinäkuusta lähtien :D

      Poista
    2. Toivottavasti kaikki hukkuneet työkalusi löytyvät. Oma ihanan tukeva istutuslapioni tuli haudatuksi jonnekin kuntan alle enkä ole onnistunut sitä ainakaan toistaiseksi löytämään vaikka olen käynyt tallomassa kohtia johon minulle on kerrottu sen todennäköisesti hukkuneen. Ehkä pitää vain ostaa uusi.

      Poista
    3. Toivotaan, että sinäkin löydät vielä oman istutuslapiosi. Kuntan alta sitä voi vaan olla vähän haastavampaa löytää, ellei ole metallinpaljastinta käytössä. Omat työkaluni todennäköisimmin lojuvat vain jonkun kukkapenkin reunassa, elleivät ole joutuneet kompostiin.

      Poista
  2. Lintujen muutto syksyllä on joka vuosi yhtä haikeaa. Istuin eilen ystäväni luona iltaa heidän upealla lasitetulla terassillaan. Meri on aivan lähellä. Oli pimeää ja sade pieksi kattoa, kun alkoi valtaisa kaakatus hanhien noustessa lahdelta lentoon. Jännä tunnelma, kun mitään ei nähnyt, mutta kuuli sitäkin enemmän.
    Toivottavasti mansikat viihtyvät siperianpihdan alla. Tuossa lienee myös runsaasti juuria, joiden väliin ei mitään voi eikä kannata istuttaa. Puulla on kaunis runko ja ikää varmasti paljon.
    Harva se vuosi päätän keväällä kuvata paikkoja, jotka vapautuvat lumesta aikaisin ja joihin voisi muutenkin istuttaa sipulikukkia. Aina jää kuvaamatta. Syksyllä saa raapia päätään, kun miettii sopivia sipuli-istutuspaikkoja. Vihreisiin lehtipehkoihin ei ihan heti raaski istutuslapiota tunkea.
    Kasvimaallasi näyttää vielä oikein hyvältä ja satoa on tulossa. Kyssäkaalin väri on upea. Niin on hieno viimeisen kuva Justakin.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä seuduilla, mihin muuttolinnut kokoontuvat isoiksi parviksi, muuttokin on paljon mieleenpainuvampi kokemus. Meidän kohdalta lentää vain satunnaisesti pienempiä parvia.
      Pihta lienee vajaa nelikymppinen iältään. Talo on nimittäin rakennettu 1985. Ohutta hiusjuurta oli tuossa kohdassa aika vähän ja niitäkin katkoin surutta, jos sattui sopivasti vastaan tulemaan. Enemmän juuria löytyi muutama vuosi sitten, kun kaivoin kasvimaata. Paksuja juuria sen sijaan oli useita. Yksi jäi metrin mitalta näkyviinkin, kun hieman madalsin maanpintaa. Näkyy hieman tuossa jälkeen-kuvassa kasvilavan ja kiveyksen nurkan puolivälissä, kun osaa katsoa. Edestäpäin pihdan runko onkin aika kaunis. Sivusta näkyy, että se haarautuu jo alhaalta kahdeksi ja mitä korkeammalle runkoa seuraa, sitä enemmän haaroja siinä on. Onpahan kuitenkin tuuhea pihapuu ja hyvä pesäpaikka pikkulinnuille.
      Syksyllä kukkapenkit näyttävät aivan erilaisilta kuin keväällä. Melkein pitäisi istuttaa kaikki kukkasipulit niiden syksyn viimeisten kukkijoiden sekaan, sillä ne vitkuttelevat usein viimeiseen asti ennen kuin suvaitsevat keväällä herätä.
      Kuvittelin etanoiden jättävän violetin kyssäkaalin paremmin rauhaan kuin vihreän mutta kyllä näytti kelpaavan. Onneksi on edes yksi maistiaisiksi itsellekin. Nyt sen halkaisija on viitisen senttiä, joten antaapa vielä kasvaa.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Mukavaa viikonloppua sinnekin, kiitos vain! Täällä ei ole kyllä yhtään liikaa satanut, viime yönä tuli 7 mm ja tänään pieni ripaus siihen päälle ja ihan tarpeeseen tuli tuokin määrä.
    Toivottavasti siellä nyt olisi huomenna oikein mukava keli!
    Komea on tuo pihta, muistan, että laitoit siitä joskus kokovartalokuvan. Vaikuttava hahmo. Ansikka ei tosiaan taida kuivuudesta perustaa, tänne istuttamani kitui vuoden, pari ja sitten häippäisi lopullisesti. Kiva maanpeittokasvi se olisi. Ahomansikka on varmaan just täydellinen kuivaan varjoon. Yllättävän hyvin ovat täällä viihtyneet myös varjohiipat kuivissa varjopaikoissa.
    Onpa tosiaan jännät varrelliset kyssäkaalit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ihmettä kun ei teille vieläkään riitä tuon enempää vettä! Meillä tuntuu olevan maa litimärkää niin syvälle kuin vain jaksaa kaivaa. Saisi kuivahtaa ja reilusti ennen talven tuloa, ettei kaikki mätäne. Sadetta on ennusteissa huomisellekin mutta määrä näyttäisi vähentyneen ja täyspilvisyys muuttuneen puolipilviseksi. Jospa yön aikana viimeisetkin pisarankuvat ja pilvet häipyisivät.
      Laitoin tosiaan pihdasta kuvan joskus viime vuoden puolella. Kuvassa ei edes näy, kuinka vaikuttavan kokoinen se on luonnossa. Rönsyansikkaa yleensä suositellaan kuivaan varjoon, jossa mikään muu ei menesty. Eipä sekään näytä viihtyvän noin ankarissa oloissa, vaikka sitkuttelee hengissä kuitenkin. Varjohiippaa joskus mietinkin tuohon haasteellisempaan reunukseen mutta kun ne eivät ole oikein vakuuttavasti pärjänneet täällä, niin en ole vielä uskaltanut kuusen alla kokeilla. Pitää kuitenkin laittaa ajatus muistiin, jos joskus kyllästyn ahomansikoihin ja sattuisi olemaan omia varjohiippoja jaettavaksi asti.
      Tuo ahomansikkareunus on itse asiassa etelään päin, vaikkakin autotalli varjostaa aamupäivästä eikä suora auringonpaiste osu siihen kuin hetken aikaa iltapäivästä. Kuitenkin se on selvästi valoisin kohta koko pihdan vaikutusalueella. Luulisin ahomansikoiden pärjäävän kun niitä kerta luonnostaan oli tuonne tullut ja jos tuosta yläpuolelta vähän karsii oksia lyhyemmäksi, niin olot vain paranevat.

