torstai 14. syyskuuta 2023

Takanurkka ja luumutarhan pää

Viime syksynä kaivamani istutusalue takanurkan ja luumutarhan välillä on ollut vähemmän esillä. Kukapa sitä viitsisi ihan joka viikko tai kuukausikaan esitellä keskentekoista aluetta, jos siellä ei ole minkään sortin edistystä nähtävissä. Nyt kasvit ovat kasvaneet sen verran, että erottuvat kuvissakin, joten on hyvä hetki laittaa jonkinlaista väliaikatiedotusta.
Luumutarhan pää. Nuotiopaikka on kuvasta vasemmalle.
Luumutarhan päässä nuotiopaikan seinustalla kasvavat mantsuriankärhö sekä loistokärhö 'Diamond Ball', jotka istutin sinne alkukesällä. Loistokärhö ei enää kuki, mutta mantsuriankärhössä on vielä yksittäisiä kukkia. Kärhöjen vieressä penkin keskellä on kolme siemenestä kasvatettua alppiruusua kasvamassa kokoa. Niistä kaunein jäänee aikanaan lopulliseksi asukkaaksi, kaksi muuta siirtyvät muualle. Siirtyjien joukossa on myös vanha ruukkuhortensia, jonka istutin viime syksynä lähinnä täyttämään tyhjää mullosta. Sillä ei ole aikomustakaan kukkia mutta jospa jänöset söisivät kukkapenkin ja nurmikon rajalla olevien koivuangervojen sijaan hortensian suihinsa, niin se olisi mukavamman kokoinen viedä kompostiin. Hortensian ja alppiruusujen välissä on kolme siemenestä kasvatettua punahattua, jotka saavat jäädä tuonne, jos vain pysyvät hengissä. Koivuangervojen ja alppiruusujen välissä sekä reunuskasvina etualalla vasemmalla on siemenkirjeen esikkoa. Tolpan juuressa on pinkkivalkea kääpiöjapaninakileija. Lisäksi penkissä on tarha- ja valkovarjohiippa, tarhatiarella 'Pink Skyrocket', purppuraorvokki sekä pari siemenestä kasvatettua jouluruusua ja niin ikään siemenistä kasvatettuja keijunkukkia. Jokohan siinä oli kaikki?
Alppiruusujen latvat näyttävät lupaavilta. Ei ehkä vielä kukkanuppua mutta pontevat lehtisilmut ainakin.
Yllä olevassa kuvassa oleva alppiruusun taimi on jostain syystä punastuttanut vanhempia lehtiään. Kaksi muuta ovat pysyneet vihreinä. Voihan tuo olla vaikka normaalia vanhojen lehtien karistamista tai sitten juuri tuon yksilön kohdalle on sattunut liian paljon tai liian vähän ravinteita, tai sitten sillä on joku muu häiriö kasvussaan. Katsellaan, kuinka taimen käy. Myös yksi esikontaimista on ulkonäöltään muista poikkeava.
Samassa ryppäässä on kaksi tainta, joista vain toisessa on valkokirjavia lehtiä.
Niin hieno kuin punalehtinen alppiruusu olisi väriltään, siitä ei tule ensimmäisenä mieleen hyvinvoiva ja virkeä yksilö. Sen sijaan valkokirjavuus on monessa kasvissa suorastaan toivottu ominaisuus enkä panisi pahakseni, jos tuo itselleni ilmestynyt söpöläinen selviäisi ensi talvesta ja kukkisi keväällä. Sen kukan väriä olisi hauska verrata muihin samasta siemenerästä tulleisiin taimiin. Esikkokylvökset itivät vähän turhan hyvin, joten taimia oli paikoin tiheässä kuin ratamoa tiivistyneellä nurmikolla. Koulin keväällä osan taimista ryppäinä isompiin ruukkuihin ja maahan istuttaessani jaoin niitä vielä muutaman taimen mättäiksi. Osa taimista kuoli matkan varrella mutta valitettavasti tuon valkokirjavan vieruskaveri jäi henkiin. Nyt luultavasti kummankin juuret ovat kasvaneet sen verran vahvoiksi, että taimet saisi varovasti eroteltua toisistaan. 
Esikoiden jälkeen polun kulmauksessa on kolme keijunkukan siementainta ja tarhatiarella 'Pink Skyrocket', joka ei vielä tänä kesänä kukkinut.
Pieniä siementaimia kun istuttelee, ei aina viitsi jättää niille tarpeeksi suuria välejä. Itsestä riippumattomista tekijöistä kun voi välillä seurata yllättäviä taimitappioita. Sitten joskus taas käy niin, että kaikki taimet selviävät isommiksi ja joutuu siirtelemään niitä harvempaan. Keijunkukat olivat melkoisen mitättömiä rääpäleitä kuukausikaupalla. Maahan istuttaessa huomasi, että joillakin oli vain sentin mittaiset juurenalut eivätkä isoimmatkaan olleet täyttäneet ruukkujaan kokonaan. Siitä huolimatta istutin ne, sillä paremmin ne maassa kosteutta saisivat kuin hajamielisen puutarhurin armoilla ruukussa kasvaessaan. Pari ihan pikkuruisinta tainta taisi menehtyä (ja yhden toisaalle istutetun talloivat lapset) mutta kaikki muut ovat alkaneet vihdoin kasvaa reippaammin kokoa. Kunhan ensi keväänä selviää, mitkä keijunkukista ovat selvinneet ensimmäisestä talvestaan, on aika tehdä päätös niiden lopullisista asuinsijoista. Noin lähekkäin toisiaan ja tiarellaa ne eivät joka tapauksessa mahdu kauaa olemaan.
Tiarellasta oikealle ovat purppuraorvokki ja valkovarjohiippa 'Niveum'.
Purppuraorvokin ostin keväällä paikallisen puutarhaseuran taimipäiviltä. Sillä on kai taipumus levittäytyä suht reippaasti mutta pienijuurisena sitä on helppo kurittaa tarvittaessa. Se saa minun puolestani vallata tilaa penkin ylänurkasta aika vapaasti kunhan ei hukuta varjohiippaa alleen. Jos kaikki punahatut selviävät talvesta, niistä yksi siirtyy poistettavan hortensian tilalle, jotta alppiruusuille tulee paremmin tilaa. Purppuraorvokki sopii varmasti hyvin niin punahattujen kuin alppiruusujen aluskasviksi.
Viime marraskuussa itäneet jouluruusun taimet ovat kasvaneet kovasti.
Viimekesäinen vaaleajouluruusujen siemenkylvös yllätti itämällä myöhään loppusyksystä. Kylvin siemenet tuoreeltaan heinäkuussa ja pidin ne ulkovarastossa. Siellä ne saivat ensin lämpökäsittelyn ja ilmeisesti syyskuun alkupuolelta alkaneet hallayöt ja loppukuusta muutenkin kylmentynyt sää riittivät niille kylmäkäsittelyksi. Ensimmäiset taimet tupsahtivat esille marraskuussa, joten alkuperäinen suunnitelma pitää kylvös talven yli hangessa vaihtui kellaritalvetukseksi. Kellarissa taimia iti runsaasti lisää ja kesällä istuttelin niitä ympäri pihamaata. Luumutarhan loppupäähän lykätyt kaksi tainta siirrän toisaalle ensi kesänä, sillä niiden kukat kääntyisivät varmasti aivan väärään suuntaan. Japaninakileija nimittäin nuokuttaa joka kesä kukkiaan penkin keskelle päin eikä suinkaan polun puolelle ja jouluruusut käyttäytyisivät varmasti samalla lailla. Aurinko kun sattuu paistamaan juuri ylämäen puolelta ja polku jää penkin itä-pohjoisreunalle. Jouluruusujen tilalle taidan siirtää ainakin yhden keijunkukista.
Ja siinäpä takanurkka.