      Poista
  4. Toivottavasti mansikat viihtyvät hyvin siperianpihdan juurella, paikka on varmasti haastava monella tapaa, kuten olet ennenkin maininnut. Minäkin kuvittelin keväällä, että muistan hyvin, mihin täytyy istuttaa syksyllä sipuleja. No, nyt tuntui siltä, ettei millään saa sopimaan perennojen sekaan, niissä oletetuissa paikoissa. Minä laitoin ihan kaikki sipulit jo maahan. Olen näinä aikoina tehnyt kerralla koko homman jo useamman vuoden ajan. Luulisi, ettei näin lämpöisenä kestä montaa viikkoa. Joskus 10 vuotta sitten pari ostamaani tulppaanipussia unohtui laatikkoon, josta löysin ne kevätsiivouksen yhteydessä. Eivät nekään kukkineet :), joten laitan kaikki maahan samalla rytinällä.
    Peukut Justalle! Hyvää viikonlopun jatkoa, täällä on tänään satanut lähes koko päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa mansikat pärjäisivät ja tekisivät edes pikkuisen satoa. Se, että niitä on tullut siihen luonnostaan, lupaa hyvää.
      Meillä on niin märkää, ettei uskalla ihan kaikkia sipuleita vielä istuttaa. Muuten näihin aikoihin vuodesta ei olisi mitään ongelmaa niitä istutella. Viimeistään lokakuulle kääntyessä luulisi viilenevän. Tosin tulppaaneita olen istutellut vielä marraskuun alussakin. Varastoon tai laatikon pohjalle ei ole sipuleita sentään unohtunut :D
      Täälläkin alkoi sataa 11 jälkeen eikä ole juurikaan taukoja ollut. En edes uskalla katsoa, mitä sademittari näyttää...

      Poista
  5. Meiltäki o viimmeesekki pääskyyset lähteny. On ouron hilijaasta ku käyn siivuamas tallis karsinat.
    Joo, ei tuata teirän kuusta voinu olla huamaamata :) Ei sen alusta ainakaa mua mitenkää häirinny, mutta hyvä ku sait siihen kaipaamas muutoksen. Ahomansikat sopiiki hyvin tuaho ja liittyy sopivasti kasvimaahan, mikä näyttääki viälä ihan hyvältä.
    Enoo viälä kaivanu yhtäkää sipulia maahan, mutta lisää hain eilee. Jos aloottaas ens viikolla. Ei ainakaa pitääsisi kauhiasti sataa. Kyllä sitä aina näin syksyllä ihimettelöö, mihinkä sitä saa kaikki sipulit tungettua. Keväällä ku penkit o nii autioota ja tyhyjiä, toista son ny. Täälon satanu ryppäis ja pellokki rupiaavat olemahan paikoon turhan märkiä. Isäntä oli perijantaina puimas naapurikyläs yhyren taloon peltoja ja sitä piti kolome kertaa vetää pellosta päivän aikana. Itte sain pitkästä aikaa leikattua kuivan nurmikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se syksy vain etenee. Pian häipyvät monet muutkin linnut ja sitten sitä vasta hiljaista onkin.
      Kuusi totisesti varastaa huomion ja onhan se komean kokoinen. Ehkä satunnainen kävijä ei niin kiinnitä huomiota sen aluseen mutta itse kun näkee sen joka päivä, alkaa kaivata heinikon tilalle jotain sievempää.
      Minä en ole käynyt täydennysostoksilla. Luulen, että jos ei mitään erikoisen upeaa tule vastaan, seuraavat sipulihankinnat teen vasta viimeisistä alelaareista. Niiden paikkoja miettiessään pitäisi melkein selata samalla keväällä otettuja kuvia, jotta ei hämääntyisi rehevien kasvustojen edessä.
      Meilläkin on satanut vähän väliä. Tänään kunnon kasteleva sade tosin alkoi vasta muutama tunti sen jälkeen mitä ennusteissa oli luvattu. Hyvilläni olin jokaisesta poutaisesta minuutista. Nurmikko ei ole ehtinyt kuivaksi kertaakaan pitkään aikaan, joten sehän sitten rehottaa valtoimenaan. Ei ole hyvä homma, jos pelloille jää puimurit jumiin.