Vaikka luumutarhan päädyllä ja takanurkalla on vain metrin verran välimatkaa, ovat ne olosuhteiltaan aivan erilaiset. Luumutarhan puolella on syvempi kasvualusta ja varjoisammat olot, takanurkka on paahteinen ja ohutmultainen. Sen alla on isoja kiviä ja lisäksi tontin rajalla olevat kuuset vievät osan ravinteista. Siispä takanurkassa on paljon kivikkokasveja. Kivipenkereen ja metsän väliin oli tarkoitus tulla hallitusti luonnontilainen alue. Ripottelin sinne syksyllä luonnonvaraisen ketoneilikan siemeniä mutta ilmeisesti ne eivät ole oikein itäneet. Kuusten alla kasvaa ketoneilikkaa luonnostaan, joten aikaa myöten taimia varmasti alkaa tulla. Aivan polun ja penkereen kulmaukseen siirsin kesällä kaksi etupihan kukkapenkkiin ilmestynyttä ketoneilikkaa ja ne ovatkin alkaneet viihtyä siellä hyvin. Niiden keskelle ilmestyneen päivänkakkaran siementaimen jätin kasvamaan. Aivan kuvan oikeaan alanurkkaan istutin muutaman tarhaillakon taimen. Satunaisia lemmikkejä ja päivänkakkaran siementaimia lukuunottamatta reuna-alue on kuitenkin pääasiassa rikkaruohostoa. Voikukkia ja valvatintaimia olen välillä käynyt kaivelemassa sieltä pois mutta muuten lähinnä vain seurailen, mitä siellä rupeaa viihtymään.
Ylätasannetta ja vanhaa takanurkkaa nurmikolta päin.
Takanurkka on ollut melkeinpä vähiten huomiota saanut puutarhan nurkkaus. Sinne istutettiin seitsemisen vuotta sitten ilmaiseksi saadut pensashanhikki 'Gold Fingerit', sillä ruohonleikkuu oli nurmikolta pilkistelevien kivennurkkien takia ruohonleikkurin terälle riskialtista hommaa. Hanhikit ovat viihtyneet hyvin, niiden juurelle istutetut tete-narsissit kohtalaisesti ja itse paikalle tiensä löytänyt lemmikki erinomaisesti. Satunnaisesti penkin reunamille istutetut kasvit ovat ottaneet vähin äänin hatkat, kun ovat hukkuneet huomion puutteessa joko hanhikin oksien tai lemmikkien alle. Keväällä ja alkukesällä on aina mielessä, että suunnilleen tontin lämpimin ja suojaisin kohta menee vähän hukkaan viikkotolkulla keväällä risuisen näköisten ja muutenkin hyvin vähään tyytyvien hanhikkien kasvupaikkana mutta eipä tuohon ole mitään mielenkiintoisempaakaan keksinyt. Räikeän keltaiset hanhikit eivät riitele tummaa kuusimetsää vasten minkään muun kasvin kanssa, joten ne ovat saaneet olla rauhassa. Ehkä vielä joskus saan jonkun super-älynväläyksen ja pistän hanhikkikulman uusiksi. Toistaiseksi tekemistä riittää kuitenkin kaikissa muissa keskeneräisissä alueissa. Kuten tuossa laajennusosassa, jota nyt piti tutkailla.
Lemmikkiä täälläkin. Lisäksi maksaruoho 'Frosty Morn' ja paremman kasvusijan puutteessa muutama keltatörmänkukka.
Viime syksynä istutin 'Frosty Mornin' kaveriksi sinilemmiötä ja muistaakseni jotain muutakin. Ne eivät kuitenkaan selvinneet talvesta, joten tyhjä tila piti täyttää jollain muulla. Keltatörmänkukan taimista suurin osa meni kivikkorinteeseen mutta muutama jäi yli. Niinpä istutin ne tuonne. Iloitsin suuresti, kun ne päättivät kukkia jo ensimmäisenä kesänään, sillä nyt tiedän paremmin, että en pidä niistä juuri tuossa. Ne eivät vain toimi 'Frosty Mornin' kanssa ja kukan koko sekä kukinta-aikakin on väärä hanhikkeihin verrattuna. Ne hukkuvat kaiken muun alle. Pari muuta ehkä paremmin sopivaa paikkaa niille saattaa jo olla tiedossa mutta pitää katsoa ensi keväänä, onko talven jäljiltä enää mitään siirrettävää. Keltatörmänkukkien vasemmalla puolella (jää ylläolevan kuvan alareunaan alapuolelle) on myös yksi sinikatana, jolla saattaa olla sama ongelma. Tosin se aloittaa kukinnan jo heinäkuussa, joten ehkä se ei ole niin ongelmallinen.
Sen sijaan 'Frosty Morn' ja sen vasemmalla puolella oleva harmaakurjenpolvi 'Ballerina' ovat oikein hyvä pari.
Otin elokuussa 'Frosty Mornista' pari pistokasta, jotka ovat olleet ruukussa juurtumassa. Istutan toisen niistä vielä syksyn mittaan tuon emotaimen kaveriksi mutta toinen menee varmuuden vuoksi johonkin muualle ainakin talven yli. Ei passaa kaikkia laittaa samaan kohtaan, jotta edes joku selviäisi talvesta. Hanhikkien ja 'Frosty Mornin' välissä nurmen reunaan asti on ylimääräisiä sammalleimuja (liilaa Navettapiialta) väliaikaissijoituksessa ja jos ne selviävät talvesta, siirrän ne ensi kesänä keltatörmänkukkien tilalle. Sammalleimujen tilalle yritän saada jaettua tai lisättyä jotenkin muuten 'Ballerinaa'. Siitä tulee aika räväkkä pari hanhikeille mutta nehän saattavat olla aikanaan lähdössä siitä muualle. Ja siihen asti 'Frosty Morn' vähän viilentää yhdistelmää.
Ylätasanteen etureunassa on vuodentakaisen levisiakylvöksen selvinneet taimet sekä japaninmaksaruoho 'Lidakense'. Katanakin näkyy tästä kulmasta.
Kumpikin tasanne oli paljon vihreämpi ennen kuin menin kitkemään ne. Lemmikki ja rentohaarikko olivat vallanneet melkein koko alueen mutta varovasti nyppimällä seasta löytyivät kaikki tarkoituksella istutetut kasvitkin. Sen verran paljon tuota paljasta mullosta on, että mieli teki lähteä seulomaan jostain pikkukiviä katteeksi. Ehkä teen sen vielä joku päivä. Siitähän tulisi takapihalle kiva minivastine etupihan kivikkorinteelle. Alatasanteelta kuoli talven aikana pari sinikatanan pikkutainta mutta niiden tilalle löysin luumutarhasta väärässä paikassa kasvaneen pikkutöyhtöangervon (yllä olevassa kuvassa ihan oikeassa reunassa kivien edessä). Sen nyt ainakin luulisi pärjäävän vähän kehnommissakin oloissa.
Pikkutöyhtöangervon edessä on sulkaneilikka 'Albus', joka ei kukkinut vielä tänä kesänä.
Petyin kesällä aika kovasti sulkaneilikkaan, jonka toivoin kukkivan tänä vuonna. Pitkään näytti, että se ei olisi edes hengissä talven jäljiltä mutta onhan se sentään kesän mittaan siitä virkistynyt. Ehkä sitä vain rassasi myöhäiseksi jäänyt istutus viime syksynä. Sillä on hieno harmaanvihreä sävy, mikä sopii minusta erityisen hyvin sen eteen istuttamiini kivikkomehitähtiin ('Dark Beauty'), joissa on tismalleen samaa sävyä tummanpunaiseen yhdistettynä. Harmaanvihreä sopii kauniisti myös pikkutöyhtöangervon limensävyyn ja lähellä oleviin kiviin. Lehtimuodoltaan ja kasvutavaltaankin sulkaneilikka olisi tuohon juuri passeli kasvi, jonka soisi myös kukkivan.