      Poista
  6. Ahomansikat ovat hyvin sopeutuvaisia ja uskoisi niiden menestyvän siperianpihdankin alla.
    Ihana Justan kukka. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja jos eivät ihan alle lähde levittäytymään, niin luulisi niiden tuossa oksien kärjen tuntumassa viihtyvän. 'Justassa' ei enää olekaan kuin pari kukkaa jäljellä. Tuli kiire laittaa se päivän kärhöksi, kun en muistanut, onko se vielä kertaakaan päässyt "kunniapaikalle" tänä kesänä.

      Poista
  7. Toivotaan että ahomansikat viihtyvät pihdan alustalla, meillä ne ainakin kasvavat lähes kaikenlaisilla paikoilla, ovat aika vikkeliä liikkeissään:)
    Meillä vielä kukkasipulit istuttamatta, mutta eiköhän ne vielä ehdi;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahomansikka ujuttaa lonkeronsa huomaamatta kauas, mutta jospa saisin ne tuossa pidettyä kurissa. Kiveystä ei ole kuin metrin verran ja hiekka-aluetta korkeintaan puolisen metriä, joten ei luulisi olevan liian mahdoton tehtävä. Lavaan asti tuskin yltävät kiipeämään.
      Ihan varmasti ehtii istuttaa kukkasipuleita, itse istuttelen usein viimeisiä alelaareista löytyneitä tulppaaneita rautakangen kanssa.

      Poista
  8. Minä istutin kuivaan rinteeseen kuusen alle hopeahärkkiä ja toiselle puolelle valkoista sammalleimua . Aika mukavasti on viihtynyt nyt tänä vuonna kun oli alku vuodesta todella kuivaa niin kastelin pari kertaa . Hyvä valinta on varmasti myös tuo mansikka.
    Sipuleita olen ostanut kotia ja mökille mutta kaikki odottaa vielä istutusta .
    Ilmasipulia on minullakin jonkinverran mutta ei syötäväksi asti meilläkään .
    Nukkapähkämöstä pidän paljon ja olen istuttanut sitä ruusujen kanssa mutta sitä tarvitsee keväällä hieman kurittaa ,
    Kauniita ilmoja on nyt luvattu joten yritän saada jotain ulkona aikaiseksi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusen alunen tältä pihan puolelta on melkeinpä täysin varjossa, joten sammalleimu ja hopeahärkki tuskin kukkisivat kovin runsaasti. Voihan niitä kuitenkin kokeilla tuohon, missä ei vielä kasva mitään. Aidan takana olisi aurinkoisempaa mutta nehän olisivat vain naapurin ilona :D
      Nukkapähkämöä pitää aina välillä kurittaa, ettei lähde liikaa vaeltamaan. Sopivassa paikassa, kuten juuri tuossa, se on oikein hyvä kasvi. Parista muusta kukkapenkistä revin viikonloppuna ylimääräisiä pois.
      Täällä ennusteissa näyttää olevan joka päivälle edes jonkinlaista sadetta. Noh, töissä ne päivät joka tapauksessa kuluisivat. Olisi vain kiva, jos maa vähän kuivahtaisi välillä.

      Poista
  9. Minulla vastaavassa kuivassa paikassa koivun alla menestyy muratti. Se on jopa levinnyt maltillisesti ja peittänyt kasvualustan. Muratti on sellainen ihan kesäkukkaistutuksesta otettu ja maahan laitettu. Mansikka on myös hyvä idea, tulee samalla hyödyksi kun saa satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murattiapa en tullut edes ajatelleeksi. Kuinkahan se kestäisi lumikuormaa? Tuohon nimittäin kolataan talvella pihalta niin paljon lunta kuin siihen vain mahtuu. Pistetään idea kuitenkin muistiin, sillä omista murateista voisi ottaa keväällä pistokkaita sitä ajatellen. Mansikka oli kuitenkin ehkä lapsista mieluisampi vaihtoehto.

      Poista
  10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!