Kivikkomehitähti 'Dark Beauty'. Vasemmassa reunassa pilkottaa kevätpitkäpalko 'Rose Delight'.
Nyt kun aloin miettiä kevätpitkäpalon ja sammalleimujen kukinta-aikoja, tajusin niiden menevän todennäköisesti päällekkäin. Siinäpä sitä onkin sitten taas miettimistä, mihin räikeän anilliininpunainen pitkäpalko siirtyy, jos se todella kukkii yhtä aikaa liilan sammalleimun kanssa ja riitelee pahasti. Vai kehittelenkö sittenkin sammalleimuille jonkun toisen paikan? No, sitä ehtii miettiä vielä ensi keväänä uudelleen. Ensi talvesta kun ei etukäteen voi tietää, niin ei passaa liikaa stressata migreeniä aiheuttavia väriyhdistelmiä. Kohdataan ongelmat sitten kun niitä vastaan tulee.
Päivän kärhöksi tietenkin mantsuriankärhö, kun sen reviirillä ollaan.
Kivaa päivää!

10 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa lukea näistä projekteistasi! Tämä on niin puutarhaihmisen elävästä elämästä. Joku itää, joku ei, joku kasvaa, joku ei, joku kukkiikin eri aikaan tai erilaisena kuin ajatteli ja niin edelleen. En kyllä osaisi kuvitellakaan staattista puutarhaa, joka vain olisi aina samanlainen ja jossa ei syntyisi mitään ajatuksia kasvien yhdistelystä yms. Eihän sellaista puutarhaa ole olemassakaan! Hyvä myös, että on tuollaisia hanhikkialueita, jotka odottelevat ahaa-elämystä kiltisti sillä aikaa, kun teet muita hommia. Sitten jonakin päivänä lamppu syttyy ja miten innostavaa se onkaan.
    Aurinkoista torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Minustakin on kyllä hauska seurata toisten projekteja ja kokeiluja. Puutarha muuttaa muotoaan koko ajan ja hyvä niin. Säilyypähän mielenkiinto, kun tulee aina uutta pohdittavaa.
      Hanhikkialue on odotellut inspiraatiota todella vähätöisenä monta vuotta. Laitoin sinne heti alkajaisiksi niin paksun kerroksen haketta, että vasta nyt on enää rippeet jäljellä. Silläpä noita lemmikkejäkin on sinne alkanut tunkea, kun multapintaa tulee esiin. Parempi nekin kuin voikukat ja rönsyleinikit.
      Kiitos! Päivä oli aurinkoinen, vaikka paljoa siitä ei ehtinyt nauttimaan töiden takia.

      Poista
  2. Kaikilla taitaa olla puutarhassaan joku nurkka, mikä jää vähemmälle huamiolle, ainaki mulla, montaki nurkkaa. Sullonki palio nuata siämenkylyvööstä tullehia pikkutaimia. On hyvä, etton paikka mihinkä niitä tyäntää, voimistumahan ja kasvamahan kokua. Hauskan färine esikonlehti. Toivottavasti talavehtiis.
    Puutarha ei onneksi oo onneksi koskaa valamis. Moni on kysyny multa, että mitä teet ku puutarha on valamis? Täh!? Tiätää, ettei silloo puutarhaa, ei ainakaa nurmikkua kummempaa.
    Ai, sullon 'Ballerina' hengis. Oon sitä parihinki kertahan yrittäny, mutta yhteestyä ei oo onnistunu. Luulen kyllä ettei sammalleimu ja pitkäpalako riitele keskenään, mutta nämähän on niitä makukysymyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sitä millään ehdi ja jaksa kaikkeen huomiotaan kiinnittää. Viime keväänä oli (taas) melkoisesti perennantaimia kasvatuksessa. Vaikka noin puolet taimista kuoli matkan varrella, riitti maahan istutettavaakin paljon. Ensi keväänä on pakko jarrutella kylvöissä, sillä tyhjät paikat alkavat käydä vähiin.
      Olen aivan samaa mieltä: puutarha ei ole koskaan valmis ja siinähän se homman hupi onkin.
      'Ballerina' selvisi ainakin ensimmäisen talvensa yli. Ei se kovin voimallisesti ole innostunut kasvamaan mutta jospa ensi vuonna sitten paremmin. Ensi vuonnahan sen näkee, miltä pitkäpalko ja sammalleimu näyttävät yhdessä. Helpommalla pääsisi, jos ei tarvitsisi pitkäpalkoa siirrellä, mutta äkkiäkös sen yhden pienen mättään tarvittaessa lapiolla toiseen paikkaan raapaisee.

      Poista
  3. Kuulostaa ihan normaalille :) Niitä vaiheessa olevia paikkoja on kai jokaisella. Osa tehdään valmiiksi, osa jää niikseen ja osa kuivuu pikkuhiljaa pois. Toisaalta, on hyvä olla olemassa myös paikka, minne voi hätäpäissään istuttaa kasvin, jolle ei juuri nyt ole paikka tai on vasta valmistumassa. Esim. jos saat jakopalan joltakin, taimistolla hyvä tarjous tai kasvi jota olet etsinyt ym.
    Kiva kuulla, että valitsit mantsuriankärhön, se on ihana ja tuoksuva. Eikös ole kiva, kun sait nyt valmiiksi tuon? Uskon jonain päivänä myös "hanhikkipenkin" kokevan muodonmuutoksen, sillä hyvää aurinkoista ja lämmintä paikkaa ei kannata missata. Hanhikin voi siirtää vaikka muualle, jos siltä tuntuu.
    Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti on eikä kaikkea tarvitsekaan saada kerralla valmiiksi. Tuo onkin muuten ihan totta, että heräteostoksille tai lopullista paikkaa odottaville kasveille on hyvä olla joku väliaikaiskoti. Hanhikkipenkki kokee ihan varmasti joskus muodonmuutoksen mutta katsotaan nyt, milloin se mahtaa tapahtua.
      Mantsuriankärhö oli minulla jo kerran ja ihastuin todella sen tuoksuun. Toivottavasti tuo uusi on pitkäikäisempi tuttavuus.
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  4. Näitä keskeneräisiä nurkkia löytyy meiltäkin ja vaiheessa olevia mitkä odottaa kuningas ideaa . Minullakin oli jotain saldoa näistä siemenkylvöistä . Mukavaa kun sait jouluruusut itämään niitä minäkin haluaisin lisää , jospa itse kylväytyisivät olen niin huono siemenistä itse lisäämään .
    Syksy tulee nyt vääjäämättä ja vielä pitäisi jotain istuttaa mutta yritän saada ne tehtyä tällä viikolla , sitten jääkin vain kitkettävää ja penkkien muuta siivousta . Istutus laatikot puutarhan puolella vaatii vielä jotain myöskin .
    Kivoja syys ilmoja puuhasteluihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusun siemenet kannattaa ripotella heti tuoreeltaan puhtaaseen multaan. Ne kuulemma menettävät itävyytensä aika nopeasti, joten ei kannata säilytellä siemeniä pitkää aikaa. Voivat kylväytyä itsekin.
      Minullakin on vielä muutama perenna ruukuissaan odottamassa istuttamista. Pitää joku päivä yrittää saada nekin maahan ja ainakin kaikki pikkusipulit. Kasvimaallakin on vielä satoa korjattavana.
      Kivoja syyspäiviä!

      Poista
  5. Minä kutsun näitä alueita meillä hautausmaiksi. Niihin tulee sijoiteltua vaikka sun mitä ja sellaisiakin jotka ei ole itselle niin mieleisiäkään mutta ei henno poiskaan laittaa.
    Tuo vaalean kirjava Frosty Morn on kyllä kaunis kasvi😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hautausmaa :D Ihan kuvaava nimitys ylijäämätaimien sijoituspaikaksi. 'Frosty Morn' on ihana, niin valoisa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!